Zobacz pełną wersję : Zwolniona za zdjęcia na fejsbuku
Uważaj co publikujesz i gdzie, czyli paranoja prosto z Polski:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,10877679,Wrzucila_zdjecia_na_Facebooka_i_w yleciala_z_pracy.html
velaskez
28-12-2011, 20:44
"Coraz częściej pracodawcy sprawdzają, czy na portalach społecznościowych są treści, które mogą mieć wpływ na ocenę firmy, i śledzą tam zachowania pracowników. Bywa, że ktoś traci pracę."
Dlatego pracując w poważnych firmach, lepiej nie mieć fejsbuka.
Bo to nie jest coraz częściej, tylko zawsze.
"Coraz częściej pracodawcy sprawdzają, czy na portalach społecznościowych są treści, które mogą mieć wpływ na ocenę firmy, i śledzą tam zachowania pracowników. Bywa, że ktoś traci pracę."
Dlatego pracując w poważnych firmach, lepiej nie mieć fejsbuka.
Bo to nie jest coraz częściej, tylko zawsze.
Jaki problem wyłączyć sobie pokazywanie 90% treści nieznajomym/znajomym z pracy?
Z drugiej strony stwarza się bardzo niebezpieczny precedens:
- stracisz pracę, bo na F są twoje ślubne zdjęcia - a tam masz krzywo zawiązany krawat - znaczy fleja jesteś,
- stracisz pracę, bo nie ma ciebie na F, a wszyscy tam są - czyli jakiś taki zacofaniec z ciebie.
Artykuł czytałem. Sądzę, iż zmyślny prawnik w sądzie pracy bardzo szybko wskaże "pani derektor" jej miejsce i spowoduje, że komornik biurko dyrektorskie zlicytuje na poczet odszkodowań!
Jaki problem wyłączyć sobie pokazywanie 90% treści nieznajomym/znajomym z pracy?
Ja mam ten luskus, że moja praca nie ma żadnego związku (bo ja zwykły robol jestem) z moimi zdjęciami czy poglądami i przekonaniami. Najwyżej jakiś muzułmański albo żydowski współpracownik mi nóż wbije w plecy;)
velaskez
28-12-2011, 21:41
A czy tak trudno w ogóle go skasować? ;)
RobertMiernik
28-12-2011, 23:05
Zdziwiłbyś się - Facebook jest niekasowalny ;P
velaskez
28-12-2011, 23:09
Zdziwiłbyś się - Facebook jest niekasowalny ;P
Dziwne, bo kasowałem już kiedyś. Po prostu nie wiedziałeś, gdzie szukać.
skasowanie na FB czegoś to tak naprawdę ukrycie tylko ;-) poproś FB o historię Twojego konta a podeślą Ci wszyyyyystko co kiedykolwiek zrobiłeś na FB
Dziwne, bo kasowałem już kiedyś. Po prostu nie wiedziałeś, gdzie szukać.
Kiedyś może i się dało. Teraz jest tylko "zawieś konto".
Bo to jeden stracił robotę przez swoje niefrasobliwe afiszowanie się w necie, albo, ze został przypadkiem sfotografowany w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie, a fotki wylądowały w sieci.
velaskez
29-12-2011, 01:48
Kiedyś może i się dało. Teraz jest tylko "zawieś konto".
Wcale nie.
http://www.facebook.com/help/?faq=224562897555674&ref_query=usun%C4%85%C4%87+konto
(...)Aby usunąć konto trwale, bez możliwości przywrócenia go w przyszłości, zaloguj się do niego, a następnie kliknij tutaj i wyślij żądanie usunięcia konta(...)
Klikasz TUTAJ i wysyła się żądanie usunięcia konta. W ciągu 14 dni konto zostaje usunięte.
Boryszuk
29-12-2011, 01:51
Ale przecież wszystko jest dla ludzi! Alkochol, papierosy (no, to może zły przykład), facebook. Dla ludzi rozsądnych, którzy wiedzą jak tego używać.
jackrabbit
29-12-2011, 01:58
Ale przecież wszystko jest dla ludzi! Alkochol, papierosy (no, to może zły przykład), facebook. Dla ludzi rozsądnych, którzy wiedzą jak tego używać.
wyslales kalendarz? :D
Sądzę, iż zmyślny prawnik w sądzie pracy bardzo szybko wskaże "pani derektor" jej miejsce i spowoduje, że komornik biurko dyrektorskie zlicytuje na poczet odszkodowań!
No nie wiem, w artykule jest sformułowanie o utracie zaufania, które to polskie prawo pracy, dopuszcza jako podstawę wypowiedzenia. Wobec tego prawnik może tu nie mieć nic do roboty.
Prawnik może nie mieć tu nic do roboty bo zatrudnienie było na umowę zlecenie a więc nie ma tu zastosowania kodeks pracy.
Ale przecież wszystko jest dla ludzi! Alkochol
Borys, misiu, Ty naprawdę to pijesz? :)
Czekałem kiedy to nastąpi. Alkochol tfuj wruk.
Borys, misiu, Ty naprawdę to pijesz? :)
Bo oni na tych wyspach to wszystko inne mają. Nawet alkochol zamiast alkoholu piją.
Boryszuk
29-12-2011, 13:22
O kórde, ale ftopa.
Prawnik może nie mieć tu nic do roboty bo zatrudnienie było na umowę zlecenie a więc nie ma tu zastosowania kodeks pracy.
Fakt! Nie doczytałem że to była Umowa-zlecenie :)
Nie ważne czy zdjęcie były umieszczone na Facebook'u czy w jakimkolwiek innym serwisie. Nie jest też ważne czy są to zdjęcia czy jakikolwiek inny materiał. Istotne jest to, że pracodawca dowiedział się o swoim pracowniku rzeczy, które skłoniły go do podjęcia decyzji o rozstaniu z nim.
Ktoś powie, że pracodawcy nie powinno obchodzić co pracownik robi po pracy. Na ogół nie obchodzi, ale są zawody kiedy to również jest ważne.
Dla mnie FB itp to swoisty rodzaj ekshibicjonizmu.
Jedni pokazują tam swoją du..ę inni opisują co z niej ostatnio w kiblu wyszło.:)
Dla mnie to bez sensu.
Valdek_Tychy
30-12-2011, 12:02
Bo oni na tych wyspach to wszystko inne mają. Nawet alkochol zamiast alkoholu piją.
W Misiu było,że taką "brynę na myszach" walą :D
W Misiu było,że taką "brynę na myszach" walą :D
Za to film po niej się fest urywa ;oD
I co się dziwicie mnie mój szef zwolnił bo dałem słabe foty dla syna do szkoły i musiał sam zrobić...