PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa pytania w sprawie D70s

ravajas
22-02-2007, 23:44
Witam, jestem tu nowy, więc przedstawię sie.
Nazywam się Rafał Borowski, jestem fotografem z Lublina. Fotografuję od około 8 lat, jestem wierny nikonowi odkąd posiadłem swoją pierwszą lustrzankę (wczesniej fotografowałem na pożyczanych nikonach, bo miałem własnego zenita, prakticę i feda 5b).
Obecnie posiadam D70s.

Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy oprogramowania: czy ktoś z Was dysponuje jakąs aktualizacją oprogramowania do tego modelu?

Pytanie drugie - trudniejsze:
jak ustawiac balans bieli w trybie PRE dla błysku z dwóch lamp zewnętrznych (mini studio)? Czy ktoś z Was robi takie pomiary z sukcesem?

pozdrawia:
Rafał Borowski

aTomek
22-02-2007, 23:52
...Pierwsze dotyczy oprogramowania: czy ktoś z Was dysponuje jakąs aktualizacją oprogramowania do tego modelu?...

Też Cię witam.
Ja nawet nie myślałem o zmianie oprogramowania a też mam D70s.
Wymiana była przydatna w D70 ale w "s"-ce jak dla mnie nie ma potrzeby takiej zmiany. Wyznaję zasadę aby nie ruszać tego, co dobrze działa...

pawl_s
23-02-2007, 09:14
Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy oprogramowania: czy ktoś z Was dysponuje jakąs aktualizacją oprogramowania do tego modelu?

Aie ma aktualizacji do d70s.

ravajas
23-02-2007, 16:13
no własnie... już teraz wiem

a czy ktoś może mi pomóc w przypadku mojego drugiego problemu?
Czy ktoś z Was robił balans bieli PRE dla zdjęć, które będą wykonywane przy uzyciu dwóch zewnętrznych lamp z parasolkami. Jak to zrobić?

pozdrawiam
Rafał Borowski

Norbs
23-02-2007, 17:14
Rób w NEF i po kłopocie.

ravajas
23-02-2007, 17:56
czy to jest jedyne wyjście?
dodam, ze robienie NEFów jest niemożliwe ze wzgledów ilościowych (zajmuję się fotografią dla dzieci i zazwyczaj mam do wykonania bardzo dużo zdjęć podczas jednej sesji - musiałbym miec przy sobie kilka kart) jak i czasowych (późniejsza obróbka - w jeden dzień muszę obrobić nierzadko około 800 - 1000 zdjęć).

Nie ma większych problemów, jesli fotografuję na kolorowych tłach, ale jesli fotografuję na białych to zdjęcia mają zafarb łososiowy lub niebieskawy. Ani WB dla błysku, ani auto nie dają dobrych rezultatów.

pozdrawia:
Rafał Borowski

koka
23-02-2007, 23:12
ale przecierz mozna ustawiac korekcje balansu - kilka prob i sie trafi i bedzie git :) - wystarczy sie pobawic

beteg
23-02-2007, 23:42
Witam kolegę...
Może zamiast ślicznie się przedstawiać, lepiej przeczytać instrukcję...
Możesz sfotografować coś białego albo szarego (normalnie jak robisz z tymi lampami) i użyć tego zdjęcia do ustawienia balansu bieli w aparacie. Popatrz w menu aparatu albo w instrukcji... wszystko jest łanie opisane.
Pozdrawiam

Władca Pixeli
24-02-2007, 04:13
czy to jest jedyne wyjście?
dodam, ze robienie NEFów jest niemożliwe ze wzgledów ilościowych (zajmuję się fotografią dla dzieci i zazwyczaj mam do wykonania bardzo dużo zdjęć podczas jednej sesji - musiałbym miec przy sobie kilka kart) jak i czasowych (późniejsza obróbka - w jeden dzień muszę obrobić nierzadko około 800 - 1000 zdjęć).
To ja Cię jeszcze bardziej dobiję :mrgreen:
Nie używaj NEF tylko NEF + JPG. Karty teraz to nie majątek. (inna opcja to foto-bank)
Jak zdjęcie dobre to masz jpg, jak coś jest nie tak, to bawisz się NEF'em.
Wbrew pozorom praca na NEF'ach może być dużo szybsza niż na jpg np w przypdku skopanego WB czy problemów z ekspozycją.
Masz D70s więc przetestuj Nikon Capture. NX jest wolny i nie nadaje się na razie do pracy.

Plessis
24-02-2007, 10:13
Przepraszam, a czym robiłeś przed zakupem D70s-ki? Bo napisałeś iż wierny jesteś nikonowi. Czy poprzednio nie miałeś tego problemu? Piszę bo chciałbym wiedzieć która cyfrowa puszka nie ma kłopotu z balansem bieli.
Pozdrawiam
Grzegorz

ravajas
24-02-2007, 13:20
poprzednio robiłem F80 więc cos takiego jak WB nie istnialo dla mnie :)

może i macie rację. zamiast oczekwiac odpowiedzi takiej, jakiej się spodziewam (bo może taka nie istnieje) musze posiedzieć i potestowac. O tym, żeby ustawic balans ze zdjęcia to ja wiem, ale nigdy nie próbowałem tego rozwiązania. Sam nie wiem czemu. Może dlatego, że tym aparatem robię i zlecenia komercyjne i zdjęcia dla siebie w różnych warunkach oświetleniowych. Chyba jednak sfotografuję biała kartkę z lampami, zapiszę to zdjęcie do pamięci i będę go używał do kopiowania balansu bieli jak będę jechał robić zlecenie z lampami.

Dzieki za odpowiedzi.

pozdrawiam wszystkich

aTomek
24-02-2007, 13:34
...Chyba jednak sfotografuję biała kartkę z lampami, zapiszę to zdjęcie do pamięci i będę go używał do kopiowania balansu bieli jak będę jechał robić zlecenie z lampami...

To też raczej nie bardzo, bo w każdym miejscu będą trochę inne warunki i tak naprawdę, to musisz fotografować białą kartkę za każdym razem, jak tylko zmienisz plener/studio.

ekonet
24-02-2007, 14:39
Jest tak:
1. Spokojnie możesz ustawiać WB w trybie PRE z zewnętrzną lampą, również sterowaną bezprzewodowo. Ustawiasz na początku zdjęć i robisz swoje.
2. Jeśli robisz duże ilości zdjęć (dzieci) jednorazowo, to tym łatwiej - domyślam się, że warunki zdjęciowe w serii są wtedy powtarzalne, więc robiąc w RAW łapiesz balans z ustawień PRE, ewentualnie doprecyzowujesz z któregoś zdjęcia i wsadowo (batch) w Nikon Capture zmieniasz (a potem konwertujesz do .jpg) dla całej partii zdjęć - program pracuje, a Ty się relaksujesz czytaniem tego forum.