PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 - nie zapamiętuje daty i godziny!

romanromaroma
31-12-2011, 02:40
Witam Wszystkich!

Posiadam aparat Nikon D50, który do tej pory działał niezawodnie, ale teraz ma trudności z zapamiętaniem daty i godziny. Aparat potrafi zapamiętać datę i godzinę jedynie przez bardzo krótki czas, później zegar się resetuje.

Jak to naprawić?

Czy w środku jest dodatkowa bateria?
Co to za bateria i jak się do niej dostać?

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam
Roman

Seeker
31-12-2011, 03:11
W D80 jest (we wnętrzu gripa), w D50 prawdopodobnie też.

Rafał_Sz
31-12-2011, 11:37
Witam Wszystkich!

Posiadam aparat Nikon D50, który do tej pory działał niezawodnie, ale teraz ma trudności z zapamiętaniem daty i godziny. Aparat potrafi zapamiętać datę i godzinę jedynie przez bardzo krótki czas, później zegar się resetuje.

Jak to naprawić?

Czy w środku jest dodatkowa bateria?
Co to za bateria i jak się do niej dostać?

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam
Roman
W body masz dodatkowy mały akumulatorek który jest podładowywany z głównego aku. Włóż naładowane oryginalne aku i zostaw je w aparacie na dłuższy czas, powinno pomóc. Jeśli nie pomoże, to pewnie już padło.

P.S. Puszka nie stała dłuższy czas z wyjętym akumulatorem?

Kundzior
31-12-2011, 12:48
Może trzeba ten aku wymienić, u mnie od czerwca 2005 działa jak ta lala.

amirez
31-12-2011, 13:58
Może trzeba ten aku wymienić, u mnie od czerwca 2005 działa jak ta lala.
...tylko czy cena rozkręcenia body, wymiany akumulatorka i skręcenia aparatu będzie warta całej operacji?

romanromaroma
31-12-2011, 14:43
Gdzie się znajduje ta baterii/akumulator?
Które śrubki trzeba odkręcić?

Jaką baterię/akumulator muszę kupić?

Kundzior
31-12-2011, 15:18
...tylko czy cena rozkręcenia body, wymiany akumulatorka i skręcenia aparatu będzie warta całej operacji?

A tego to ja już nie wiem niestety.

jo44
31-12-2011, 18:05

Google pomaga! :http://chomikuj.pl/ewasik1/Fotografia/Nikon+D50+Service+Manual,368252188.pdf .
Ale szczerze: jeśli nie wiesz co i jak (a tak mi się wydaje) to lepiej zleć to serwisowi.:)

amirez
31-12-2011, 18:10
Jak masz blade pojęcie o elektronice to nie ryzykuj. Rozkręcić i skręcić body to pikuś,
ale rozkręcić i skręcić, aby działało to... :confused:
Zwłaszcza, że nikt tutaj nie daje głowy, że to akumulatorek. Równie dobrze może to być układ zasilający /ładujący/ akumulatorek lub jeszcze coś innego.

Kundzior
31-12-2011, 19:34
We wtorek, środa mogę Ci powiedzieć jaki jest koszt wymiany u mnie w serwisie, do tego musiał byś dodać koszt transportu.