Zobacz pełną wersję : Cięcie i sklejanie .mkv
Poszukuję jak najprostszego programu, którym potnę kilka plików mkv i potem posklejam je w jeden. Zassałem mkvmerge ale po pierwszym odpaleniu nie mam pojęcia co, jak i po co ... :(
Może ktoś coś podpowie :)
ciecie:
zakładka GLOBAL i opcja spliting. Zaznaczasz "enable spliting". masz do wyboru ...after this size (okreslasz wielkośc pliku) lub ...after this duration ( okreslasz czas)
jesli plik żródłowy ma 4GB a okreslisz , wielkośc pliku na 700MB to podzieli na tyle plików ile wynosi podział. ostatni plik bedzie odpowiednio mniejszy. jesli określisz czas, to podzieli plik na części okreslonego czasu i odpowiednia ilość.
Łączenie:
zakładka INPUT i pierwszy plik poleceniem ADD(dodaj) a nastepne APPEND(połacz).
Jednak nie bardzo ten program. Ja potrzebuję mieć podgląd żeby wybierać sceny. Tutaj jest lipa bo tnie jak leci.
Pinnacle 15 obsługuje mkv ale chyba nie da rady zapisać dzwęku w formacie wejściowym
No dobra, może ktoś mki powie dlaczego Pinnacle nie chce otworzyć plików powyżej 4GB ? I podpowiadam że to nie chodzi o FAT32 bo mam NTFS
Może to?
http://www.freemake.com/free_video_converter/
Używam go do innych celów i bardzo sobie chwalę. Ma też opcję edycji, której nie używałem póki co.
Na dole strony masz krótki opis jak ciąć pliki i je łączyć.
Wyciąć fragment można, owszem ale nie można go zapisać. Po prostu się go wycina i znika :(
no to powycinaj to co zbędne, a resztę posklejaj :)
Tyle że ten program nie ma opcji ZAPISZ. Można zapisać tylko po konwersji a konwersja zjada DTS
to ja sie podlacze... jak zmienic rozdzielczosc pliku mkv? jest plik ktory ma 11gb i 1920 pix a potrzeba zeby mial ze 720pix... no i przy okazji zeby sie nie rozjechal z dzwiekiem itd?
Mozesz przekonwertowac na 720 np tym programemco powyzej ale stracisz DTS.
a co to DTS? ;) powaznie pytam...
Digital Theatre System czyli dobrej jakosci dzwiek 5.1. Dolby zreszta też stracisz. Zapis (przynajmniej w tym programie) obcina kazdy dzwiek dl aac czyli kicha na maxa
ok, to nie problem. googlarka nie za bardzo pokazuje ten program. skad go wziac?
to ja sie podlacze... jak zmienic rozdzielczosc pliku mkv? jest plik ktory ma 11gb i 1920 pix a potrzeba zeby mial ze 720pix... no i przy okazji zeby sie nie rozjechal z dzwiekiem itd?pobrac gotowy film z internetu w odpowiedniej rozdziałece, a ten wykasować. Bedzie szybciej i bezproblemowo