Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Silentium.
Nikonozaur
29-12-2011, 21:19
Z ostatniego wypadu z Darko i Harbem. Tradycyjnie Chałupy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam.
Fajne kolory Ci wyszły, ja z moimi heitechami nie mogę sobie poradzić
Fajne kolory Ci wyszły, ja z moimi heitechami nie mogę sobie poradzić
Kolejne potwierdzenie, ze filtry to tak jak szklo.......wielu tego nie rozumie i puka sie w glowe po co kupujemy tak drogie filtry. Sa tacy ktorzy kupuja topowe szkla, ale jaki sens posiadania mega sloika jak zakladasz na nie tandetny filtr (bez urazy darku Hitechy nie sa takie zle, przynajmniej wiesz jak zafarbuja).........
Andrzeju swietny minimal, pozazdroscic!
Kolejne potwierdzenie, ze filtry to tak jak szklo.......wielu tego nie rozumie i puka sie w glowe po co kupujemy tak drogie filtry. Sa tacy ktorzy kupuja topowe szkla, ale jaki sens posiadania mega sloika jak zakladasz na nie tandetny filtr (bez urazy darku Hitechy nie sa takie zle, przynajmniej wiesz jak zafarbuja).........
Ale ja się z tym zgadzam i chętnie bym kupił lepsze filtry tyle że trza na nie parę złoty odłożyć, jak to mówią co się odwlecze...
Ale ja się z tym zgadzam i chętnie bym kupił lepsze filtry tyle że trza na nie parę złoty odłożyć, jak to mówią co się odwlecze...
No niestety Darku, kosztuja tyle co sredniej klasy szklo, ale warto;)
bardzo ładnie wymemlane , niewatpliwie ten szalony wiatr pomógł bardzo , a kolorki to juz Twoja zasługa - bdb praca :)
tbogdanowicz
29-12-2011, 23:00
Muszę się zgodzić z większością - kolorki rewelacyjne. Zwykle takie kadry ciekawiej wychodzą w B&W, ale jak ktoś potrafi to i kolorami zachwyci.
Jest poprawnie ale kadr jest taki dość nijaki.
Fajne kolorki Andrzeju wyczarowałeś :), a i lekka zadymka w kadrze została uwieczniona ;).
Także pozwólmy spokojnie jej zabrać ze sobą ten stary rok chen, chen daleko.
Bo zbliżający Nowy ma być dużo lepszy i bardziej owocny we wszelkiego rodzaju obfitości :).
Czego Tobie Andrzeju serdecznie życzę :).
Fajnie to zrobiłeś, żeby nie falochron to pomyślałbym, że fociłeś na pustyni :-) wszystkiego dobrego na Nowy Rok :-)
spokojny przekaz, odprężyłem się;-)
jarekf34
30-12-2011, 15:08
żeby nie falochron to pomyślałbym, że fociłeś na pustyni
O tym samym pomyślałem :):) Fotka fajna...taka inna :)
rewelacja, czemu ja mam tak daleko do chałup :(
rewelacja, czemu ja mam tak daleko do chałup :(
Ale za to masz blisko w góry
co tu dużo mówić, pięknie :)
Technicznie bardzo fajnie zrobiona fota. Kadrowo, sam nie wiem, tak jakoś wydaje mnie się, że mogło by być inaczej, ale nie pytaj mnie jak :D
Pieknie - bardzo ładna pastelowa fotografia
Nikonozaur
01-01-2012, 22:08
Czyli jest lepiej niż wcześniej bywało. Cieszy. ;)
Cytat:
Napisał Wielki Nauczyciel Zobacz post
Czyli jest lepiej niż wcześniej bywało. Cieszy.
Ej, tak się nie robi :). Bo to może zakrawać na ironię o ile nie zakrawa. A złych intencji nie miałem :D .
Nikonozaur
01-01-2012, 23:06
Ej, tak się nie robi :). Bo to może zakrawać na ironię o ile nie zakrawa. A złych intencji nie miałem :D .
To nie ironia. Cenię Twoje komentarze, co nie oznacza, że ze wszystkimi się ślepo godzę. Mimo dość miernego "stażu fotograficznego" i niewyszukanej umiejętności obsługi programu graficznego mam również własne zdanie i wizję tego, co chciałem i jak chciałem pokazać. Innymi słowy fotka powstawała od chwili rozstawiania statywu. Również rozumiem i szanuję, że nie wszystkim się podoba.
Jednego jednak pojąć nie mogę: Kulten 1, ten sprzed wypisania się z Forum opisywał swoje spostrzeżenia językiem przyswajalnym dla każdego, wręcz przyjacielskim, niosącym wiele cennych wskazówek dla właściciela fotki i oglądających. Kulten 2 jest jedynie wspomnieniem Kultena 1, zajmującym się głównie szukaniem wad, często w mojej skromnej ocenie na siłę. Dokładnie wiesz Marcinie, że ludzie tu publikujący w miażdżącej większości traktują fotografię jako hobby, coś co wypełnia ich czas w niedziele, czasami pewnie znacznie rzadziej, nie mają parcia na "sławę", nie sprzedają fotek, nie łażą po ślubach czy innych komuniach - są czystymi amatorami. Nie traktuj proszę tego jako jakiekolwiek pouczenie, ale tak chyba należy ich odbierać i traktować. :)
Pozdrawiam serdecznie.
To nie ironia. Cenię Twoje komentarze, co nie oznacza, że ze wszystkimi się ślepo godzę. Mimo dość miernego "stażu fotograficznego" i niewyszukanej umiejętności obsługi programu graficznego mam również własne zdanie i wizję tego, co chciałem i jak chciałem pokazać. Innymi słowy fotka powstawała od chwili rozstawiania statywu. Również rozumiem i szanuję, że nie wszystkim się podoba.
Jednego jednak pojąć nie mogę: Kulten 1, ten sprzed wypisania się z Forum opisywał swoje spostrzeżenia językiem przyswajalnym dla każdego, wręcz przyjacielskim, niosącym wiele cennych wskazówek dla właściciela fotki i oglądających. Kulten 2 jest jedynie wspomnieniem Kultena 1, zajmującym się głównie szukaniem wad, często w mojej skromnej ocenie na siłę. Dokładnie wiesz Marcinie, że ludzie tu publikujący w miażdżącej większości traktują fotografię jako hobby, coś co wypełnia ich czas w niedziele, czasami pewnie znacznie rzadziej, nie mają parcia na "sławę", nie sprzedają fotek, nie łażą po ślubach czy innych komuniach - są czystymi amatorami. Nie traktuj proszę tego jako jakiekolwiek pouczenie, ale tak chyba należy ich odbierać i traktować. :)
Pozdrawiam serdecznie.
coż kilka osób z którymi ostatnio rozmawiałem w tym i ja, niestety w taki właśnie sposób odbierają Twoje komentarze Marcinie , miałem już to napisać wcześniej, ubiegł mnie Andrzej.
Na tym forum niestety jest niebezpieczna tendencja oceny najpierw strony technicznej zdjęcia, i niejednokrotnie ktoś pisze o dwóch śladowych syfkach znalezionych przy chyba 500 krotnym powiększeniu, lub też o tym iz fota leci o 001 stopnia, lub każe wystemplowywać jakiś element często trzecioplanowy jakby to on decydował co autorowi powinno przeszkadzać, zapominając i nie pisząc nic o emocjonalnym aspekcie fotografii.
Mz. jest to niewłaściwe podejście a Twoje ostatnie komentarze je pogłębiają. Trochę usprawiedliwiam takie Twoje spojrzenie z racji gatunku fotografii jaki uprawiasz, mianowicie ja podciągnąłbym ją pod grafikę, i rozumiem iż w tego typu fotografii musi być czysto i sterylnie, ale nie koniecznie w normalnym krajobrazie
pozdrawiam :)
ostrytux
02-01-2012, 00:21
Mnie się podoba to ujęcie, nie mam pytań!
Pozdrawiam serdecznie.
Proszę byś z tym miernym stażem jak to raczyłeś ująć nie przesadzał. Przez to Forum jak i inne przewija się mnóstwo ludzi i tak jak na początku tak i na koniec z Twoim dorobkiem nie mogą się równać. Aczkolwiek nadal uważam, że wątkowe zdjęcie jest raczej słabe choc poprawne. Za tym z kolei czai/kryje :) się uznanie (bo poprawne zdjęcie wcale tak łatwo zrobic nie jest) jak i pchnięcie ambicjonalne coby nastepnym razem dobrac kadr bardziej fikuśnie.
I również zgadzam się, że nie każdemu może sie podobać zdjęcie ale tu zaraz zahaczymy o tzw. nieszczęsne TWA, ale o tym napiszę dopiero ustosunkowując się do Jankowej wypowiedzi.
Co do jegomościa Kultena to...., ludzie się zmieniają i nie każe każdemu tego uszanować ale przynajmniej proszę o zrozumienie i nie ocenianie po pozorach, zwłaszcza, że poza odległością dzieli nas jeszcze i internetowa ściana, za którą chcący czy tez nie zawsze chowamy nasze prawdziwe ja. A i też nie do końca jest to odpowiednie miejsce by sie uzewnętrzniać a oceny zdjęć ubierać w ładne piórka.
Ale by nie odbiegać zanadto to niewątpliwie zdaję sobie sprawę, iż Forum niniejsze nie zrzesza li tylko samych profesjonałów ale jakiż zatem cel wrzucać tutaj zdjęcia do oceny? Czy zatem zanim napiszę jakikolwiek komentarz pod zdjęciem mam uprzednio zapytać o pozwolenie, jaką obrać formę tudzież na ile można sobie pozwolić na bycie szczerym?
Ja pisze szczerze bez mydlenia, nie zważając kto dane zdjęcie wystawił, tzn źle, patrzę na to kto wstawił komentowane zdjęcie bo również ważne jest ono w świetle dotychczasowego dorobku, poczynionych postępów czy w ogóle zmian. Ale staram się to robić jednak w taki sposób w jaki oceniałbym własne zdjęcie (to od strony technikaliów) oraz by w przyszłości unikać podobnych błędów. I to właśnie stanowi ten zasadniczy element na bazie, którego większość z nas się uczy i śmiem twierdzić, iż coś stąd wyniosła również dla siebie nawet jeśli niejednokrotnie miało to niejednego z nich kosztować chwile zgryzoty, zniechęcenia, zawiści lub najzwyklejszej ludzkiej złości :) . Niech każdy kto chce rzucić kamieniem niech wpierw spojrzy na swoje pierwsze wypociny. I bynajmniej nie jest to tylko moja zasługa ale wielu spośród nas. A czy ktoś będzie pamiętał formę szczerego aż do bólu komentarza pod swoim zdjęciem np w rok po fakcie? Nie sądzę. Same zaś następne zdjęcia w większości wypadków są coraz lepsze.
Zatem wybór należy do Was: labo ktoś ma może być szczerym albo będzie wypowiadał się pod zdjęcie zgodnie z sumieniem fotografującego a nie komentującego. Mogę się do tego dostosować, Wasz wybór. I proszę nie pisać o półbogach it tym podobnych bo nawet nie będę sie do tego ustosunkowywał. Piszę w tej chwili bez zaglądania na początek zdania więc może ktoś odebrać moje słowa nader pochopnie choć uprzedzam, nie moim zamiarem jest zadawać komuś krzywdę.
coż kilka osób z którymi ostatnio rozmawiałem w tym i ja, niestety w taki właśnie sposób odbierają Twoje komentarze Marcinie , miałem już to napisać wcześniej, ubiegł mnie Andrzej.
Na tym forum niestety jest niebezpieczna tendencja oceny najpierw strony technicznej zdjęcia, i niejednokrotnie ktoś pisze o dwóch śladowych syfkach znalezionych przy chyba 500 krotnym powiększeniu, lub też o tym iz fota leci o 001 stopnia, lub każe występlowywać jakiś element często trzecioplanowy jakby to on decydował co autorowi powinno przeszkadzać, zapominając i nie pisząc nic o emocjonalnym aspekcie fotografii.
Mz. jest to niewłaściwe podejście a Twoje ostatnie komentarze je pogłębiają. Trochę usprawiedliwiam takie Twoje spojrzenie z racji gatunku fotografii jaki uprawiasz, mianowicie ja podciągnąłbym ją pod grafikę, i rozumiem iż w tego typu fotografii musi być czysto i sterylnie, ale nie koniecznie w normalnym krajobrazie
pozdrawiam :)
"Na tym forum niestety jest niebezpieczna tendencja oceny najpierw strony technicznej zdjęcia, i niejednokrotnie ktoś pisze o dwóch śladowych syfkach znalezionych przy chyba 500 krotnym powiększeniu, lub też o tym iz fota leci o 001 stopnia, lub każe występlowywać jakiś element często trzecioplanowy jakby to on decydował co autorowi powinno przeszkadzać, zapominając i nie pisząc nic o emocjonalnym aspekcie fotografii.
Mz. jest to niewłaściwe podejście a Twoje ostatnie komentarze je pogłębiają."
Tym wręcz zbulwersowałeś.
Raz, że od czasu gdy reaktywowałem swoją forumową działalność słownie NIKOMU nie wytknąłem cholernie małego syfa a Twoje ironiczne "500 krotne powiększenie" (z małego jpga) zakrawa na kpinę w takim stopniu, że aż nie chce mi się rozdzielać na drobne jak po prostu głupie jest to stwierdzenie.
Dwa, zacytuj/zalinkuj poproszę gdzie i komu wytknąłem pochylenie się zdjęcia, które rzeczywiście leciałoby w tak niewielkim stopniu.
Trzy, komu zalecałem wystemplowanie jakiegoś trzecioplanowego elementu? Proszę o linka!
A nawet jeśli w odpowiedzi napiszesz, że nie miałeś na myśli mnie, który by pisał powyższe ale tylko, iż w moim tonie wypowiedzi takie podejście się tylko pogłęba a jednoczesne wplątywanie mnie w tym wypadku w oszczerstwa zrodzi przekonanie, że Kulten to rzeczywiście ten typ, który dopierdziela się do nieznaczących paprochów widzianych pod mikroskopem i temu podobnych bzdur!
Powiem Ci Janku bo sam o to się prosisz, że to właśnie w mojej ocenie budujesz zła mentorsko/dziadkowa atmosferę. I proszę byś jak to masz w zwyczaju nic nie pisał pozakulisowo na drodze PW by np w tym wypadku mnie skierować na właściwą drogę.
Swoim zachowaniem właśnie stwarzasz idealne warunki pod rozbudowę TWA i ja swojego zdania w tym aspekcie nie zmienię. Nikt nie lubi gdy jego zdjęciu wytyka się wady ale to Twoje reakcje zawsze drażniły mnie najbardziej. I obserwując jak inni w Twoim wątku się wypowiadają to każdy gimnastykuje się jak może by nawet jeśli coś mu się nie podoba to stara się to przekazać w dość zawiły i pokrętny sposób, czyt. daleko od otwartości.
"Trochę usprawiedliwiam takie Twoje spojrzenie z racji gatunku fotografii jaki uprawiasz, mianowicie ja podciągnąłbym ją pod grafikę, i rozumiem iż w tego typu fotografii musi być czysto i sterylnie, ale nie koniecznie w normalnym krajobrazie?
O kolejne jakże w Twoim stylu co? Czyli zganimy po ojcowsku, trochę przysłodzimy tak by ten po drugiej stronie nie stanął do końca obnażony pod murem ale jednak damy mu odczuć gdzie jego z góry, zaszufladkowane miejsce.
Ale napisze krótko: Nie uprawiam grafiki jak to lubisz określać gdy zdjęcie jest dalekie od produktu czysto puszkowego i choć imałem się różnych zabaw obróbkowych to ciągle jest to fotografia, a zwłaszcza to co robię od blisko już roku. Ale ale, tak przypomniało mi się jak Ty się na to zapatrujesz gdy Nemeth skwitował uśmiechem Twoją odpowiedź w Twoim wątku na moja uwagę o nd. Bo dla Ciebie użycie filtra ok 3-4 stopów i zmniejszenie otworu przesłony w efekcie daje już totalnie inne efekty niz 10 stopowy filtr przy mocniejszym świetle. Ale widzę, że dalej siebie jak i innych lubisz karmić podobnymi bzdurami.
Ale są i u Ciebie plusy Janku, bo nawet zacząłeś stosować statyw, filtry, zatem i w Twoim wypadku Forum wywarło pozytywny wpływ.
Ale ale. Tak na koniec bo na pewno nie obejdzie się pod odzewu. Proszę tak pisać by nie spodziewać sie mojej odpowiedzi bo takowej i tak nie będzie. Ja zamierzam w dalszym ciągu robić swoje. Nike będę się ani obrażał, ani chował głowy w piasek czy oglądał na innych :) .
No i by życzeniem stało się zadość Wszystkim przede wszystkim Zdrowia przez duże Z bo gdy jego zabraknie to jest wyjątkowo ciulowo w każdą stronę :) .
Nikonozaur
02-01-2012, 02:06
Chyba wszyscy widzimy bezsens ciągnięcia tego dalej...
no cóż ubodło Cię, ale najpierw trzeba przeczytać uważnie tekst a potem uważnie odpowiedzieć
napisałem
.....i niejednokrotnie ktoś pisze o dwóch śladowych syfkach znalezionych przy chyba 500 krotnym powiększeniu ...
a więc Marcinie moja wypowiedz i wymienione przykłady nie tyczą konkretnie Twojej osoby, pisze o ogólnej sytuacji na forum, brzydko się zachowujesz przekształcając swoja wypowiedz w imienny atak na mnie, pisząc o TWA, gimnastykowaniu się w wypowiedziach pod moimi fotografiami ( nikt nikogo nie zmusza do pisania jakichkolwiek komentarzy i komukolwiek ) oraz insynuowaniu pisania PM-ek ect. Jakie robię zdjęcia od lat każdy wie, nie mam ambicji bycia mistrzem , tak robię dziadkowe foty, bo takie lubię, jak to powtarzał kiedyś Czarek światło "kicz krajobrazowy".
Opuściłeś forum w niesławie po haniebnych pretensjach do Klarensa o przywłaszczenie przez niego metod obróbkowych zdjęcia, pamiętam że dosadnie Ci na ten temat odpisałem w otwartym komentarzu, tak również zrobiłem to teraz i nie ma tam wskazywania Twojej osoby jako autora przytoczonych przykładów. Zachowuj się przyzwoicie, bo tego wymaga kultura, a wycieczki osobiste zostaw dla siebie.
Ponieważ nie mam zamiaru przepychać się słownie a jedynie ustosunkowałem się do Twego nie merytorycznego komentarza dodam ze odpowiedzi nie będzie.
Dalej piszesz uprawiając swoją sofizmatyczną retorykę. A sprawy Klarensa nie wyciągaj bo wielkie g. wiedząc o sprawie usiłowałeś zabrać głos jak zwykle pudłując a i teraz po swojemu kombinujesz. I nie mów jak się mam zachowywać bo po raz enty się wtrącasz wszczynając larum pomimo faktu, iż sprawa Cię nie dotyczy ani wątkowe zdjęcie ani, że nie potrafiłeś nawet z sensem odpowiedzieć na zarzuty w moim poprzednim poście. Zatem przestać z łaski swojej mieszać i zajmij się swoimi zdjęciami a kłopot samoistnie ucichnie. Zachowaj się jak facet i po prostu zamilknij.
Jeszcze jedna ostatnia sprawa, pamiętaj że oceniając fotografie oceniasz je subiektywnie w/g swoich upodobań, moja poprzednia fota ( do której wracasz w swej odpowiedzi) o której nigdzie nie napisałem że jest to mistrzostwo świata, ba nawet nie napisałem że jest to dobre zdjęcie ( tym bardziej iż to moje początki z pseudo długimi czasami ) na portalu pl.foto gdzie kompletnie się nie udzielam, ( więc odpada zarzut TWA ) wśród zdjęć najlepiej ocenianych w ciągu 24 godz osiągnęła drugie miejsce w notowaniu http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,w-pastelach,2382985.html
a na portalu 500px wsród najlepiej ocenianych 500 zdjęć, oceniona przez 108 osób ( 45 osób dodało ją do ulubionych )
zajęła miejsce w pierwszej 50-tce http://500px.com/photo/3999540
I żeby było jasne nie przytaczam tych faktów po to ażeby się chwalić, bo zdjęcie jak zdjęcie w zależności od gustu, tylko po to ażeby uzmysłowić Tobie że gusta i oceny mogą być diametralnie różne, dlatego każdy autor ma prawo polemizować pod swoją pracą, ja do takich należę nigdy tego nie kryłem. To wszystko co miałem Ci do powiedzenia
Kulten napisał : "Ale staram się to robić jednak w taki sposób w jaki oceniałbym własne zdjęcie (to od strony technikaliów) oraz by w przyszłości unikać podobnych błędów. "
Skoro napisałeś takie zdanie, to dlaczego Twoje wypowiedzi ograniczają się tylko do lakonicznych prostych sformułowań w postaci : "Jest poprawnie ale kadr jest taki dość nijaki." Nie chcę przytaczać większości Twoich wypowiedzi, ale one się sprowadzają tylko do jednego - KRYTYKI przez wielkie K ! Większość z nas jak nie 99 % jest zgodna, że zdjęcia są poprawne pod każdym względem. Natomiast Ty zawsze uważasz, że "coś Ci nie leży", tylko nie dopiszesz co. Wracając do przeklejonej Twojej wypowiedzi,to nie jesteś konsekwentny, bo piszesz o pouczaniu i dawaniu dobrych rad a czytamy coś zupełnie innego o czym już w zdaniu poprzednim teraz napisałem.
Przypomnij sobie jak potraktowałeś kolegę który w ubiegłym tygodniu przedstawił zdjęcia z Leeds, (pewnie większość z nas to pamięta). Fakt, że zdjęcia były słabe, ale ton Twojej wypowiedzi był poniżej kultury ogólnie panującej tutaj na forum. Dodam coś również od siebie, jak 6 lat tutaj jestem na forum, to najbardziej Chamskiej wypowiedzi jakiej od Ciebie w moim wątku otrzymałem, to sumarycznie nie nagromdziłem od wszystkich kolegów z tego forum.
I przestań w kółko chrzanić o Twoim dobroczynnym "nauczaniu" innych aby na swoich błędach podnosili sie na wyższy pułap, bo jak na razie to Twoje wypowiedzi wznoszą się na coraz wyższe pułapu chamstwa na tym forum !!!
To tyle ode mnie, bez pozdrowień w Nowym Roku !
Na prośbę autora - zamykam.
Nie śledzę wątków w dziale krajobraz, nie mam więc wyrobionego zdania na spory o jakich tu piszecie. Szkoda, że w ogóle mają one miejsce.