Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bodiam Castle dzisiejszego ranka
piotrm100
02-01-2012, 21:42
Witam po raz pierwszy w 2012 r.!
Pokażę Wam ujawnioną tu już przez Maniaka i Mirka miejscówkę. Nie sądzę, żeby udało mi się to miejsce pokazać choć w części tak dobrze jak poprzednikom, ale spróbuję jak umiem. Wiem z całą pewnością, ze mocno ograniczyła mnie szerokość, lecz moim kitem 18-55 niewiele mogę w tej dziedzinie wykrzesać.
Po wielu tygodniach deszczu, wiatru i pełnego zachmurzenia wreszcie się rozjaśniło! Niestety pogoda tutaj nie zna umiaru.....jak się rozjaśniło to zupełnie..... na niebie ani jednej chmurki (pokazała się jedna później, ale akurat z tej niefotogenicznej strony...). Tak, że na niebie patelnia, aż miło. Ale za to światła było pod dostatkiem ! :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/3558/bodiam1.jpg)
2.
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/4148/bodiam2.jpg)
3.
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/1886/bodiam3.jpg)
Kadry dość niestaranne i krzywo ! ale na Twoją obronę to nie jest to łatwe miejsce do klarownego kadru :).
Warunki oświetleniowe też miałeś ciężkie. Mogłeś miast narzekać na zachmurzenie w owe właśnie powalczyć z aparatem, byłoby jednak łatwiej. Wziąłbym sobie te uwagi do serca i zaatakował to miejsce ponownie.
piotrm100
03-01-2012, 00:05
Pozwolę sobie nie zgodzić się z niestarannością kadrów. Z tego co piszesz wygląda, że miejsce znasz, więc powinieneś wiedzieć, ze bardzo trudno tam cokolwiek sensownego wykadrować. Gdybym miał szerszy kąt co zawsze coś mógłbym wycropować, a tak to starałem się tak kadrować, żeby całość tworzyła jakąś sensowną kompozycję, a łatwo tam nie było. Rozumiem, że jako speca od minimali może Cię przytłaczać ilość elementów w kadrze, ale, żeby od razu ''niestaranne''?! :d
I krzywo.... trochę zniekształceń jest ale są tak niewielkie, ze postanowiłem je zignorować. Mz ich skala nie ma wpływu na całokształt.
Wysyłasz mnie tam przy pełnym zachmurzeniu? I przy takich wiatrach jak ostatnio? To jakaś pomyłka... Byłoby zero światła i wszystko nieostre, bo wiatr nie pozwoliłby ustać nawet solidnemu statywowi. Pojechałem w najlepszym możliwym momencie, chmury ustąpiły, wyszło słońce. Tyle, że jak już zaświeciło to od razu jak z xenonów. Tego nie dało się przewidzieć. A ponowny atak i tak tam przypuszczę jak już się pogoda wyklaruje :)
Baaardzo fajne i niezwykłe są te cienie drzew na murach zamku na zdjęciu nr 1. Jakoś automatycznie szukam na tym zdjęciu idealnej symetrii, której mi brakuje przez niekompletne odbicie zamku w wodzie. Ale jak pisałeś pewnie miejsce jest trudne do kadrowania. Pozdrawiam :-)
Jeśli uważasz, że wszystko jest super i dokładnie ze zrozumieniem przeczytałeś co napisałem to ok.
Nie jestem żadnym specem od minimali jak to raczyłeś sprytnie ująć ani nie życzę sobie by takowe coś mi przypinano, choćby i było to ironiczne. Ale faktycznie ilość elementów mnie wysoce przytłoczyła, aż ciężko zebrać dech...
Jeśli zaś piszesz o używaniu szerokiego kąta w charakterze planowanego croppowania tzn, że masz dość słabe pojęcie jego uzywaniu.
Bartekkw
03-01-2012, 00:30
Myślę że Marcin pisząc o niestarannych kadrach miał na myśli następujące aspekty poszczególnych fot:
1. Ucięte odbicie wieży - może krok do przodu bez zamoczenia by pomógł ?
2. Tego zdjęcia chyba bym nie robił - przeszkadzajki drzewne po dwóch stronach i odbicie
3. To zdjęcie jak dla mnie wygląda najlepiej, ale....barierka. Krok do tyłu i byłaby cała w kardze = lepiej ;)
Tak to widzę nie znająć miejsca i fizycznych możliwości. Ale pamiętam to miejsce z odsłony Maniaka i coś mi się kojarzy że chyba było ciekawiej.
No i niebo - nie pomogło, dlatego jak Marcin pisze konieczna jest ponowna wyprawa.
I tyle z mojej strony. Z plusów dodam dość fajnie pokazaną fakturę muru = czyli technicznie ok, aczkolwiek nie mam zwyczaju wertować exifów ;)
piotrm100
03-01-2012, 00:35
Absolutnie nie uważam, ze wszystko jest super, ale dołożyłeś mi akurat ze strony , z której się nie spodziewałem. Czasu na planowanie kadrów miałem sporo, toteż czekając na wschód słońca starannie wybierałem pozycje strzeleckie.
Nie zrozumiałeś jednak tego co chciałem powiedzieć o przewadze szerokiego kąta w tym miejscu. Moim kitem musiałem oddalać się od zamku łapiąc dużo ''śmieci'' w kadr, na szerokim mógłbym stać nad samym brzegiem i w obiektyw nie wchodziłyby mi niepotrzebne elementy, a w razie czego byłoby z czego cropnąć.
A co do Twojej specjalizacji w minimalach to są to moje i tylko moje obserwacje :) Zauważyłem, że pojawiłeś się na forum niedawno, ale jesteś tu znany starym wyjadaczom (czyżbyś działał tu wcześniej na innym nicku?). I widać, że masz pojęcie o tym o czym mówisz. Oczywiście przejrzałem twój dorobek i zdanie podtrzymuję! Dla mnie jesteś ekspertem od minimali. Piękne, sterylne, dopracowane.
Bartek, problem własnie w ogniskowej. Krok do przodu i nie ma krajobrazu, bo absolutnie calutki kadr jest wypełniony bryłą zamczyska.... albo już obcinam górę wieży. Próbowałem na różne sposoby. Chciał , nie chciał musiałem ciąć po odbiciu. Jak wszystko finansowo pójdzie po mojej myśli to na lato zakupię 10-20 i wrócę tam!
Ok, to spuszczając z tonu nadal podtrzymuję opinię, że miejsce trudne i wcale nie takie fotogeniczne jakie mogłoby się wydawać. Co nie oznacza, że nie należy stawiać mu wyzwania, a wręcz przeciwnie. Dodatkowo pisząc, że jest krzywo w dużej mierze na myśli miałem dystorsję.
A szeroki kąt w takim rozumieniu jak podałeś ok, ale to samo mógłbyś osiągnąć kitem w pionie a potem składając panoramę. Więcej zachodu ale efekt też mógłby być dobry.
Co do zaś mojej osoby to param się fotograficznie różnymi rzeczami ,nie tylko samotnym kamieniem otoczonym wodą.
Mam nadzieję, że teraz nieco się sytuacja wykrystalizowała.
Bartekkw
03-01-2012, 00:46
Jak wszystko finansowo pójdzie po mojej myśli to na lato zakupię 10-20 i wrócę tam!
No i tego Ci życzę w Nowym Roku - szkiełko zacne stwarzające sporo nowych możliwości ;0
piotrm100
03-01-2012, 00:55
---''Co do zaś mojej osoby to param się fotograficznie różnymi rzeczami ,nie tylko samotnym kamieniem otoczonym -------wodą.''
Wiem, wiem! Widziałem!
---''Mam nadzieję, że teraz nieco się sytuacja wykrystalizowała''
Nie do końca.... Nadal nie rozumiem jak to zrobić, by być znanym i podziwianym na tym forum mając zaledwie 124 nabite posty ? :)
Bartek , dzięki za życzenia :)
---''Mam nadzieję, że teraz nieco się sytuacja wykrystalizowała''
Nie do końca.... Nadal nie rozumiem jak to zrobić, by być znanym i podziwianym na tym forum mając zaledwie 124 nabite posty ? :)
hehe, pominąłeś pewną liczbę nieszczęśników, którzy dalecy są od choćby lubienia mnie czy tolerowania.
Po raz pierwszy zarejestrowałem się kilka lat temu ale później na skutek pewnych zaszłości poprosiłem o usunięcie konta. Ale jakiś czas temu postanowiłem reaktywować się i nieco zakłócić panujący spokój. No i suma sumarum jestem ponownie.
tak czy owak powodzenia w przygodzie z aparatem bo UK to prawdziwe pole do popisu dla fotografa.