Zobacz pełną wersję : Panoramy sferyczne - sigma 10-20 czy samyang 8mm
tomek8899
03-01-2012, 13:10
Witam,
zastanawiam się nad obiektywem szerokokątnym między innymi do panoram sferycznych.
wstępnie wybrany samyang 8mm bądź sigma 10-20 (wersja do wyboru ale raczej 4-5.6).
Obecnie bardziej skłonny jestem do sigmy z racji że nie jest to fish eye ale samyang przekonuje kątem widzenia do panoram sferycznych. Natomiast sigma przekonuje tym że można ją fajnie używać częściej.
Ma ktoś porównanie tych dwóch obiektywów przy robieniu panoram sferycznych? (bądź innego fisha i ultra szerokiego szkła)
Obecnie panoramy sferyczne obiłem N18-70 ale to kwestia do 100 zdjęć na jedną panoramę...
Znajomy samyangiem 8mm robi max 8 zdjęć na panoramę
ciamjang to fisz i będzie lepszy
petelski
03-01-2012, 16:11
samyang
tomek8899
03-01-2012, 16:28
ok rozumie, a czy któryś z Panów miał styczność przy tego typu panoramach z obydwoma wcześniej wymienionymi obiektywami?
Robiłem panoramy samyangiem,sigmą i tokina 12-24.
Za przedmówcami.Z samyangiem łatwiej i wygodniej będzie przy sferycznych.
Duży kąt widzenia to kilka fotek na panoramę.
Z tego co piszesz zdecydowanie Samyang. Zrobisz 8 fotek które musisz obrobić i połączyć. Znacznie łatwiej jest łączyć mniejszą ilość zdjęć ze sobą niż większa z Sigmy 10-20 Chyba, że masz tak idealnie ustawiony Nodal Point, ze nie musisz nic korygować w postprocesie.
Z drugiej strony. Sigmą osiągniesz większą rozdzielczość panoram - pytanie czy Ci taka potrzebna?
tomek8899
03-01-2012, 17:36
Budziko dobrze trafiłeś. Rozdzielczość wysoka mi nie jest potrzebna. Ale z drugiej strony uniwersalność sigmy 10-20 bardziej mi za nią przemawia.
Esjot czy masz jakiś przykład w plikach które mógłbyś udostępnić z samyanga i sigmy? ile konkretnie trzeba lików z sigmy na 10mm?
Tak właśnie przeglądam swoje archiwum.
Sigmę i tokinę miałem gdzieś w 2009 roku i teraz żadnego pliku znaleźć nie mogę.
Ale mam z samsunga 20 mm dla przykładu i z samyanga.
Panorama z samyanga.Robiona jeszcze Canonem 40d.Może nie najlepszy przykład jakościowo ale to nie wina obiektywu ale fotografa.Nawet jeszcze nie skończona.Widziałem powalające panoramy robione samyangiem .
Z tego co pamiętam na potrzeby tej panoramy zrobiłem 8 zdjęć,wystarczyło by chyba 6.
Plac Staszica (http://www.esjotfoto.pozytyw.org/placstaszica/placstaszica_out.swf)
Natomiast Janowiec był robiony obiektywem o ogniskowej 20 mm.Zrobiłem 32 zdjęcia
Janowiec (http://www.esjotfoto.pozytyw.org/janowiec/janowiec_out.swf)
Co do ilości zdjęć można sobie obliczyć ile potrzeba pod warunkiem że zna się kąt widzenia obiektywu.
Wartość ta przeważnie podana jest w każdej specyfikacji.Dla ułatwienia kalkulator wartości kątów i pola widzenia .
http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_katow_i_pola_widzenia_obiektywu/id/68
Musisz wpisać tylko format sensora,ogniskową .
tomek8899
06-01-2012, 11:31
Trochę nie rozumiem. Panorama robiona obiektywem 20mm to już po przeliczeniu na DX? Bo zaciekawiło mnie to że w tej panoramie masz 32 zdjęcia - ja N18-70 na DX (czyli 27mm po przeliczeniu) potrzebowałem około 60-80 zdjęć żeby to potem spokojnie złożyć.
panoramę Placu robiłeś z głowicą do panoram sferycznych z ustawionym nodalnym punktem?
powerfactorx
06-01-2012, 12:44
Przyjedź za miedzę to sobie sprawdzisz obydwa obiektywy na miejscu :)
Trochę nie rozumiem. Panorama robiona obiektywem 20mm to już po przeliczeniu na DX? Bo zaciekawiło mnie to że w tej panoramie masz 32 zdjęcia - ja N18-70 na DX (czyli 27mm po przeliczeniu) potrzebowałem około 60-80 zdjęć żeby to potem spokojnie złożyć.
panoramę Placu robiłeś z głowicą do panoram sferycznych z ustawionym nodalnym punktem?
Faktycznie mea culpa, przepraszam.
Policzyłem fizycznie-było dokładnie 38 zdjęć nie 32.
3 rzędy po 12 zdjęć plus nadir i zenit.
Co do twojego nikkora. Patrz na kąt widzenia na danej matrycy.
Dlatego podlinkowałem kalkulator.18 mm na DX ma kąt widzenia po przekątnej ponad 76 stopni.
Matryca ma kształt prostokąta.
Czyli inaczej.
Żeby zrobić zwykłą panoramę ustawiasz z reguły aparat pionowo.
Kat widzenia poziomy(po przestawieniu aparatu w pion to pionowy) na ogniskowej 18 mm to 66 stopni
Kat widzenia pionowy(po przestawieniu aparatu w pion to poziomy) na ogniskowej 18 mm to 47 stopni
I według obliczenia żeby zrobić panoramę sferyczną będziesz potrzebował :
360/47=7,5 fotografii.Trzeba pamiętać że potrzebne są zakładki.Załóżmy że 15 stopni.
Wychodzi na to że do wyliczeń trzeba brać kąt widzenia około 30 stopni.
360/30=12 fotografii.To wyliczenie dla przesuwu poziomego.
Dla pionu podobnie
180/66=2,7 .Zakładki dajmy dla łatwiejszego liczenia np. 6 stopni to
180/60=3 zdjęcia.
12X3=36 zdjęć plus 1 nadir plus 1 zenit=38 fotek.
Jeśli coś pomyliłem proszę niech ktoś czytający a bardziej obyty w tych klockach mnie poprawi.
Panorama placu była robiona praktycznie z "ręki". Punkt nodalny ustawiony na oko przy pomocy jakiejś blaszki z kilkoma otworami na śruby.
Janowiec robiłem już przy pomocy głowicy "home made"ale niestety bez żadnej poziomnicy(co zresztą widać):)