Zobacz pełną wersję : Dysk zewnetrzny i 2 urządzenia
Da się ? Tzn czy da się jakimś cudem podpiąć dysk USB pod 2 urządzenia w tym samym czasie ? Na logikę to niby powinno się dać z zastosowaniem jakiegoś rozgałęźnika. Ale to tylko moje domysły. Więc sprowadźcie mnie na ziemię albo potwierdźcie :)
No, to byłby niezły cud ;)
USB - to przelotka. Może ciut zaawansowana, ale to zwykła przelotka. Działa na zasadzie jeden /komputer/ do jednego /lub wielu urządzeń/. Komputer sam sobie wybiera z którego urządzenia chce korzystać. Ale nigdy komputer nie skorzysta z kilku urządzeń jednocześnie /w tym samym czasie/.
Aby działało w drugą stronę: dwa komputery - jedno urządzenie USB, potrzebny jest dodatkowy kontroler, czyli "dynks", który będzie rozdzielał /a właściwie: przydzielał/ czas dostępu do urządzenia USB poszczególnym komputerom.
Sprawę tę załatwiają tzw. dyski sieciowe, gdzie w/w kontroler decyduje kto, kiedy i gdzie. Niektóre z tych dysków mają porty USB, do którego można coś podłączyć. Ale dostęp do zasobów i tak odbywa się poprzez kontroler dysku sieciowego.
Czyli odpowiadając: aby działało to musi być np. 2 komputery - kontroler - urządzenie USB. A z tym środkowym to się nie spotkałem. Są przełączniki /rozdzielniki/ - 2 komputery - jeden monitor - jedna klawiatura - jedna mysz. Może jakiś model ma dodatkowo port USB. Ale dostęp jest i tak tylko do 1 komputera a nie do dwóch jednocześnie.
Tak myślałem. NA cud przyjdzie jeszcze poczekać :)
Kup obudowę sieciową, jeśli to przeznaczenie domowe.
Sensowny NAS + dysk wychodzi około 1000zł. Poprzestanę chyba na zewnętrznym 2TB i 2 kabelkach USB za 500 zł :) Przepięcie kabelka raz na jakiś czas mnie nie zabije
Ewentualnie router, który pozwala podpiąć do siebie urządzenie USB.
Ewentualnie router, który pozwala podpiąć do siebie urządzenie USB.
... no właśnie. A może masz już w domu jakiś router /do sieci domowej/ z portem usb? Można wówczas podpiąć tam dysk lub pendriva.
Tylko sprawdź do czego ten port jest i co obsługuje.
Jakbym miał to by sprawy nie było :) Ja rozważam opcje na przyszłość, po powrocie do PL. Routera nie kupię teraz w ciemno bo nie wiem skąd net w PL wezmę, także nie wiem jaki router. Także na razie pewnie zakupię sam zewnętrzny dysk
rychu_cmg
31-12-2011, 18:30
Podłącz do jednego komputera na stałe i udostępnij go w otoczeniu sieciowym
Tylko TV mi w ten sposób nie pociągnie muzyki czy filmów. Poza tym po co wtedy dysk zewnętrzny skoro z wewnętrzny też mogę udostępnić ?
de Fresz
31-12-2011, 19:34
... no właśnie. A może masz już w domu jakiś router /do sieci domowej/ z portem usb? Można wówczas podpiąć tam dysk lub pendriva.
W bodaj wszystkich routerach współdzielenie danych po USB działa wooooolnoooo. Do MP3 jeszcze styka, do filmów HD już jest słabo.
A moze switch USB (http://www.google.com/search?q=usb+switch&hl=pl&prmd=imvnsr&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jdv_Tuv1KsjMhAfwlNG9AQ&ved=0CCYQsAQ&biw=1920&bih=965);)
Tylko TV mi w ten sposób nie pociągnie muzyki czy filmów. Poza tym po co wtedy dysk zewnętrzny skoro z wewnętrzny też mogę udostępnić ?
Do takich rzeczy w TV jest DLNA
No tak ale komp musi być ON, prawda ? A skoro komp miałby być ON to po co kombinować zamiast po prostu podpięć TV pod kompa i odtwarzać z kompa
Po to, że komp nie musi stać obok TV (żeby kabel sięgnął), tylko np. na innym piętrze domu. ;-)
Po to, że komp nie musi stać obok TV (żeby kabel sięgnął), tylko np. na innym piętrze domu. ;-)
Lub po to by TV otwierał wszystko a nie np. szatkował przy źródle o wysokim bitrate itp. historiach. Najlepszym i tak rozwiązaniem jest dedykowane HTPC - i to zarówno do odgrywanie czegoś z hdd jak i np. tv sat.