Zobacz pełną wersję : Camera raw i d3s
Karolina Żuk
29-12-2011, 23:45
Witam,
Moj Photoshop cs4 nie czyta nefów z nowego d3s. Powinnam zrobić jakis upgrade. Na stronie adobe wyczytałam że Camera Raw 6 obsługuje pliki z teo aparatu ale nie zadziała z Photoshopem cs4. Co mam więc zrobic, jaki plugin zainstalować? Nie moge znaleźć zestawienia modeli aparatów do wersji camera raw.
Prosze o pomoc
Pozdrawia
zainwestować w Capture NX2, albo CS5 - ten już czyta. ja innych sposobów nie znam.
downunder
30-12-2011, 00:06
Masz dwie możliwości, albo zrobić upgrade Photoshop'a do wersji CS5/CS5.5, albo korzystać z DNG conwertera (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5310) :)
Karolina Żuk
30-12-2011, 00:09
Capture nx nie lubię a na cs5 mnie w tej chwili nie stać...musi być jakiś tańszy sposób niz odrazu upgrade programu...to juz by była chamówa ze strony Adobe :(
downunder
30-12-2011, 00:13
Więc pozostaje ci tylko wspomniany przeze mnie DNG conwerter firmy adobe.
Masz rację jest to niestety chamówka ze strony Adobe, ale pozostaje nam tylko ponarzekać. :(
Karolina Żuk
30-12-2011, 00:19
a ten DNG conwerter to co to? Nigdy nie korzystałam. Jest bardziej czy mniej zaawansowany niz Camera raw? Zastanawiam się jeszcze nad Capture One Exspres...czuję się w takiej sytuacji obrazona na Adobe
downunder
30-12-2011, 00:32
Niestety nic więcej o nim nie wiem, bo póki co nie musiałem z niego korzystać.
...
BTW programów do wywoływania rawów jest od groma.
Ja próbowałem m.in. NX'a i Capture One Pro, jednak mi najbardziej pasuje filozofia pracy w Camera RAW.
Otwórz nefy w darmowym View NX, przekonwertuj na tiffy i na tych ostatnich możesz działać w Photoshopie. Jeśli jednak koniecznie chcesz w Camera RAw, to zbliża się ostatni dzwonek na upgrade do CS5. Upgrade do następnej wersji, CS6, będzie podobno możliwy tylko z CS5 lub 5.5.
Władca Pixeli
30-12-2011, 08:37
Wstaw gdzieś na internet RAW z D3s.
W części modeli Nikona da się podmienić RAWy tak aby starsze oprogramowanie czytało to bez problemów.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176812
Nie daję gwarancji, że się da.
Nie wiem jak z czasem w najbliższych dniach ale jak będę miał RAW to za kilka dni będę wiedział czy jest możliwość konwersji.
marszull
30-12-2011, 11:27
skonweruj do dng i po problemie
ewentualnie pomysl o LR, czeste aktualizacje, fajnie sie pracuje w tandemie z pscs3 wiec pewnie i z cs4 bedzie ok ;)
Karolina Żuk
30-12-2011, 11:42
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i chęć pomocy ale jednak mimo focha na Adobe zdecydowalam sie na upgrade do cs5. Jakos tak nie lubie zmieniac rzeczy do ktorych sie juz przyzwyczailam. poza tym do konca roku maja promocje i jest rabat -25%. Badz co bądź nadal uważam że to świństwo...kupujesz nowy aparat to i nowy program trzeba liczyc....ach...
darkmajin
30-12-2011, 12:11
ojej kupujesz komputer i trzeba windowsa liczyć, a przy samochodzie benzynę, nie muszę wspominać że sama puszka to dopiero początek wydatków... to nie adobe wydał nowy aparat poza tym to nie jest tylko upgrade w stylu dodania obsługi rawa, fakt akurat pech chciał że zintegrowali camera raw z photoshopem kolejne aktualizacje camera raw są darmowe ...wielce Pani obrażona heh... idę na śniadanie... tylko do chleba muszę dokupić nową szynkę stara się popsuła ..chlip.. chlip...
Karolina Żuk
30-12-2011, 16:55
ojej kupujesz komputer i trzeba windowsa liczyć, a przy samochodzie benzynę, nie muszę wspominać że sama puszka to dopiero początek wydatków... to nie adobe wydał nowy aparat poza tym to nie jest tylko upgrade w stylu dodania obsługi rawa, fakt akurat pech chciał że zintegrowali camera raw z photoshopem kolejne aktualizacje camera raw są darmowe ...wielce Pani obrażona heh... idę na śniadanie... tylko do chleba muszę dokupić nową szynkę stara się popsuła ..chlip.. chlip...
Po co te złośliwości...nie poròwnuj szynki z oprogramowaniem. troche inna półka cenowa i tak jak na kupowanie codziennie szynki nie narzekam bo to grosze tak na nowy program tak, bo niedosc ze duzo kosztuje to mam go od niedawna a juz musze go zmienic.
Kazdy ma prawo sie wkurzyc,przynajmniej ja sie wkurzyłam bo na kasie nie śpię
...nie poròwnuj szynki z oprogramowaniem. troche inna półka cenowa...
To jeszcze zależy od szynki i od oprogramowania :wink:
Witam,
Ale Camera Raw 5.7 z PS CS4 otwiera RAW-y z D3S, więc nie wiem skąd Twój problem, Karolino :shock::shock::shock:. Jeśli tylko dlatego kupiłaś PS CS5, to się trochę pośpieszyłaś...
Pozdrawiam, QuadMan
Faktycznie, już nawet CR 5.6 otwiera: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4622.
Karolina Żuk
31-12-2011, 12:55
Witam,
Ale Camera Raw 5.7 z PS CS4 otwiera RAW-y z D3S, więc nie wiem skąd Twój problem, Karolino :shock::shock::shock:. Jeśli tylko dlatego kupiłaś PS CS5, to się trochę pośpieszyłaś...
Faktycznie, już nawet CR 5.6 otwiera: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4622.
:shock:
no to może sie pospieszyłam ale z drugiej strony jak zobaczyłam na własne oczy jak działa narzędzie Content-Aware Fill
to już nie załuję :) Fajnie jest wyciąć jakiś klimatyzator znad głowy lub niepotrzebny znak drogowy w 2 minuty. WOW!!!