Zobacz pełną wersję : C1 zwolnił
O ile mój C1 (5) pro konwertował dana partie zdjęć w 4/5 czasu deklarowanego przez prgram, to w statnim czasie nie wyrabia sie "spóźniając" o ok.20%. Co moze być?
No ludzie, nikt nie postawi diagnozy?
Odpowiedzi na twoje pytanie może być wiele i większość będzie nawiązywać do samego systemu :
- czy miałeś coś odpalone w tle co tobie zjadło ram czy cpu ?
- może dysk już zapchałeś i jeśli to Win to partycję i system powoli się dusi ?
- dalej konwertujesz z tego samego źródła (karta>czytnik>dysk) ?
- może zaznaczyłeś ptaszkiem dodatkowe konwersje do innego formatu ?
- może C1 nie skończył robić podglądu plików ?
- może trzeba pokombinować z cache ? wywalić stare ustawienia ? może za każdym razem tworzy je od nowa ?
- może update się przyda, wiem że ludzie bardzo sobie cenią wersję 5 ale już jest 6.3.2 i ogólnie w szóstce zostało dużo dodane.
Ogólnie nie spotkałem się z szybszą konwersją RAW`a i komfortową pracą w tym czasie, sam nie robię testów i nie sprawdzam ile twórca programu deklarował a ile jest. Z C1 jestem zadowolony więc testy są mi zbędne a tym bardziej
w piątek zmieniam 8GB ramu na 16GB ramu i to tylko dla C1 :-)
Zostaje jeszcze forum c1 na phaseone stronie.
stachmuszel
04-01-2012, 15:52
...
w piątek zmieniam 8GB ramu na 16GB ramu i to tylko dla C1 :-)
...
A co Ci da ta zamiana. Ja porównywałem na C1 4GB vs 8GB, nie było różnicy.
A co Ci da ta zamiana. Ja porównywałem na C1 4GB vs 8GB, nie było różnicy.
No już zmieniłem, zmiana dała dużo. Odpalam C1 w katalogu jest tysiąc zdjęć, w tle działa capture nx i PS i chrome z 30 zakładkami i max 12 GB ramu mi zjada, wcześniej przy 8 jak można łatwo zauważyć coś musiałem zamknąć a c1 lubił mi cały ram zająć. Reasumując praca w c1 po dodaniu u mnie ramu stała się bardziej płynna i szybciej działa, wcześniej było dobrze teraz jest lepiej :)
stachmuszel
04-01-2012, 17:13
No tak, zapomnialem. Ja pracuje zawsze tylko na jednej aplikacji i nigdy nie otwieram jednoczesnie tysiaca zdjec :-)
No tak, zapomnialem. Ja pracuje zawsze tylko na jednej aplikacji i nigdy nie otwieram jednoczesnie tysiaca zdjec :-)
no i tym się różnimy :-)