PDA

Zobacz pełną wersję : Intel Thunderbolt będzie miało premierę w kwietniu

Calme
30-12-2011, 11:54
http://www.purepc.pl/technologia/intel_thunderbolt_bedzie_mialo_premiere_w_kwietniu

de Fresz
30-12-2011, 14:12
Raczej "już miało premierę w kwietniu (2011)" ;-)
TB niby mam, ale nie bardzo jest co do niego podpiąć – ja najbardziej czekam na jakąś przejściówkę TB->eSATA. Mam nadzieję, że po premierze w świecie PC dostępność akcesoriów (wliczając w to ich ceny) się poprawi. Choć osobiście mam pewne zastrzeżenia co do powrotu do pomysłu łączenia urządzeń szeregowo –*miałem nadzieję, że ten durny pomysł zdechł na amen.

ThomasVoland
06-01-2012, 07:12
Ale w tym przypadku szeregowe łączenie to rewelacyjna rzecz. Przychodzisz do domu wpinasz w macbooka zasilanie i thunderbolt, a cała reszta rzeczy w tym urządzenia usb są wpięte np w Thunderbolt display. Najwyżej jak bedziesz potrzebował kolejnego tb to wpinasz w inne urządzenie i nie musisz mieć dodatkowego huba. Albo przychodzisz do domu, wpinasz macbooka pod zasilanie i thunderbolt, który idzie do urządzenia w którym masz kartę graficzną na PCIe. Zyskujesz ogromną moc obliczeniową grafiki, a eizo, dysków twardych i całej reszty nie musisz podpinać bo wszystko masz w kartę graficzną wpięte (a dokładnie w urządzenie ją obsługujące) i jak tylko potrzebujesz więcej portów to dopinasz się do czegokolwiek. Jak będziesz chciał mieć równolegle wszystko to zapewne pojawią się huby. Tylko trzeba czekać na wysyp urządzeń TB, pewnie w kwietniu to nastąpi.

Swoją drogą zewnętrzne PCIe na karty graficzne to będzie rewelacyjna rzecz. Tylko niech ktoś obeznany powie jak to dokładnie będzie w laptopach - będą jednocześnie dwie karty załączone z czego dodatkowa będzie obsługiwała tylko zewnętrzny monitor wpięty do tego urządzenia, czy wbudowany ekran też będzie korzystał z dodatkowej karty?