Zobacz pełną wersję : Problem z liczbą pozostałych zdjęć i górnym wyświetlaczem
D300s. W aparacie są dwie karty pamięci CF 16GB i SD 8GB. Gniazdo podstawowe CF, ustawiona funkcja przepełnienia. Aparat podaje ilość zdjęć tylko dla karty CF. „Widzi” 16GB zamiast 24. Po wyjęciu CF podaje ilość zdjęć dla 8GB karty SD. Tak samo pokazuje gdy przy obu kartach gniazdem podstawowym jest SD 8GB, ustawiona funkcja przepełnienia – podaje ilość zdjęć dla 8GB nie widzi pojemności CF 16GB. To jest normalna praca oprogramowania czy błąd? W instrukcji nie znalazłem informacji o podawaniu ilości pozostałych zdjęć przy takiej konfiguracji. Przy pozostałych funkcjach gniazda pomocniczego (kopia zapasowa i jpg pomocnicza) oprogramowanie widzi obie pojemności kart i prawidłowo wyświetla ilość zdjęć w zależności od ustawionej odpowiednio wielkości plików RAW i jpg.
Drugi problem. Podczas kopiowania z jednoczesnym usuwaniem zdjęć z body przy pomocy Nikon transfer górny wyświetlacz miga w sposób chaotyczny i pracuje niestabilnie. Czy to jest normalna jego praca przy usuwaniu zdjęć. U kolegów z D90 w takim przypadku na górnym wyświetlaczu nic się nie dzieje.
wasilewk
01-01-2012, 15:52
Następny użytkownik kabelka ? Nie szkoda tak dobrego aparatu ?
Jeżeli jesteś już Gaduła to może rozwiń swą wypowiedź. Czy komputer może uszkodzić aparat przez łącze usb? Przyznam się, ze nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem. U mnie w pracy codziennie setki zdjęć z kilkunastu aparatów są w ten sposób kopiowane.
wasilewk
01-01-2012, 17:32
Jeżeli jesteś już Gaduła to może rozwiń swą wypowiedź. Czy komputer może uszkodzić aparat przez łącze usb? Przyznam się, ze nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem. U mnie w pracy codziennie setki zdjęć z kilkunastu aparatów są w ten sposób kopiowane.
Jestem z zawodu elektronikiem i informatykiem. W swoim zakładzie pracy nigdy tak nie robiłem, pomimo, ze ponad setka komputerów PC kusiła. Teraz (emerytura) w domu też nigdy: kupiłem czytnik USB Kingstona a są też czytniki firewire. Mogę powiedzieć, że budowę PC mam w małyn paluszku: albo płyta główna - może paść USB, albo zasilacz (+5V dostaje przebicia), albo samo gniazdo pada itd. itp. Zresztą: do dobrego nie powinno się nikogo przekonywać. Polak już ma taką naturę, że musi się uczyć na własnych błędach ! Niech i tak będzie: nie moja karta i nie moje zdjęcia.
Było na tym Forum wiele razy.
Pzdr.
P.S.
Używanie Wifi do przegrywanie jest bezpieczne.
Dodał bym do tego jeszcze wysokie napięcie na obudowie PC
Jestem z zawodu elektronikiem i informatykiem. W swoim zakładzie pracy nigdy tak nie robiłem, pomimo, ze ponad setka komputerów PC kusiła. Teraz (emerytura) w domu też nigdy: kupiłem czytnik USB Kingstona a są też czytniki firewire. Mogę powiedzieć, że budowę PC mam w małyn paluszku: albo płyta główna - może paść USB, albo zasilacz (+5V dostaje przebicia), albo samo gniazdo pada itd. itp. Zresztą: do dobrego nie powinno się nikogo przekonywać. Polak już ma taką naturę, że musi się uczyć na własnych błędach ! Niech i tak będzie: nie moja karta i nie moje zdjęcia.
Było na tym Forum wiele razy.
Pzdr.
P.S.
Używanie Wifi do przegrywanie jest bezpieczne.
Dzięki za informację. Skorzystam z rady. Czytnik nie jest dużym wydatkiem.
Lecz nadal czekam na informację co z wyświetlaniem liczby pozostałych zdjęć.
W D700 masz też dwa sloty i oprogramowanie licznika zdjęć będzie chyba identyczne.
Sapphiron
02-01-2012, 12:47
W D700 masz też dwa sloty i oprogramowanie licznika zdjęć będzie chyba identyczne.
Albo zabrakło ci jednego 0 albo nie wiesz o czym mówisz...
w 7000 licznik zachowuje się identycznie. Liczy tylko pierwszą kartę w trybie przepełnienia.
Lecz nadal czekam na informację co z wyświetlaniem liczby pozostałych zdjęć.
Zamiast czekać zacząłbyś czytać instrukcję: strony 38 i 72.
Moja kulpa!
Instrukcję czytałem wielokrotnie. Jak widać mnogość funkcji i informacji przerosła mnie.
Dziękuję za informację.
Ps
Humanum est errare - Seneka Starszy (Lucius annaeus Seneca, ok. 55 p. n. e. - ok. 40 n. e)
Kiedyś to były dobre czasy, człowiek miał prawo do błędów.
Dziś jak się potkniesz usłyszysz - jak łazisz oczu nie masz!
Na siedem odpowiedzi na mój post cztery zawierały złośliwe uwagi (jedna została już usunięta przez moderatora).
Czyżby większość Nikoniarzy posiadała nieprzychylne nastawienie?
Nie wiem. Wiem na pewno, że w przyszłości decyzję o nowym poście dokładnie przemyślę.
To nie złe nastawienie Nikoniarzy tylko masa wiedzy :-)
Popatrz na to z drugiej strony.
Zadając jedno pytanie - dowiedziałeś się że :
- odpowiedź na twoje pytanie to instrukcja : strony 38 i 72
- podpinając bezpośrednio aparat do komputera można uszkodzić aparat
- podpinając bezpośrednio aparat do komputera można uszkodzić kartę
- podpinając bezpośrednio aparat do komputera można uszkodzić złącze usb w aparacie
- możesz mieć przebicie na obudowie PC
- najlepszy jest czytnik zewnętrzny
itd
Oraz, poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czy nie prawidłowy cytat to: Humanum errare est?
Oraz, poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czy nie prawidłowy cytat to: Humanum errare est?
errare humanum est :)
Albo tak :D W każdym razie czasownik na końcu.