PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pomyśl życzenie

wolnyslimak
02-01-2012, 16:55
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/3286/pomylyczenie.jpg)

...spełnienia życzę w tym nowym roku.

creep
02-01-2012, 18:55
Fajne, dobry kadr dla takiego tematu, no i odrobina szczęścia też się przydała. Widzę że dwie gwiazdki już spadły i leżą na dolnej krawędzi zdjęcia ;)

petelski
02-01-2012, 19:10
O to to ! Bardzo wykwintne :)
pozd®ówka

Nemeth
02-01-2012, 19:11
Ojojoj. Zdjęcie z pogranicza grafiki i to przekręconej. Kolorystyka zupełnie nie z tej Ziemi. Do tego coś dziwnego dzieje się z drzewami.

Kulten
02-01-2012, 19:16
O to to ! Bardzo wykwintne :)

patrzę i patrzę i za choler ę owej wykwintności dopatrzeć się nie potrafię. Po prostu słabo po całości.

wolnyslimak
02-01-2012, 20:36
patrzę i patrzę i za choler ę owej wykwintności dopatrzeć się nie potrafię. Po prostu słabo po całości.

Każdy ma prawo do własnej oceny ale widzę, że Ty chyba urodzony optymista bo zawsze jest słabo. To nic, że słabo i już. Może powiesz dlaczego to taka tandeta?

Ojojoj. Zdjęcie z pogranicza grafiki i to przekręconej. Kolorystyka zupełnie nie z tej Ziemi. Do tego coś dziwnego dzieje się z drzewami.

Intensywny granat nie z tej ziemi? Pewnie, że lekko pomogłem naturze ale przecie nie zakłamałem. Uważam, że jest ładniej. O co chodzi z tymi drzewami? Są lekko poruszone przez wiatr. Jest cos więcej?

Kulten
02-01-2012, 20:44
Każdy ma prawo do własnej oceny ale widzę, że Ty chyba urodzony optymista bo zawsze jest słabo. To nic, że słabo i już. Może powiesz dlaczego to taka tandeta?

Gdybyś raczył poszerzyć horyzonty o więcej niż tylko Twoje własne dokonania to zauważyłbyś, iż piszę więcej niż to co powyżej sugerujesz. A o tandecie to Twoja uwaga, mnie w nią nie mieszaj. A i owszem, z natury jestem optymistą i słusznie zauważyłeś, że każdy ma prawo do własnej oceny, w czymś się jednak zgadzamy :-P.

wolnyslimak
02-01-2012, 23:04
Gdybyś raczył poszerzyć horyzonty o więcej niż tylko Twoje własne dokonania to zauważyłbyś, iż piszę więcej niż to co powyżej sugerujesz. A o tandecie to Twoja uwaga, mnie w nią nie mieszaj. A i owszem, z natury jestem optymistą i słusznie zauważyłeś, że każdy ma prawo do własnej oceny, w czymś się jednak zgadzamy :-P.

Właśnie poszerzyłem horyzonty o Twoja "artystyczną", na siłe rozmytą i prawie zawsze czarno białą wizję memłania angielskiej wody. Większość ładne, fakt. Ale czy potrafisz wyjść poza własną sztampę? Czy zawsze jesteś taki kultowy?

Nemeth
02-01-2012, 23:08
(...)
Intensywny granat nie z tej ziemi? Pewnie, że lekko pomogłem naturze ale przecie nie zakłamałem. Uważam, że jest ładniej. O co chodzi z tymi drzewami? Są lekko poruszone przez wiatr. Jest cos więcej?

Skoro uważasz, że jest ładniej to nie ma o czym dyskutować :)

Nie wiem o co chodzi z tymi drzewami bo nie wiem do czego sprowadziła się "obróbka". Nie chodzi o poruszenie tylko o te dziwne "szarości" na konarach.

Kulten
02-01-2012, 23:09
Właśnie poszerzyłem horyzonty o Twoja "artystyczną", na siłe rozmytą i prawie zawsze czarno białą wizję memłania angielskiej wody. Większość ładne, fakt. Ale czy potrafisz wyjść poza własną sztampę? Czy zawsze jesteś taki kultowy?

Po pierwsze nie "memłam" - takie słowo nie istnieje a w ustach większości ludzi jego użycie umniejsza temu, czym jest długie naświetlanie i na dodatek u większości przypadków jest czynione z premedytacją, jak np w Twoim obecnie. Nie musi się podobać, moim celem nie jest zabawianie gawiedzi.

Po drugie nie muszę niczego i nikomu udowadniać. Celowość zerowa a wyzwanie szczeniackie.

Po trzecie niektórzy już tak mają, że czego się dotkną to jest kultowe i tyle w tym temacie.

wolnyslimak
02-01-2012, 23:34
...Po trzecie niektórzy już tak mają, że czego się dotkną to jest kultowe i tyle w tym temacie.

Acha. Teraz już rozumiem.

Skoro uważasz, że jest ładniej to nie ma o czym dyskutować :)

Nie wiem o co chodzi z tymi drzewami bo nie wiem do czego sprowadziła się "obróbka". Nie chodzi o poruszenie tylko o te dziwne "szarości" na konarach.

O widzisz i pisząc o szarościach w drzewach cos mi powiedziałeś. Być może mam czerń zbyt głęboką w monitorze i nie widzę tego. Czyli zbyt dużo wyciagania z cienia. Spoko. Ale naśmiewając się ze mnie, że mz. ostry granat lepszy od głębokiej czerni to żenada? Jeśli tak uważasz...no cóż, może byc i tak. Ale pomyśl czy Twoje monochromatyczne obrazy, które notabene w większości bardzo mi sie podobają też dla kogoś takie nie moga być? Przecież ekstremalnie zmieniasz rzeczywistość. Więc czemu mi to zarzucasz? Może byc słabe wykonanie, błędne założenie, wogóle spaprany obraz ale tylko dlatego słaby, że inny niż rzeczywisość?

Nemeth
02-01-2012, 23:53
(...)
O widzisz i pisząc o szarościach w drzewach cos mi powiedziałeś. Być może mam czerń zbyt głęboką w monitorze i nie widzę tego. Czyli zbyt dużo wyciagania z cienia. Spoko. Ale naśmiewając się ze mnie, że mz. ostry granat lepszy od głębokiej czerni to żenada? Jeśli tak uważasz...no cóż, może byc i tak. Ale pomyśl czy Twoje monochromatyczne obrazy, które notabene w większości bardzo mi sie podobają też dla kogoś takie nie moga być? Przecież ekstremalnie zmieniasz rzeczywistość. Więc czemu mi to zarzucasz? Może byc słabe wykonanie, błędne założenie, wogóle spaprany obraz ale tylko dlatego słaby, że inny niż rzeczywisość?

Po "spoko" zgubiłem się. Zdaje się, że dokonujesz nader swobodnej nadinterpretacji moich postów, zarzucając mi coś czego nie napisałem. Nie naśmiewam się z Ciebie. Co najwyżej mógłbym obśmiać zdjęcie - czego też nie zrobiłem.

Nie zarzucam Ci zmiany rzeczywistości - bo żadne zdjęcie jej nie oddaje w pełni ;) tylko "przekręconą" obróbkę.

ps.
Większość moich zdjęć trudno nazwać monochromatycznymi ;)

loki_p
03-01-2012, 09:38
Kolorystycznie faktycznie nie najlepiej to wyszło.
Poza tym to chyba flara iridium i nie ma co wymyślać życzeń :)

wolnyslimak
03-01-2012, 11:12
...Nie zarzucam Ci zmiany rzeczywistości - bo żadne zdjęcie jej nie oddaje w pełni ;) tylko "przekręconą" obróbkę.

ps.
Większość moich zdjęć trudno nazwać monochromatycznymi ;)

...bo mnie zmyliły:) No ok. dzięki za wskazówki. Choc tu akurat zostanę przy swoim zdaniu.

Kolorystycznie faktycznie nie najlepiej to wyszło.
Poza tym to chyba flara iridium i nie ma co wymyślać życzeń :)

No dobra. Serio wolicie smolistą czerń na niebie niż "przekręcony" granat? Jak inaczej pozbyc się brzydkich świateł sodowych tuż nad horyzontem? Czy naprawdę nie warto pomóc lekko rzeczywistości? Loki_p pisząc flara iridium co masz na myśli? Nie znam się na zjawiskach na niebie. Ale mz. to na bank światło wypalajacego sie "ciała niebieskiego". Wiem co widziałem. Iridium to satelita gps? To aby tak zaświecic musiałby sie spalić w atmosferze...czyli spaść na ziemię.

loki_p
03-01-2012, 11:55
No dobra. Serio wolicie smolistą czerń na niebie niż "przekręcony" granat? Jak inaczej pozbyc się brzydkich świateł sodowych tuż nad horyzontem? Czy naprawdę nie warto pomóc lekko rzeczywistości? Loki_p pisząc flara iridium co masz na myśli? Nie znam się na zjawiskach na niebie. Ale mz. to na bank światło wypalajacego sie "ciała niebieskiego". Wiem co widziałem. Iridium to satelita gps? To aby tak zaświecic musiałby sie spalić w atmosferze...czyli spaść na ziemię.
Widziałeś gdzieś na moim zdjęciu smolistą czerń? Niebo nie jest czarne jak się odrobinę dłużej naświetla a chcąc mieć gwiazdy musisz dłużej naświetlić. Reszta to kwestia poprawnego balansu bieli i odpowiednich warunków.
Co do irydium to wystarczy kliknąć tutaj http://bit.ly/rHx4jo

wolnyslimak
03-01-2012, 13:22
Czyli dobrze myslałem. Wiedza z googlacza tak naprawdę nie rozwiała żadnych wątpliwości. Szkoda, że nie ma informacji co do czasu naświetlania załączonego zdjęcia. Moje trwało 30sec i smuga jest bardzo mała względem kawałka nieba. Tam raczej dłuższa. Sądzę, że jakbys znał położenie każdego z 66 satelitów wtedy mógłbyś tak wnioskować. Inaczej to tylko gdybanie.

loki_p
03-01-2012, 13:40
Czyli dobrze myslałem. Wiedza z googlacza tak naprawdę nie rozwiała żadnych wątpliwości. Szkoda, że nie ma informacji co do czasu naświetlania załączonego zdjęcia. Moje trwało 30sec i smuga jest bardzo mała względem kawałka nieba. Tam raczej dłuższa. Sądzę, że jakbys znał położenie każdego z 66 satelitów wtedy mógłbyś tak wnioskować. Inaczej to tylko gdybanie.

Długość w kadrze zależy od ogniskowej. Kształt rozbłysku wskazuje że to była jednak flara a nie meteor. Jest zbyt symetryczny jak na meteor. Położenie można sprawdzić tutaj http://www.heavens-above.com/