Zobacz pełną wersję : Tania lampa + wyzwalanie bezprzewodowe CLS
Frankenstein
28-12-2011, 15:25
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
Przechodząc do pytania. Buduję małe studio. Mam dwie sztuki SB900 i potrzebuje dodatkowego światła wyzwalanego z lampy aparatu. Wystarczy coś prostego. Jaka jest najtańsza lampa która będzie działać z bezprzewodowym wyzwalaniem CLS? Ważne jest tylko to żeby błyskała przy odpowiednim ustawieniu kanału / grupy
Polecam poczytać, chyba najtańsza lampa z CLS.
Michalcc
28-12-2011, 18:41
Nissin di622 MK II - ok. 510pln nowa. Taniej chyba już się nie da? A i lampa zbiera dobre opinie (biorąc pod uwagę cenę zakupu)
Przemyśl też dołożenie 350pln i zakup Nissin di822 MKII - może kiedyś przyda się coś mocniejszego i z dużo większymi możliwościami (drugi palnik, itp...) i będziesz żałować di622 MKII?
Polecam poczytać, chyba najtańsza lampa z CLS.
No... ;)
CLS to system kreatwnego oświetlania. Aby lampa potrafiła system obsługiwać musi działać w systemie iTTL /Nikon/.
Stwierdzenie Frankenstein - uznając jako skrót myślowy, jest merytorycznie prawidłowe ;)
Poczytać można tuta (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15145/~/kreatywny-system-o%E5%9Bwietlenia-firmy-nikon-%28cls%29)j.
UPS, oczywiście mój błąd, zapomniałem wrzucić link. Kolega Frankenstein bardzo dobrze sformułował pytanie.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175665
Chodziło mi po prostu o tę lapmkę bo obsługuje CLS i jest tania.
A nissin di622 mk II obsługuje? Byłem pewien, że nie.
Michalcc
28-12-2011, 21:04
Nissin di622 nie obsługuje, ale Nissin di622 MKII juz obsługuje CLS (wyłącznie jako Slave na kanale 1 w grupie A). Ponadto ma MY TTL w zakresie 0.75EV.
Chyba teraz najtańsza z CLSem...
Lecz za 350pln więcej jest di886 MKII - może pracować jako Master i Slave, MY TTL w zakresie 3.0EV, no i nieporównywalna liczba przewodnia - di622MKII-44 ; di822MKII-60 + drugi palnik 12 (105mm. ISO 100), że o czasie ładowania, manualu, czy wspomaganiu AF na 10 metrów nie wspomnę...:)
Jeśli ktoś uprze się na najtańszą to oczywiście di622 MKII, ale naprawdę warto dopłacić do di886 MKII
Frankenstein
28-12-2011, 23:21
Hmm… właśnie nie szukam lampy która jest „fajna, dobra i godna polecenia” ;) Chodzi tylko o dodatkowe podświetlenie tła a nie głównego motywu. Nie zależy mi nawet na ustawianiu mocy błysku. Do tego wystarczyłaby mi żarówka błyskowa. Jest tylko jeden problem – żarówka wyzwala jest przez przedbłyski czyli ułamek sekundy przed podniesieniem lustra. Na fotografii nie widać jej światła.
Wiecie może czy te lampy obsługują wyzwalanie CLS?
YN-460
YN-465
METZ 24
METZ 36
Cena jest ok :) A w ich specyfikacji jest napisane ze obsługują TTL ale nie jest to wystarczająca informacja.
Gdzie można kupić di886 MKII? Nie znalazłem ani w sklepach ani na aukcjach :|
Herr Mec
28-12-2011, 23:39
Wiecie może czy te lampy obsługują wyzwalanie CLS?
YN-460
YN-465
METZ 24
METZ 36
Cena jest ok :) A w ich specyfikacji jest napisane ze obsługują TTL ale nie jest to wystarczająca informacja.
YN-460 na pewno nie działa w CeeLSie - działa jedynie w trybie manualnym, zarówno na sankach jak i przez fotocelę. Co do YN-465, to na podstawie opisu (http://www.mitoya.pl/lampa-blyskowa/257-yongnuo-yn-465-canon-nikon-warszawa.html) stwierdzić mogę, że od YN-460 różni ją jedynie to, że na sankach działa w iTTL. Oznacza to zatem, że zdalnie można ją wyzwolić zapewnie jedynie przez fotocelę, manualnie ustawiając jej moc.
jackrabbit
28-12-2011, 23:43
Hmm… właśnie nie szukam lampy która jest „fajna, dobra i godna polecenia” ;) Chodzi tylko o dodatkowe podświetlenie tła a nie głównego motywu. Nie zależy mi nawet na ustawianiu mocy błysku.
to na cholere Ci CLS? kup zwykla tania manualna lampe tak jak te wspomniane Yn-.. i bedzie dobrze
Michalcc
28-12-2011, 23:48
Zapewne poszukujesz di866MKII, a nie di886MK II :):):)
Proszę - http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/nissin-speedlite-di866-mk-ii-typ-n.bhtml
Herr Mec
29-12-2011, 01:02
Chodzi tylko o dodatkowe podświetlenie tła a nie głównego motywu. Nie zależy mi nawet na ustawianiu mocy błysku. Do tego wystarczyłaby mi żarówka błyskowa. Jest tylko jeden problem – żarówka wyzwala jest przez przedbłyski czyli ułamek sekundy przed podniesieniem lustra. Na fotografii nie widać jej światła.
Za jackrabbit - w szczególności, że jeśli lampą wbudowaną będziesz sterował swoimi dziewięćsetkami błyskającymi w oddzielnych grupach, to już nie odpalisz żadnej innej lampy działającej w CLSie w trzeciej grupie (lampa wbudowana potrafi sterować maksymalnie dwoma oddzielnymi grupami + nią samą). Ja do doświetlania tła kupiłem YN-460, bo ma możliwość ustawienia ignorowania przedbłysków lampy sterującej. Aha - i wbrew pozorom przy doświetlaniu tła regulacja mocy błysku też się przydaje.
Frankenstein
29-12-2011, 01:32
to na cholere Ci CLS? kup zwykla tania manualna lampe tak jak te wspomniane Yn-.. i bedzie dobrze
Ale czy to będzie działać? Przykładowa konfiguracja:
1. Lampa w aparacie w trybie „sterowania błysku”: np. „--„
2. Lampa nr 1 SB900: np. Grupa A, M 1/1 (przyjmijmy że oświetla fotografowaną osobę z lewej strony)
3. Lampa nr 2 SB900: np. Grupa B, M 1/4 (oświetla z prawej strony)
4. Lampa nr 3 to ta o którą pytam i nie wiem jaka to może być :): np. Grupa B, M 1/4 (oświetla tło) – czy w/w przeze mnie lampy będą działać? Mam obawy czy odpali się we właściwym momencie a nie zbyt wcześnie tak jak żarówka błyskowa
Zapewne poszukujesz di866MKII, a nie di886MK II :):):)
Proszę - http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/nissin-speedlite-di866-mk-ii-typ-n.bhtml
Eureka! Działa ;) Jest to rozwiązanie ale niestety drogie jeśli chodzi o zakres pracy lampy w jakim charakterze chciałbym jej używać.
Za jackrabbit - w szczególności, że jeśli lampą wbudowaną będziesz sterował swoimi dziewięćsetkami błyskającymi w oddzielnych grupach, to już nie odpalisz żadnej innej lampy działającej w CLSie w trzeciej grupie (lampa wbudowana potrafi sterować maksymalnie dwoma oddzielnymi grupami + nią samą). Ja do doświetlania tła kupiłem YN-460, bo ma możliwość ustawienia ignorowania przedbłysków lampy sterującej. Aha - i wbrew pozorom przy doświetlaniu tła regulacja mocy błysku też się przydaje.
Tak, wiem że mogę sterować tylko 2 grupami. Chodzi mi o konfigurację taką jak wymieniłem powyżej. Czy dobrze rozumiem, że jeśli jako "3 lampę" użyję YN-460 to będzie działać i ignorować przedbłyski sterownika aparatu?
Herr Mec
29-12-2011, 01:39
YN-460 będzie - nie w grupie B, bo nie działa w ramach CLS, ale odpali w odpowiednim momencie przez fotocelę, ignorując przedbłyski. Jej moc ustawisz manualnie.
Frankenstein
29-12-2011, 01:45
Super. Rozumiem że w ten sposób można również regulować moc błysku. To jeszcze lepiej niż bym chciał :). Wielkie dzięki!
YN-460 będzie - nie w grupie B, bo nie działa w ramach CLS, ale odpali w odpowiednim momencie przez fotocelę, ignorując przedbłyski. jesteś pewien prawidłowego zadziałania tej funkcji w 100% przypadków?
Herr Mec
02-01-2012, 20:23
Pewien nie jestem - to tani chinczyk. Mi np. nie śmiga fotocela YN z fotocelami sabin (z manualnie, na lampie, ustawioną mocą). Przy wyzwalaniu sabin w cls YN w większości wypadków jednak odpala - jak nie w trybie S1 to w trybie S2 i na odwyrtkę.
jesteś pewien prawidłowego zadziałania tej funkcji w 100% przypadków?
Też bym chętnie usłyszał potwierdzenie, przebłyski zdalnego CLS a 'zwykłe' przebłyski mocno się różnią, widać to nawet na oko.
Ja nie wierzę, że fotocele pomijające przedbłyski dają radę. Nie zawsze. Jest tyle opcji przedbłysków, że szkoda gadać. Co wtedy gdy sie porobi grupy i kanały - przedbłysków jest od groma.
Generalnie ludzie tak radzą bo powinno niby to sie sprawdzić, ale to tylko teoria, bo praktycznie często nie działa. Jak się nie chce wyrzucić kasy to trzeba zapomnieć o tym rozwiązaniu. No choć z drugiej strony nie jest to wielka kasa.
adolfik9501
07-01-2012, 22:32
Z moich obserwacji wnioskuję, że YN560 ma "problemy" z CLS/AWL (na podstawie info w sieci), a moja YN460 II (starsza z plastikową stopką) nie, przynajmniej w tych kliku kombinacjach co onegdaj sprawdzałem. Lecz nie można być zdziwionym z dwóch powodów:
1. Te lampy nie działają w CLS/AWL, a jeśli zadziałają tym gorzej dla nich, czy jakoś tak ;)
2. Wydaje mi się, że YN "dopracowało" pomijanie przedbłysków w nowszych lampach typu YN46x/560, mając na uwadze produkcję lamp zgodnych z CLS/AWL.
Herr Mec
07-01-2012, 22:49
Ja nie wierzę, że fotocele pomijające przedbłyski dają radę. Nie zawsze. Jest tyle opcji przedbłysków, że szkoda gadać. Co wtedy gdy sie porobi grupy i kanały - przedbłysków jest od groma.
Generalnie ludzie tak radzą bo powinno niby to sie sprawdzić, ale to tylko teoria, bo praktycznie często nie działa. Jak się nie chce wyrzucić kasy to trzeba zapomnieć o tym rozwiązaniu. No choć z drugiej strony nie jest to wielka kasa.
Ja nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, w szczególności, że zaznaczyłem, iż to tani chińczyk. Jednak wierzę też w empirię, więc proszę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/2365/dsc7084h.jpg)
Od lewej: YN 460-II w strybie S2, SB-700 w grupie B i SB-700 w grupie A. YN ma moc na dwójkę ustawioną, a obie sabiny na 1/64 mocy błysku.
. Jednak wierzę też w empirię, więc proszę:
Wygląda OK.
Natomiast co oczywiste - nie wyczerpuje to doświadczenie wszystkich możliwych przypadków.
Herr Mec
07-01-2012, 23:43
Wygląda OK.
Natomiast co oczywiste - nie wyczerpuje to doświadczenie wszystkich możliwych przypadków.
Starałem się wybrać ten opisany przez Ciebie skrajny ;)
Nie wiem jaki jest skrajny. Tak sobie założyłem, że kilka grup ;)
adolfik9501
07-01-2012, 23:46
Wygląda OK.
We wszystkich możliwych przypadkach to nawet Di866 Pro nie działał ;)
Czytam o tych lampach obslugujących CLS... i nie rozumiem.
CLS wiem co to jest, ale nie potrafie zrozumiec czy mówiąc o lampach typu Di866 Mark II czy Di622 Mark II lub Metz 58 A2 itp, piszecie że obsługują CLS, ale jako "podwładne"(Slave?) lamp SB'ckich??? :D Czy znaczy to, że mogą one jako "władcy''(Master?) wyzwalać inne obslugujące CLS? Coś pomieszałem? Tak łopatologicznie proszę:)
Albo napiszę do czego dąrzę przez te pytania. Chciałbym kupić lampe nie systemowa, która będzie posiadać większość a najlepiej wszystkie funkcje co SB 900.
Wiadomo chodzi o kase. Za cene jednej 900 mam prawie dwie di866 i mozna sie juz bawić na dwie lampy (mówi się na to strobing tak? :D )
piszecie że obsługują CLS, ale jako "podwładne"(Slave?) lamp SB
Slave w stosunku do masterów:
a) wbudowanej (na odpowiednich modelach D70,D80,D90 i wyższych)
b) wyższych lamp Metza/Nikona (chyba na wszystkich korpusach). W Metzu to model "58". Oczywista decyzja księgowych, bo nie wymaga to za bardzo więcej elektroniki.
c) sterownika SB-800 (jw?)
Ja mam wbudowaną ;)
Resztę niech koledzy potwierdzą.
Aha, niższe z nich (Metz 44, Nissiny) tylko na niektórych kanałach CLS, co może uniemożliwiać fajne a bardziej rozbudowane pomysły zdjęciowe.
Chyba źle wytłumaczyłem o co mi chodzi...
Może w ten sposób: mając zestaw D90 + 3xSB 900 bedę mógł wykonywac zdjecia w CLS. A majać 3x Nissin Di 866 Mark II też? Czy tylko gdy w tym zestawie bedzie lapma systemowa?
Może w ten sposób: mając zestaw D90 + 3xSB 900 bedę mógł wykonywac zdjecia w CLS. A majać 3x Nissin Di 866 Mark II też? Czy tylko gdy w tym zestawie bedzie lapma systemowa?
Na mój nos (wiedza wyczytana a nie sprawdzona paluchami) w jednym i drugim przypadku masz najwyżej dwie grupy (nie wiem, obawiam się czy w nissinach tylko jedna).
Wbudowana D90 jako master ZTCW nie daje możliwości trzech grup (zachęta od księgowych do kupienia sterownika). Czyli błyskać mogą 3, ale proporcje siły błysku nie da się zadać dla 3 oddzielnie, któreś będę sterowane razem.
Może pomieszasz Nissin (budżet) i SB (praca w tej grupie, w której nie umie nissin?)
Może pomieszasz Nissin (budżet) i SB (praca w tej grupie, w której nie umie nissin?)
Raczej nie, wolę nie. Nie do końca kumam o co w tym wszystkim chodzi, czyli bede musiał chyba kupić na początek SB 700, żeby w przyszłośći móc dołaczyć kolejna systemowa lampe.
adolfik9501
11-02-2012, 20:56
W CLS/AWL działa każda lampa, która ma możliwość pracy w CLS/AWL (masło maślane ;) ) Slave - oznacza, że lampa w CLS/AWL może pracować tylko jako lampa zdalna. Master zaś znaczy, że może pracować jako lampa sterująca lampami zdalnymi (Slave).
Każda lampa Master może wyzwolić każdą lampę ustawioną jako Slave (oczywiście w CLS/AWL).
Masterem jest również lampa wbudowana w wybranych korpusach.
Do CLS/AWL nie potrzeba lamp Nikona.
Jasne? ;)
D90 może sterować 2 grupami lamp (w każdej grupie możesz upchnąć ile lamp chcesz, ale będą wtedy będą błyskały z taką samą mocą.
Lampy zewnętrzne nikona SB700 i 900 mogą sterować 3 grupami. Dodatkowo 900 umożliwia sterowanie tymi lampami w różnych trybach, czyli np.:
SB700 grupy:
1. TTL korekta +1
2. TTL korekta -1
3. TTL korekta -2
SB700 grupy:
1. M 1/64 mocy
2. M 1/4 mocy
3. M 1/32 mocy
SB900
1. M 1/4 mocy
2. TTL korekta +1
3. TTL korekta -1
Jak masz dylemat:
- D90 + 3xSB 900 bedę mógł wykonywac zdjecia w CLS. A majać 3x Nissin Di 866 Mark II
to zestaw 1 :)
- Za cene jednej 900 mam prawie dwie di866 i mozna sie juz bawić na dwie lampy (mówi się na to strobing tak? )
to zestaw 2 do strobingu, tylko znajdź najlepiej kogoś, kto ma taki sprzęt i potwierdzi, że wszystko działała - w wersji Mark I było "ciekawie" z CLS, więc lepiej sprawdź, czy II będzie w takiej konfiguracji działać
Tylko najpierw poczytaj więcej, o tym zanim kupisz. Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania leżą od dawna na forum.
w wersji Mark I było "ciekawie" z CLS, więc lepiej sprawdź, czy II będzie w takiej konfiguracji działać
Jakbym musiał poszerzyć i tanio, pewnie bym szukał najniższych modeli CLS z Metza (chyba nadal model 44) zamiast Nisssinów , ale to takie moje prywatne patrzenie. Równie ubogie w grupach a mam większe zaufanie do firmy.
YN-460 na pewno nie działa w CeeLSie - działa jedynie w trybie manualnym, zarówno na sankach jak i przez fotocelę. Co do YN-465, to na podstawie opisu (http://www.mitoya.pl/lampa-blyskowa/257-yongnuo-yn-465-canon-nikon-warszawa.html) stwierdzić mogę, że od YN-460 różni ją jedynie to, że na sankach działa w iTTL. Oznacza to zatem, że zdalnie można ją wyzwolić zapewnie jedynie przez fotocelę, manualnie ustawiając jej moc.
YN-465 nie można wyzwolić przez fotocelę, bo jej nie ma :-) Ma dwa tryby: M i TTL
Może i ja się coś dopytam w ty temacie. Czy da się wykorzystać SB 22s , która nie ma CLS-u do współpracy z SB 700 i lampą wbudowaną z D300S ?
J.P
YN-465 nie można wyzwolić przez fotocelę, bo jej nie ma :-) Ma dwa tryby: M i TTLIstnieją zewnętrzne fotocele.
Może i ja się coś dopytam w ty temacie. Czy da się wykorzystać SB 22s , która nie ma CLS-u do współpracy z SB 700 i lampą wbudowaną z D300S ?
J.Pw CLS i w TTL - nie da się. Ale można kupić 2 zewnętrzne fotocele do SB700 i SB22s i pracować w trybach manualnych tych lamp, a także koniecznie w trybie manualnym lampy wbudowanej w D300s.
A gdyby tak ustawić: lampa wbudowana jako sterownik błysku, który wyzwala zdalną SB 700 a ta z kolei wyzwoli
SB 22s przez fotocelę. Tylko czy nie będą przeszkadzać przedblyski ze sterownika ( lampa wbudowana) i z SB 700 ?
J.P
Nie da się, bo SB22 wyzwoli się od razu od przedbłysków.
Fotocele (ta od CLS w SB700 i ta od sb22) zadziałaja równoczesnie, a nie kolejno.
Dzięki za za informacje. SB 700 to mój nowy nabytek i jestem na etapie studiowania instrukcji obsługi.Dotychczas
używałem SB 22s.
J.P
adolfik9501
25-04-2012, 11:04
Istnieją zewnętrzne fotocele.
w CLS i w TTL - nie da się. Ale można kupić 2 zewnętrzne fotocele do SB700 i SB22s i pracować w trybach manualnych tych lamp, a także koniecznie w trybie manualnym lampy wbudowanej w D300s.
Przypominam, że SB700 posiada SU4, czyli fotocelę. Wystarczy więc dokupić fotocelę do SB22s.
Praca zdalna z SB22s będzie nieco utrudniona ponieważ nie ma ona podziału mocy błysku w manualu, wali więc zawsze pełną mocą.
Przypominam, że SB700 posiada SU4, czyli fotocelę. Ooo, sądziłem, że ta lampa jako następca SB600 jej nie ma. Ale skoro dali, to faktycznie nie trzeba zewnętrznej.
A jak ma być przełączona wtedy SB 700 pracując jako zdalna : na REMOTE czy REMOTE SU4 żeby jej fotocela zadziałała w trybie manualnym?
J.P
adolfik9501
25-04-2012, 23:29
A jak ma być przełączona wtedy SB 700 pracując jako zdalna : na REMOTE czy REMOTE SU4 żeby jej fotocela zadziałała w trybie manualnym?
J.P
Co by nie odwalać całej roboty za Ciebie ;) - strona D-18 i następne instrukcji od lampy. Oczywiście lampa w aparacie musi być w trybie M.
Dziękuje za podpowiedzi. Jak wspomniałem dopiero studiuję instrukcję obsługi.Jak sam do tego dojdę i poćwiczę z lampaą to lepiej zapamiętam.
J.P
Istnieją zewnętrzne fotocele.
Ale są inne modele, np. YN467, YN468, które mają wbudowaną fotocelę. Po co więc na siłe YN465 + zewnętrzna fotocela?
Ja nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, w szczególności, że zaznaczyłem, iż to tani chińczyk. Jednak wierzę też w empirię, więc proszę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/2365/dsc7084h.jpg)
Od lewej: YN 460-II w strybie S2, SB-700 w grupie B i SB-700 w grupie A. YN ma moc na dwójkę ustawioną, a obie sabiny na 1/64 mocy błysku.
Mnie przekonuje. Bardzo fajne :-)
Nissin Di866 może pracować jako master, steruje 3 kanałami +moc błysku na samej lampie. Praca na 4 kanałach. Di622 pracuje tylko na jednym kanale, bo nie tam jak ustawić innego, nie ma menu i wyświetlacza.
Yongnuo może być wyzwalane na drugi błysk, ale kłóci się to z całą ideą CLS i TTL. Działa takie rozwiązanie, że np dwie lampy w CLS, a yongnuo ustawione w tryb s2. Sprzawdzałem, więc to nie teoria.
adam.dorozinski
18-07-2012, 15:45
Ja nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać, w szczególności, że zaznaczyłem, iż to tani chińczyk. Jednak wierzę też w empirię, więc proszę [...]
Zrób taki sam numer, z YN460II ustawioną na pełną moc.
Bo też kiedyś myślałem że mi ignoruje przedbłyski CLS, a się okazało że błyskała więcej niż jeden raz - i ten ostatni błysk się załapywał na zdjęciu. Ale jak podniosłem moc, to w kondensatorze brakowało energii na dodatkowe błyski.
Odpalałem YN-460 II z pełną mocą i jest dobrze. Sterowanie lampą z D7000