PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - co dobrać, jakie obiektywy?

asia18001
28-12-2011, 13:45
Witam serdecznie z gory przepraszam jezeli w złym miejscu założyłem posta.
Mam d7000 i potrzebuje go wykorzystac cos na zasadzie fotografi slubnej ( florystyki slubnej , zdjec plenerowych , koscioły ,wesela) nie zajmuje sie fotografia slubna ale potrzebuje aparat do bardzo podobnych scen . Mam pytanie jakie najlepej obiektywy wybrac sigma ,nikon , czy lampa sb-700 wystarczy czy obiektyw 18-200 wysarczy czy lepiej miec dwa obiektywy? prosze o pomoc

JacekCz
28-12-2011, 13:50
złota czcionka

stasio88
28-12-2011, 14:16
Zbyt chaotycznie, mało konkretnie... napisz dokładniej o co chodzi, to może będziemy w stanie Ci pomóc:) Zadawaj konkretne pytania:)

micz87
28-12-2011, 14:24
Na początek może książkę... jak ja nie lubię jak sprzęt się marnuje...

asia18001
28-12-2011, 14:28
mam nikona d7000 i chce dobrac do tego lampe i i obiektywy co proponujecie jaka lampa jakie obiektywy

ryszkut
28-12-2011, 14:29
na początek to zmianę branży proponuję

lub też zapłacenie osobie za dobrze zrealizowane zlecenie.
ty sama przez 2-3 lata nie zrobisz dobrych zdjęć. jak wszystko trzeba zrozumieć i się nauczyć. to nie jest tylko nacisnąć.
taniej ci wyjdzie zapłacić komuś.

i nie uważam że jesteś głupia, może po prostu nie wiesz z czym się robienie fotek wiąże

ryszkut
28-12-2011, 14:31
a i jeszcze jak chcesz żeby ci doradzić to proszę bardzo. www.teodorryszkus.com/kursy - za wiedzę się płaci.

DO ADMINA - wiem że post łamie regulamin, ale nie jest to oferta komercyjna. autorka posta na 100% się nie zdecyduje, ani ja się nie podejmę. wiec nie jest to reklama komercyjnej działalności tylko sarkazm. dziękuję :)

asia18001
28-12-2011, 14:33
ja sie tym profesjonalnie nie chce zajmowac tylko potrzebuje do wykonywania zdjec zajmuje sie florystyka i musze dokumentowac swoja prace z kwiatami i potrzebuje dobry sprzet do tego

micz87
28-12-2011, 14:36
może po prostu nie wiesz z czym się robienie fotek wiąże

Jak to z czym się wiąże? Kupić "profesjonalny" drogi aparat i drogi osprzęt a fotki będą równie "profesjonalne" (mimo że robione na trybie zielonym) :D:D I like it!

Poczytać forum, książki - niestety sam sprzęt zdjęcia "katalogowego" nie zrobi. Zresztą połowa to dobrze wykonane zdjęcie a druga część to obróbka więc nie licz na idealne zdjęcia prosto z aparatu. Można osiągnąć na surowo bardzo dobre efekty ale jednak przy obróbce to dopiero się zaczynają możliwości.

Poczytaj, pomyśl i dopiero kupuj. Pieniądze tu sprawy niestety nie załatwią. No chyba że zlecisz robienie zdjęć komuś z pojęciem do takiej roboty.

Samo się nie zrobi... Nie pisze Ci tego złośliwie tylko tak jest. Wiem jak ja zaczynałem ze sklepem internetowym i jakie podejście, a jak sprawa wygląda u mnie obecnie.

d90
28-12-2011, 14:36
jesli potrzebujesz dobrych zdjec, to je rob. Pozniej wybierzesz wlasnie te dobre, i sprawa zalatwiona. Wszyscy robia w ten sposob.

ryszkut
28-12-2011, 14:41
ja sie tym profesjonalnie nie chce zajmowac tylko potrzebuje do wykonywania zdjec zajmuje sie florystyka i musze dokumentowac swoja prace z kwiatami i potrzebuje dobry sprzet do tego

dlatego zapłać komuś za zlecenie.
jak złamiesz nogę to idziesz do lekarza czy oszczędzasz i bierzesz w dłoń młotek ?
nic dobrego ci z takich zdjęć nie wyjdzie. nie będą na tyle dobre żeby dobrze mówiły o firmie. publikacja takich zdjęć będize PRową pomyłką.

ryszkut
28-12-2011, 14:44
jesli potrzebujesz dobrych zdjec, to je rob. Pozniej wybierzesz wlasnie te dobre, i sprawa zalatwiona. Wszyscy robia w ten sposob.

kolega jak nie ma pojęcie jak wygląda zarobkowa fotografia to niech się nie odzywa. bo szkoda gadać takie pierdoły.

Jak to z czym się wiąże? Kupić "profesjonalny" drogi aparat i drogi osprzęt a fotki będą równie "profesjonalne" (mimo że robione na trybie zielonym) I like it!

tak jak mówiłem 2-3 lata nauki. (można szybciej jak ktoś potrafi, ale to naprawdę kawał pracy jest) sprzęt ma bardzo marginalne znaczenie, zwłaszcza że i tak większość idzie do netu ;)

asia18001
28-12-2011, 15:19
dlatego zapłać komuś za zlecenie.
jak złamiesz nogę to idziesz do lekarza czy oszczędzasz i bierzesz w dłoń młotek ?
nic dobrego ci z takich zdjęć nie wyjdzie. nie będą na tyle dobre żeby dobrze mówiły o firmie. publikacja takich zdjęć będize PRową pomyłką.

chyba mnie nie zrozumieliscie ja bede robic zdjecia dla siebie dla mojego katalogu ktory bedzie pokazowy dla klientów ktorzy beda chcieli zamowic florystyke slubna

jackrabbit
28-12-2011, 15:23
chyba mnie nie zrozumieliscie ja bede robic zdjecia dla siebie dla mojego katalogu ktory bedzie pokazowy dla klientów ktorzy beda chcieli zamowic florystyke slubna

zdjecia zrobisz czymkolwiek, kwestia wiedzy a nie sprzetu. jak nie masz czasu na nauke to zlec to komus, jak nie masz kasy zeby zaplacic (np dopiero zaczynasz) to dogadaj sie z kims kto zrobi robote za pol darmo a w zamian bedziesz go polecac na sluby

asia18001
28-12-2011, 15:28
poprosiłam tylko o pomoc w dobraniu obiektywu i lampy a widze ze nikt nie potrafi odpowiedziec , samym body nie zrobis zdjecia pozdrawiam . PROSZE O ZAMKNIECIE TEMATU

P.S SZKODA ZE JEST DUZO WYGADANYCH OSOB ALE NIE NA TEMAT .Szkoda sie wywyższać tez byliście zieloni w tym temacie a teraz madrosci pokazujecie nie po to kupiłam d7000 zeby ludzia płacic

Daniel_Foto
28-12-2011, 15:45
Jak to z czym się wiąże? Kupić "profesjonalny" drogi aparat i drogi osprzęt a fotki będą równie "profesjonalne" (mimo że robione na trybie zielonym) :D:D I like it!

Poczytać forum, książki - niestety sam sprzęt zdjęcia "katalogowego" nie zrobi. Zresztą połowa to dobrze wykonane zdjęcie a druga część to obróbka więc nie licz na idealne zdjęcia prosto z aparatu. Można osiągnąć na surowo bardzo dobre efekty ale jednak przy obróbce to dopiero się zaczynają możliwości.

Poczytaj, pomyśl i dopiero kupuj. Pieniądze tu sprawy niestety nie załatwią. No chyba że zlecisz robienie zdjęć komuś z pojęciem do takiej roboty.

Samo się nie zrobi... Nie pisze Ci tego złośliwie tylko tak jest. Wiem jak ja zaczynałem ze sklepem internetowym i jakie podejście, a jak sprawa wygląda u mnie obecnie.

Fakt D7000 to w pełni "profesjonalny" aparat. :) A koleżance radzę Np 35 1,8 i jakiegoś zooma typu 18-200 i SB700 :) Skoro koleżanka chce robić zdjęcia dla siebie, i ma kase to niech kupi :) Nie kumam niektórych tutaj wypowiedzi :)

jkowal
28-12-2011, 16:09
Muszę Cię niestety rozczarować. Fotografia to nie tylko aparat i obiektyw, najważniejsze jest światło. Aparat tylko rejestruje światło.
Właściwa kolejność jest następująca: światło (lampy), tło, obiektyw, aparat. Lampa/Lampy najlepiej poza aparatem, bo jeżeli lampa na aparacie to taki sam efekt osiągniesz dobrym kompaktem.
A może pokaż cel do jakiego dążysz (zdjęcie) i wtedy przekonamy się czego potrzebujesz.

velaskez
28-12-2011, 17:00
poprosiłam tylko o pomoc w dobraniu obiektywu i lampy a widze ze nikt nie potrafi odpowiedziec , samym body nie zrobis zdjecia pozdrawiam . PROSZE O ZAMKNIECIE TEMATU

P.S SZKODA ZE JEST DUZO WYGADANYCH OSOB ALE NIE NA TEMAT .Szkoda sie wywyższać tez byliście zieloni w tym temacie a teraz madrosci pokazujecie nie po to kupiłam d7000 zeby ludzia płacic

Ja proponuję 35/1.8 i dwie lampy SB-700, bo rozumiem, że chodzi o statyczne zdjęcia kwiatków.

Umbra
28-12-2011, 17:34
Do kwiatków kupiłbym Tamrona 60mm albo Nikkora 60mm.

micz87
28-12-2011, 17:42
Fakt D7000 to w pełni "profesjonalny" aparat. :) A koleżance radzę Np 35 1,8 i jakiegoś zooma typu 18-200 i SB700 :) Skoro koleżanka chce robić zdjęcia dla siebie, i ma kase to niech kupi :) Nie kumam niektórych tutaj wypowiedzi :)

Po wcześniejszych wypowiedziach sadziłem że koleżanka chce naprawdę dobre katalogi robić i dalej widzę to po jej podejściu. D7000 nazwałem "profesjonalnym" bo tacy ludzie myślą że byle lustro to już profeska i super mega zdjęcia będzie robić samo (stąd ten cudzysłów na słowie "profesjonalny").

Niestety kolego z jedną lampą, jak polecasz to koleżanka nie poszaleje.
Ja bym polecił Tamrona 17-50 bez stabilizacji bo czasem może fotografować całe dekoracje w kościele a nie same bukiety, stąd 35mm może być za wąskie i niezbyt uniwersalne do tego 2 x sb-700 i w CLS iść bo to automatyka. Chyba że lampy za drogie to Yongnuo lub wybrać i wtedy manualnie operować (co wcale nie jest trudne po odrobinie praktyki). Do tego jeszcze statywy oświetleniowe małe i parasolki dyfuzyjne.

Moje zdjęcia robione podobnym zestawem dla siebie (czyli nie na sklep internetowy) na szybko czyli NEF z korektą ekspozycji ale nic więcej (ustawiania puszki) dostępne np tutaj: KLIK (http://allegro.pl/show_item.php?item=2012106545) Zwykle takie zdjęcie podkręcam jeszcze na NEFie i dopiero dalej w GIMPie zabawa z usuwaniem tła itp (tak w GIMPie bo freeware :D ). Na moje 1,5 roku nauki jestem zadowolony z efektów i ciągle się uczę. A na początku było mocno nieciekawie :D

Niestety ale bez MINIMUM nauki nie zrobi się dobrego zdjęcia reklamowego - nawet jak się wydało tyle pieniędzy na aparat to sam zdjęć on nie zrobi ;-) Nie piszę Ci tego koleżanko zgryźliwie tyle staram się napiętnować, że nieco wiedzy trzeba nabyć - mnie to kiedyś rozczarowało by myślałem że zdjęcia będą od razu świetne jak będę miał drogi sprzęt ;-) Od tego czasu nauczyłem się sporo i potrafię już dobrze dobrać sprzęt co do jego możliwości i ceny.

A że koleżanka wydała na D7000 żeby "ludziom nie płacić" to cóż... wystarczyło by jej np D90 lub niżej i resztę $ dołożyć do osprzętu. Nawet jakaś hybryda by dala radę a wyszłoby ładne parę tysięcy taniej ;-)

Czytać, myśleć i dopiero kupować :-)

JacekCz
28-12-2011, 18:24
Po wcześniejszych wypowiedziach sadziłem że koleżanka chce naprawdę dobre katalogi robić i dalej widzę to po jej podejściu. D7000 nazwałem "profesjonalnym" bo tacy ludzie myślą że byle lustro to już profeska i super mega zdjęcia będzie robić samo (stąd ten cudzysłów na słowie "profesjonalny").

Niestety kolego z jedną lampą, jak polecasz to koleżanka nie poszaleje.

A nawet z jedną poszaleje (przynajmniej do porządnego poziomu dokumentacyjnego, może nie poziom oficjalnych katalogów), ale WIEDZA i minimum akcesoriów, które się wie jak użyć.

Na pewno nie na zielonym programie itd. Zdolność koleżanki do usłyszenia jakiejkolwiek wypowiedzi mówi mi wszystko.
Cokolwiek kupi, nie ma to sensu. Body ma kiepskie, nie ma D3, jaki tu profesjonalizm *)

*) tzn o body właścicielki się nie wypowiadam, choć styl rozmowy mówi trochę o kolorze włosów.

micz87
28-12-2011, 18:29
Jedna siedemsetka w kościele może być słaba jak dekoracja większa ale w sumie nic do przeskoczenia (wysokie ISO w D7000)

Mnie po prostu zirytowało to podejście że zdjęcia same się zrobią...

Jakiś drażliwy po Świętach jestem :D:D

kostek-brasil
28-12-2011, 18:36
asia18001, nie przejmuj się złośliwymi docinkami "fachowców". ;) Obiektyw i lampa, o których wspomniałaś radziłbym uzupełnić na początek tanim i w miarę "jasnym" obiektywem stałoogniskowym w rodzaju np. nikkora 50mm/1,8 lub 35mm/1,8. Powodzenia.

micz87
28-12-2011, 20:20
asia18001, nie przejmuj się złośliwymi docinkami "fachowców". ;) Obiektyw i lampa, o których wspomniałaś radziłbym uzupełnić na początek tanim i w miarę "jasnym" obiektywem stałoogniskowym w rodzaju np. nikkora 50mm/1,8 lub 35mm/1,8. Powodzenia.

Ojej jaki dobry człowiek ;-) A ja już widzę kolejny temat pt "Mam D7000 i zdjęcia są do bani".

Czytać i się uczyć a nie kupować ;-)

kostek-brasil
28-12-2011, 22:57
.."Czytać i się uczyć a nie kupować"... jedno drugiego przecież nie wyklucza. ;)
..już widzę kolejny temat pt "Mam D7000 i zdjęcia są do bani" -> i dlatego radzę Ci stonować emocje. Trochę cierpliwości, życzliwości i po sprawie. Nawet gdy takie tematy sie pojawiają, to w czym problem? Forum jest m.in. po to by zasięgnąć porady. Jeśli Cię to tak irytuje, omijaj po prostu. :) Autorka wątku tylko grzecznie prosiła o poradę. Nie zauważyłem, żeby negowała, że wiedza i doświadczenie też się przydadzą. Zresztą cóż to za straszna niby wiedza, hihi....? ;)

EveryOther
28-12-2011, 23:16
Witam, mam Nikona D7000 i chciałam się doradzić, jaki obiektyw do makrofotografii byłby odpowiedni. Czy lepiej kupić Sigmę, Nikkora czy Tamrona ? A może jeszcze coś innego. Chodzi mi o dobre, duże zbliżenia. Cena najlepiej do 1500 zł.

Tom@sz
28-12-2011, 23:23
Nie chce wywolac burzy, ani nikogo urazic ale ludzie nie przesadzajcie…
Moze w pierwszym poscie kolezanka niezbyt precyzyjnie okreslila swoje potrzeby, lecz potem sie poprawila...
...a Wy co??? Zareagowaliscie jakbyscie chcieli wykonczyc pączkujaca konkurencje...
Swoim poziomem –nie tylko profesjonalizmu- zraziliscie ja na dzien dobry do forum nie tylko jako zrodla informacji, ale i miejca “spotkan” ludzi....
Kupila aparat (pewnie z kitem) po to by robic -uczyc sie robic- zdjecia bukietom, kompozycjom itp...
to wg was do kazdej wiazanki ktora czeka na odbior ma wolac “Profesjonaliste” przez duze P obowiazkowo z D1s ewentualnie D3s by otrzymac w pelni “Profesjonalne” zdjecia ???
Kup –tak jak ktorys z przedmowcow juz pisal- N35 1,8 G Z pewnoscia uzyjesz go nie tylko do ww zastosowan. Poczytaj rowniez jak swiadomie wykorzystywac mozliwosci tego zestawu i... zacznij robic zdjecia... potem zobaczysz czy brakuje Ci lampy czy innego osprzetu...

Peace :)
P.S
Everyother Twoje pytanie odrobine nie w temacie... poszperaj w dziale Optyka...

kostek-brasil
29-12-2011, 00:03
EveryOther, obiektywy lubiane przez miłośników makrofotografii w systemie Nikona to np. Tamron 90mm, Nikkor 60mm micro, ale także przyzwoity, pospolity i przystępny cenowo nikkorek 50mm.. Jeżeli chcesz "dużego powiększenia" to przydadzą się dodatkowo pierścienie pośrednie i dodatkowe oświetlenie. Istotne także, co będziesz fotografować - obiekty statyczne, czy np. płochliwego motylka. W tym drugim wypadku, aby uzyskać duże powiększenie i nie spłoszyć fotomodela bliskością obiektywu, wskazany byłby obiektyw o dłuższej ogniskowej. Na początek przygody sugeruję poczciwego Nikkorka 50mm 1,8. Przyda Ci się on także do wielu, innego rodzaju zdjęć i ewentualnie pierścienie pośrednie. Generalnie podpytaj jednak miłośników makrofotografii. ;)

soja
29-12-2011, 00:23
T90 calkiem przyzwoity sprzet, nie wiem jak z cena uzywanego N105f2.8Micro, warto o nim pamietac przy makro. Nowy to teraz dobrze ponad 3000pln, jest poza zasiegiem, ale jakby sie trafila uzywka w tym zasiegu to polecam, VR dziala bardzo sprawnie. Uzywam nie tylko do makro.

robert.michal
29-12-2011, 01:55
Widzę, że my początkujący musimy się wspierać ,

A więc Asiu absolutnie nie sprzedawaj aparatu aby kupić książki lub pójść na kurs, to praktyka czyni mistrza,(oczywiście książki ,kurs i dużo analizy dobrych zdjęć jako dodatek).
Myślę, że już na starcie możesz mieć przewagę nad wieloma profesjonalnymi fotografami będącymi na tym forum , - z racji zawodu który uprawiasz . Zakładam, że robisz to z zamiłowania i z sukcesami . A więc intuicyjnie wyczuwasz kompozycję, dopasowanie kolorów - Jedni o kompozycji wiedzą tyle ile wyczytają w książkach , inni mają wrażliwość na barwę , kształty itp. wrodzony talent - jeśli go masz to najlepiej będziesz wiedziała jak powinno wyglądać ujęcie. Samo fotografowanie kwiatów to nie Mont Everest. Martwa natura nie ucieka -a więc statyw, możesz użyć dłuższego czasu naświetlania i doświetlić nawet zwykłymi żarówkami , porobić różne ujęcia i zobaczyć co z tego wychodzi. Jest kupa fotografii florystyki w sieci -będziesz miała okazję porównać -być może uznasz, że jednak zrobi to ktoś inny. Myślę, że robiąc bukiet z góry wiesz co chcesz osiągnąć i będziesz wiedzieć co chcesz pokazać na fotografii - a zawodowiec na zlecenie niekoniecznie - w rezultacie odbiorca oglądając twoje kiepskie zdjęcie powie: jaki ładny bukiet -poproszę taki. A na zdjęciu zawodowca zauważy super ostrość i podkręcone kolory.

Ja statyw nabyłem za 2 stówy-Camrock XT020 z głowicą kulową -ciężki, ale stabilny i można robić zdjęcia makro. umieszczając głowice odwrotnie. -Jako uniwersalny raczej się nie sprawdzi...

PS. Jeżeli tak zrobisz folder jak piszesz na forum (polskie znaki, interpunkcja ) to czarno to widzę.

micz87
29-12-2011, 09:54
@ robert.michal

Kolego, niekt koleżance nie powiedział żebys przedała sprzęt lub zrezygnowała. Raczej naciskaliśmy na to że musi się pouczyć bo sam sprzęt sprawy nie ząłatwi. Twoje złote rady, są miłe ale za dużo nie wnoszą. Nie wiem nadal dlaczego Radzicie Nikkora 35 - stałka na sam początek może tylko ją sparzyć.
Ja swój zestaw poleciłem i uważam że można na nim świetnie zdjecia. Rady żeby kupić sam obiektyw i statyw i robić w zastanym mijają się z celem. Można mieć oko do bukietów ale oświetlić też je trzeba bo kościoły często to ciemne miejsca a światło jest punktowe.

Do florystyki: Tamron 17-50mm f/2.8 + 2 x sb 700 (lub np Metz 50 lub 58 AF-2) na statywach przez parasolki transparentne 100 cm. Wtedy możesz ładnie rozkładać światło. Posłuży ci to i do bukietu i do całej dekoracji. Rób zdjęcia w NEFach i potem obróbka w kompie - tak będzie Ci znacznie łatwiej niż dłubć w jpg. Nieco nauki na początek i jedziesz, chodziło mi o to że sam aparat ładnych zdjęć nie zrobi. Jakbyś była z Łodzi to mógłbym Ci pokać ;-)

Do macro: Tamron 90mm f/2.8 - kupisz używkę w super stanie za tysiaka a reszte możesz wydać na akcesoria do macro, może jakieś pierścienie, lapme itp ;-)

asia18001
29-12-2011, 12:57
dziękuje za odpowiedzi niektóre osoby pomogły niektóre NIE. a co sądzicie o OBIEKTYWIE NIKKOR 18-105 f/3.5-5.6G ED VR

TMB
29-12-2011, 13:06
Ujdzie, ale ogólnie straszna ciemnica, jakość obrazu nie jest najlepsza - strzelaj w coś typu 28-70/2.8 af-s :)

Ile chcesz wydać ?

Daniel_Foto
29-12-2011, 13:07
dziękuje za odpowiedzi niektóre osoby pomogły niektóre NIE. a co sądzicie o OBIEKTYWIE NIKKOR 18-105 f/3.5-5.6G ED VR

Mam od 2 lat :) Kupiłem jako kit, i jestem b. zadowolony. Co prawda ciemny ale optycznie jest super, jest ostry i szybki. VR bardzo wydajne, przy czym na kościoły jest to ciemne szkło :) Co do polecanego tamrona 17-50 2,8. Zgadzam się z tym pod warunkiem że bez VC.
Pozdro.

micz87
29-12-2011, 13:08
http://photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests szukaj a znajdziesz... Radzę zapoznać się jeszcze o ogólnej netykiecie i o zasadach interpunkcji.

Życzę powodzenia.

TMB
29-12-2011, 13:10
ja tez mam 18-105 i zadowolony nie jestem. Nie wiem, moze dlatego, że wiem co to obiektywy 300/4 300/2.8 50/1.8 - ostre sztuki i świetne ogólnie. A ten zoomik to taki spacerowy obiektyw - do babci na urodziny :]

Daniel_Foto
29-12-2011, 13:13
ja tez mam 18-105 i zadowolony nie jestem. Nie wiem, moze dlatego, że wiem co to obiektywy 300/4 300/2.8 50/1.8 - ostre sztuki i świetne ogólnie. A ten zoomik to taki spacerowy obiektyw - do babci na urodziny :]

Hmm nie porównuje go ze stałkami bo sam mam 50 1,4 czy 85 1,8. Wiem jak wygląda obrazek z np 200/2 ale to jak byś porównał D90 z D3x. MZ 18-105 się broni chociażby jakość/cena :)

asia18001
29-12-2011, 13:14
Ogólnie jakieś 2 tys mam na obiektyw i nie wiem czy nikon czy tamron czy sigma

micz87
29-12-2011, 13:17
Marka nie ma znaczenie, w każdej znajdziesz bardzo udane modele jak i gnioty. Przejrzyj stronę, która podesłałem Ci wczesniej (mimo że niektórzy zarzucaja jej stronniczość). W każdym razie masz tam sample i sama możesz zobaczyć, co dane szkiełko potrafi.

Na start weź Tamiego 17-50 będzie uniwersalny i jasny. Za zaoszczędzone 700 zł dokup drugą lampę.

TMB
29-12-2011, 13:22
zgadzam się, kup Tamrona...braciszek ongiś się nim bawił i był zadowolony :)

Daniel_Foto
29-12-2011, 13:28
Weź tamrona i módl się żebyś trafiła dobrą sztukę albo wybierz ją z pośród kilku egzemplarzy :)

micz87
29-12-2011, 13:39
Weź tamrona i módl się żebyś trafiła dobrą sztukę albo wybierz ją z pośród kilku egzemplarzy :)

Prościej? Kup od Cichego - ja nie żałuje, mam świetną sztukę.

Daniel_Foto
29-12-2011, 13:42
Prościej? Kup od Cichego - ja nie żałuje, mam świetną sztukę.

Albo i tak :) Sory za moje uprzedzenia do tamrona alee jakoś nie zbyt przypadła mi do gustu ta marka szkieł. ;]

micz87
29-12-2011, 14:01
Albo i tak :) Sory za moje uprzedzenia do tamrona alee jakoś nie zbyt przypadła mi do gustu ta marka szkieł. ;]

Jak masz problematyczną sztukę to całkowicie zrozumiałe :( Ja na swoja złego słowa nie powiem. Szkoda, że u Tamrona kontorla jakości kuleje :/

soja
29-12-2011, 14:24
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198276
w tym watku jest mowa o problemach D7000 z objektywami sigmy. Nowa wersja oprogramowania stawia wyzej poprzeczke producentom niezaleznym, nie wiem jak wyglada to w zestawie D7000 i Tamron. Warto jednak to sprawdzic przed kupnem objektywu.

kazwita
29-12-2011, 14:25
a co sądzicie o OBIEKTYWIE NIKKOR 18-105 f/3.5-5.6G ED VR

Wspomniany obiektyw jest całkiem moim zdaniem dobrym wyborem na początek. Szkło jest niedrogie, uniwersalne i da się nim robić całkiem przyzwoite zdjęcia. Oczywiście ma swoje ograniczenia (o czym Koledzy już zdążyli wspomnieć), ale wydaje mi się, że w fotografowaniu statycznej kompozycji kwiatowej jasność obiektywu nie ma pierwszoplanowego znaczenia. Natomiast warto pomyśleć o porządnym statywie pod aparat i lampę (ew. lampy).

robert.michal
29-12-2011, 14:48
Micz87 - z tego co napisałeś ona podąża twoją drogą :). Efekty jak mówisz po 1,5 roku widać na linku. Gratulacje oby na allegro były same takie zdjęcia. Twoje posty to rzeczywiście dużo dobrych rad.
Gdyby skorzystała z płatnych kursów u Kolegi to zrobiła by świetne zdjęcia weselnej awantury z bukietem lecącym w stronę pana młodego - bo jak widać takie zdjęcia Kolega ma we krwi.
Sztuka układania kwiatów to parę wieków dorobku, w Japonii jest bodajże ponad 3 tysięcy szkół ikebany, (nie piszę o ilości szkół, lecz o ilości stylów).
Zasady kompozycji są inne niż w fotografii i mają podbudowę filozoficzną. Pisanie, że z marszu nauczę cię robić świetne zdjęcia kwiatów bo mam oko do wyrażania emocji ludzkich, uchwycenia chwili, dobrze radzę sobie z kompozycją - no trafił swój na swego.
Podałem tylko przykład statywu , który spełni jej oczekiwania, reszta to była podbudowa psychiczna. Nie doradzałem jej aby nie kupowała lamp, ale aby już zaczęła robić zdjęcia tym co ma i analizowała. Nawet jak na długim czasie naświetli poruszając latarką to może wyjść super ujęcie , a ona się wiele nauczy o oświetleniu.
Najfajniejsze zdjęcia są jednak w książkach o układaniu bukietów - i sprawdź jak niektóre są oświetlone to się zdziwisz,

micz87
29-12-2011, 14:53
Sztuka układania kwiatów to parę wieków dorobku, w Japonii jest bodajże ponad 3 tysięcy szkół ikebany, (nie piszę o ilości szkół, lecz o ilości stylów).
(...)
Najfajniejsze zdjęcia są jednak w książkach o układaniu bukietów - i sprawdź jak niektóre są oświetlone to się zdziwisz,

Heh, przyznam że taką działka się nigdy nie interesowałem :) Podałem tylko przepis na w miarę proste rozwiązanie problemu :)

Zeb McKane
29-12-2011, 16:11
Nie jestem w temacie "florystyki kościelnej" lecz wszedłem na kilka stron firm reklamujących się w tej materii. Hmm ze skrajności w skrajność lecz na prawdę dobrych zdjęć trochę mało a szkoda...
Moja rada: 1. daj na forum kilka linków do stron/fotografii które się Tobie podobają i takie będziesz chciała robić
2. Na tym etapie dyskusji ja temat zaatakowałbym dwoma stałkami nikona 35 i 50 (1,8) + do szerokiego używany 18-70 lub 18-105 (duży plus za VR). Oczywista wszystko może być używane lub nowe. Do tego lampion SB700, dobry statyw i jakiś mały lapek.
3. księga o podstawach fotografii oraz dużo czasu na analizę zdjęć prezentowanych na naszym forum...
4. Do obróbki na początku wystarczy darmowa picasa

5. Twoje zdjęcia mają być reklamą Twojej pracy i przekładać się na zamówienia i na ZAROBKI!!!! Dobre fotografie potrafią przedstawić daną rzecz czy kompozycję co najmniej tak atrakcyjnie jak w rzeczywistości, "ZŁE" - ZDECYDOWANIE GORZEJ NIŻ W RZECZYWISTOŚCI - co również może przełożyć się na powyższe...

Reasumując pokaż nam jak miałyby wyglądać Twoje docelowe zdjęcia!!!!

asia18001
29-12-2011, 18:08
Którego byście proponowali Tamron 17-50 f/2.8 SP XR Di II LD lub Tamron 18-270 mm f/3.5-f/6.3 XR Di-II VC ze stabilizacja

mOSAd
29-12-2011, 18:25
18-270 jest kompletnie zbędny w twojej działalności. Tamron 17-50 wystarczy na początek. Kiedyś uzupełnisz go obiektywem Nikkor 105mm f/2.8 VR mikro, który razem z nim będzie tworzył idealny tandem do tego typu zdjęć. Chodzi o to, że przy pomocy jasnego obiektywu (f/2.8 ) o długiej ogniskowej (105mm) uzyskasz bardzo ładne rozmycie tła za bukietem. W tym momencie na zdjęciu będzie widać przede wszystkim bukiet, a nie całe otoczenie. Dodatkowym bonusem tego obiektywu jest redukcja wibracji oraz możliwość zrobienia zdjęć makro, co może być przydatne w takiej działalności. Niestety cena odzwierciedla tę uniwersalność.

Obiektywy o długiej ogniskowej (czyli przykładowo 200mm), ale ciemne - niewiele pomagają. A sporo szkodzą, gdyż jakość optyki jest o wiele gorsza.

Profesjonalista wybrałby jednak kilka jasnych stałek do tego celu. Na przykład Sigma 20mm f/1.8, Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 50mm f/1.8 G. Gdyby oszczędzał pieniądze, to zamiast 105VR, być może kupiłby Tamrona 90mm f/2.8 Macro.

W zdjęciach kwiatów istotne jest jak obiektywy oddają - rysują, rozmywają - drugi plan zdjęciowy. Czyli jaki mają bokeh. Nie szukamy więc byle jakich obiektywów, a warto chwilę wybór przemyśleć i dokładnie określić swoje potrzeby.

PS. Przynajmniej jedna lampa będzie baaaaardzo pożądana. Można zacząć od jednej i dokładać w miarę potrzeb i pieniędzy. Można na samiusienieńkim początku obyć się bez, ale może to momentami boleć. Sama obsługa lampy to też inna bajka i nie będzie ona służyć do tego, by siedzieć na korpusie. Będzie ona stać gdzieś na statywie i oświetlać nasz bukiet z góry, pod skosem lub jeszcze inaczej. Kwestia oświetlenia i obsługi lampy to jednak całkiem spory i wcale nieprosty temat.

ryszkut
29-12-2011, 21:15

no bardzo szkoda że nie ma debili którzy za darmo odawalą za ciebie robotę.

mówię ci - zapłacisz mi to dostaniesz wszystkie informacje jakich potrzebujesz w czasie za jaki mi zapłacisz.
za darmo kwiatki robisz ? czy jak ?!

Daniel_Foto
29-12-2011, 21:20
no bardzo szkoda że nie ma debili którzy za darmo odawalą za ciebie robotę.

mówię ci - zapłacisz mi to dostaniesz wszystkie informacje jakich potrzebujesz w czasie za jaki mi zapłacisz.
za darmo kwiatki robisz ? czy jak ?!

:mrgreen:

PS. A ja myślałem że istnieje coś takiego jak bezinteresowność.

ryszkut
29-12-2011, 22:55
chętnie. moja kobieta ma w lutym urodziny. już mogę podawać adres?
takie fajne te kwiatki poproszę. takie ze wstążką czy jakoś tak, nie mam o tym pojęcie ale na pewno kupię sobie kwiatka i go jakoś tam złoże. mam płacić za układanie kwiatka ? no gdzie...

asia18001
29-12-2011, 23:23
chętnie. moja kobieta ma w lutym urodziny. już mogę podawać adres?
takie fajne te kwiatki poproszę. takie ze wstążką czy jakoś tak, nie mam o tym pojęcie ale na pewno kupię sobie kwiatka i go jakoś tam złoże. mam płacić za układanie kwiatka ? no gdzie...

powiem tak spadaj szkoda ciebie bo sa osoby które potrafią dać pomoc bezinteresownie ciekawe czy byłes madry jak zaczynałeś, Dziękuje tym którzy pomogli a jeżeli nawet nie pomogli to grzecznie próbowali DZIĘKUJE,

P.S ryszkut soryy ale na pewno tak przemądrzałego nauczyciela bym nie zabrała , SZKODA ze uważasz ze Bóg umie na 5 ty umiesz na 4 a cała reszta ledwie na 2

ryszkut
29-12-2011, 23:29
bardzo mi przykro. w boga i nadprzyrodzone moce nie wierzę.
szukałaś idiotów który za ciebie odwalą robotę, po to żeby zdobyć kasę. chciałaś to zrobić za darmo. debila nie znalazłaś, wiec jedyne co pozostaje ci to się wycofać?

nie jestem nauczycielem. w życiu nie musiałbym robić kursów gdyby ludzi twojej mentalności było mniej. zaproponowałem, nie chcesz, czill, ale teraz masz problem bo musisz sama poświęcić na to czas.
za pracę się płaci droga pani.

idę coś zjeść. pozdrawiam i mam nadzieję nie do usłyszenia

Rycerz
30-12-2011, 01:05
powiem tak spadaj szkoda ciebie bo sa osoby które potrafią dać pomoc bezinteresownie ciekawe czy byłes madry jak zaczynałeś, Dziękuje tym którzy pomogli a jeżeli nawet nie pomogli to grzecznie próbowali DZIĘKUJE,

P.S ryszkut soryy ale na pewno tak przemądrzałego nauczyciela bym nie zabrała , SZKODA ze uważasz ze Bóg umie na 5 ty umiesz na 4 a cała reszta ledwie na 2

zasady interpunkcji itp. jednak jeszcze obowiązują.
I są wyrazem szacunku do drugich... litości. Wiem, że emocje w tym watku się pojawiły, ale prosimy o przecinki i kropki ;-) trudno odczytać i zrozumieć ten potok słów. A bez tego trudno o pomoc.

prz3mo
30-12-2011, 01:20

Hamuj się trochę koleżanko.
Zacznij pisać "po polsku", z zachowaniem zasad choćby interpunkcji, albo się pogniewamy. Pierwsze i ostatnie słowne ostrzeżenie.

swider
30-12-2011, 01:22
PROSZE O ZAMKNIECIE TEMATU
Jesteś tego pewna (pytanie raczej retoryczne, bo prośba w swej formie nad wyraz jaskrawa)?

Jak rycerz raczył wspomnieć, proszę się skupić na poprawnym formułowaniu myśli. Na forum zwyczajowo dbamy o poprawną polszczyznę i sposób wyrażania swojego zdania… A słowa takie jak spadaj, nie należą do grupy stosowanych na forum i można zarobić ostrzeżenie, nie pisząc już o kulturze.

Ryszkut… Ciebie proszę o stonowanie bo wszystkie posty ociekają niewybrednymi przytykami zahaczającymi o chamstwo -- ochłoń.

PS
Przemek ma lepszy refleks. ;)

asia18001
30-12-2011, 01:42
To mozesz zamknąć temat bo widze ze tutaj na tym forum nie ma za bardzo życzliwych osób . Cztery osoby pomogły. 2 osoby na priv reszta na ogólnym, Jednak tak jak mnie ostrzegali forum nie jest przyjazne dla nowicjuszy . Pozdrawiam

swider
30-12-2011, 01:59
To mozesz zamknąć temat […]
OK.