Zobacz pełną wersję : W poszukiwaniu zoom'a ...
Witam serdecznie wszystkich
Chcialbym sie Was poradzic w sprawie zakupu zoom'a. Poki co moja poszukiwania krazyly wokol:
1. N 17-55/2.8
2. N 24-70/2.8
3. N 24-120/4
4. N 16-85/3.5-5.6
Dodam ze do dyspozycji mamy 6k PLN, w rachube wchodza jedynie nowe sloiki. Sprzet ktory posiadam na chwile obecna - w podpisie.
To zależy do czego chcesz je używać i czy nie zamierzasz przejść na FX. Szkło 2 i 3 jest FX, ale na DX ma niezbyt szeroki kąt (jak 36mm na FX).
Szkło 1 kup, jeśli robisz fotki w trudnych warunkach i pomieszczeniach. Reportaż, śluby itp.
Szkło 4 kup jeśli robisz fotki krajobrazowo-pamiątkowe. Szeroki kąt i stabilizacja bardzo się wtedy przyda. Niby masz 11-16, ale mniej przekładania. A mi z praktyki wyszło, że z 18-200 najczęściej brakuje mi tych 2mm na szerokości i kupiłem 16-85.
Przesiadki na FX nie planuje w najblizszym czasie. Natomiast co do fotografii to glownie street - amatorsko, niezarobkowo.
Zatem 17-50/2.8, bo jest szybszy i jaśniejszy (jest też sporo większy, co nie zawsze jest pożądane na ulicy). Poza tym 16-85 jest za tani ;)
darkmajin
30-12-2011, 13:26
jeżeli zamierzasz w nim rzucać na odległość to 17-55 dobrze wyważony nie na ciężki daleko leci, a na poważnie chcesz wydać sześć tysięcy złotych a nawet nie umiesz sobie odpowiedzieć na pytanie jakiej ogniskowej potrzebujesz i do czego będziesz używał ? ..na chwilę obecną mogę tylko decydować za Ciebie ja bym brał
24-70 bo f4 do dla mnie za ciemno
bo zakres na moim d700 był by w miarę dobry
:D
jeżeli Tobie nie pasuje odpowiedz sobie na te dwa pytania i kup co potrzebujesz
TOP67: dzieki za pomoc :) Oczywiscie nie chodzi o to ze mam wydac 6k, lecz ze taki jest budzet na nowy sloik.
jak masz zasoby to N17-55f2.8 jest bezkonkurencyjny. Tym bardziej, ze nie zamierzasz przejsc na FX. Brak pokrycia do 70-300 pewnie przezyjesz.
N 17-55/2.8 to świetny wybór, błyskawicznie ostrzy i jest super ostry
Dodam ze do dyspozycji mamy 6k PLN, w rachube wchodza jedynie nowe sloiki.
no to fatalny moment sobie na zakupy wybrałeś.
17-55 to świetny obiektyw ale za 3000PLN używany w idealnym stanie a nie za 5500 nowy...
Ceny nowych sprzętów powariowały ostatnio a dodatkowo ktoś tu ostatnio opisywał problemy z dostępnością N17-55. Musisz sprawdzić.
N24-70 to dobry obiektyw ale pytanie czy wart 6500PLN? Zwłaszcza jak się nie zarabia na zdjęciach a zakres pod DX taki sobie.
N24-120 pod DX zapewne sprawdzi się lepiej niż pod FX.
Dystorsja na 24mm stanie się znośna a i winieta pewnie już tak razić nie będzie.
Pozostaje kwestia plastikowości konstrukcji no i światła.
Ja bym poczekał z zakupami nowych szkieł i jednak używanego N17-55 poszukał.
Zakres masz ładnie pokryty tylko pewnie przekładanie szkieł ci się znudziło ;)
N17-55 będzie o.k.
krolewicz
30-12-2011, 14:22
ja bym nie kupował nic, na szeroko masz tokine, na troche mniej szeroko 35mm a potem jeszcze 50mm
czego Ci brakuje tak naprawde?
Zakres masz ładnie pokryty tylko pewnie przekładanie szkieł ci się znudziło ;)
Trafiles w sedno sprawy ;)
Trafiles w sedno sprawy ;)
miałem to samo :-D
Tokina 11-16 + N24 + N50
dwa pierwsze zamieniłem właśnie na N17-55, byłem bardzo zadowolony.
używka z naszej giełdy, po roku sprzedałem za tyle za ile kupiłem.
17-55 byłby niezłym rozwiązaniem, ale nie za tę cenę. Ja zdecydowanie polecam pod rozwagę Sigmę 17-50/2.8. Jest po pierwsze lżejsza, po drugie rewelacyjna optycznie i ma stabilizację optyczną do fotek nocą. Po trzecie zbiera świetne opinie. A po czwarte widziałem z niej zdjęcia i bardzo mi się spodobały, dlatego ją na forum propaguję. To nowa konstrukcja i niewiele opinii o tym obiektywie. A skoro ma być nowy, to stosunek jakości do ceny ma o niebo lepszy niż Nikkor. Pamiętajmy, że Nikkor swego czasu był mocno krytykowany właśnie za ten stosunek. Niekoniecznie super jakość, tyle że jasno i dobry AF. Sigma powinna być w miarę dostępna - można wypróbować w jakimś sklepie. Przede wszystkim jak działa w niej HSM i ostrzenie. Na ile się myli. Jednak ten zakres jest dość wygodny do ostrzenia, więc nie przewiduję ogromnych wpadek. Nawet gdyby Nikkor i Sigma były w podobnej cenie - nadal proponowałbym uważne porównanie tych obiektywów. W Sigmie zastosowano nowy rodzaj soczewki, znacznie polepszający jej własności optyczne. Jedyny minus to jej budowa. Niestety nie stoi na poziomie Nikkora pod tym względem. To nie ta liga. Jednak dopóki nie jest to wół roboczy, pracujący w ulewach na mrozach, przepinany ciągle i rzucany gdzieś do torby - według mnie nie będzie to miało znaczenia.
bierz 24-70, to nic że pod FX
bierz 24-70, to nic że pod FX
To chyba nie tak do końca, że to nic, że pod FX.
Kiedy podepnie to szkło do swojego korpusu to będzie ni to szeroki ni to tele.
A ja brałbym 17-55:)
Każdy napisze, co chciałby dla siebie i pewnie będzie to nijak do tego, co bardziej podpasuje koledze.
..zależy jeszcze jaki street Cie kręci.. czy lubisz być w centrum, czy raczej z dystansu. Jeśli to pierwsze, to bez dwóch zdań N17-55, ze względu na niezawodny i szybki AF. I tutaj faktycznie zadał bym sobie trud wyszukania zadbanej (może jeszcze na gwarancji) sztuki od amatora, bo zaoszczędzisz średnio do 2k. Z tym, że solidna obudowa bywa niekiedy zgubna, bo śladów używania niewiele, a wnętrze łapie już kurz i luzy. Do DX na pewno odpuściłbym N24-70, ale to moja subiektywna opinia.. przerabiałem ten temat z D300 i zdecydowanie wygrał N17-55. Budowanie szklarni pod FX, bez konkretnego planu kiedy zmiana body ma nastąpić, jest wg mnie mało sensownym tworzeniem sobie barier. Podkreślam, że to moja opinia i każdy, kto się z nią nie zgadza, na swój sposób ma rację :)
Według mnie 24-70 jest po prostu zbyt ciężki i ogromny na miasto. Bardziej zwraca uwagę i jest niewygodny. Zakres może być lepszy dla niektórych.
Według mnie 24-70 jest po prostu zbyt ciężki i ogromny na miasto. Bardziej zwraca uwagę i jest niewygodny. Zakres może być lepszy dla niektórych.
..i z tym się prawie w całości zgodzę.. a "prawie", bo jednak różnica wielkości nie jest aż tak duża i D300+N17-55 też się rzuca w oczy. Im większy zestaw na ulicy, tym częściej zamiast uśmiechu zobaczysz ...palucha ;)
dzieki wszystkim za zainteresowanie sie tematem. Rozpoczalem juz poszkiwania 17-55, gdyz po osobistych przemysleniach i waszych wypowiedziach podjalem decyzje o wlasnie tym obiektywie.
17-55 byłby niezłym rozwiązaniem, ale nie za tę cenę. Ja zdecydowanie polecam pod rozwagę Sigmę 17-50/2.8. Jest po pierwsze lżejsza, po drugie rewelacyjna optycznie i ma stabilizację optyczną do fotek nocą. Po trzecie zbiera świetne opinie. A po czwarte widziałem z niej zdjęcia i bardzo mi się spodobały, dlatego ją na forum propaguję. To nowa konstrukcja i niewiele opinii o tym obiektywie. A skoro ma być nowy, to stosunek jakości do ceny ma o niebo lepszy niż Nikkor. Pamiętajmy, że Nikkor swego czasu był mocno krytykowany właśnie za ten stosunek. Niekoniecznie super jakość, tyle że jasno i dobry AF. Sigma powinna być w miarę dostępna - można wypróbować w jakimś sklepie. Przede wszystkim jak działa w niej HSM i ostrzenie. Na ile się myli. Jednak ten zakres jest dość wygodny do ostrzenia, więc nie przewiduję ogromnych wpadek. Nawet gdyby Nikkor i Sigma były w podobnej cenie - nadal proponowałbym uważne porównanie tych obiektywów. W Sigmie zastosowano nowy rodzaj soczewki, znacznie polepszający jej własności optyczne. Jedyny minus to jej budowa. Niestety nie stoi na poziomie Nikkora pod tym względem. To nie ta liga. Jednak dopóki nie jest to wół roboczy, pracujący w ulewach na mrozach, przepinany ciągle i rzucany gdzieś do torby - według mnie nie będzie to miało znaczenia.
przymierzalem sie do N17-55, ale zabraklo w sklepach po starej cenie :-? 4650pln, juz wtedy do amatorskich zdjec to bylo duze, teraz oscyluje przy 6000pln.
Zaczalem spogladac na ta sigme, ale jak zauwazyles malo o niej informacji. Dodatkowo ta loteria z jakoscia, a nie ma co liczyc na to, ze w sklepie bedzie 5 szt. do wyboru.
Przesiadki na FX nie planuje w najblizszym czasie. Natomiast co do fotografii to glownie street - amatorsko, niezarobkowo.
do streeta weź 24/1.4 i 85/1.4 ;-)
coach_lodz
30-12-2011, 19:18
Ja się zgodzę z mOSAdem Sigma jest naprawdę fajna... miałem okazję przypiąć ją na targach w Łodzi i to naprawdę bardzo fajne szkiełko... sam bym się chętnie połasił :)