Zobacz pełną wersję : jak sprawdzić sprzęt
piotrwozniak
31-12-2011, 12:26
witam, jestem nowy na forum, mam pytanie chcę kupić aparat używany jak mogę go sprawdzić żeby nie kupić złomu?
z góry dziękuję za pomoc
Zacznij od przebiegu (opanda), dużo ci powie też wygląd zewnętrzny, komory lustra itp.
Zobacz na zdjęciach (np. biała ściana) przy przymkniętej przysłonie czy matryca jest czysta. Potem testy na BF/FF.
Pooglądaj dokładnie bagnet. Czy nie jets mocno wytarty, powykrzywiany. Pozwala to sprawdzić, czy często były wymieniane obiektywy, a co za tym idzie eksploatacja "środowiska bagnetu".
Sprawdź stan matówki. Spójrz przez wizjer (np. na czyste niebo) i oceń, czy nie ma jakichś syfów, zadrapań.
O przebiegu kolega już napisał. To chyba kluczowa sprawa. Podobnie jak określenie stanu zewnętrznego puszki. Im bardziej podrapana, poobijana tym bardziej eklsploatowana (lub używana przez osobę, która o nią nie dbała). Ale to pewnie wiesz ;)
Czystość matrycy i matówki można przywrócić, ale lepiej jakby były one wyczyszczone (po co się wpędzać w koszt).
Sprawdź stan lampy błyskowej. Przypatrz się szybce palnika. Jeżeli jest mocno pożółkła to znaczy, że ostro ktoś na niej "jechał".
W miarę możliwości sprawdź, czy działa gorąca topka, czyli podłącz jakąś lampę (najlepiej systemową) i zrób kilka zdjęć w różnej pozycji aparatu (poziom, piony, w dół, do góry...). Będziesz miał pewność, że wszystko łączy.
Warto poprzyciskać wszystkie przyciski (i pokrętła), żeby sprawdzić, czy wszystko kontaktuje. Niby oczywiste, ale czasem się o tym zapomina.
Sprawdź stan wizualny akumulatora, czy styki nie są utlenione (niebieski lub biały nalot). Warto, aby przy sprawdzaniu puszki akumulator miał jakieś 10% naładowania i wtedy warto sprawdzić licznik zdjęć. Będziesz miał wtedy informację ile mniej więcej robi zdjęć na jednym ładowaniu (przybliżona wartość). Chyba, że sprzedawca prześle Ci fotkę licznika tuż przez rozładowaniem (1%).
To z górbsza na tyle. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopiszę ;)
No troche tego jest. Warto zrobić taką checkliste i przykleić.
piotrwozniak
31-12-2011, 13:52
dzięki za pomoc, może teraz przy zakupie nie wyjdę za totalnego laika ;)
petelski
31-12-2011, 14:35
Jestem za tym aby zebrać do kupy i przykleić dla "nowych"
pozd®ówka