Zobacz pełną wersję : Sigma APO Teleconverter 1.4x EX DG vs KENKO TELEPLUS PRO 300 DG 1,4x
Czy jest jakaś znacząca różnica ,pomiędzy Sigma APO Teleconverter 1.4x EX DG a KENKO TELEPLUS PRO 300 DG 1,4x .
Konwerter podpinany będzie do obiektywu sigma .
Jest różnica konstrukcyjna. Sigma ma jakby pierścień, który wraz z soczewką wchodzi w teleobiektyw o ile dobrze pamiętam. Dzięki temu połączenie obiektywu oraz TC jest bardzo porządne i sztywne. Podobnie jest w Nikonie. Możliwe, że jest to też uzasadnione jakością optyczną, że soczewka TC wchodzi wgłąb obiektywu. Ma to ten minus, że nie nadaje się do innych obiektywów. Zatem nie można sobie poeksperymentować z jasnymi szkłami czy 50-kami na przykład. Kenko nie miałem w dłoniach, ale może być inaczej skonstruowany. Może można go podpiąć do dowolnego obiektywu?
Czy jest jakaś znacząca różnica . cena ;-)
a tak na poważnie tylko sigma apo do sigmy
Jest różnica konstrukcyjna. Sigma ma jakby pierścień, który wraz z soczewką wchodzi w teleobiektyw o ile dobrze pamiętam. Dzięki temu połączenie obiektywu oraz TC jest bardzo porządne i sztywne. Podobnie jest w Nikonie. Możliwe, że jest to też uzasadnione jakością optyczną, że soczewka TC wchodzi wgłąb obiektywu. Ma to ten minus, że nie nadaje się do innych obiektywów. Zatem nie można sobie poeksperymentować z jasnymi szkłami czy 50-kami na przykład. Kenko nie miałem w dłoniach, ale może być inaczej skonstruowany. Może można go podpiąć do dowolnego obiektywu?
Sigmy tc przerabiałem ,wersje starszą i DG ,ale kenko nigdy nie miałem okazji .
mam N, S, i K;
jeżeli do obiektywów Sigmy to zdecydowanie konwerter S. Sigma się nie lubi z innymi konwerterami, ani Kenko ani Nikon.
Kenko ma tą przewagę ( z innymi szkłami ), że w zasadzie dzięki swojej konstrukcji można go zapiąć do wszystkiego, nawet do N70-300VR.
mam N, S, i K;
jeżeli do obiektywów Sigmy to zdecydowanie konwerter S. Sigma się nie lubi z innymi konwerterami, ani Kenko ani Nikon.
Kenko ma tą przewagę ( z innymi szkłami ), że w zasadzie dzięki swojej konstrukcji można go zapiąć do wszystkiego, nawet do N70-300VR.
Dzięki Wilku .
Po podpięciu tego konwertera Kenko do Sigmy 70-200/2.8 II nie działał autofokus (u mnie na D700 i na znajomego D90)
Potwierdzam, że Sigmy nie lubią Kenko. Sprawdzane na 50-150/2.8 i 70-200/2.8. Za to działały tanie sigmy jak 18-200.
TC Sigmy informują boty o swojej obecności i w EXIF będzie przeliczona ogniskowa i jasność. Przy Kenko nic się nie zmienia.
Dokładnie.Kenko jest dodatkowo wyposażone w "śrubokręt", a wersja (nowsza i droższa) oznaczona DGX wprowadza zmiany w Exifie (o swojej obecności w zestawie).
ciekawostka - 1,4 sigmy też daje się podpiąć do 70-300VR, działa nawet AF, niestety z kiepskim skutkiem (ostrość i aberracja - niebieski się rozłazi tragicznie)
pioter m
01-01-2012, 22:25
Potwierdzam, że Sigmy nie lubią Kenko. Sprawdzane na 50-150/2.8 i 70-200/2.8. Za to działały tanie sigmy jak 18-200.
TC Sigmy informują boty o swojej obecności i w EXIF będzie przeliczona ogniskowa i jasność. Przy Kenko nic się nie zmienia.
Nowsze wersje kenko tez to potrafia.
@NeXuS - z kenko takiego cyrku nie obserwowalem, ale AF jest... w zasadzie go nie ma. Moze gdy jest bardzo jasno i kontrastowo.
PhotoIan
23-01-2012, 23:49
Mam pytanko w związku z tym
...
TC Sigmy informują boty o swojej obecności i w EXIF będzie przeliczona ogniskowa i jasność. ....
Sigma EX2x Tele Converter
Czy dla S70-200APO EX DG 2.8 będzie odpowiednik 140-400 F5.6?
Jeśli testowałeś to jak z szybkością AF?
Tak, to będzie taki zakres i jasność.
Testowałem przez chwilę w sklepie z Sigmą 50-150/2.8, działało to zaskakująco sprawnie. Ale dużo więcej nie powiem.
PhotoIan
24-01-2012, 23:02
Oki dzieki wielkie :)