Zobacz pełną wersję : Puszka do fotografii przyrodniczej
Witam,
Ze względu na częste zawieszanie się D200 podczas fotografowania w trybie seryjnym powoli zacząłem rozglądać się za jego następcą. Fotografuję głównie ptaki, więc jest mi potrzebny szybki AF, ale ze względu na to, że mam jeszcze w zapasie D700 potrzebuję niskich szumów do ISO 1250/1600. Co byście polecili? Osobiście zastanawiałem się nad:
D2X
D2Xs
D300
D300s
PS: Może ktoś wie jak rozwiązać problem wieszającego się trybu seryjnego w D200?
Z góry dzięki za pomoc ;)
stachmuszel
30-12-2011, 12:27
Tryb seryjny do duze wyzwanie dla zasilania. Przyjrzalbym sie bateriom, ew. gripowi, jesli uzywasz. U mnie nic sie nie wiesza w seryjnym, co prawda rzadko go uzywam, ale zauwazylbym cos.
Jesli priorytetem jest AF to D2x/s a jesli ISO to D300/s.
Pozdr.
P.s. Post wyzej pisales, ze nigdy nie pozbedziesz sie D200 :-)
krolewicz
30-12-2011, 12:52
w którym miejscu d2x ma lepszy AF niz d300? jedyna przewaga to mocniejszy śrubokręt i budowa
af, obrazek i cała reszta przemawia za d300, również cena - na giełdzie pojawiają się egezemplarze z symbolicznym przebiegiem za około 3k
Miałeś d300 i zamieniłeś na d200 dlaczego... ja dokupiłem do d80 i mam odczuwalny tryb seryjny.Jak pisał kolega może coś z bateriami i gripem ,próbowałeś samą baterię w korpusie...
weź d300 bez s i po sprawie
stachumuszel - napisałem, że nie pozbędę się go jeżeli nie nawali :) Powodem zacinania migawki było chyba to, że go długo nie używałem, zrobił "na sucho" około 200 klatek i zobaczymy jutro ;)
kostek-brasil
30-12-2011, 21:24
Biorąc pod uwagę twój wpis, D300 w zupełności wystarczy. Jednak D300s jest nieco bardziej dopieszczony od poprzednika i ma kilka fajnych dodatków np. dwa gniazda na karty pamięci, filmy, tryb cichego fot. ( nie w serii.. )
Może więc warto do niego dołożyć, jeżeli nie stanowi to problemu i któryś z nich przydałby Ci się...
Z czystym sumieniem ten aparat polecam. Lubię głównie fot. i filmować ssaki i dzieciaczki, ale zaznaczam, że nie jestem fotografem przyrodniczym, tylko sobie "cykam" na pamiątkę. ;)
Brałem pod uwagę D2X/D2Xs, bo mają podobno najlepszy AF i są uznawane za jedne z najlepszych puszek do fotografii ptaków. Zwracam się do użytkowników D2X/D2Xs - jak macie jakieś sampelki ze swoich puszek, to wrzućcie je tutaj :)
stachmuszel
31-12-2011, 07:39
Tylko pamietaj, ze w D2x/s nie poszalejesz z ISO, ktore jest min gorsze od tego w D200.
pablos524
01-01-2012, 03:03
http://www.foto-ptaki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=101 Może koledze pomogą informacje oraz sample z tej strony. Osobiście stałem przed tym samym dylematem i wybór padł na D2x na wiosnę mam umówione kupno od znajomego fotografa, dla mnie priorytetem była cena oraz pancerność sprzętu.
Czytałem wielokrotnie artykuły na foto-ptaki.pl, co bardzo mi się przydało. Faktycznie, D2X ma szum troszkę większy, ale z tego co widziałem to nie traci aż tak na jakości jak D200, dlatego biorę ten korpus pod uwagę.
Czytałem wielokrotnie artykuły na foto-ptaki.pl, co bardzo mi się przydało. Faktycznie, D2X ma szum troszkę większy, ale z tego co widziałem to nie traci aż tak na jakości jak D200, dlatego biorę ten korpus pod uwagę.
D2x ( s ) ma jeszcze jedną zaletę ( poza wszystkimi związanymi z budową, ergonomią i zasilaniem ) - ma w razie czego cropa x 2 ( poza swoim standardowym 1.5 ). Warto też wgrać nowe oprogramowanie do niej.
Choć ja jednak bym szukał D300 - D300s - ze względu na matrycę, ta z D2x(s) CCD mi nie odpowiadała w stosunku do CMOS.
białego nie czytać;)
A nie jest tak, że D2x(s) ma ma matrycę CMOS?
A nie jest tak, że D2x(s) ma ma matrycę CMOS?
No właśnie, w Nowy powinno się pić a nie pisać bzdury;) - sorry pomyłka
koledzy dużo gadają, a prawda jest taka że d2 są dużo gorsze ogólnie od d300. d2 można sobie kupic bo jest duzy i wyglada pro. tyle. pancerność to mit, i to sie sypie i to, mi sie nie popsuło nic, a lądowalo na chodniku pare razy
weź tego d300 i problem z glowy
Wybór padł na nowe D300s, w przyszłym tygodniu powinien być :) Wszystkim dziękuję za podpowiedzi, wszystkich serdecznie pozdrawiam :) Wątek do zamknięcia.
Wybór padł na nowe D300s, w przyszłym tygodniu powinien być :) Wszystkim dziękuję za podpowiedzi, wszystkich serdecznie pozdrawiam :) Wątek do zamknięcia.
Nie ma za co:)
zamknięte.