Zobacz pełną wersję : D80 AF i spust migawki
Kuba1986
02-01-2012, 06:26
Witam,
Grzebię w menu, grzebię... i dogrzebać nie mogę. A chciałbym ustawić sprzęta tak żeby mi robił zdjęcie jak złapie ostrość a nie jak go "przyduszę" palcem, bo całkiem mydlane zdjęcia mi do szczęścia potrzebne nie są. Wiem że pewnie mnie i tak czeka kalibracja AF bo marnie idzie, ale przynajmniej tą jedną rzecz bym chciał zwalczyć.
Zdravim
A chciałbym ustawić sprzęta tak żeby mi robił zdjęcie jak złapie ostrość a nie jak go "przyduszę" palcem, bo całkiem mydlane zdjęcia mi do szczęścia potrzebne nie są.
Ustaw krótszy czas naświetlania zdjęcia, włącz VR i wtedy większość będziesz miał ostrą nawet na AF-A.
Witam,
Grzebię w menu, grzebię... i dogrzebać nie mogę. A chciałbym ustawić sprzęta tak żeby mi robił zdjęcie jak złapie ostrość a nie jak go "przyduszę" palcem, bo całkiem mydlane zdjęcia mi do szczęścia potrzebne nie są. Wiem że pewnie mnie i tak czeka kalibracja AF bo marnie idzie, ale przynajmniej tą jedną rzecz bym chciał zwalczyć.
Zdravim
Tylko pamiętaj, że jak obiekt będzie się ruszał to AF-S złapie ostrość a obiekt może być już poza ostrością w momencie wyzwolenia migawki. Po to jest w aparatach tryb śledzenia ostrości AF-C.
Pozdrawiam,
AMI
Obawiam się że chodzi o to, że trzeba włączyć priorytet ostrości.
siwyozzman
02-01-2012, 15:57
Tak kalega kolega wyżej....można ustawić priorytet ostrości lub priorytet migawki w menu.... poszukaj to znajdziesz...przy okazji poznasz dokładniej menu a to się przydaje:)
Najlepiej będzie jak zamieścisz zdjęcie i podasz parametry bo powodów może być kilka :) A żeby przestawić AF w D80 nie musisz wchodzić do Menu, wystarczy przycisk AF na górze obudowy.
Kuba1986
02-01-2012, 16:59
Tak, chodzi o priorytet ostrości.
Ostrze zawsze na jeden punkt, a mój tamron nie ma VR więc za te rady dziękuję, ale pozostanę przy swoich starych przyzwyczajeniach ;)