Zobacz pełną wersję : Polska firma a praca za granicą.
sztefanek
02-01-2012, 14:05
Sytuacje niestety mnie zmusza po raz kolejny wyemigrować za chlebem do Holandii. Tym razem jednak chciałbym założyć firmę w Polsce i wykonywać usługi za granicą (praca w szklarni przy kwiatach). Wiem że jest to możliwe lecz nie mam pojęcia jak ma to wyglądać w kwestii wystawiania faktur czy płacenia podatków (vat? ryczałt?). Może ktoś z Was przechodził już przez to i mógłby mnie nakierować?
jackrabbit
02-01-2012, 14:15
podejrzewam ze latwiej i taniej wyjdzie zalozyc firme tam
http://www.eu-go.gov.pl/pl/dla-przedsiebiorcy/rozpoczynam-dzialalnosc-gospodarcza/rozpoczynam-dziaalno-gospodarcz-w-ue/217-zaoenie-dziaalnoci-gospodarczej-w-holandii/
Pewnie tak, ale jeżeli byś się jednak zdecydował na prowadzenie działalności w kraju, to musisz wystąpić o przyznanie UE VAT ID czyli nasz NIP, tylko bez kresek i z PL na początku. Ale papiur trzeba w US złożyć i koniec. Wtedy możesz wystawiać faktury na sprzedaż wewnątrzwspólnotową. Jak wygląda faktura, to już jakaś tam ustawa reguluje. Generalnie wystawiasz faktury bez VATu (po kwocie netto), VAT odprowadza nabywca w swoim kraju.
sztefanek
02-01-2012, 19:29
Dzięki za info Majek.
Zdecydowałem się na działalność w Polsce z racji ograniczenia właśnie kosztów (holenderski księgowy, ubezpieczenie, opłata KVK). Z drugiej strony jadę tam na parę miesięcy i nie opłaca mi się meldować na miejscu.
Najistotniejsze są kwestie ZUS. Może załóż firmę w ... anglii ?
RobertMiernik
03-01-2012, 01:33
Jeśli to pierwsza firma to ZUS'u będzie przez dwa lata tylko ~300 miesięcznie więc bez tragedii a polska firma po powrocie na pewno będzie mniej problematyczna.
Jeśli jedziesz na kilka miesięcy to może się nie załapiesz na żadne formalności kiedy będziesz za granicą, VAT można deklarować kwartalnie, ZUS listem poleconym, wiec po rejestracji do księgowej dopiero na koniec najbliższego kwartału będziesz musiał się dobić (a to też w sumie zdalnie można załatwić, faktury spokojnie pocztą możesz przecież do biura rachunkowego wysyłać).
sztefanek
03-01-2012, 10:08
Formalności będą w postaci wystawianych faktur (rachunków) za pracę i tym temacie jestem zielony.
Jeżeli chodzi o firmę założoną w Holandii to tutaj (rozdział 2): http://www.wehhaga.nl/docs/rynek_pracy_i_uslug.pdf jest parę wskazówek co i jak.