Zobacz pełną wersję : AA Ni-MH KODAK (a la Eneloop) 2100 mAh
W Biedronce pokazały się akumulatorki AA Ni-MH KODAK w dobrej cenie.
Z opisu wynika, że właściwości użytkowe powinny mieć podobne do cenionych przez wszystkich Eneloopów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.biedronka.pl/cms/img/u/Non_food/nf_2012.01.02/01/01_b.jpg)
W necie nie znalazłem żadnych testów z ich udziałem.
Może już ktoś ich używał i podzieli się spostrzeżeniami?
mialem kupic enelopki do pilotow, ale skoro te tansze, to moze jeszcze dzis podskocze i wezme na probe :)
Te bateryjki mają dobry stosunek jakości do ceny, ale trzeba uważać przy ich używaniu, bo zewnętrzne pokrycie jest z tworzywa sztucznego i lubi się odklejać.
Zwykłe akumulatorki rozładowują się nawet gdy są używane. ......
Nie wiem czy wierzyć tej reklamie, ale w tym zdaniu prawdę napisali ;)
petelski
02-01-2012, 19:08
Tylko eneloopy. Przynajmniej sprawdzone i zbliżone cenowo.
pozd®ówka
Andrzeju - najtansze enelopki w okolicy to wydatek 32zl. Na allegro sa tansze, ale dochodzi przesylka, a i nie wiadomo jak z ich oryginalnoscia...
zakupilem te kodaki - poki co moge tylko powiedziec, ze dzialaja po wyjeciu z blistra :)
Przecież w Białymstoku eneloopy można zakupić w Kontexie na Witosa za 8,90zł (sztuka)
wiec komplet wychodzi 35,60 ;)
a i w Bialymstoku mozna miec komplet za 32zl - forumowy kolega prowadzi sklep (http://bi-foto.pl/akumulatory/297-akumulatorek-aa-sanyo-eneloop-2000mah.html)
Jakościowo świetne a o ponad połowę tańsze (dałem 14,99 za komplet 4szt.) są "rzucane" od czasu do czasu LIDL'owe AA Tronic EnergyEco 2100. Ta sama technologia wykonania co Eneloop'y (pierwsze), testowane w SB800, kilku latarkach i kilku energochłonnych zabawkach młodej, MZ brak wyraźnych różnic, subiektywnie mają identyczne parametry.
Mam dwa komplety eneloopow, 2500 i 2000, 2500 kupilem w FJ w Polsce i sa rewelacja, ale wtedy kosztowaly 80zl, 2000 kupilem w Irlandii w sklepie foto byly w koszu z przecenami za 2 euro paczka (wow) niestety byla to ostatnia paczka......
Sadze jednak, ze te kodaki sprawdza sie rownie dobrze i za te pieniadze warto je kupic;)
wiec komplet wychodzi 35,60
Za 4-ry jest 29,90zł - w Białym można odebrać/zakupić w sklepie za tą cenę.
http://allegro.pl/4x-akumulatorki-eneloop-sanyo-aa-r6-2000mah-1997-i2029410815.html
mateo912
03-01-2012, 10:51
mam podobne aku kodaka, tyle że z czerwonym paskiem a nie zielonym jak tutaj.
Dokładnie takie jak te:
źródło (http://images.okazje.info.pl/p/fotografia/4015/ni-mh-kodak-typu-aa.jpg)
niestety do eneloopow nie ma co porównywać :)
mam podobne aku kodaka, tyle że z czerwonym paskiem a nie zielonym jak tutaj.
niestety do eneloopow nie ma co porównywać :)
Wlasnie roznica jest w tym pasku;) Te z zielonym sa w innej technologii z tego co zrozumialem czytajac u pana google:D
Eneloopy sa sprawdzone, ale to technologia ktora lapia tez inne firmy:)
też kupiłem i brat kupił 2x :)
Ps biedrona ma nawet koszule prochnika za 64 zł a ich cena na metce w opakowaniu 199 zł.
Chciałem zwrócić uwagę, iż z tego co się orientuję ta technologia (co enloopy) mają bardzo możliwą ilość ponownych naładowań.
Osobiście żaluję, że nie sprzedaje się już NiCd... Przynajmniej szło to szybko naładować.
juz ktos liczyl to na forum - eneloopki wytrzymuja do 1500 ladowan (wg producenta). Nawet ladujac je co 2 dni, wychodzi ponad 8 lat uzywania...
predzej zmienisz/zniszczysz urzadnie w ktorym je uzywasz, niz eneloopek padnie ;)
znajomy katuje eneloopki ladowarka 15-sto minutowa - dzialaja bez zajakniecia. A nawet jesli padnie po 2 latach, to koszt jest naprawde niewielki...
Kupiłem już kiedyś te biedronkowe. Działają bardzo długo bez ładowania w F90x. Dziś znów je zakupiłem.
wasilewk
04-01-2012, 19:38
...
W Biedronce w moim mieście nie ma i nie było. Chyba niektóre Biedronki maja bliżej do Portugalii ...
znajomy katuje eneloopki ladowarka 15-sto minutowa - dzialaja bez zajakniecia. A nawet jesli padnie po 2 latach, to koszt jest naprawde niewielki...
potwierdzam laduje taka http://flashlightnews.org/story1497.shtml
No tak a u mnie standard po świętach chodzę i szukam akumulatorków po całym domu, znalazłem 2 szt (zapewne w zabawkach dzieciaków) a ze w sobote focenie i lampa potrzebna a alleg..o nie wchodzi w gre bo juz nie dojdą ze względu na święto postanowiłem zakupić owe Kodaka z Biedronki i muszę powiedzieć ze dzisiejsze pstrykanie Nissin mark II juz okolo 700pstryków lampy i dają rade - nawet jednego "zająknięcia" lampa po błysku od razu gotowość zgłasza (aku odrazu z opakowania włożone do lampy bez ładowania) na starszych Panasonicach Infinium po około 400 pstrykach potrzebowała juz okolo 3 - 5sekund na załadowanie.
Aby tak dalej jeśli w sobotę wytrzymają test ekstremalny sadze ze zakupie jeszcze z 2 komplety.
Również dzisiaj zakupiłem 2 komplety :P
trzeba uważać przy ich używaniu, bo zewnętrzne pokrycie jest z tworzywa sztucznego i lubi się odklejać.
A z czego by miało być? Z płótna lnianego?
Jakościowo świetne a o ponad połowę tańsze (dałem 14,99 za komplet 4szt.) są "rzucane" od czasu do czasu LIDL'owe AA Tronic EnergyEco 2100. Ta sama technologia wykonania co Eneloop'y (pierwsze), testowane w SB800, kilku latarkach i kilku energochłonnych zabawkach młodej, MZ brak wyraźnych różnic, subiektywnie mają identyczne parametry.
To włóż do ładowarki typu BC700, a zobaczysz, że mogą nie osiągnąć nawet 1 Ah.
Art Erie
05-01-2012, 23:31
juz ktos liczyl to na forum - eneloopki wytrzymuja do 1500 ladowan (wg producenta). Nawet ladujac je co 2 dni, wychodzi ponad 8 lat uzywania...
predzej zmienisz/zniszczysz urzadnie w ktorym je uzywasz, niz eneloopek padnie ;)
Robię to samo z Eneloopkami ( w sensie katowania szybka ładowarką i dają radę ). Polecę jednak Fiamo http://www.adgmarket.pl/pl_PL/p/Fiamo-Rechargeable-NiMH-2500mAh-4xAA-w-etui/73?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-12&utm_content=73#nclid=1cd944115d505ed723048678b0f35 0fa
W ładowarce Fiamo męczę Eneloopy, bo ciężko było dostać aku tej firmy, teraz można je kupić; a warto! Są naprawdę rewelacyjne został mi jeszcze ostatni komplet do gripa; po 6 latach ładowane 3-5 razy w tygodniu.
Kupiłem 2 komplety tych Kodaków. Rozładowałem w BC700: 7 szt. miało pojemność 2,4 - 2.8 Ah, a jedna 1,4 Ah :(
Nie udało się tej ostatniej "uzdrowić" - ewidentnie wadliwa - producent zapewnia pojemność co najmniej 2,1Ah.
Może zareklamuję... jak znajdę kwit
Z opisu wynika, że właściwości użytkowe powinny mieć podobne do cenionych przez wszystkich Eneloopów.
Kupujcie Kodaka. Może nie zbankrutuje ? :cry:
To samo wpadło mi do głowy oglądając dzis ten temat o bankructwie Kodaka...
Może dlatego tanie ^^? :P
januszteli
07-01-2012, 16:14
Też dzisiaj zakupiłem w BIEDRONCE akumulatorki. Dobra cena:). Szybko do sb600.... i działają!
Na obecną chwilę nie mam jak sprawdzić pojemności, ale jak się rozładują to okaże się co są warte.
Pozdrawiam:)
zrobiłem w sobotę cały ślub i wesele na nich - dały rade :-)
u mnie "na sklepie" nie bylo trzeba było zapytać panią przy kasie czy są i mają pod ladą.
Pomimo, że mam zestaw 2x4 eneloopów, to jeszcze przez ten wątek, namówiliście mnie na Kodaki z biedronki. U mnie jednak były po niecałe 20 zł, co i tak w sumie się opłacało. W sobotę bądą miały chrzest bojowy :).
chyba się skuszę bo przyda się jakiś większy zapas. A co do eneloopow to też bym ich tak nie przeceniał i wychwalał - kupiłem 12 sztuk 2000mah i tylko kilka dobiło do 2050 a reszta około 1800-1900 (BCA 900). Różnica żadna, ale jednak lekki niesmak był po tym ile się o nich naczytałem wspaniałości.
A każdy co używa kilku lamp + dodatkowych urządzeń i ewentualnie gripa wypchanego paluchami wie że po zdjęciach nie da się ogarnąć które 28 z 40 były używane, a które nie, tylko wszystko do ładowania leci :)
Z eneloopami mam tylko taką przypadłość, że podczas ładowania nieraz jeden z aku ładuje się niemiłosiernie długo. Np. trzy zostają naładowane w 10h, zaś ostatni mogę ładować i ze 20h, i za nic nie chce się proces zakończyć. Wszystko w BC700.
chyba się skuszę bo przyda się jakiś większy zapas. A co do eneloopow to też bym ich tak nie przeceniał i wychwalał - kupiłem 12 sztuk 2000mah i tylko kilka dobiło do 2050 a reszta około 1800-1900 (BCA 900). Różnica żadna, ale jednak lekki niesmak był po tym ile się o nich naczytałem wspaniałości.
Główny urok Eneloopów ma polegać na tym, że długo trzymają napięcie po naładowaniu.
to wiem, ale pewnie to co by mi się przez miesiąc rozładowało w zwykłym aku, to w eneloopie mi już obcieli na wstępie ;)
... A każdy co używa kilku lamp + dodatkowych urządzeń i ewentualnie gripa wypchanego paluchami wie że po zdjęciach nie da się ogarnąć które 28 z 40 były używane, a które nie, tylko wszystko do ładowania leci :)
Ja mam na to proste rozwiązanie, każdy komplet (4szt) oznaczam innym kolorem taśmy ew. podpisem i ładuje zestawami.
Pozdrawiam,
mateo912
11-01-2012, 12:44
Ja mam na to proste rozwiązanie, każdy komplet (4szt) oznaczam innym kolorem taśmy ew. podpisem i ładuje zestawami.
Pozdrawiam,
ja też tak od razu zrobiłem, 2 komplety po 8 sztuk oznaczone albo 1 albo 2 i wyciągam jedne z gripa wsadzam 2 a te 1 ładuje i tak w kółko ;)
to wiem, ale pewnie to co by mi się przez miesiąc rozładowało w zwykłym aku, to w eneloopie mi już obcieli na wstępie ;)
2-letnie, zwykle energizery po naladowaniu do pelna rozladowuja sie (lezac nieuzywane) w ciagu 2-3 dni...
2-letnie, zwykle energizery po naladowaniu do pelna rozladowuja sie (lezac nieuzywane) w ciagu 2-3 dni...
To coś z nimi jest nie tak, nie powinny tak szybko tracić ładunku. Zrób im ładowanie odświeżające.
To coś z nimi jest nie tak, nie powinny tak szybko tracić ładunku. Zrób im ładowanie odświeżające.
szczerze mowiac, to juz ich nie uzywam ;)
mam 2 komplety eneloopkow, teraz te kodaki. Jestem calkowcie doposazony :)
to i ja dorzucę głos
Kupiłem 10 eneloopów (2 komplety po 5 do sb800) - 2 baterie w ładowarce BC700 wyszły po pierwszym ładowaniu ok 1900mAh reszta od 2000 do 2600.
Po około rocznym używaniu padła mi jedna sztuka - wylał się akumulatorek w dodatkowym zasobniku w sb800. Na razie nie wiem czy to wina aku czy zasobnika. I trudno mi ocenić czy wylanie nastąpiło w trakcie używania czy po. Nie wyjmowałem akumulatorków z lampy przez ok tydzień po niedużym bo wigilijnym pstrykaniu. Dopiero jak zobaczyłem dziwne plamy na obudowie lampy to się gapnąłem, że coś nie tak.
Akumulatorki kupiłem u bezpośredniego importera (chyba ma dobre ceny - do sprawdzenia na hurt.com.pl; nie podlinkowuję bo to nie reklama :-) ), który dodatkowo ma teraz Energizery z podobnymi parametrami co eneloopy (piszą cyt.: "Naładowany akumulatorek Energizer EXTREME pozostawiony nieużywany na 12 miesięcy zachowuje aż 80% swojej początkowej pojemności i może być używany w urządzeniach".
Chyba coraz więcej firm (no bo i Kodak) idzie w kierunku nowej technologii - nie wiem czy wszędzie takie samo rozwiązanie - grunt żeby działało bez zarzutu a po "wylaniu" mojego aku trochę mnie te eneloopy przeszły.
No i dobrze, będzie większa konkurencja, bo prawdę mówiąc ceny w niektórych sklepach do niskich nie należą. A skoro taki aku od kodaka, czy innego producenta oferuje te same właściwości i możliwości co Eneloop, a jest przy tym tańszy, to po co przepłacać?
Już dość długo większość szanujących sie producentów ma akumulatorki a`la eneloop w ofercie:
- GP ReCyko
- Panasonic Evolta (dawniej infinium)
- Varta Ready2use
- Energizer Extreme
- Camelion alwaysready
Niestety pomijając rewelacyjną cenę na biedronkowe Kodaki to żadnych z powyższych nie udało mi się kupić taniej od białych eneloopów, które idzie kupić w Łodzi za około 26-28zł/4szt. Konkurencja póki co albo słabo dostępna albo droższa. Poza białymi eneloopami używałem w lampie jeszcze GP i Panasonica. Panasonic jak dla mnie odczuwalnie dłużej wytrzymywał, GP i sanyo na podobnym poziomie. Na czarne eneloopki się nie skusiłem bo dwa razy krótsza trwałość za dwa razy większą cenę jakoś mnie nie przekonały.
adolfik9501
23-01-2012, 16:51
Już dość długo większość szanujących sie producentów ma akumulatorki a`la eneloop w ofercie:
- GP ReCyko
- Panasonic Evolta (dawniej infinium)
- Varta Ready2use
- Energizer Extreme
- Camelion alwaysready
(...).
Dodam jeszcze Sony, Philips, Powerex, Pentagram, Tronic, Duracel i kto wie kto jeszcze takie akusy wypuszcza. Nazw modeli nie pomnę, zainteresowani mogą sobie znaleźć, część choćby na Alledrogo.
Wróciła promocja akumulatorków w Biedronce, może ktoś napisze czy opłaca się je kupić czy dołożyć do Enelopów.
Szczerze? To tylko 20 zł różnicy. Wolę Eneloopy. Może i ta sama technologia, kto wie, może te Kodaka są nawet lepsze niż Sanyo, ale Eneloopy mam, używam, sprawdziłem, działają i jestem zadowolony.
Wróciła promocja akumulatorków w Biedronce
skąd taka informacja? na ich stronie nic nie ma. Ja mam te Kodaki i jestem zadowolony
skąd taka informacja? na ich stronie nic nie ma. Ja mam te Kodaki i jestem zadowolony
Sprawdź w gazetce internetowej 8 str jak się nie mylę, ja zauważyłem w sklepie.
Ja jestem z nich zadowolony.
Nie widzę różnicy między nimi, a 2x droższymi Enełupkami, a skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać :)
J 2x droższymi Enełupkami
...w kwestii formalnej: droższymi o ok 40% ;-)
Dziś w Media Markt widziałem zestaw 4 tych akumulatorków z ładowarką Kodaka za 40zł, przecenione ze 140 chyba
Potrzebuję akumulatorki AA do nowego Canona SX 130. Czy parametr pojemności ma jakekolwiek znaczenie. Jutro mogę w Euroagd kupić : eneloopki 2000, energizery 2200, sony 2500. Wszystkie 4szt i ładowarka. I co tu brać?
LordRamzes
18-07-2012, 07:07
weź zwykłe białe eneloopy
Zdecydowanie białe eneloopy.
Ewentualnie bierz coś w stylu GP Recyko, Varta Redy2Use itp. - to praktycznie ta sama technologia co Eneloop'y.
Chłopaki a jaką pojemność brać. Czy to zupełnie obojętne dla działania aparatu?
Jeśli chodzi o eneloopy, to masz tylko jedną pojemność (białe).
Są czarne, o większej pojemności, ale czy wartę swojej ceny....
A co do reszty, to nie przejmowałbym się różnicami w pojemności.
Napewno nie kupuj jakiś potworów w stylu 4000 mAH, bo to pic na wodę.
krolewicz
18-07-2012, 09:37
i nie kupuj w euro bo przepłacisz, na stronie sprawdziłem, życzą sobie 50zł za 4 aku
w porządnych sklepach cena to około 30-35zł
LordRamzes
18-07-2012, 09:43
białe jak pamiętam 2000 a czarne 2500 z tym ,że są dużo mniej żywotne ja mam ponad 20 sztuk białych b intensywnie używanych i bardzo mocno obciążonych i dają rade :)
ostatnio też stałem przed wyborem akku do wspomnianego SX130, myślałem , że pociągną jeszcze moje stare Panasy 2500 na obudowie (1900mAh w rzeczywistości), po załadowaniu aparat działał może 5 min, jak zaczął wołać o nowe zasilania (nadmieniam, że z SB800 Panasy jeszcze dawały rade). Potwierdziło się z opini netu, że ten Canon dużo żre energii. Załadowanie białych Enelopków, rozwiązało sprawę, ale i tak ostatnio dokupiłem czarne Enelopy (trochę by zobaczyć co to warte) i stwierdzam, że to ogniwo "jądrowe" ;)
Wróciła promocja akumulatorków w Biedronce, może ktoś napisze czy opłaca się je kupić czy dołożyć do Enelopów.
pojechałem na "łowy" akku Kodaka, w jednej Biedronce nie było (ale był za to nóż "ogniskowy" :mrgreen:
w drugiej zakupiłem trzy opakowania, teraz się testują, po kilkudziesięciu h wyjdzie ile mają naprawdę pojemności i czy są równe, resztę wezmę dziś wsadzę prosto z opakowania do prądożernego C SX130 i zobacze ile pociągną
no i mam wyniki, otóż z 12 sztuk, 11 mieściło się w przedziale 2000-2100 mAh, jedna miała 1970mAh (ale byc może po kilku ładowaniach, dojdzie jeszcze do siebie).Wyjęte z opakowania Akku były w ok.70% rozładowane , data produkcji 04.2012 gdzieś w Chinach i wg. opisu na opakowaniu, były naładowane w pełni, gdy opuszczały fabryke.
U mnie białe enelopy po roku użytkowania mają 2200 - 2300 mAh, mam dwa komplety, ładowarka BC 700.
Używam w kompakcie i lampie błyskowej.
LordRamzes
21-07-2012, 18:25
nie wiem jak u Was ale mi np zawsze z eneloopów 1 szt pada pokazuje 0 nie wiem skąd to się bierze czy dla tego ,że wcześniej były ładowane w emosie i zostały uszkodzone , to samo po bc 700 doladowywuje je w emosie i dopiero wtedy po ok 30 min pokazuje pełne naładowanie jakby bc 700 ich do końca nie ładowała w czym jest problem jak myślicie ???? przepraszam za OT
Panowie (i panie) co wy z tymi ładowarkami, nie wystarczą te w zestawach?! Okazało się że ja miałem 2komplety hahnel tc action + 2*2350mah (http://ecyfrowe.e-mieszkanie.pl/oferta,375303,hhnel-ladowarka-tc-action-2szt-aa-2350mah.html) z tym że ładowarki ładują całą dobę kontrolki palą się non stop a akumulatorki nie dają znaku życia. Były wcześniej nieużywane a więc pewnie gdzieś za długo stały. Spróbuje kupić te z Lidla/Biedrony zobacze czy ładowarki coś warte.
ps. sąsiadka testuje nowy sprzęt - sx130 + białe enelupy w komplecie z ładowarką, dzięki za poradę
bucefal14
22-07-2012, 14:10
Ja polecam eneloopy UTGA.
Słuchajcie, zostawić sobie tą ładowarkę hahnela:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/705/ladowarkatcaction.jpg/)
Czy kupić taką z lidla (http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_28765.htm) i czy jest to ładowarka procesorowa?
Przydałaby się mobilność - AA, AAA, może 9V i 'R14' aku będą raczej używane nie do foto. Aku oczywiście też z lidla.
adrian9627
25-07-2012, 22:27
Polecam brata elenop-ów (Sanyo 2700 ) pojemność większa oraz szybsze ładowanie kondensatorów np.w lampach zewnętrznych ze względu na cienką powłokę ( tak kiedyś wyczytałem i chyba mieli rację koledzy forumowicze) , mi na ładowarce BC-700 czasami pokazuje i po 3000 mAh z tym , że jeżeli używasz od święta to lepiej białe enelopy bo tak szybko leżakując nie oddają energii.
Adrian potrzebuję coś na szybko, do body mam enela. A co w kwestii ładowarek - tylko bc700.
za elektronikę z Lidla, to ja już dziękuję... kupiłem kiedyś radio-budzik, miał cyfrowe radio, dwa budziki, sleepery, bajery, wyświetlacz w różnych kolorach, naprawdę mnóstwo funkcji, pod tym względem było nie do pobicia (przeglądałem ofertę zwykłych sklepów) i co z tego, jak miało bardzo denerwującego buga, otóż brak było podtrzymującej baterii i w przypadku zaniku zasilania (nawet przez sekundę) wszystko się resetowało i po ponownym wlączeniu prądu , radyjko samo zaczynało się programować na stacje radiowe i tu uwaga.... chwila napięcia, nastawiało się na max głośność sic!! i grało, jak opętane dopóki się go nie wyłączyło.
RobertMiernik
25-07-2012, 23:18
za elektronikę z Lidla, to ja już dziękuję... kupiłem kiedyś radio-budzik, miał cyfrowe radio, dwa budziki, sleepery, bajery, wyświetlacz w różnych kolorach, naprawdę mnóstwo funkcji, pod tym względem było nie do pobicia (przeglądałem ofertę zwykłych sklepów) i co z tego, jak miało bardzo denerwującego buga, otóż brak było podtrzymującej baterii i w przypadku zaniku zasilania (nawet przez sekundę) wszystko się resetowało i po ponownym wlączeniu prądu , radyjko samo zaczynało się programować na stacje radiowe i tu uwaga.... chwila napięcia, nastawiało się na max głośność sic!! i grało, jak opętane dopóki się go nie wyłączyło.
Aczkolwiek akurat ładowarek z Lidla używało kilku forumowiczów i sobie chwalili.
Na wszelki wypadek kup taką bez radia - nie powinno być problemów z głośnością..
że niby co? ładowarkę mam bez radia kupić?, bo nie zrozumiałem dowcipu, ja mam MH-C9000 i taką polecam, a nie jakies tandety z Lidla
RobertMiernik
25-07-2012, 23:29
bo nie zrozumiałem dowcipu,
Nie szkodzi, nie ma się czym martwić.
ja mam MH-C9000 i taką polecam, a nie jakies tandety z Lidla
Ja mam BC-900 i też ją polecam, jednak jeśli ktoś pyta konkretnie o tą procesorową z Lidla to obiektywnie jest to całkiem rozsądna propozycja.
Co nie zmienia tego, że jeśli muś dużej różnicy nie robi parę złotych - polecam BC-900, lepszej nie da się kupić.
Nie szkodzi, nie ma się czym martwić..
no i mamy mądrale na forum :mrgreen:
Ja mam BC-900 i też ją polecam, jednak jeśli ktoś pyta konkretnie o tą procesorową z Lidla to obiektywnie jest to całkiem rozsądna propozycja...
obiektywnie ją sprawdziłeś, że tak mędrkujesz? jakieś testy, praktyka paromiesięczna, a nie ktoś kupił i mówi -jest fajna :)
a lepszą od BC-900 też da sie kupić, z łatwością
RobertMiernik
25-07-2012, 23:57
A dziękuję
obiektywnie ją sprawdziłeś, że tak mędrkujesz? jakieś testy, praktyka paromiesięczna, a nie ktoś kupił i mówi -jest fajna :)
Tak, kilka osób z forum jej używa, nie wiem jakie testy robili ale nie wszyscy kupują po to, żeby testy robić, niektórzy używają po prostu.
A Chuck Norris potrafi trzasnąć obrotowymi drzwiami, z łatwością...
A kończąc te fascynujące offtopowe dyskusje: ładowarkę z Lidla używa sporo ludzi i są zadowoleni (opinia z drugiej ręki ale potwierdzona). Z pierwszej ręki polecam BC-900.
...a lepszą od BC-900 też da sie kupić, z łatwością
Też tak myślałem) np. Voltcraft (http://www.conrad.pl/websale7/?shopid=conrad&act=product&prod_number=200180&ref=Skapiec) ale po googlach okazało się że to bc900 tylko 2 x droższy :-)
RobertMiernik
26-07-2012, 00:01
Też tak myślałem) np. Voltcraft (http://www.conrad.pl/websale7/?shopid=conrad&act=product&prod_number=200180&ref=Skapiec) ale po googlach okazało się że to bc900 tylko 2 x droższy :-)
Wstydzili by się, nawet opakowanie, wygląd samej ładowarki, zasilacz są identyczne ;>
Tradycyjna opłata 'za markę'...
:wink:
Tu jeszcze mam 2 tańsze, pierwsza ładuje tylko parami:
http://www.camino.pl/ladowarka-emos-mw8168gs,twr,7877.html
http://fotoklik.pl/foto/akcesoria/aku/technoline-bc-250-ladowarka-aa-oraz-aaa-warszawa-lodz.html
A z innej beczki ciekawy jestem czy w bankach AA/AAA można zaaplikować R14/R20 - chodzi mi o 'elektryke'
ej Panowie, kupujta co tam dają w tych Lidlach, Biedronkach itp. .. jam nie wróg wasz :)
sam ostatnio kupiłem akku w Biedronce, z tym, że z pełną świadomością i do użycia w mniej odpowiedzialnych sprzętach, ....a do pracy budzę się Grundigiem, który ma podtrzymanie bateryjne :mrgreen:
mateo912
26-07-2012, 00:15
Ja mam od ponad roku tą ładowarkę z lidla(a nawet 2 różne) i jestem zadowolony
Mateo czy te lidlowskie działają dla pojedynczego kanału oddzielnie czy trzeba jechać dwójkami/czwórkami?
mateo912
26-07-2012, 00:49
Mateo czy te lidlowskie działają dla pojedynczego kanału oddzielnie czy trzeba jechać dwójkami/czwórkami?
każdy kanał osobno :)
każdy kanał osobno :)
Woow!
Też mam ładowarkę z Lidla, z oferty sprzed paru miesięcy. Cud - Miód. Jak na 40zł, z osobnymi kanałami i po 1000mA na akumulator przy ładowaniu dwóch / po 500mA przy ładowaniu 4 na raz - po prostu hit cenowy :P W dodatku procesorowa - rozładowuje, odświeża, pokazuje stan naładowania - pełny serwis.
LordRamzes
26-07-2012, 20:38
Polecam brata elenop-ów (Sanyo 2700 ) pojemność większa oraz szybsze ładowanie kondensatorów np.w lampach zewnętrznych ze względu na cienką powłokę ( tak kiedyś wyczytałem i chyba mieli rację koledzy forumowicze) , mi na ładowarce BC-700 czasami pokazuje i po 3000 mAh z tym , że jeżeli używasz od święta to lepiej białe enelopy bo tak szybko leżakując nie oddają energii.
a ja tych sanyo 2700 nie polecam 8 szt mi padło b szybko ( 2 miesiące) są mocne ok ale trzeba je zaraz przed zleceniem ładować gdy poleżą 3 dni tydzień to już kolorowo nie jest u mnie tak było
Też mam ładowarkę z Lidla, z oferty sprzed paru miesięcy. Cud - Miód ... - rozładowuje, odświeża, pokazuje stan naładowania - pełny serwis.
Jakoś nie widzę tych wszystkich funkcji w mojej z aktualnej oferty za 69,-. Pokaże stan, że rozładowana, postęp, podtrzymanie, naładowanie ale nie widzę funkcji rozładowania i regeneracji (w instrukcji też) :roll:
wasilewk
28-07-2012, 13:41
jeżeli używasz od święta to lepiej białe enelopy bo tak szybko leżakując nie oddają energii.
Oooo ! Dobrze wiedzieć.
Napisał adrian9627
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2882798#post2882798)
a ja tych sanyo 2700 nie polecam 8 szt mi padło b szybko ( 2 miesiące) są mocne ok ale trzeba je zaraz przed zleceniem ładować gdy poleżą 3 dni tydzień to już kolorowo nie jest u mnie tak było
Jak przez mgłę zaczynam sobie przypominać jak ktoś mnie tu na Forum krytykował, że zalecam nominalny prąd łądowania - podczas gdy 'przy 500mA nic się nie dzieje i prędzej się ładują'...
LordRamzes
28-07-2012, 14:57
Oooo ! Dobrze wiedzieć.
Jak przez mgłę zaczynam sobie przypominać jak ktoś mnie tu na Forum krytykował, że zalecam nominalny prąd łądowania - podczas gdy 'przy 500mA nic się nie dzieje i prędzej się ładują'...
ale do kogo to jest ???? ja zawsze ładuje najmniejszym prądem
wasilewk
28-07-2012, 15:04
Myślę, że wywołany do tablicy sam się zgłosi...
LordRamzes
28-07-2012, 16:28
oj to chyba nie ja bo ja nie przypominam sobie żebym zalecał ładowanie dużym "prądem"
Art Erie
28-07-2012, 17:01
Osobiście katuję Eneloop'y 4000mA od kilku lat i nic im nie jest, tyle że się szybko ładują.
wasilewk
28-07-2012, 17:50
Osobiście katuję Eneloop'y 4000mA od kilku lat i nic im nie jest, tyle że się szybko ładują.
tych sanyo 2700 nie polecam 8 szt mi padło b szybko ( 2 miesiące) są mocne ok ale trzeba je zaraz przed zleceniem ładować gdy poleżą 3 dni tydzień to już kolorowo nie jest
Od dużego prądu to się płyty wyginają z przegrzania.
LordRamzes
28-07-2012, 17:53
Od dużego prądu to się płyty wyginają z przegrzania.
wybacz ale piszesz półsłówkami i nie wiem co Ci chodzi po prostu napisałem a Ty nie napiszesz wprost o co chodzi tylko docinki
wasilewk
28-07-2012, 18:09
Żadne docinki - półsłówek też nigdy nie używam. Chodzi o wyjaśnienie tych padniętych 8 sztuk. Ja uważam, że ładowanie odpowiednim prądem ma zasadnicze znaczenia dla długości eksploatacji akumulatorów - ale tutaj niektórzy zachowują się, jak by chcieli powiedzieć: "ci profesorowie na PW są głupcami, że Ci tak wkładali do głowy".
To wszystko nie do Ciebie.
Pzdr.
LordRamzes
28-07-2012, 18:15
Żadne docinki - półsłówek też nigdy nie używam. Chodzi o wyjaśnienie tych padniętych 8 sztuk. Ja uważam, że ładowanie odpowiednim prądem ma zasadnicze znaczenia dla długości eksploatacji akumulatorów - ale tutaj niektórzy zachowują się, jak by chcieli powiedzieć: "ci profesorowie na PW są głupcami, że Ci tak wkładali do głowy".
Pzdr.
Wiesz ja zawsze Cię b szanowałem i dalej to robię za Twoją wiedzę odnośnie elektryki, elektroniki zapewne więcej wiesz ode mnie,
ja zawsze ładowałem najmniejszym prądem tak mnie uczono choć elektrykiem , elektronikiem nie jestem b chętnie wysłucham o co chodzi z tym moim ładowaniem ??? czyli powinienem ładować 500, 700???, moja bc 700 mnie trochę niepokoi gdyż ładuję najmniejszym prądem i potem wkładam do emosa a ten jeszcze je doładowywuje czyli jakby bc do końca ich nie naładowała
wasilewk
28-07-2012, 18:28
Wiesz ja zawsze Cię b szanowałem i dalej to robię za Twoją wiedzę odnośnie elektryki, elektroniki zapewne więcej wiesz ode mnie,
ja zawsze ładowałem najmniejszym prądem tak mnie uczono choć elektrykiem , elektronikiem nie jestem b chętnie wysłucham o co chodzi z tym moim ładowaniem ??? czyli powinienem ładować 500, 700???, moja bc 700 mnie trochę niepokoi gdyż ładuję najmniejszym prądem i potem wkładam do emosa a ten jeszcze je doładowywuje czyli jakby bc do końca ich nie naładowała
Dziękuję, wypieki mam.
Prąd ładowania zależy od konstrukcji akumulatora. Zazwyczaj podaje go wytwórca, ale jak nie wiemy - to najlepiej stosować prąd tzw. 'dziesięciogodzinny' - czyli tyle miliamper, żeby akumulator naładował się do swojej pełnej pojemności przez 10 godzin. W każdym bądź razie: mniejszy prąd nie szkodzi (akurat tutaj, bo w kwasowych ogniwach powoduje zbyt dogłębne formowanie płyt, które potem się sypią) a większy może powodować zbytnie rozgrzewanie sie akumulatora i mniejszą odporność mechaniczną (czasami przebicie między 'płytami' - 'biegunami').
Dla enelopów 2000mAh ustawiony w BC-700 prąd 200mA ma włąściwą wartość. Ta ładowarka, po naładowaniu, przełącza wrtość tego prądu na tzw. prąd konserwujący (ok. kilka - kilkanaście miliamper ). I tak mogą te akumulatory sobie siedzieć w niej - choć te białe nie tracą swej pojemności tak jak zwykłe --> ja je od razu wkładam do SB-900 i tam sobie czekają na okazję.
Pzdr.
LordRamzes
28-07-2012, 18:37
Dziękuję, wypieki mam.
Prąd ładowania zależy od konstrukcji akumulatora. Zazwyczaj podaje go wytwórca, ale jak nie wiemy - to najlepiej stosowac prąd tzw. 'dziesięciogodzinny' - czyli tyle miliamper, żeby akumulator naładował sie do swojej pełnej pojemności przez 10 godzin. W każdym bądź razie: mniejszy prąd nie szkodzi (akurat tutaj, bo w kwasowych ogniwach powoduje zbyt dogłębne formowanie płyt, które potem się sypią) a większy może powodować zbytnie rozgrzewanie sie akumulatora i mniejszą odporność mechaniczną (czasami przebicie między 'płytami' - 'biegunami').
Dla enelopów 2000mAh ustawiony w BC-700 prąd 200mA ma włąściwą wartość. Ta ładowarka, po naładowaniu, przełącza wrtość tego prądu na tzw. prąd konserwujący (ok. kilka - kilkanaście miliamper ). I tak mogą te akumulatory sobie siedzieć w niej - choć te białe nie tracą swej pojemności tak jak zwykłe --> ja je od razu wkładam do SB-900 i tam sobie czekają na okazję.
Pzdr.
I dokładnie tak robię jak opisałes z tymi 10 godzinami i tak obliczam :) choć cos straciłem zaufanie do mojej bc700 albo emos oszukuje choć jesli je doladuje emosem wydaje mi się ,że dłużej działają
wasilewk
28-07-2012, 18:52
I dokładnie tak robię jak opisałes z tymi 10 godzinami i tak obliczam :) choć cos straciłem zaufanie do mojej bc700 albo emos oszukuje choć jesli je doladuje emosem wydaje mi się ,że dłużej działają
Ja tak jak opisałem, tak robię od ich kupna i nie próbowałem ich 'przeładowywać' - ale wydaje mi się, że to by niewiele dało a mogłoby mieć wpływ na długotrwałość eksploatacji. Tym bardziej, że nie mam czym zmierzyć ich faktycznej pojemności - bo ten 'test' z BC-700 traktuję jakoś z przymrużeniem oka.
Pzdr.
LordRamzes
28-07-2012, 19:01
Ja tak jak opisałem, tak robię od ich kupna i nie próbowałem ich 'przeładowywać' - ale wydaje mi się, że to by niewiele dało a mogłoby mieć wpływ na długotrwałość eksploatacji. Tym bardziej, że nie mam czym zmierzyć ich faktycznej pojemności - bo ten 'test' z BC-700 traktuję jakoś z przymrużeniem oka.
Pzdr.
no ja ten test tak samo :) no ale dziękuję za objaśnienia , a co z s2700 polecasz mi padły fakt ładowane najmniejszym prądem ????
wasilewk
28-07-2012, 19:07
no ja ten test tak samo :) no ale dziękuję za objaśnienia , a co z s2700 polecasz mi padły fakt ładowane najmniejszym prądem ????
Do nich to bym użył BC-900 --> ustawiłbym prąd na 300mA i powinno być ok.
Pzdr.
LordRamzes
28-07-2012, 19:09
Do nich to bym użył BC-900 --> ustawiłbym prąd na 300mA i powinno być ok.
Pzdr.
tak by wypadało ale lepiej komplet nowych białych ze stara niż kupowanie nowej ładowarki :) pozdrawiam i dziękuję za dyskusję
wasilewk
28-07-2012, 19:11
tak by wypadało ale lepiej komplet nowych białych ze stara niż kupowanie nowej ładowarki :) pozdrawiam i dziękuję za dyskusję
Ok, miłego popołudnia.
Art Erie
28-07-2012, 19:23
Pzdr.
Zapewne chodzi Ci o płyty w akumulatorach ołowiowych (samochodowych) - tutaj pełna zgoda, zwłaszcza jeśli mowa o nowoczesnych aku o dużym kopnięciu, aby uzyskać większy prąd rozruchu budowane są akumulatory o większej ilości ( cieńszych ) płyt, które przy dużym prądzie ładowania mogą się odkształcić, to z kolei powoduje zwarcie wewnętrzne i aku idzie na złom ( dlatego aku o mniejszym pradzie rozruchu są z reguły bardziej trwałe, choć to nie jest oczywiście jedyny czynnik).
Co do "naszych" aku AA to są dostępne na rynku aku "szybkiego ładowania"; 20-30 minutowe, na przykład Fiamo. Wprawdzie Eneloop nie są przeznaczone do "szybkich" ładowarek, ale białe Eneloop;ki ładuję od kilku lat prądem 4000mA ( oczywiście to maksymalny prad ładowarki, procesem steruje procesor, a o temperaturę dba wentylator ) i nadal pracują normalnie ( nie wypadła żadna sztuka ). Z oryginalnych aku Fiamo w ilości 20szt - zostało i 7 w ciągu sześciu, może siedmiu lat; zobaczymy jak będzie z Eneloop, ale na razie to dobre akumulatory są skoro wytrzymują to do czego nie są przewidziane ;)
Ja tylko chciałbym odświeżyć temat i potwierdzić, ze te Kodaki są rewelka nie schodzą poniżej 1950 i są "równe". Natomiast przestrzegam przed Lidlowskimi Tronic Energy 2500mAh. Przez pomyłkę kupiłem 3 opakowania, bo pomyliłem z polecanymi prze FajaR EnergyEco 2100. Te, które kupiłem to tragedia po iluś już ładowaniach rozrzut jest od 1050 do 1900 mAh ( podkreślam 3 opakowania po 4 szt = 12 ogniw i ani jedno nie doszło do zadeklarowanych 2500 mAh :-( ). Natomiast 8 Eneloopów i 4 Kodaki zgodnie ze specyfikacją od 1950 do 2050 powtarzalne i od samego początku. Ładowarka polecana na forum MH-C9000 firma Maha czy coś takiego, ale chwalę ją sobie. Strach pomyśleć co by było jak bym te Troniki ładował w starej, która ładowała po dwa akumulatory na raz :-x