PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 18-70 i "przeskakujący" zoom

Paradiso Perduto
01-01-2012, 23:03
kupiłem niedawno nikkora 18-70

jak wiadomo szkło zacne, aczkolwiek leciwe.
w egzemplarzu którego stałem się właścicielem mam problem z pierścieniem zoom'u.

w sytuacji kiedy trzymam aparat przy twarzy i patrzę w wizjer, lewą rączką kręcę pierścieniem zoom'u. niestety nie chodzi on płynnie, lecz "przeskakuje". nie wiem jak to dobrze określić - zacina się tak jakby był wewnątrz wyrobiony, nie nasmarowany. nic przy tym nie piszczy, nic nie trzeszczy. jest to mało komfortowe, ponieważ zoomowanie odbywa się "skokowo".
spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem?
jeśli tak to orientujecie się może czy istnieje sposób by działanie zoom'u upłynnić? ;-)

sebar1
01-01-2012, 23:51
jeśli tak to orientujecie się może czy istnieje sposób by działanie zoom'u upłynnić? ;-)

tak, jak jesteś w Krakowie to podejdź do Kadeji na ul. Czapskich.
Twój obiektyw rozkręca się wewnątrz. Niedługo pewnie zablokuje się całkiem.
Nie kręć na siłę bo połamiesz mu bebechy.
To się czasem zdarza w tym obiektywie. Nic wielkiego ale bez rozbierania obiektywu się nie obędzie.

km79
01-01-2012, 23:57
Przed chwilą sprawdziłem i w moim jest tak samo, przy zumowaniu miedzy 18-50 jakby przeskakuje, od 50 do 70 chodzi płynnie.

Paradiso Perduto
02-01-2012, 00:40
tak, jak jesteś w Krakowie to podejdź do Kadeji na ul. Czapskich.
Twój obiektyw rozkręca się wewnątrz. Niedługo pewnie zablokuje się całkiem.
Nie kręć na siłę bo połamiesz mu bebechy.
To się czasem zdarza w tym obiektywie. Nic wielkiego ale bez rozbierania obiektywu się nie obędzie.
ehhh... znowu wydatki. wybiore sie, aczkolwiek w lepszym czasie... orientujesz sie w cenie takiej uslugi?

sebar1
02-01-2012, 09:17
orientujesz sie w cenie takiej uslugi?

zadzwoń do Kadeji to ci powie dokładnie, ze cztery lata temu płaciłem około 40 PLN

Paradiso Perduto
04-01-2012, 11:59
info z Czapskich
skręcenie obiektywu AF-S Nikkor 18-70mm 3,5-4,5 kosztuje 150zł

TOP67
07-01-2012, 21:52
Znajdź tutek o naprawie wypadającej śrubki i sam napraw.