PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia nocą

rurkey
30-12-2011, 00:27
Witam kolegów
mam taki problem ze zdjęciami nocnymi
otóż zacząłem początki z taką fotografia wczesniej zawsze było jasne światło i mam taki problem iż podczas wyświetlania takich zdjęc widać wyraźne szumy i niesamowicie niewyrazny obraz
Ustawienia aparatu :
mam statym dobrze wyważony , przyslone zawsze daje na F8/F9, obiektyw ze stabilizacja , iso 100
i czas daje auto , i za kazdym razem zdjęcie jest dobrze naświetlone lecz niesamowicie niewyrazne , chodzi mi głównie o kolory pracuje z balansem bieli daje na 4500k , 3700 , 2800 i dalej światło jest mega żółte i niewyrazne na całym kadrze
jak temu zaradzić?
Ps chodzi mi głównie o brzydki kolor ktorego nie umiem potem poprawic w ps-ie i niewyraznie jest na całym kadrze
z ostroscia auto jak i manualnie ustawie rowniez

bognik
30-12-2011, 00:29
Jeżeli używasz statywu, to koniecznie wyłączaj stabilizację.

kh29228
30-12-2011, 02:26
pracuje z balansem bieli daje na 4500k , 3700 , 2800 i dalej światło jest mega żółte

niestety temperatura barwowa światła emitowanego przez lampy uliczne jest realnie nie do ogarnięcia przez aparat. możesz później ustawić na etapie obróbki punkt szarości wokół lampy, ale taka operacja zamieni żółtą kolorystykę wszystkiego co wokół lampy ulicznej, na niebieską kolorystykę tego co dalej od lampy. inna sprawa to kwestia tego, czy chcemy żółte światło lamp pokazać jako białe czy nie.

a co do szumów, to pamiętaj, że nie tylko czułość ma na nie wpływ, ale także grzejąca się matryca. nie napisałeś ile czasu naświetlasz, więc nie można ocenić czy tutaj jest problem.

najlepiej wrzuć foto z exifem

Seeker
31-12-2011, 11:25
Na szum dobrze robi kilka ekspozycji jednego ujęcia,
połączone w postprocesie w jedność.
Warunkiem jest niezmienność sceny w czasie.

mrniewazne
31-12-2011, 12:17
Jeżeli używasz statywu, to koniecznie wyłączaj stabilizację.
Że się tak zapytam: a dlaczego powinienem wyłączyć stabilizację? Na przykład Nikkor 55-300 VR ma tripod detection. Czy on sam wyłączy VRke, czy poprostu będzie inaczej pracował?

wasilewk
31-12-2011, 12:21
Że się tak zapytam: a dlaczego powinienem wyłączyć stabilizację? Na przykład Nikkor 55-300 VR ma tripod detection. Czy on sam wyłączy VRke, czy poprostu będzie inaczej pracował?

Tzn. możesz robić panoramowanie. Jeśli obraz statyczny, to VR -> OFF.

bognik
31-12-2011, 16:19
Że się tak zapytam: a dlaczego powinienem wyłączyć stabilizację?
Jeżeli masz stabilny statyw, to będziesz miał na pewno jakieś poruszenia na zdjęciach (przy długich czasach). Sama to sprawdziłam. Zapomniałam kiedyś wyłączyć stabilizację, spojrzałam w LCD i nie wiedziałam, dlaczego zdjęcia są ... poruszone. Na szczęście szybko się zorientowałam, że mam włączoną stabilizację w obiektywie. Wyłączyłam i już nie było problemu.

Podobno te nowe obiektywy już rozpoznają kiedy używamy statywu i wyłączają stabilizację ;)

Cosnek
01-01-2012, 14:46
Tylko RAW kolego, później sam się będziesz bawił kolorami.

Jesli nie masz programu to tutaj jest darmowy do ściągnięcia: http://rawtherapee.com/blog/list/13

rurkey
02-01-2012, 01:00
wrzucam zdjecie sami ocencie http://oi40.tinypic.com/b5mh54.jpg
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://http://oi40.tinypic.com/b5mh54.jpg)

rurkey
02-01-2012, 17:59
co powiecie??

Umbra
02-01-2012, 18:18
F/1.8 to co tu niby chcesz mieć ostre? Wiedziałem, że ten gość to prowokacja. :D Jesteś już w tej szkole fotograficznej? D700 jest Ci rzeczywiście potrzebny. Bez niego nie będzie ostro. :D

motyl
02-01-2012, 18:28
Rozumiem, że zdjęcie może wyjść nieostre ale to zaprezentowane to ............jakaś działalność artystyczna :):) Ustaw czułość na 200, balans bieli na 5500 K lub niżej i wyłącz wszelką stabilizację. Przysłona na 8 a czas na auto. Chociaż osobiście czas też bym ustawił manualnie i obserwował histogram. Kolorystyka pewnie będzie do poprawki ale to nie problem. Kawałek szarego chodnika do próbkowania zapewne na zdjęciu się znajdzie.

rurkey
02-01-2012, 22:18
F/1.8 to co tu niby chcesz mieć ostre? Wiedziałem, że ten gość to prowokacja. :D Jesteś już w tej szkole fotograficznej? D700 jest Ci rzeczywiście potrzebny. Bez niego nie będzie ostro. :D

po prostu pomyliłem zdjęcia miałem wrzucić inne na ktorym było F10, zazdroscisz przyszłego d700?? jezeli nie masz na to kasy po prostu powiedz a nie rzucaj sie kolego

_Ocean_
02-01-2012, 23:37
Kolego, może tak grzeczniej, co? Jak Boga kocham już chyba nie ma uprzejmych ludzi. Akurat w tym przedmówca miał rację.

Zresztą nazwanie zdjęcia "eksperymentem" wydało się bardzo trafne.

Na takiej dziurze z głębią nie pochulasz, podrzuć zdjęcie docelowe, to cośtam by można było wymodzić.

Co do stabilizacji - święta racja. Sam kiedyś się nad tym zastanawiałem.

Co do kolorków - niższa temperatura barwowa, potestuj dodanie czarnego więcej. Jak masz NEF-y -żaden problem. A z taką zabawą na jpg to... Powodzenia.

rurkey
03-01-2012, 00:08
Zamykam wątek

Umbra
03-01-2012, 10:38
Wątki zamykać może administrator lub moderator. :)