PDA

Zobacz pełną wersję : [Sala gimnastyczna] Porada.

mjr
22-02-2007, 21:57
Jutro będę wykonywał zdjęcia na sali gimnastycznej.
Jedynym problem jestem JA :!:
Nie jestem zawodowcem, a chciał bym zrobić poprawne zdjęcia.

Warunek jest taki:
-bez lampy błyskowej.
Nie posiadam zewnętrznej, a efekt z wbudowaną jest mizerny.
Chyba, że ktos potrafi mi doradzić tak by nie było widać za mocnych "przy-paleń".

Tak wygląda sala:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Jak zalecacie ustawić czas i dobrać przysłonę, by zdjęcie wyszły choć trochę ostre i ile ISO (choć to zweryfikuje ostatecznie światło na sali).
Oświetlenie jak widać - słabe.

Co chciał bym osiągnąć :?:
Jak już pisałem POPRAWNE zdjęcia.
Kilka sensownie w ruchu i kilka pokazujących na co stać grupę.
Może to ogólnikowe, ale nie potrafię (jeszcze) określić dokładnie typów zdjęć, bo wykonałem ich za mało.
gdyby to było rodzinne spotkanie, bym nie miał dylematów a bym robił to co potrafie dobrze - "portretowanie"

leon28
22-02-2007, 22:11
no zeby moc pomoc, musialbys okreslic dokladniej o jaki rodzaj zdjec chodzi? sportowe? apelowe? portetowe? to po pierwsze, po drugie, niestety bez lampy to posilkowac sie mozesz tylko jak najmniejsza przeslona - czyli z tego co widze w stopce 2.8, oraz wysokim iso, spokojnie probowalbym iso do 800-1250. wolalbym zeby zdjecia byly lekko ziarniste, niz poruszone. no i przede wszsytkim zapalic wszsytkie dzialajace na sali lampy

mjr
22-02-2007, 22:18
sportowe?
apelowe?
Te dwa powyżej.
Z tym, że bardziej apelowe.

Wiem, że bez lampy to "kicha", ale nie stać mnie jeszcze by wydac od razu 1300zł.
Czy wygląda, że ostrych zdjęć nie uzyskam na "pełnej dziurze" :?:

leon28
22-02-2007, 22:25
Te dwa powyżej.
Z tym, że bardziej apelowe.

Wiem, że bez lampy to "kicha", ale nie stać mnie jeszcze by wydac od razu 1300zł.
Czy wygląda, że ostrych zdjęć nie uzyskam na "pełnej dziurze" :?:

kto powiedzial, ze nie? oczywiscie przy "pelnej dziurze" zdjecia sa zawsze mniej ostre niz po przymknieciu przeslony, ale to wiesz. ten tamron 17-50, z tego co widzialem w testach dosc dobrze spisuje sie w pelni otwarty. jak mowilem, bez obawy stosowalbym iso 800 i wiecej. zobaczysz jakie wyjda ci czasy, byc moze nawet dasz rade przymknac obiektyw troche, na pewno przelozy sie to na jakosc zdjec. aha jeszcze jedno, nie wiem jak jest w twojej sytuacji, ale do np. tych apelowych mozna uzyc np. jakies lampy halogenowe - takie budowlane - maja niby 250-500 w - ustawic je w odpowiedni sposob. na pewno mocno by to pomoglo, oczywiscie wszystko zalezy od sytuacji i mozliwosci

Yuras
22-02-2007, 22:39
No gdyby K-Consult pomyślał i zrobił Sigma Pro-Center pod nosem w 3-mieście, nic prostrzego tylko iść i wypożyczyć EF500 za kaucją 66% (jakieś 500zł). Jeśli bez lampy to oczywiście pełna dziura, przy D70 max iso-800 i pełne oświetlnie sali. ISO większego bym nie ustawiał, bo zaszumi, rozważyłbym jeszcze inwestycję w przynajmniej 2 halogny po 500W (to nie jest wcale drogie a być może można gdzieś pożyczyć) no i fotki w NEFie, jeśli i tak delikatnie niedoświetlisz będziesz mógł je później w znacznym stopniu skorygować.. ..zarówno względem ziarna, ekspozycji jak i balansu bieli (bo znając D70 będzie problem z WB przy oświetleniu z różnych przyadkowych źródeł).

mjr
22-02-2007, 22:41
Co do lampy to super pomysł, ale nie wiem jak długo mógłbym ludzią świecić po oczach :?:
Na razie bez eksperymentów.
W ciągu roku będzie jeszcze okazja zrobić zdjęcia na dworze to i jakość się polepszy :)
Jak nie z paprze wszystkich zdjęć to postaram się wkleić kilka do oceny :oops:
Pozdrawiam

Yuras
22-02-2007, 22:48
ale nie wiem jak długo mógłbym ludzią świecić po oczach :?:

..staraj się celować lampy np w jasny sufit lub ścianę a nie bezpośrednio w ludzi. Światło powinno być rozproszone bo inaczej postacie będą płaskie albo ostre cienie zepsują cały efekt..

mjr
22-02-2007, 22:54
No gdyby K-Consult pomyślał i zrobił Sigma Pro-Center pod nosem w 3-mieście, nic prostrzego tylko iść i wypożyczyć EF500 za kaucją 66% (jakieś 500zł). Jeśli bez lampy to oczywiście pełna dziura, przy D70 max iso-800 i pełne oświetlnie sali. ISO większego bym nie ustawiał, bo zaszumi, rozważyłbym jeszcze inwestycję w przynajmniej 2 halogny po 500W (to nie jest wcale drogie a być może można gdzieś pożyczyć) no i fotki w NEFie, jeśli i tak delikatnie niedoświetlisz będziesz mógł je później w znacznym stopniu skorygować.. ..zarówno względem ziarna, ekspozycji jak i balansu bieli (bo znając D70 będzie problem z WB przy oświetleniu z różnych przyadkowych źródeł).

Wiem, że SIGMA jest w Gdyni, bo mocno się nad nią zastanawiałem, ale wybrałem jaśniejszego Tamrona, który jest km od mojego domu (tzn przedstawiciel). Nie dysponuje tak wolnym funduszem, by sobie dziś wynająć obiektyw, czy lampe. Mam inną zasadę. Jak mnie stać to kupuje i koniec.

Co do halogenów, to nie ma najmniejszego problemu. Pracuje w firmie elektrycznej i mamy ich pod dostatkiem. Niestety obawiam się, że grupa by nie była zbyt zadowolona z tak doświetlonej sytuacji podczas treningu ...

Ja jutro idę dlatego z aparatem, bo mam kontuzję, więc ide spożytkować siły w inny sposób jak zawsze :)

Fotki zawsze wykonuje w RAW + JPEG, także to spokojnie.
Gożej faktycznie z ustawieniami WB :(. To będzie spora zagadka, ale może zrobie w Braketingu :?:

mjr
22-02-2007, 22:55
..staraj się celować lampy np w jasny sufit lub ścianę a nie bezpośrednio w ludzi. Światło powinno być rozproszone bo inaczej postacie będą płaskie albo ostre cienie zepsują cały efekt..

Nie zaprzecza lnie masz b. dobry pomysł :!:
Może faktycznie wezmę jedną lampę 1000W z pracy :?