PDA

Zobacz pełną wersję : wybór rodzaju papieru dla Epsona 2880

Jai pur
30-12-2011, 17:05
Mam mały problem, który pojawił się po zakupie nieużywanych dotąd papierów.
Przez ostatnie 2 lata używałem jednego papieru do drukowania, Fine Art Baryta Hahnemuhle. W ustawieniach drukarki w okienku "media setting" wg instrukcji należało wybrac papier Epsona Premium Semigloss. Tak też miałem ustawione.
Po zakupie papierów Photo Rag i Bamboo, które chodzą na tuszu czarnym MK, chciałem ustawic wymagany dla nich Velvet coś tam. Niestety nie mam takiego papieru w polu wyboru. Są tam tylko 4 rodzaje: Premium Glossy, Glossy, Premium Semigloss i Premium Luster. Oczywiście taka sama sytuacja w LR i PS. Laptop macbook pro. Troszke mnie to martwi, bo Photo Rag kupiłem 50 kart A3+, i szkoda byłoby coś zepsuc. Co można na to poradzic?

HYPER
03-01-2012, 14:49
a zaladowales juz czarny mat? jesli nie to nie bedziesz mial mozliwosci wyboru takiego papieru. u mnie zdaje sie, te papiery sa nieaktywne (widac je na liscie, ale nie mozna ich zaznaczyc).

Jai pur
03-01-2012, 15:24
wcześniej na to nie wpadłem, bo matowego dotąd nie używałem a nieaktywnych brak u mnie, może wersja sterownika inna
- jutro sprawdzę i mam nadzieje, że masz racje, dzięki

Jai pur
06-01-2012, 12:59
niestety wciąż jestem w ciemnej d...
zmieniłem tusz na MK, przeinstalowałem sterownik, komunikacja z drukarką prawidłowa, ale w opcjach drukowania wciąż nie pojawiły się inne rodzaje papieru do wyboru, co więcej próba drukowania przy wyborze jednego z dostępnych kończy się przerwaniem akcji i komunikatem, że wybrano niewłaściwy rodzaj papieru

próbowałem już sterownika ze strony amerykańskiej Epsona, ale bez powodzenia, jak zainstalować te papiery?

Jai pur
06-01-2012, 23:59
znalazłem rozwiązanie,
winny był OS X, znalazłem wskazówkę na stronie Epsona, że przy zmianie systemu, np Tiger-Leopard lub Leopard-Lion nie wystarczy uaktualnić sterownik, trzeba go odinstalować i zainstalować ponownie, bo funkcjonalność może być ograniczona,
kurcze, jak nie na maku :(

wyżej napisałem, że przeinstalowałem sterownik, ale niestety bez wcześniejszego pełnego odinstalowania, trzeba to zrobić za pomocą instalatora z płyty