Zobacz pełną wersję : 85 1.8 - z "D" czy bez?
Witam
Pytalem kiedys w watku o 85 1.8, ale nie bylo odpowiedzi - wiem, ze w wersji bez D nie ma pomiaru matrycowego. Mozecie napisac, czy to "D", a w zwiazku z tym pomiar matrycowy przydaje sie bardzo w tym obiektywie? W studio uzywacie tylko i wylacznie punktowego lub CW? A co z np. portretami w plenerze, lub zdjeciami calych postaci (tez plener)? Roznica w cenie to ok 400 zl, mozna miec 50 1.8...
pozdrawiam
Kolego moze nie sie nie znam za bardzo ale :
dołożyć tylko 400 do zakupu teraz to co innego niż po jakimś czasie mowic ze sie żałuje zakupu .
Nie warto. Ja kupilem z "D" i zaluje kasy. Pomiar matrycowy jest, nie masz 3D Matrix, i lampa moze minimalnie inaczej naswietlac. Ale 85 nie kupuje sie po to, zeby kozystac z pomiary matrycowego i lampy... Tych ficzerow nie wykorzystalem z 85 ani razu.
wiem, ze w wersji bez D nie ma pomiaru matrycowego.
jest pomiar matrycowy.
mylisz z pomiarem 3Dmatrix. Niestety wprowadził ciebie w błąd, jak i wielu innych, bełkot marketingowy - producentom chodzi by kupować zawsze nowe wersje.
Moim zdaniem nie ma sensu dopłacac do D. Patrz tylko na stan obiektywu.
robin102
24-02-2007, 16:53
Patrzeć na stan obiektywu ??? co to da . Szkłą bez D chyba są z przed 1996 roku a sprzedajacy czesto wciskają kit , wlaśnie ten egzemplarz ktory sprzedają ma tylko 2-3 lata he he he
Pomiar matrycowy jest, nie masz 3D Matrix,
Masz matrycowy 3D Matrix :D
Patrzeć na stan obiektywu ??? co to da . Szkłą bez D chyba są z przed 1996 roku a sprzedajacy czesto wciskają kit , wlaśnie ten egzemplarz ktory sprzedają ma tylko 2-3 lata he he he
Rok produkcji nie jest najwazniejszy, chyba nie zmieniono powłok do tej pory, a formuła optyczna jest też ta sama. Dlatego ma patrzeć na stan obiektywu, a nie na literkę D czy na gadanine sprzedawcy.
gorzej, że to do zrobienia gdy sie osobiście kupuje, a nie przez allegro (chyba, że odbiór osobisty)
zobacz stan obu soczewek - przedniej i tylnej, czy nie ma paprochów w środku, czy nie był uderzony.