Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wrakol...szuflada, lubisz wchodzisz, nie lubisz.....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img337.imageshack.us/i/dsc9407.jpg/)
Pogoda nie rozpieszcza i zmusza do grzebania w szufladzie....ale mam nadzieje juz nie dlugo!
Mnie się podoba, fajna kolorystyka.
misiobudrysio
29-12-2011, 20:03
Wrakol...szuflada, lubisz wchodzisz, nie lubisz.....
to polubisz ja juz tak zrobilem choc troszke rozprasza prawa czesc kadru
pozdrawiam
Super światło na podłodze.
Prawa strona szumi, zielona górka odciaga wzrok - bez niej byłoby dużo lepiej i czytelniej.
Zdjąłbym trochę niebieskiego z podłogi.
Kompozycja fajna - jedyna uwaga j.w.
tbogdanowicz
29-12-2011, 20:31
Ja lubię ten wrak, ale niestety prawa strona jest jak z innego zdjęcia - zaszumiona i mam wrażenie że coś z na krawędzi zielonej góry i nieba nie wyszło.
Ty tam Grzegorz pilnuj tego wraka ;).
Tylko dobrze, aby choć trochę dotrwało go do przyszłej wiosny, lata ... ;).
Ty tam Grzegorz pilnuj tego wraka ;).
Tylko dobrze, aby choć trochę dotrwało go do przyszłej wiosny, lata ... ;).
Nic sie nie boj......on tam lezy 100 lat, nikt nie rozpala z niego ognisk, nawet nie dlubia LOVE na tych deskach....jest atrakcja, jedyne co moze sie stac tej wiosny/lata to moze byc pod piaskiem, ale to juz ostatecznosc i cos napewno bedzie wystawac;) Obliczymy plywy oceanu i do boju;) A z tamtad 30km na lodki:D:D:D
Nikonozaur
29-12-2011, 21:29
Nawet jak nie lubisz to polubisz, piękna odsłona, Super to lustro, kolorki i cała reszta. :)
W fajnej tonacji to pokazałeś :-) no i lustro eleganckie :-) Wszystkiego dobrego na Nowy Rok Grzesiu :-)
Bardzo ładne ujęcie i ta lustrzana woda...
przemanio
30-12-2011, 19:46
bardzo się podoba, pozdrawiam
Bartekkw
30-12-2011, 20:20
dobry kadr dobrze obrobiony - fajna faktura i światło
lubię to wchodzę :) bardzo fajna odsłona słynnego wraku ;)
jarekf34
31-12-2011, 19:50
Wrakol jak to u Ciebie... git :)
Wszystkiego Naj w Nowym Roku :)
Super światło na podłodze.
Prawa strona szumi, zielona górka odciaga wzrok - bez niej byłoby dużo lepiej i czytelniej.
Zdjąłbym trochę niebieskiego z podłogi.
Kompozycja fajna - jedyna uwaga j.w.
Nie mogę się nie zgodzić może poza ściąganiem niebieskiego z podłogi, który mi akurat nie przeszkadza ale i ode mnie moc życzeń!!
jak zwykle wrak na poziomie :)
Dziekuje i zycze wszystkim dobrego i pelnego zdrowia 2012 roku;)
Ładnie, faktura wody nieziemska. Pozdrawiam noworocznie :)
Kolejna ladna odslona tego wracu u Ciebie , to odbicie bajkowe , szkoda tylko tej prawej strony , ktora jednak lekko przeszkadza w odbiorze , oj szkoda !
Podoba mi się to lustro-fajnie to wygląda!!!
Najlepszego 2012!!!
ostrytux
02-01-2012, 00:27
Bardzo mi się podoba to ujęcie, niemniej też mam podobne spostrzeżenia jak Paweł ...
... to odbicie bajkowe , szkoda tylko tej prawej strony , ktora jednak lekko przeszkadza w odbiorze , oj szkoda !
krzysztofz24
03-01-2012, 14:52
Bardzo mi sie podoba. Zarowno kolorystycznie i kadrowo. Jakos glownie kojarze wersje na dluzszym czasie tego wraka, ktore prezentowales. A tu bardzo przyjemne lusterko wyszlo. Od zdjecia wrecz bije taki clear.
Czyli bardzo mi sie podoba...na tyle ze wytkne jeden maly minusik.
Chodzi o przeostrzenie pewnych fragmentow. Zwrociles mi ostatnio uwage na przeostrzenie, a sam przeciez ciagniesz ile sie da;-)
Juz rozwijam, dziob statku jest ok, przestrzenie jest na krawedziach wraku, lewej i prawej, idac od srodka wraku do jego konca (to chyba bedzie od srodokrecia do rufy;-)). Krawedzie zbytnio odcinaja sie od reszty zdjecia. Poza tym sa ostrzejsze niz sam dziob statku, ktory jest blizej. Zdjalbym troszke ostrosci selektywnie na rawie z tych obszarow.
A podsumowujac, to zacna odslona wrakola:-)
P.S I naprawde Grzesiek nie chcial bym jakiegos zatargu;-), nie zwracam ci uwagi na to przeostrzenie tylko dlatego ze ty mi ostatnio zwrociles uwage, bo byloby to dziecinne i glupie.
Nie ma sprawy Krzychu....;)
Osobiscie widze, ze jest tam ostro, ale pikseloza nie wylazi, przeostrzeniem bym tego nie nazwal, chco lekkie zmiekczenie tych miejsc moze spowodowac inny odbior zdjecia......nie przecze, ze nie jest tam ostro, zdjaw wyostrzenie to raczej przy zmniejszaniu do publikacji bym potrzebowal, bo RAW z puszki wychodzi z wszystkim na 0;)
krzysztofz24
03-01-2012, 16:47
Nie ma sprawy Krzychu....;)
(.......) zdjaw wyostrzenie to raczej przy zmniejszaniu do publikacji bym potrzebowal, bo RAW z puszki wychodzi z wszystkim na 0;)
Jak kto woli obrabiac;-). Mialem na mysli, ze przykladowo jak w ACR z PS CS5 otwierasz rawa masz jakies tam wartosci domyslne dla rawa ustawione. To w zakladce "ostrosci" powiedzmy ze ustawisz sobie np:ostrosc 35, promien 0,8, szczegol 12, maskowanie 14, to mozna wziasc pedzel korekty i zaznaczyc dany obszar pedzlem i suwaczek ostrosc dajmy na to -10, albo podostrzyc pierwszy plan w miare potrzeby i dac +10.
Ale ty chyba z tego co kojarze robisz rawy nikonowym softem i dopiero w PS.
Na pewno przy zmniejszaniu zdejmowanie i dodawanie miejscowo ostrosci tez jest dobrym sposobem...jak tam kto woli;-). Jak mowie jest multum szkol jak ostrzyc zdjecia i kazdy ma swoje preferencje;-)
P.S temat ktorego nienawidze do ostrzenia, to snieg z ktorego wystaja kepy traw:-). Usyskac fakture sniegu i nie dopuscic do schodkowania traw;-). To dopiero sie mozna pobawic: tu dodam tyle, tu zdejme tyle na ostrosci...
Wlasnie zeby tego uniknac ostrzysz podczas zmniejszania na warstwie a potem ladnie maskujesz z odpowiednim kryciem, ostrzej lub mniej ostro;)
krzysztofz24
03-01-2012, 17:04
Wlasnie zeby tego uniknac ostrzysz podczas zmniejszania na warstwie a potem ladnie maskujesz z odpowiednim kryciem, ostrzej lub mniej ostro;)
Ale ja przewaznie koncze obrobke w ACR:-P.(np ustawiam stopien wyostrzenia poszczegolnych planow) W samym PS to malo robie. Jakos tak wole;-) Tu stempelek, tu zdejme zaniebieszczenie z dalszych planow, czy dany kolor miejscowo podciagne. Czasami cos tam wiecej podlubie, ale zasadniczo w PS robie w miare potrzeby to co nie dam rady z racji ograniczenia narzedzi w ACR...no jak tam kto woli;-).
Temat na + (duży)
Kolorystyka na +
Kadr na +
Ale... to zdjęcie mi kompletnie nie leży. Szklana woda powoduje u mnie skurcz żołądka. O ile góra jeszcze wygląda pozytywnie, to od środka zaczyna się mój koszmar.
Ale... to zdjęcie mi kompletnie nie leży. Szklana woda powoduje u mnie skurcz żołądka. O ile góra jeszcze wygląda pozytywnie, to od środka zaczyna się mój koszmar.
To taki osobisty koszmar??
Nie wiem skad wzielo sie to "lustro" o ktorym kazdy pisze, to jest pozostalosc po cofajacej si efali, tak to wyglada, jest to cienka warstwa wody na piasku, tak tam bylo;)
Też nie wiem. Skoro czas ekspozycji: 1.500s, a korekta ekspozycji: -0.50 EV to nie powinno być takiego zamrożenia wody.
Też nie wiem. Skoro czas ekspozycji: 1.500s, a korekta ekspozycji: -0.50 EV to nie powinno być takiego zamrożenia wody.
Taki jest exif?? Cos chyba nie gra....tutaj bylo maks 0,5s.
Zreszta z tylu widac normalnie fale;)
Tak taki jest exif - kopiowałem :)
Zauwazylem, ze czasami takie bzdury wychodza i nie wiem czy to na NEFie juz jest czy po edycji.....tylko CNX2 i PS tutaj byl.
Tak czy inaczej, zdjecie nie jest z tych dlugo czasowych.
Ale to może być 1/500 tylko z kropką zamiast kreski ;)
Niżej całość:
Producent: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D90
Data wykonania: 2011-05-23
Długość ogniskowej: 10mm (Ekwiwalent 35mm: 15mm)
Przysłona: f/11.0
Czas ekspozycji: 1.500s
Korekta ekspozycji: -0.50 EV
Pomiar światła: Centralnie ważony
Program ekspozycji: Ręczny
Tryb ekspozycji: Ręczny
Balans bieli: Automatyczny
Lampa błyskowa: Nie
Orientacja: Normalnie
Współrzędne GPS: undefined, undefined
Komentarz: UNICODE
Użyty program: Capture NX 2.2.4 W
Zgadza sie1.5s i -0.5 EV....to byl i tak manual to to -0.5 i tak nie dziala;)
Sprawdzilem oryginal:)
No i wsjo jasne, przy 1,5s (to kupa czasu) i przy prędkości fali przy brzegu, wyszło szklane rozmycie :)
Nie chce sie za duzo rozpisywac, ale fala i faktyczny ocean sa dobre kilka metrow z tylu, to co widac to jest mokry piasek po wiekszej fali ktorej juz nie ma.....serio to nie jest specjalnie rozmyte. Taka warstwa wody pozostaje na piasku ktory jest mokry po przyplywie;)
Świetna kolejna odsłona, a o prawej części kadru koledzy już wspomnieli ;)
Taaa, właśnie takie lusterko zostawia cofająca się fala zanim woda wsiąknie w mocno nasączony juz i tak wodą piasek.
W efekcie rodzi się właśnie taki efekt, który ja bardzo lubię i poluję ale niełatwo oń. Miałki piasek i odpływ i trochę farta to klucz do sukcesu :) .
Ja zalecałbym obrobić zdjęcie na nowo delikatnie posiłkując się kontrastem, zwłaszcza w newralgicznych tu punktach czyli zwłaszcza prawa strona z tym zielonym.
Ale mnie nie chodzi o piasek, tylko o wrak, a właściwie jego wnętrze :)
Ale mnie nie chodzi o piasek, tylko o wrak, a właściwie jego wnętrze :)
W sensie wypełnienie piaskowe? Bo jeśli tak to ciągle tyczy się to tej samej właściwości o której napisałem wcześniej. Chyba, że czegoś nie łapię?
Woda we wnętrzu wraku jest szklana, zbyt wygłaskana, mimo, że efekt odpływu/przypływu jest osłabiony burtami.