PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer prywatny do zastosowań służbowych - licencje

Aeon88
02-01-2012, 23:49
Witam,

Wiem że można mieć komputer, nie wprowadzać go na firmę i używać w jednoosobowej działalności gospodarczej bez wprowadzania w ewidencję. Wiem też, że na wszystkie programy które mają coś wspólnego z moją działalnością muszę mieć wykupioną licencję na ich komercyjne użytkowanie, nawet jeśli komputer jest prywatny i nie wprowadzony na firmę.

Ale.. ostatnio ktoś mi powiedział że również całkiem inne programy (choćby taki WinAmp) jeśli są zainstalowane na komputerze slużącym do zarabiania pieniędzy, to muszę miec na nie wykupioną licencję.

Rozumiem że to bujda?

Wkońcu do zarabiania używam szopa, rooma, fast stona itp, i normalne że musze te programy kupic, ale programy których w działalności nie używam tylko "po godzinach" wylącznie dla siebie chyba nie muszę opłacać, tym bardziej że komputer nie był kupiony na firmę tylko prywatnie, a poprostu używany jest dodatkowo w celach służbowych?

Jak to jest?

RobertMiernik
03-01-2012, 01:28
Niestety sprawa jest dość śliska, dlatego w większości lepiej jest mieć dwa komputery (niestety) albo przynajmniej dwa systemy (tak używałem przez jakiś czas).

Teoretycznie to co napisałeś jest prawdą, ale w praktyce kontrola sprawdzając Twój komputer zarejestruje wszystkie programy, które masz na nim zainstalowane i to Ty będziesz musiał udowodnić, że tych używasz firmowo a tamtych tylko prywatnie - pytanie jak to zamierzasz zrobić? ;>

Sprawa dość komiczna ale takie mamy prawo niestety...

Michał Jędrak
05-01-2012, 17:21
Oj bez przesady. Jeśli fotografuje to winamp jest za darmo. Gdyby był DJ'em to co innego. Jeśli pracujesz w domu to patrz przez wizjer zanim otworzysz i nie będziesz miał niespodziewanej kontroli.

Artur_A
05-01-2012, 17:53
Problem nie jest taki prosty. Wszystko zależy od licencji na konkretny program. Zazwyczaj zapisy licencyjne obejmują tylko wykorzystanie samego programu do celów komercyjnych, ale są i takie, które mówią o systemach\komputerach komercyjnie wykorzystywanych (np. niektóre antywirusy). Podsumowując - należy zastosować podejście indywidualne do każdego produktu.

puciek
05-01-2012, 19:19
Jeżeli używasz prywatnego komputera do celów działalności gospodarczej, to niestety, każda kontrola będzie sprawdzać całe oprogramowanie zainstalowane na kompie bez rozróżniania na te prywatne i na te od działalności! Nie chcesz mieć problemów, to używaj do działalności oddzielnego kompa. Nie udowodnisz nikomu, że Winampa, to używasz prywatnie, a nie w czasie swojej pracy.

ps. Sprawa jest prosta... komp wykorzystywany do działalności gospodarczej - musisz wykupić licencję.

Artur_A
06-01-2012, 02:31
ps. Sprawa jest prosta... komp wykorzystywany do działalności gospodarczej - musisz wykupić licencję.
Nieprawda. Poczytaj licencje.

freefly
06-01-2012, 15:20
Wszystko zależy od tego, że użytkowanie darmowego oprogramowania na firmowym komputerze można nazwać nieodpłatnym świadczeniem, które trzeba opodatkować.
Tak długo jak osoba, podmiot udostępniający/rozpowszechniający takie darmowe oprogramowanie na rzecz nieokreślonej liczby osób (czyli nie wie komu odostępnił), tak długo oprogramowanie nie będzie podlegało opodatkowaniu z tytułu nieodpłatnego świadczenia ( jak i z tytułu darowizn).
Podmiot ściągający oprogramowanie nie jest zobowiązany do spełnienia jakiegokolwiek świadczenia.