Zobacz pełną wersję : Kredyt do 8k... gdzie?
Witam serdecznie...
Może ktoś się orientuje w temacie i już trochę szukał, brał go... podzieli się wiedzą lub wskazówkami... Gdzie warto/opłaca się wziąć kredyt na/do 8000 zł... na cele dowolne, ale oczywiście ten cel to zakup sprzętu foto... spłata w granicach 10 - 16 miesięcy...
z góry dziękuje za wszelkie info :)
pozdrawiam...
Redskull
02-01-2012, 16:08
Kredyt gotówkowy to najgorsze rozwiązanie ze wszystkich możliwych(najdroższe i dużo cackania). Chcesz kupić sprzęt foto, to weź go na raty. Kredyt będzie dużo tańszy i łatwiej go otrzymasz.
A nie znajdziesz gdzieś rat 0%?
Tylko uważaj na ew. dodatki doliczane przez sklep: ubezpieczenie kredytu, prowizja, "dodatek od kredytu, ubezpieczenie od kredytu, marża od dodatkowego ubezpieczenia ;) ", itp. , bo można się również na tych 0% przejechać.
Mówicie o ratach jak np. te wyliczane przy sklepach internetowych - sygma bank ? tam kwota dodatkowych kosztów spłaty jest równa prawie jednej racie (przykładowa kwota: 6150zł na 18 miesięcy, rata po 407zł - 24% koszty kredytu )..
Myslałem o kredycie wziętym np. z PKO BP...
Rafał_Sz
02-01-2012, 17:20
Mówicie o ratach jak np. te wyliczane przy sklepach internetowych - sygma bank ? tam kwota dodatkowych kosztów spłaty jest równa prawie jednej racie (przykładowa kwota: 6150zł na 18 miesięcy, rata po 407zł - 24% koszty kredytu )..
Myslałem o kredycie wziętym np. z PKO BP...
Nie. Wejdź np. na stronę RTV EURO AGD. Tam masz raty od 10 do 40 miesięcy 0%. Zakupy robisz przez net, papiery od kredytu robisz w sklepie stacjonarnym. (To tylko przyklad kredytu).
Ostatnio kupowałem pralkę i lodówkę na raty w Euro, i rzeczywiście 0% jest, ale tylko do 6 rat. Jeżeli spłata w większej ilości rat, to doliczana jest kwota ubezpieczenia kredytu, i przy 40 ratach jest do oddania mniej więcej podwojona kwota zakupów. Tyle że ubezpieczenie nie jest de facto oprocentowaniem, więc ciągle nazywa się to 0%.
Ostatnio kupowałem pralkę i lodówkę na raty w Euro, i rzeczywiście 0% jest, ale tylko do 6 rat. Jeżeli spłata w większej ilości rat, to doliczana jest kwota ubezpieczenia kredytu, i przy 40 ratach jest do oddania mniej więcej podwojona kwota zakupów. Tyle że ubezpieczenie nie jest de facto oprocentowaniem, więc ciągle nazywa się to 0%.
nie wprowadzaj ludzi w błąd , nie ważne na ile rat , jak ci bank zatwierdzi to możesz mieć 40 x0 %
Rafał_Sz
02-01-2012, 17:42
Z tym ubezpieczeniem to jest tak, że możesz je wziąć, ale nie musisz.
Mam znajomą pracującą w EuroRTVAGD i zajmuje sie głównie ratami tam to sobie dopytam co i jak... :)
Z tego co mi kiedyś wspominała miedzy słowami to ubezpieczenie nie jest "wymagane" ALE wciskają je klientowi na chama... bo mają takie polecenie z góry...
Rafał_Sz
02-01-2012, 18:27
Mam znajomą pracującą w EuroRTVAGD i zajmuje sie głównie ratami tam to sobie dopytam co i jak... :)
Z tego co mi kiedyś wspominała miedzy słowami to ubezpieczenie nie jest "wymagane" ALE wciskają je klientowi na chama... bo mają takie polecenie z góry...
Pozostaje kwestia, czy w tym sklepie znajdziesz to czego szukasz.
Kredy na opisanych przeze mnie zasadach na 100% jest i działa. Kilka dni temu mój szwagier przerabiał temat (kwota 5000 zł) i zero problemów. Kupił przez net, załatwił w sklepie, dostarczyli do domu.
Niestety to co chciałbym kupic jest w tym sklepie o około 1k droższe niz w innych sklepach... nawet w FotoJokerze ;P Mówię konkretnie o N 24-70... i to cena ze strony www a ile w sklepie to nie wiem... często te ceny się różnią "kilkoma" złotymi
Niestety to co chciałbym kupic jest w tym sklepie o około 1k droższe niz w innych sklepach... nawet w FotoJokerze ;P Mówię konkretnie o N 24-70... i to cena ze strony www a ile w sklepie to nie wiem... często te ceny się różnią "kilkoma" złotymi
Tylko uważaj na badziewne sklepy internetowe! Wiele łez już się przez nie na tym forum polało ;) tych, którzy chcieli zaoszczędzić, bo było taniej niż gdzie indziej.
Biorę to pod uwagę... ale dziekuję za info :)
To po prostu policz. Najkorzystniejsze są raty w sklepie, zwłaszcza jak trafisz na 0%.
W drugiej kolejności kredyt w koncie. Zwykle płacisz ok 1% prowizji i 12% odsetek. Zakładając, że spłacisz całość w 12 miesięcy równymi ratami kapitałowymi, kosztuje Cię to ok 7%.
Pewnym rozwiązaniem jest też karta kredytowa. W Nordea jest oprocentowana tylko na 12,5%
Najgorsze rozwiązanie to kredyt gotówkowy, bo na samo wejście płacisz minimum 5% prowizji.
Przy kredycie 0% cała sieć EURO-RTV ma podpisaną umowę z bankiem lub z bankami (ostatnio mieli z dwoma), każdy sklep zarządza swoją akcją kredytową (uruchamia lub też i nie 0% w szerszej ofercie, np. 30x 0%), musisz śledzić ofertę konkretnego upatrzonego sklepu, przy podpisywaniu z nimi umowy przeczytaj o wszystkich dodatkach: ubezpieczeniu, rozszerzonej gwarancji, dostawie, itp. i nie podpisuj, jeśli nie potrzebujesz.
Wybierając kredyt gotówkowy zrób proste porównanie ofert na swój użytek: zsumuj wszystkie koszta kredytu i porównuj oferty: jeśli na 10k kapitału musisz spłacić wszystkiego 15k w jednym a 14k w drugim banku to porównanie jest diabelnie proste, każdy bank ma obowiązek przedstawić Ci całkowite koszta kredytu i szczegółowe wyliczenia, oferty banku są bardzo rozpięte w kwestii opłat, marży i odsetek. Pytaj także, czy oprocentowanie kredytu ulegnie zmianie przy zakupie innego produktu banku. U mnie wzięcie karty kredytowej z limitem bez jej uruchomienia kosztowało mnie 82zł a obniżyło odsetki w ratach o 550zł, korzyść prawie 470zł.
W MM masz raty 36x0% i tak jest na pewno bo kupowałem już u nich. Co do ceny to jak do tej pory moje zakupy w MM były po cenach ze skąpca lub fotojokera, euro agd, itp podajesz najniższą cenę w jakimś sklepie i dogadujesz się z kierownikiem działu foto.
MARS CooL
03-01-2012, 19:32
To prawda ostatnio brat po zabawie moim iPadem zachorował na taki sprzęcik podjechaliśmy do MM - zapytanie czemu tak drogo - rozmowa z kierownikiem i zakup po najniższej cenie z Ceneo - był na tyle inteligentny że doliczył do ceny koszta przesyłki ale i tak się opłacało ;). Teraz będę częściej negocjował zakupy do domu czy biura.
Dziekuję bardzo za wszelkie wskazówki... na pewno się przydadzą :)
Spoglądałem na stronę MM Koszalin ale nie było N24-70... to najbliższe MM dla mnie na obecna chwilę... być może na sklepie coś jest ale nie wiem po jakiej cenie aktualnie... jesli ktos wie to proszę o info... Zas na stronie FJ jest po 6148zł a w gazetce FJ po 6660zł ;P w ciągu tygodnia będe się zapewne orientował co i jak z kredytami, ratami itp...
Życząc wszystkim max upustów w 2012 roku!
Każda cena jest negocjowalna i warto o tym pamiętać. Tylko ludziska się "wstydzą" - że to brzydko prosić o upust, nie wypada, ludzie obgadają, wyjdę na dusigrosza.
Ale trzeba pamiętać, że np. rat 0% nie ma!. Odsetki są wliczone w cenę. Jak ktoś kupuje za gotówkę - to do sklepu wraca żywa mamona, jak płaci kartą - to sklep ponosi koszty obsługi terminala /miesięczne i od każdej transakcji/, jak kupuje na rat za 0% - to i tak zapłaci za odsetki. Przy zapłacie gotówką obowiązkowe ;) jest wykłócanie się o cenę.
Przy zapłacie gotówką obowiązkowe :wink: jest wykłócanie się o cenę.
W sklepach o dużych obrotach zapomnij. W miejscowościach, gdzie po takim MM przewija się dziennie pięć osób na krzyż być może.
Rafał_Sz
03-01-2012, 23:46
W sklepach o dużych obrotach zapomnij. W miejscowościach, gdzie po takim MM przewija się dziennie pięć osób na krzyż być może.
Nieprawda. We wrocławskim MM dwa razy udało mi się sporo utargować.
No, bo na tym ta zabawa polega. Jak w MM jedna na sto osób kupujących zapyta o upust - to można klienta spławić. I tak sklep nie straci. Gdy będzie odwrotnie - wszyscy zażądają upustu, lub pójdą gdzie indziej - to sklep zacznie sprzedawać taniej. Pewnie, że nie dot. to komp. 4 bateryjek za 1,2 w promocji. Ale telewizor za 3k już warto negocjować.
Zwłaszcza, że ten lub podobny parametrami model kupisz we wszystkich marketach.