PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W pastelach ...

harb
27-12-2011, 20:01
...zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc6994orgnowyk1sskwadr.jpg/)

pozdrawiam :)

dem
27-12-2011, 20:44
Mnie się podoba, a o to w gruncie rzeczy chodzi w fotografii :D

Wszystkiego dobrego w NR.

Radek_1
27-12-2011, 21:03
Ładnie, ale khaki więcej na rzecz pasteli. Miewałeś bardziej pastelowe obrazki...

harb
27-12-2011, 21:13
Ładnie, ale khaki więcej na rzecz pasteli. Miewałeś bardziej pastelowe obrazki...

:):):) zima i bez światła ( wschodu z Nikonozaurem i Darko, nie doczekaliśmy się ) to z dzisiejszego poranka :)

Romano H.
27-12-2011, 21:16
jak widać nawet nie trzeba wiele światła do dobrego kadru.

jarekf34
27-12-2011, 21:43
Zgadza się szczególnie jak ktoś potrafi to dobrze obrobić :) bo tu jest fajnie.

PABLOOK
27-12-2011, 21:45
Fajnie jest, tak delikatnie podane :).

mosq
27-12-2011, 22:18
bardzo fajne.

Radek_1
27-12-2011, 22:29

z tym bezsprzecznie trzeba się zgodzić ... po ciemku też da się kadrować ;)

jacoslavgth
27-12-2011, 22:34
bardzo zacne...

Greg77
27-12-2011, 23:25
Swiat zwariowal....Janek pomemlal:D Dobrze zrobione.....troche ciemniej bym to widzial, ale to juz moze byc kwestia monitora...lub widzimisie;)

Kulten
28-12-2011, 00:12

Nie potrafię wygłówkować co jedno z drugim ma wspólnego?

Zdjęcie jest ok ale zwłaszcza te pierwszoplanowe paliki za mocno zlewają się kolorystycznie z otaczającym je piachem. Poza tym są zbyt mocno wyciągnięte. Kadrowo zbyt nisko sfotografowane w stosunku do wysokości tychże palików. W efekcie tych palików jest jednocześnie za dużo jak i za mało. Brzmi może bełkotliwie ale tak to odbieram :) . Patrząc na cały obraz (zdjęcie) to mz jest płasko. I w świetle moich doświadczeń przy takim świetle nie warto zakładać NDka.

Takie jest moje spojrzenie i nie trzeba się z nim zgadzać.

Radek_1
28-12-2011, 01:01
Nie potrafię wygłówkować co jedno z drugim ma wspólnego?

Kulten
28-12-2011, 01:07

Mimo szczerej jak wierzę pomocy nadal nie łapię :P .

Radek_1
28-12-2011, 01:22
zatem znaleźliśmy się w tym samym położeniu ...

harb
28-12-2011, 06:11
napisał Kulten

...ale zwłaszcza te pierwszoplanowe paliki za mocno zlewają się kolorystycznie z otaczającym je piachem. Poza tym są zbyt mocno wyciągnięte...

ani jedno ani drugie, na plenerze byliśmy we trójkę, warunki jakie zastaliśmy to wiatr w porywach do 120 km na godz. co widać na oblepionych piachem palach, stąd może wrażenie ich zlewania się z otoczeniem, oraz wrażenie ich wyciągania, czego nie robiłem gdyż nie było takiej potrzeby

...Kadrowo zbyt nisko sfotografowane w stosunku do wysokości tychże palików. W efekcie tych palików jest jednocześnie za dużo jak i za mało...

ja sadzę iż jeszcze niższe kadrowanie spowodowałoby ich "wydobycie" z kadru jednak mnie ich wysokość nie przeszkadza gdyż nie tylko one są tutaj atrybutem

... Patrząc na cały obraz (zdjęcie) to mz jest płasko...

tutaj mogę przyznać Ci rację gdyz jak wspomniałem, wschodu sie nie doczekaliśmy przeszkadzały nam chmury

...I w świetle moich doświadczeń przy takim świetle nie warto zakładać NDka.

nie było tutaj NDKa. były założone dwa filtry, szara połówka oraz filtr szary o nominale 0.9 i dość mocno przymknięta
przysłona (wszystko to dla lekkiego wydłużenia czasu naświetlenia)

Takie jest moje spojrzenie :) i również z nim nie trzeba się zgadzać :)

pozdrawiam :)

Nikonozaur
28-12-2011, 22:48
Ładnie, klasycznie i to co w tytule. Myślałem nad lekkim ochłodzeniem nieba, ale to takie moje widzimisię. ;)

harb
29-12-2011, 06:24
:mrgreen:

Samo zdjęcie ok.

widzę że zacytowałeś mój komentarz - każdy rozumie i ja również że mówimy o typowym filtrze ND czyli np. o filtrze
Hoya Szary NDx400, gdyz słabiutki filtr szary który zastosowałem ja, ma sie nijak do tych filtrów które zabieraja 10 działek przysłony i są używane przez wszystkich którzy bawią się fotografią z bardzo wydłuzonym czasie.
Fakt, ujałęm to niefortunnie