PDA

Zobacz pełną wersję : urzadzenie wielofunkcyjne

Strus
28-12-2011, 05:13
Mam Epsona sx215 i zasadniczo mi wystarcza. Ma jednak 2 wady - jest dosc spory i nie ma wifi.
Mozecie polecic cos co:
- ma skaner, drukarke i xero
- ma wifi
- ma jak najbardziej kompaktowe rozmiary
- ma tanie i w miare przyzwoite zamienniki

Nie zalezy mi kompletnie na druku zdjec bo od tego sa laby. Glownie drukuje ogolnie pojete dokumenty i zasadniczo dzieje sie to sporadycznie. Stad pomysl na cos z wifi bo bede mogl usunac klocka z biurka.

Edit:

Znalazlem Epson'a SX235W, ktory pewnie zrobilby swoje i jest maly ale czytalem ze sa problemy z uruchomieniem wifi z uwagi na WPS .... Ktos mi wyjasni o co chodzi? Bo z tego co zrozumialem jesli mój router nie obsluguje WPS to dupa blada i wifi nie bedzie

MariuszS
28-12-2011, 07:56
WPS to tylko ułatwienie konfiguracji wifi w urządzeniu,bez tego wprowadza się parametry ręcznie i też działa. Często np. HP pobiera parametry z komputera do którego jest podłączona podczas instalacji.

renard
28-12-2011, 11:04
Jeśli nie masz priorytetu na Epsona to mogę polecić urządzenie Brother DCP-J315W
Tanie i sprawne, tusz względnie tani. Ale zamienniki już bardzo tanie.
Konfiguracja wifi trochę irytująca ale jeśli zrobisz to po kablu to zajmie Ci dosłownie minutę, problemów z akceptowaniem klucza brak.
Oczywiście później łączność wifi ładnie działa.
Jest niski więc zawsze można gdzieś wcisnąć.
Tyle ode mnie ;-)

Strus
28-12-2011, 13:23
Ten Brother kosztuje 65 funtów Vs Epson którego mogę kupić teraz za 35

docxxx
28-12-2011, 13:39
Jeśli nie masz priorytetu na Epsona to mogę polecić urządzenie Brother DCP-J315W
Tanie i sprawne, tusz względnie tani. Ale zamienniki już bardzo tanie.
Konfiguracja wifi trochę irytująca ale jeśli zrobisz to po kablu to zajmie Ci dosłownie minutę, problemów z akceptowaniem klucza brak.
Oczywiście później łączność wifi ładnie działa.
Jest niski więc zawsze można gdzieś wcisnąć.
Tyle ode mnie ;-)

Mam J715W. Ten model ma automatyczny podajnik papieru. Szalenie przydatna opcja.
Problemow z podlaczeniem do wifi nie mialem. Ot, wykrylo siec, wspisalem haslo i juz. Tusze smiesznie tanie. Ostatnio kupilem dwa komplety (CMYK), bo wysylka byla drozsza od jednego kompletu ;)
ps. Jesli cena jest krytyczna wartoscia, to pozniej nie pisz, ze cos Ci nie pasuje.

Strus
28-12-2011, 13:44
ps. Jesli cena jest krytyczna wartoscia, to pozniej nie pisz, ze cos Ci nie pasuje.

Czy ja napisałem że mi coś nie pasuje ?? Podałem suchy fakt. Prawie 100% różnicy w cenie to chyba może zrobić różnicę ?

rychu_cmg
28-12-2011, 13:53
Również polecę Brother DCP-J315W. Mam ją od roku, żadnych problemów i zamienniki za grosze.

Zolty
28-12-2011, 14:17
Ciekawe po ilu wymianach tuszu te 30 GBP różnicy w cenie zniknie....

Strus
28-12-2011, 14:31
Patrząc na ceny w UK to po mniej więcej 20 wymianach całego kompletu. Czyli w moim przypadku pewnie po jakiś 3ech -4ech latach.

Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć że Brother nie wydrukuje nawet nic w czerni jeśli skończy się np cyjan ? Czyli że trzeba uzupełnić cyjan nawet jeśli drukujemy tylko w czerni ?

Jaworus
28-12-2011, 21:52
Na pewno, sprawdzałem przed chwilą, J315W nie wydrukuje w czarnym jeżeli wyciągniesz np. żółty, czy jest tak samo jeżeli jest zamontowany ale pusty nie pamiętam, jednak wydaje mi się, że tak. Dla mnie nie jest to najmniejszy problem, od początku używam w niej tuszy firmy Dulin, zestaw 10 sztuk (4 czarne + 6 kolorów) kosztuje 65zł+wysyłka i zawsze w szufladzie leżą zapasowe.

marcinc
28-12-2011, 23:35
Polecam Brothera. Bardzo tania eksploatacja. Od ponad dwóch lat w firmie i nadal drukuje;) Cały czas na zamiennikach.
Wcześniej był jakiś Canon i Epson. Padły po niecałym roku, a dokładnie zatkały się głowice. Brothera poleciłem znajomym i też są zadowoleni.
W firmie mam DCP-135C, a znajomi DCP 375CW wifi

Strus
04-01-2012, 13:46
Jakies inne propozycje?

samson09
04-01-2012, 14:11
Nie wiem jak hp dzisiaj, ale poszukaj moze u nich. Zawsze byli dosc tani w utrzymaniu.

Strus
14-03-2012, 13:09
Panowie, czy w tym Brotherze da się wyjąć głowicę do czyszczenia ? Bo mój SX215 się właśnie zapchał/zapowietrzył i czyszczenie kilkunastokrotnie nie pomaga. Śmietnik czyli

Kordian d70
09-05-2012, 20:45
Ja mam pytanie do użytkowników tego sx 235w, bo mam w sumie zamówioną na jutro, ale jeszcze trochę się waham.

Jak wygląda prędkość wydruku, bo bardzo różnie podają, chodzi mi konkretnie o tekst.
W HP miałem wybór jakości: robocza, szybka, normalna ... i na roboczej poprostu wyrzucało kartki ;-)

Jak to wygląda w przypadku tej drukarki i czy spełnia one wymagania typowo domowej drukarki.

Dzięki.

Strus
09-05-2012, 22:11
Z tego co czytałem w necie to raczej o żadnym wyrzucaniu nie ma tu mowy. Po prostu dostajesz za co płacisz :)

Ja mojego 215 posłałem na śmietnik i na razie nic jeszcze nie kupiłem. Choć i tak mi najbliżej do 235

Kordian d70
10-05-2012, 21:08
Epson wlasnie zagoscil w moim domu.
Pierwsze wrazenia bardzo pozytywne, skaner przyzwoity, wifi rewelacja ;-)
Nie wiem tylko jak skonfigurowac moj tablet z ta drukarka ( goclever tab a 73 ) wie ktos czy sie da?

rychu_cmg
10-05-2012, 22:29
Epson wlasnie zagoscil w moim domu.
Pierwsze wrazenia bardzo pozytywne, skaner przyzwoity, wifi rewelacja ;-)
Nie wiem tylko jak skonfigurowac moj tablet z ta drukarka ( goclever tab a 73 ) wie ktos czy sie da?
Google Cloud Printing, albo PrintShare

Strus
10-05-2012, 22:47
Kordian, daj znac za jakis czas jak wrazenia. Bede zobowiazany. Ja glownie dokumenty drukuje dlatego to mnie glownie interesuje

Kordian d70
11-05-2012, 09:30
generalnie też potrzebuję jej raczej do drukowania tekstu, ale kupię papier foto i zrobię test ;-)

marcinc
11-05-2012, 09:51
Będę się powtarzał, ale po raz kolejny polecę Brothera. W firmie śmigam na DCP-145C i nie mam żadnych problemów od początku użytkowania. Nie pamiętam dokładnie ile to już czasu, ale jak do tej pory najdłużej używane spośród dotychczasowych drukareczek. Wcześniejszy EPSON teraz nie pamiętam jaki to był model, ale też z tych tańszych zapchał się po niecałym roku. Koszty eksploatacji śmiesznie tanie. Jakość drukowanych i kserowanych dokumentów świetna, zdjęcia na papierze foto też wychodzą całkiem przyzwoite jak na tak tanie urządzenie.
Naprawdę polecam:)

Do domowego użytku jak padnie mój Canon PIXMA IP4500 to zakupię urządzenie Brother DCP-J315W (http://allegro.pl/listing/product.php?category=63013&change_view=1&order=bd&product=MDllOUoQFVtUG18BAwVTAQkVR1BFbQxWEgNVRDEyZT I%3D&sg=0&string=brother)

p/s
wcześniej podałem symbol DCP-135C (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2659624&postcount=11). Pomyliłem się w literówce, miał być 145C.

swider
25-05-2012, 17:31
Odświeżę temat bo i u mnie przyszedł czas na wymianę leciwego Lexmarka. :)

Brother DCP-J315W
Widzę, że wszyscy chwalą i polecają to urządzenie. Tylko mam dwa pytania:
1. Czy ktoś używa tej drukareczki na Windows 7 x64? Jakieś problemy?
2. Jak w końcu jest z tymi brakującymi/pustymi tuszami o które pytał struś? Będę mógł wydrukować coś w czarno-bieli jeśli któryś z pojemników z kolorem będzie pusty?

Ewentualna alternatywa dla tego Brothera, tak w okolicach 400 zł?

Skrobnijcie proszę kilka słów… :)

KS
25-05-2012, 18:27
Brothery mają kiepski skaner. Dorzuć trochę i kup Epsona PX...

Poza tym nie podoba mi się transport papieru w Brotherach. Kartka musi być 'zawinięta', przez co często mój 'były' DCP blokował papier.
Dzięki takiemu 'transportowi' papier uszkodził mi jakimś cudem głowicę - wymiana: ~koszt nowego urządzenia. Kupiłem Epsona i jestem baardzo zadowolony! :)

rychu_cmg
25-05-2012, 18:55
Odświeżę temat bo i u mnie przyszedł czas na wymianę leciwego Lexmarka. :)

Widzę, że wszyscy chwalą i polecają to urządzenie. Tylko mam dwa pytania:
1. Czy ktoś używa tej drukareczki na Windows 7 x64? Jakieś problemy?
2. Jak w końcu jest z tymi brakującymi/pustymi tuszami o które pytał struś? Będę mógł wydrukować coś w czarno-bieli jeśli któryś z pojemników z kolorem będzie pusty?

Ewentualna alternatywa dla tego Brothera, tak w okolicach 400 zł?

Skrobnijcie proszę kilka słów… :)
Mam i używam pod Windows 7 64bit przez WIFI (przez kabel też działało) problemów nie mam, jedynie pod UBUNTU mam problem z marginesami przez co czasami wcina mi część tekstu. Wydaje mi się, że jak któryś z pojemników z tuszem był pusty to blokowało drukarkę i wyświetlało alert o konieczności wymiany. Tusze są tanie jak barszcz.

swider
25-05-2012, 19:35
Brothery mają kiepski skaner. Dorzuć trochę i kup Epsona PX...
Trochę? Nieomal dwa razy tyle. :D
Dochodzi też kwestia, że skaner będzie głównie używany do kserowania różnych dokumentów, więc jego jakość tak naprawdę ma drugorzędne znaczenie. :)

Mam i używam pod Windows 7 64bit przez WIFI (przez kabel też działało) problemów nie mam, jedynie pod UBUNTU mam problem z marginesami przez co czasami wcina mi część tekstu. Wydaje mi się, że jak któryś z pojemników z tuszem był pusty to blokowało drukarkę i wyświetlało alert o konieczności wymiany. Tusze są tanie jak barszcz.
Dzięki za informację. Fajno, że z siódemką nie ma problemu. :)
Co do tuszy… orientujecie się jak to jest w drukarkach innych producentów? Mają zaimplementowany podobny mechanizm… w sensie blokowanie urządzenia po wyczerpaniu tuszu w jednym z pojemników?

KS
25-05-2012, 20:04
Ja tam na Agito widzę pomiędzy DCP-J315W a PX660 170 zł różnicy... zrobisz jak będziesz uważał. Tusze do Brothera pewnie będą tańsze. Poza tym... drukarkę kupuje się raz na kilka lat, nie co miesiąc...

I jak lubisz trochę pożółkłe skany... ;)

swider
25-05-2012, 20:25
Ja tam na Agito widzę pomiędzy DCP-J315W a PX660 170 zł różnicy...
A widzisz… ja sprawdzałem inny model bo wcześniej nie sprecyzowałeś, napisałeś tylko serię -- PX. Wziąłem do porównania jakiś inny model (wg popularności), który kosztował jakieś 620 zł (najniższa cena na Ceneo). Stąd nieporozumienie. :)

marcinc
01-06-2012, 17:29
Kupiłem Epsona i jestem baardzo zadowolony! :)

A jak długo używasz Epsona i czy korzystasz z oryginalnych tuszy czy zamienników?

docxxx
01-06-2012, 18:10
Mam J715 z ADF. Po wifi na w7 64 smiga jak ta lala. Tusze smiesznie tanie. Az musialem wziac dwa komplety, aby wyszlo mi drozesz niz sama przesylka ;)

KS
01-06-2012, 21:09
A jak długo używasz Epsona i czy korzystasz z oryginalnych tuszy czy zamienników?

Epsona mam od ponad roku i korzystam tylko z oryginalnych tuszy. Nie drukuję dużo, dlatego nie bawię się w zamienniki.

marcinc
01-06-2012, 23:51
Dla jednych liczy się bardzo tania eksploatacja w rozsądnej jakości, a dla innych bardzo dobra jakość za odpowiednią cenę. Wybór należy do kupującego.
Oczywiście do Epsona również są zamienne tusze, ale ja niestety nie mam dobrego doświadczenia w pracy Epsona z zamiennikami. Głowica zatkała się na dobre po kilku miesiącach, natomiast Brother działa na nich od samego początku (nie pamiętam dokładnie, ale tak ok ponad 2 lata). Stosuję zamienniki UNINK.
Nie jestem jakimś zagorzałym fanatykiem marki Brother :). Po prostu jestem bardzo zadowolony z tego TANIEGO urządzenia i polecam go innym.

KS
02-06-2012, 08:56
Miałem Brothera w domu, mam w pracy i jedyną zaletą tego urządzenia jest tania eksploatacja. ;)

Jaworus
02-06-2012, 17:57
Miałem Brothera w domu, mam w pracy i jedyną zaletą tego urządzenia jest tania eksploatacja. ;)

Moim zdaniem zalety są przynajmniej dwie.
Pierwsza to oczywiście bardzo niskie koszty eksploatacji, ponieważ zamienniki tuszy kupuje się po kilka złotych za kolor.
Druga to bezproblemowe działanie. Mojego DCP-J315W używam od roku, zawsze z tuszami Dulin, zastosowania wyłącznie domowe, czyli wydruki dla dzieciaków do szkoły (czarno-białe i kolor), ksero, czasami jakieś skany. Zużyłem przez ten czas prawie 4 ryzy papieru i dwa komplety tuszy. Ani razu nie miałem z tą drukarką kłopotów, tusze nie zasychają, papier się nie zacina, bez dwóch zdań najlepsza drukarka jaką miałem w domu do tej pory. W stosunku do HP OfficeJet ileśtam, którego miałem przed tym Brotherem to wręcz cudo. Jedynym mankamentem jest czas druku zdjęć, na papierze foto 10*15 w jakości foto drukuje się kilka minut. Efekt końcowy jest moim zdaniem całkiem niezły, ale prędkość nie powala. Z całą pewnością do drukowania dużej ilości fotek się nie nadaje, ale wszystkie inne zadania w zastosowaniach domowych spełnia idealnie.

Korchez
03-06-2012, 12:30
Mam Brothera A3 i nie mogę powiedzieć że jest tani w eksploatacji. Drukuję mapy na nim na folii i nie mogę używać zamienników. Czarny za 90 zł średnio na półtora miesiąca starcza. Tanio nie jest. Myślę o kupnie jakiegoś HP A3
Jak ma być drogo to chociaż niech będzie dobrze.

Jaworus
03-06-2012, 18:17
Problem w tym, że wątek dotyczy małego urządzenia wielofunkcyjnego do domu (drukarka, scaner, ksero). Nie przeskakujmy od razu na sprzęt o innym przeznaczeniu i zupełnie innych cenach, ponieważ tam koszty użytkowania i ich rozłożenia na modele mogą być zupełnie inne. Co do drukarek HP, to u mnie na biurku długo produkt tej firmy nie zagości. Jak pisałem wcześniej przed Brotherem miałem HP OfficeJet (wersji nie pamiętam), która w zakupie była droższa od Brothera, chociaż nie miała scanera. Tusze z chipem, w okresie kiedy jej używałem nie występowały do nich zamienniki, zużywały się w tempie masakrycznym i kosztowały około 200zł za komplet. Zdarzały się sytuacje, że po wydrukowaniu na nowym komplecie kilkunastu stron tekstu i zdjęć, po dwóch lub trzech tygodniach bezczynności (ale z podłączeniem do prądu) kompletnie zasychały dysze i ich czyszczenie (wielokrotne, aby dało się coś wydrukować) zużywało resztę tuszu. :( Być może miałem jakiś felerny egzemplarz, ale teraz sprzętu HP mam dość na dłuższy czas.

clusca
04-06-2012, 12:23
Mały hint dla osób pytających o to, czy drukarka będzie drukowała po wyczerpaniu jednego z kolorów. Otóż w moim CANONIE Pixma IP 6700D. czy jakoś tak, po wyczerpaniu jednego z kolorów... d.u.p.a., nie chciał drukować. Wystarczyło jednak w opcjach drukowania zaptaszkować drukowanie w skali szarości i drukarka ożyła :) Może w innych urządzenia też tak to można ominąć.