PDA

Zobacz pełną wersję : jak sprawdzić sprzęt

piotrwozniak
31-12-2011, 12:26
witam, jestem nowy na forum, mam pytanie chcę kupić aparat używany jak mogę go sprawdzić żeby nie kupić złomu?
z góry dziękuję za pomoc

251kris
31-12-2011, 12:33
Zacznij od przebiegu (opanda), dużo ci powie też wygląd zewnętrzny, komory lustra itp.
Zobacz na zdjęciach (np. biała ściana) przy przymkniętej przysłonie czy matryca jest czysta. Potem testy na BF/FF.

Skibek
31-12-2011, 13:10
Pooglądaj dokładnie bagnet. Czy nie jets mocno wytarty, powykrzywiany. Pozwala to sprawdzić, czy często były wymieniane obiektywy, a co za tym idzie eksploatacja "środowiska bagnetu".

Sprawdź stan matówki. Spójrz przez wizjer (np. na czyste niebo) i oceń, czy nie ma jakichś syfów, zadrapań.

O przebiegu kolega już napisał. To chyba kluczowa sprawa. Podobnie jak określenie stanu zewnętrznego puszki. Im bardziej podrapana, poobijana tym bardziej eklsploatowana (lub używana przez osobę, która o nią nie dbała). Ale to pewnie wiesz ;)

Czystość matrycy i matówki można przywrócić, ale lepiej jakby były one wyczyszczone (po co się wpędzać w koszt).

Sprawdź stan lampy błyskowej. Przypatrz się szybce palnika. Jeżeli jest mocno pożółkła to znaczy, że ostro ktoś na niej "jechał".

W miarę możliwości sprawdź, czy działa gorąca topka, czyli podłącz jakąś lampę (najlepiej systemową) i zrób kilka zdjęć w różnej pozycji aparatu (poziom, piony, w dół, do góry...). Będziesz miał pewność, że wszystko łączy.

Warto poprzyciskać wszystkie przyciski (i pokrętła), żeby sprawdzić, czy wszystko kontaktuje. Niby oczywiste, ale czasem się o tym zapomina.

Sprawdź stan wizualny akumulatora, czy styki nie są utlenione (niebieski lub biały nalot). Warto, aby przy sprawdzaniu puszki akumulator miał jakieś 10% naładowania i wtedy warto sprawdzić licznik zdjęć. Będziesz miał wtedy informację ile mniej więcej robi zdjęć na jednym ładowaniu (przybliżona wartość). Chyba, że sprzedawca prześle Ci fotkę licznika tuż przez rozładowaniem (1%).

To z górbsza na tyle. Jak coś mi wpadnie do głowy to dopiszę ;)

251kris
31-12-2011, 13:17
No troche tego jest. Warto zrobić taką checkliste i przykleić.

piotrwozniak
31-12-2011, 13:52
dzięki za pomoc, może teraz przy zakupie nie wyjdę za totalnego laika ;)

petelski
31-12-2011, 14:35
Jestem za tym aby zebrać do kupy i przykleić dla "nowych"
pozd®ówka