Zobacz pełną wersję : Koszt wymiany matrycy d300
Czy ktoś się orientuje jaki jest koszt wymiany matrycy w d300 ? Zauważyłem kilka hot pikselów widocznych na zdjęciach przy długim czasie naświetlania rzędu 10-20 sekund bez powiększania. Ponadto mam jeden jakby potrójny niebieski piksel przy bardzo krótkich czasach ale widoczny dopiero przy powiększeniu. Problem się rozrasta do kilku pikseli niebieskich, czerwonych przy szybkiej serii zdjęć. Dlatego zastanawiam się czy nie było by warto wymienić matrycę. Dlatego też pytam o koszty, niekoniecznie w serwisie nikona bo gwarancji i tak nie mam. Wiem też że można programowo likwidować hot piksele ja jednak wolałbym nową matrycę jeśli koszt nie przekracza połowicznej wartości aparatu. Z góry dziękuje za odpowiedzi
w serwisie robią mapowanie matrycy za free... martwe piksele znikaja. Wymiana matrycy z powodu kilku martwych pikseli to chyba nonsens
w serwisie robią mapowanie matrycy za free... martwe piksele znikaja. Wymiana matrycy z powodu kilku martwych pikseli to chyba nonsens
no tak słyszałem o tej opcji tylko czy brak kilku pikseli na matrycy nie będzie miało przełożenia na jakość zdjęć ?
nie, jesteś z wawy, jedź na postępu i w 5 min będziesz miał problem z głowy,
a tak na prawdę nawet nowe puszki prosto z fabryki są już po mapowaniu - normalka
nie, jesteś z wawy, jedź na postępu i w 5 min będziesz miał problem z głowy,
a tak na prawdę nawet nowe puszki prosto z fabryki są już po mapowaniu - normalka
a no to dziękuję za opinię. troszkę się zmartwiłem bo niedawno kupiłem te puszkę używaną z przebiegiem 5yś. po dość okazyjnej cenie. Gdyby jednak ktoś znał koszt wymiany matrycy. Teraz pytam już bardziej z ciekawości. Nigdzie w necie nie ma takiej informacji, wątek może się okazać pomocny
jak w szukaj wpisać "wymiana matrycy" na pierwszym miejscu jest to:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147144
wymiana idzie w tysiące PLN
Uwaga na zmianę adresu serwisu, już nie Postępu.
faktycznie :) ul. Łopuszańska 38B, ale numer
jak w szukaj wpisać "wymiana matrycy" na pierwszym miejscu jest to:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147144
wymiana idzie w tysiące PLN
no tak oczywiście to było pierwsze co czytałem, jednak post jest juz wiekowy trochę, ponadto nie jest to tam ściśle okreslone ;p
łudziłem się że koszt może opiewać około 1000zł jak za migawkę.
niemniej dzięki za odpowiedzi, chyba sobie odpuszczę wymianę migawki a spróbuje powalczyć z tymi pikselami.
Tylko dlaczego ich wyłażi znacznie więcej przy serii ? czy ma to zwiazek z nagrzewaniem sie matrycy ?
tak, ma to związek z nagrzewaniem,
nie walcz tylko zawieź do serwisu - to nie boli, zrobią szybko i uprzejmie