Zobacz pełną wersję : Dylemat przy wyborze lampy
stoklos1990
02-01-2012, 12:06
Witam, wiem, że na forum pewnie było dużo wątków na temat tych dwóch lamp które (nie wszystkie) przeczytałem, a mianowicie Nissin Di622 (300zł) i Yongnuo YN-465( niewiele poniżej 300zł). Mój dylemat polega na tym, że nie wiem którą wybrać, obie posiadają cały zestaw i gwarancję. Z wątków wynika, że Nissin wypada jako jedna z lepszych niesystemowych lamp (z tej półki cenowej), ale jest strasznie głośna jak "pracuje", za to YN-465 cicho "pracuje" i wcale nie odbiega mocą, czasem ładowania, jak i chyba wykonaniem. Więc chciałbym spytać tych co mieli do czynienia z tymi lampami, która jest bardziej godna uwagi i w której działa lepiej wspomaganie AF. Zaznaczam, że użytek wyłącznie amatorski (D5000+18-105)
Jeśli chodzi o nissina to szukaj raczej wersji Mark II (w wersji mark I pojawiaja się jeszcze w sprzedaży). Miałem tego w starszej wersji i niedoświetlał mi przy mniejszych odległościach (tak do 2 m) za wysoko ustawione tez wspomaganie AF (łapie tylko na górne pola AF). Z tego co można było wyczytać nawet tu na forum nie była to przypadłość tylko mojego egzemplarza. podobno w nowej wersji jest to już poprawione i ma dodane parę funkcji . W sumie i tak lampa całkiem niezła, doskonale radzi sobie z światłem odbitym. Mankamenty były niezbyt uciążliwe i łatwe do skorygowania).
O YN-465 nie będe sie wypowiadać, bo nie miałem z na do czynienia.
adolfik9501
02-01-2012, 13:02
Witam, wiem, że na forum pewnie było dużo wątków na temat tych dwóch lamp które (nie wszystkie) przeczytałem, a mianowicie Nissin Di622 (300zł) i Yongnuo YN-465( niewiele poniżej 300zł). Mój dylemat polega na tym, że nie wiem którą wybrać, obie posiadają cały zestaw i gwarancję. Z wątków wynika, że Nissin wypada jako jedna z lepszych niesystemowych lamp (z tej półki cenowej), ale jest strasznie głośna jak "pracuje", za to YN-465 cicho "pracuje" i wcale nie odbiega mocą, czasem ładowania, jak i chyba wykonaniem. Więc chciałbym spytać tych co mieli do czynienia z tymi lampami, która jest bardziej godna uwagi i w której działa lepiej wspomaganie AF. Zaznaczam, że użytek wyłącznie amatorski (D5000+18-105)
Nissin Di622 jest jedną z mocniejszych lamp, YN 465 zaś jest słabawą lampą.
stoklos1990
02-01-2012, 19:49
Jeśli chodzi o nissina to szukaj raczej wersji Mark II (w wersji mark I pojawiaja się jeszcze w sprzedaży). Miałem tego w starszej wersji i niedoświetlał mi przy mniejszych odległościach (tak do 2 m) za wysoko ustawione tez wspomaganie AF (łapie tylko na górne pola AF). Z tego co można było wyczytać nawet tu na forum nie była to przypadłość tylko mojego egzemplarza. podobno w nowej wersji jest to już poprawione i ma dodane parę funkcji . W sumie i tak lampa całkiem niezła, doskonale radzi sobie z światłem odbitym. Mankamenty były niezbyt uciążliwe i łatwe do skorygowania).
O YN-465 nie będe sie wypowiadać, bo nie miałem z na do czynienia.
A jest określona seria tych wadliwych lamp? Na razie nie mam porównania, bo tylko mam opisaną jedną lampę, więc nie wiem co zrobić.
A jest określona seria tych wadliwych lamp? Na razie nie mam porównania, bo tylko mam opisaną jedną lampę, więc nie wiem co zrobić.
To nie była jakaś wada fabryczna, po prostu ten typ tak ma (chodzi o Mark I).
Wystarczy lekka korekta siły błysku na + z poziomu korpusu i po sprawie. Wersja mark II podobno jest już lepiej dopracowana, zresztą można korygować siłę błysku już z poziomu lampy.
Matthew180
03-01-2012, 20:35
Mam Nissina Mart I, dokonałem własnoręcznie korekcji diody AF i wlutowałem gniazdo sychro, podpięte pod przycisk test. W ogóle nie używam TTL w tej lampie, za duża loteria. Skoro itak muszę zmieniać wartosci błysku to wolę manual. Upadła mi z ok. 1m i pękł palnik... no ale nikt jej raczej nie stworzył do rzucania, jednak stara Agfa latała już 3 razy z 1,5m statywu i nic jej się nie stało... Wstawiłem Palnik od SB600 i jakoś błyska. Lampa głośno się ładuje i doładowuje się co kilka sekund. Czas ładowania przyzwoity, jednak dużym minusem jest to, że body nie czeka ze zrobieniem zdjęcia, aż lampa się naładuje, czego konsekwencją są czasami zdjęcia bez jakiegokolwiek błysku. (brak tego zjawiska w SB). Na duży plus zasługuje wbudowana fotocela jest b.czuła, jednak działa na drugi błysk, dlatego nie moglem jej uzywać z innymi tanimi fotocelami na 1. błysk (rozwiązanie: gniazdo synchro, lub update softu i osobna fotocela). Za 2/3 ceny Nissina kupiłem SB25, jest ok. 1/3 mocniejsza, szybciej się ładuje, ma funkcje strobo, sporo manualnych nastawień i wbudowaną automatykę, która radzi sobie podobnie jak TTL w Nissinie... do tego gniazdo synchro i zewnętrzengo zasilania i jakość wykonania Nikon made in Japan.
A dodatkowo... d5000 to małe body i uzywanie z nim większej lampy błyskowej (nawet Nissina) szybko zarazultuje bolącym nadgarstkiem, pomyśl nad grpiem, jeśli chcesz dużo używać lampy.
stoklos1990
03-01-2012, 21:16
a możesz dać jakiegoś linka do korekty AF(jakiś tutorial), bo szukam ale nie mogę znaleźć:/ Nikt nie używał YN 465?
Matthew180
04-01-2012, 17:39
cz. 1:
http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ
cz 2:
http://www.youtube.com/watch?v=0VKEvpTPOis
Ja podłożyłem kawałek plastyku pod diodę... proste ale skuteczne rozwiązanie. Do tego z tyłu jest śróbka do regulacji, dokręciłem ją ok.1/2 długosci.
Jutro będę ponownie rozkręcał swojego Nissina to mogę zrobić mały poradnik.
stoklos1990
04-01-2012, 18:35
raczej gniazda synchro nie będę robić, ale Diode AF będę na 100 poprawiać, także jak zrobiłbyś mały poradnik to byłbym wdzięczny.