Zobacz pełną wersję : Nikon D90 ustawienia czasu otwarcia migawki.
Witam.
Zadam zapewne dość banalne pytanie ale nie mogę nigdzie znaleźć na nie odpowiedzi, nie wiem, może źle szukam. Potrzebuję tej informacji po prostu jak najszybciej. Z uwagi iż aparat mam od niedawna i jeszcze nie miałem przyjemności z nim eksperymentować ponieważ musiałem na pół roku wyjechać, chciałem teraz porobić sobie zdjęcie sztucznych ogni. ISO i przesłonę ogarniam. Nie mogę pojąć czasów otwarcia migawki. Chciałem ustawić czas na 10s - 20s. Czy będzie to po prostu ustawienie cyferki 10 lub 20 w trybie manualnym? Chyba wydaje mi się że nie bo ta migawka mi się otwiera dużo szybciej. Jak to jest z tymi wartościami? Niżej patrzyłem że są jakieś wartości ' i ''. Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie jaka wartość czasu otwarcia migawki w aparacie będzie odpowiadała czasowi 20s? Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź. Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich.
Pozdrawiam.
W trybie manualnym jedno pokrętło jest od czasu, drugie od migawki. Wartości oznaczone przez " oznaczają sekundy, a bez " to ułamki sekundy. Czas 20 sek to wartość oznaczona 20".
Pewnie ustawiłeś 20 i wtedy masz czas 1/20 sek. Musisz ustawić 20", żeby mieć czas 20 sek.
Tryb M, kręć kółkiem aż ustawisz na wyświetlaczu czas 10" .
Szczęśliwego!
Dziękuje wszystkim Jak się ustawia to ja wiem bo mam instrukcję z którą oczywiście się zapoznałem. Przesłony i czułość ISO rozumiem tylko nie rozumiałem wartości czasów otwarcia migawki. Faktycznie, kolega hobbits ma rację. Ustawiłem wartość 20 bo myślałem że to odpowiada sekundom. Teraz już wiem jak należy interpretować te czasy. Czyli bez symbolu '' to są ułamki sekund. No i teraz wszystko stało się jasne. Jeszcze raz wielkie dzięki. Idę eksperymentować na sztucznych ogniach. Aparat stoi na statywie już od rana i czeka na godzinę 24 :).
Nie zapomnij pochwalić się efektami - powodzenia :)
Wiesz co, generalnie to nie ma się czym chwalić :). Raz że ja się dopiero uczę a dwa że warunki do robienia zdjęć u mnie, były dziś tragiczne nawet dla dobrego fotografa a co tu dopiero mówić o amatorze który się dopiero uczy. Mówiąc że warunki były złe mam na myśli strasznie gęstą mgłę która zdecydowanie nie poprawiała jakości zdjęć. Mam jednak jeden zastanawiający mnie problem. Zdjęcia robione na full manualu, czas otwarcia różny, przeważnie robiłem na czasie 3-5s, przysłonę miałem na f20 - f25, w tym zakresie, poniżej f20 strasznie naświetlone zdjęcia wychodziły a martwi mnie ziarno które jest widoczne szczególnie na ciemnych częściach zdjęcia czyli np na niebie które było nieoświetlone przez rozbłysk. ISO miałem ustawione na 100. Czy to jest normalna rzecz na takich zdjęciach?
Czy przypadkiem nie było też załączone auto-ISO? Można zajrzeć w EXIF'a jakie było rzeczywiste ISO.
Hmmm, sprawdziłem teraz programem IExif i jeśli wartość ISO w tym programie to wiersz "ISO Speed Used" to wartość tej opcji wynosi 6400.
Tak to wygląda dokładnie:
[Image]
Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D90
Orientation = top/left
Software = Ver.1.00
Date Time = 2012-01-01 01:06:01
[Camera]
Exposure Time = 4"
F Number = F25
Exposure Program = Manual
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2012-01-01 01:06:01
Date Time Digitized = 2012-01-01 01:06:01
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F5.66
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Off
Focal Length = 105mm
Maker Note = 31106 Byte
User Comment =
Subsec Time =
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 4288
Exif Image Height = 2848
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Manual exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio = 1x
Focal Length In 35mm Film = 157mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = High gain up
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
Subject Distance Range = unknown
[Thumbnail]
Thumbnail = 160 x 120
[MakerNote (Nikon)]
Makernote Version = 0210
ISO Speed Used = 6400
Quality = FINE
White Balance = AUTO
Focus Mode = MANUAL
Flash Setting = NORMAL
Auto Flash Mode =
White Balance Bias Value = 0, 0
White Balance Red, Blue Coefficients = 352/256, 440/256, 256/256, 256/256
000D = 00, 01, 06, 00
Exposure Diff = E9, 01, 0C, 00
ThumbOffset = 9210
Flash Compensation = 00, 01, 06, 00
ISO Speed Requested = 6400
Photo corner coordinates = 0, 0, 4288, 2848
0017 = 00, 01, 06, 00
Flash Bracket Compensation Applied = 00, 01, 06, 00
AE Bracket Compensation Applied = 0EV
ISO Speed Used = 6400
I wszystko jasne.
A poza tym po co taka przysłona - myślę, że 8 wystarczyłaby w zupełności.
Taką przysłonę ustawił ze względu na iso (zdecydowanie za wysokie).
Ale ja ustawiałem sobie ISO manualnie na 100. Co się stało że mimo tego i tak ono ustawiało się automatycznie?
Ale ja ustawiałem sobie ISO manualnie na 100. Co się stało że mimo tego i tak ono ustawiało się automatycznie?
Włączyłeś "Automatyczny dobór ISO" - instrukcja strona 166.
Na górnym wyświetlaczu: ISO-AUTO.
Trochę dziwne bo jak wejdę w Menu i wybiorę opcje ustawienia czułości ISO to mam tam aktywne dwie opcje, pierwsza to czułość ISO która jest ustawiona na Hi1, druga opcja to Automatyczny dobór ISO ustawiony na OFF.
W nikonie d90 mamy iso Hi1 = 6400
Czyli sam sobie takie ustawiłem. Ok, w takim razie jak ustawić ISO 100? Pytam bo właśnie sprawdzałem i mogę ustawić ISO do 200 a jak biorę niżej to są wartości L z jakąś cyfrą. Jak te wartości L należy interpretować?
W D90 nie ma rzeczywistego ISO 100. Jest tylko tryb udający ISO niższe od 200. I to właśnie są tryby Lo.. podobnie jak ISO wyższe od 3200 jest podbijane sztucznie i określane Hi..
(…) Jak się ustawia to ja wiem bo mam instrukcję z którą oczywiście się zapoznałem. Przesłony i czułość ISO rozumiem (…)
(…) Ok, w takim razie jak ustawić ISO 100? Pytam bo właśnie sprawdzałem i mogę ustawić ISO do 200 a jak biorę niżej to są wartości L z jakąś cyfrą. Jak te wartości L należy interpretować?
L jak „Litości!” ;)
1. Wziąć w łapki instrukcję obsługi od D90.
2. Otworzyć na końcu, bo tam są alfabetycznie pogrupowane pojęcia wraz z numerami stron (indeks).
3. Poszukać „ISO” pod I (nie ma).
4. Poszukać „czułość” pod C (tadaaam, jest „czułość” i „czułość ISO” str. 74 i 166).
5. Otworzyć instrukcję na stronie 74.
6. Przeczytać tekst od góry strony. Już w trzecim zdaniu (7 linijka) można znaleźć odpowiedź na postawione pytanie.
(…) W wyjątkowych sytuacjach, czułość ISO można ustawić poniżej ISO200 o około 0,3 EV (L 0.3, odpowiednik ISO 160), 0,7 EV (L 0.7, odpowiednik ISO 125), lub 1,0 EV (L 1.0, odpowiednik ISO 100) (…)