Zobacz pełną wersję : Metz 44 AF-1 digital z Nikonem D3100
Proszę o wyrozumiałość, to mój drugi post, jestem już emerytem i od miesiąca posiadam ten aparat a lampę dopiero 1 dzień. Dotychczas używałem aparatów cyfrowych z wbudowaną fabrycznie lampą, a w "młodości" z dodatkową lampą, która nie posiadała żadnej elektroniki. Instrukcja do lampy jest bardzo "okrojona" i w zasadzie ogranicza się do opisu, który klawisz do czego służy. Chciałbym się dowiedzieć od profesjonalistów, czy lampa Metz 44 AF-1 będzie mogła być użyta jako wyzwalana bezprzewodowo z aparatu Nikon D3100 i jak ewentualnie skonfigurować ustawienia aparatu i lampy, aby ze sobą zdalnie współpracowały oraz jaka maksymalnie odległość może dzielić lampę od aparatu, gdyby lampa działała bezprzewodowo. Zanim napisałem ten post, starałem się przeczytać dostępne informacje, ale nie doczytałem się w nich o interesującym mnie zestawie a poprzez analogię z innymi lampami nie mogę nic wywnioskować, bo zbyt dużo w nich fachowych określeń o których szczerze mówiąc nie mam pojęcia co oznaczają.
Albert44
30-12-2011, 08:42
Metz 44 AF-1 pracuje "zdalnie" w CLS tylko dla 1 kanału i 1 grupy (sztywno zadanej). Nie ma trybu "servo" czyli fotocela. O ile pamiętam (tu niech koledzy nikoniarze powierdzą) D3100 nie ma trybu commander w wbudowanej lampie. Pozostaje więc tylko dodatkowa fotocela dla Metza pracującego w manualu (ten Metz ma tylko 4 poziomy mocy w trybie manualnym) i lampa aparatu w manualu jako sterownik .. lub jakieś proste radyjko.
zbyt dużo w nich fachowych określeń o których szczerze mówiąc nie mam pojęcia co oznaczają.
Pisz kolego czego nie rozumiesz to rozjasnimy :)
A z tym metzem to tak jak kolega pisał: możesz kupić stopkę z fotocela (elemet światłoczuły który wyzwoli lampę gdzy wykryje błysk innej - tak w skrócie) lub zakupić wyzwalacze radiowe. W obu tych przypadkach będziesz musiał ustawiac moc lampy i ekspozycję w aparacie maualnie. Odległośic na jakich takie rozwiąznaia działają to w przypadku fotoceli do około 10 m ale zależy to bardzo od jej czułości i janości otoczenia bo im ciemniej tym lepiej (może być i ze 100 metrów ale równie dobrze nie wyzwoli się wcale np w pełnym słońcu). Radiowe, zaleznie od producenta i modelu to zwykle od 10 do 100 m.
Jest jeszcze inne wyjście: długi przewód TTL, który przeniesie ustawienia między lampą, a aparatem więc automatykę masz zapewnioną :)
Tak jak koledzy piszą z D3100 pozostaje cio jedynie przewód z i-ttl jeśli potrzebna jest automatyka lub w mamualu poprzez fotocelę lub wyzwalacz radiowy.
Jest jeszcze wyzwalacz SU-800 lub Lampa SB-900 jako sterownik, aczkolwiek zakładam, że ze względu na koszty takie rozwiązanie odpada.
Albert44
30-12-2011, 11:52
Fakt.. o kabelku zapomniałem :-? . To takie cóś: KABELEK (http://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_synchronizacyjny_ittl__zamiennik_sc_28_nikon __5_metrow-p-1214.html)
Pięknie dziękuję za fachowe rady, dobrze że jest takie forum na którym można się oprzeć, pogłębić swoją wiedzę (na naukę nigdy nie jest za późno, nawet w moim wieku) Dokładne studiowanie instrukcji obsługi aparatu Nikon D3100 nic mi nie dało, bo w zakresie użytkowania lampy skupia się ona wyłącznie na lampie wbudowanej, wspominając jedynie o lampach " opcjonalnych." Z pomocą syna na pewno w oparciu o Wasze rady znajdę najodpowiedniejsze rozwiązanie (dla mojej małej kieszeni i skromnej wiedzy) Pozdrawiam wszystkich użytkowników portalu, życząc wszystkim wesołej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku 2012 !!!
Roman.
Najprostsze radyjko (http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0) też zadziała /ok. 80 zł nadajnik+odbiornik w sklepie w Poznaniu./
adolfik9501
31-12-2011, 16:09
Metz 44 AF-1 pracuje "zdalnie" w CLS tylko dla 1 kanału i 1 grupy (sztywno zadanej).(...)
Sprostuję: producent twierdzi, że: grupa A, oraz wszystkie 4 kanały. To Di622 II ma sztywno przypisaną grupę A i kanał 1.
Albert44
31-12-2011, 17:23
Sprostuję: producent twierdzi, że: grupa A, oraz wszystkie 4 kanały.
nie oponuję 8)
pokerist
22-03-2012, 21:32
Czy ten metz ma HSS ? jesli nie to od ktorego modelu jest hss ? Czy D90 po zapięciu lampy z HSS bedzie mogl pstrykac np 1/1000 z lampą ?
adolfik9501
22-03-2012, 23:33
Czy ten metz ma HSS ? jesli nie to od ktorego modelu jest hss ?
Nie ma synchronizacji z krótkimi czasami (AutoFP). AutoFP jest ma M48/50/58, SB600/700/800/9x0 i Di866 I (brak wireless AutoFP_ i Di866 II, Sigma 5x0 Super (brak wireless AutoFP), Sigma 610 Super (brak wireless AutoFP ?), SBR200 (Makro).
Czy D90 po zapięciu lampy z HSS bedzie mogl pstrykac np 1/1000 z lampą ?
Tak.
pokerist
23-03-2012, 00:16
Chodzi o to iz szukam lampy ktora spelnia 3 warunki, odchylany w gore palnik, HSS oraz abym nie musial ustawiac recznie zoomu w lampie ( nie wiem czy wszystkie automatycznie potrafia z aparatu odczytac ), bede pstrykal amatorsko ale czesto krotkie czasy, czy jest tansza lampa od metz 48 ktora by miala te 3 rzeczy ?
adolfik9501
23-03-2012, 00:22
Chodzi o to iz szukam lampy ktora spelnia 3 warunki, odchylany w gore palnik, HSS oraz abym nie musial ustawiac recznie zoomu w lampie ( nie wiem czy wszystkie automatycznie potrafia z aparatu odczytac ), bede pstrykal amatorsko ale czesto krotkie czasy, czy jest tansza lampa od metz 48 ktora by miala te 3 rzeczy ?
Podałem wszystkie lampy z AutoFP/HSS
(...)AutoFP jest ma M48/50/58, SB600/700/800/9x0 i Di866 I (brak wireless AutoFP_ i Di866 II, Sigma 5x0 Super (brak wireless AutoFP), Sigma 610 Super (brak wireless AutoFP ?), SBR200 (Makro).
pokerist
23-03-2012, 00:38
Oplaca sie doplacić do sb-600 czy metz 48 do amatorskiego doswietlenie wystarczy ? zawsze to 200-300 zł taniej...? czy sb-600 ma cos czego nie ma ten metz ?
adolfik9501
23-03-2012, 00:42
Oplaca sie doplacić do sb-600 czy metz 48 do amatorskiego doswietlenie wystarczy ? zawsze to 200-300 zł taniej...? czy sb-600 ma cos czego nie ma ten metz ?
Nie. Tak. Nie ;)
pokerist
23-03-2012, 00:57
No to chyba się zdecydowalem dzieki :) Jeszcze jakbys odpowiedzial na poprzedni moj wątek pt " jak zapisac plik" to bylbym w niebie :)
Chodzi o to iz szukam lampy ktora spelnia 3 warunki ... bede pstrykal amatorsko ale czesto krotkie
1. Musisz być świadom pewnych ograniczeń jak planujesz podchodzić do HSS, spadek mocy takie tam. Nie jest to maszynka do czynienia cudów tylko urządzenie techniczne.
2. Na tu doradzanym "radyjku" nie działa HSS, to proste przeniesienie sygnału wyzwalania i tyle.
3. Chyba padło tu, z 3100 jako że to niższy model, nie ma trybów zdalnych, szkoda.
A Metz AF 48 nie jest gorszą lampą od SB-600 a może lepszą.