PDA

Zobacz pełną wersję : D300s - cofanie licznika stanu klapnieć

staruch
27-12-2011, 14:44
Jak w temacie jest to możliwe??
Wogóle w jakimkolwiek Nikonie jest to możeliwe?

Pytam bo mam dobrą okazje kupić dwu letniego D300s za drobne a klapnięć jest zaledwie 5000:shock:

NeXuS
27-12-2011, 14:49
podobnież tylko serwis zeruje licznik przy wymianie migawki, także albo pucha ma 5K (co wcale nie jest takie niemożliwe), albo 5K po wymianie migawki

staruch
27-12-2011, 14:54
A czy serwis uw taką dyspozycje adnotuje na karcie gwarancyjnej??

ramzey
27-12-2011, 14:57
podobnież tylko serwis zeruje licznik przy wymianie migawki, także albo pucha ma 5K (co wcale nie jest takie niemożliwe), albo 5K po wymianie migawki

Ja słyszałem że w puszczy Kampinowskiej jest człowiek który zeruje liczniki d300. Trzeba tylko o północy postawić flaszkę przy kapliczce zaraz przy brzózce z karteczką i numerem seryjnym i następnego dnia problem z głowy.

Goście w Mysłowicach podpinają podobno wiertarkę do złącza AF i przekręcają licznik do tyłu.

staruch
27-12-2011, 15:01
ramzey ... a tak na powaznie????

Desperados
27-12-2011, 15:02
Był juz o tym wątek i to bardzo duzy..
Z którego pamietam ze licznik moze tylko i wylacznie wyzerowac serwis Nikona. Przy wymianie migawki nic nie jest zerowane ponieważ liczba jest zapisywana na płycie głównej z czego mi wiadomo (jeśli sie myle to proszę mnie poprawić). A więc albo wymieniona plyta głwona ale ktos chce sie pozbyc bo moze nie jest mu potrzebny :D
Ale te "drobne" to poniżej 3 tysiecy ?

Ps. widze ze kolega z Wielunia to jakies 25 Km :D

staruch
27-12-2011, 15:12
Dzieki Desperados...

Nie tak dokładnie z Wielunia ale z pod Wielunia=Lututów ;) (napisałem Wieluń żeby przybliżyc wizualizacje kolegom)...

Grygolas
27-12-2011, 15:55
Jak w temacie jest to możliwe??
Wogóle w jakimkolwiek Nikonie jest to możeliwe?

Pytam bo mam dobrą okazje kupić dwu letniego D300s za drobne a klapnięć jest zaledwie 5000:shock:

Kupiłem 2 letnie body z przebiegiem 3600:)
Idzie? Idzie!

RobertMiernik
27-12-2011, 16:18
Migawki się standardowo nie zeruje, anie w serwisie ani nigdzie. Przy wymianie migawki też nie jest licznik zerowany, dlatego czasem można spotkać body z 500-600 tys klapnięć - czy to na jednej migawce da się sprawdzić tylko w serwisie (tam mają wszystko ponotowane - kiedy wymiana, przy jakim stanie itp).

Co do samego zerowania, to _jakoś_ na pewno się da, w końcu wszystko się da, ale nigdy nie widziałem oprogramowania, które by na to pozwalało. Niby nie szukałem jakoś dokładnie, ale kiedyś się za nim rozglądałem, mając nadzieję na jakieś oprogramowanie serwisowe, które pozwoli na większą konfigurację body - nie znalazłem.

siwyozzman
27-12-2011, 17:06
Widziałem raz screeny programu serwisowego do D70...opcja zerowania licznika tam była....szukaliśmy długo z kolego po chińskich i rosyjskich serwerach...skutek zerowy :)
Oprogramowanie zapewne istnieje ale raczej nigdy nie "wyciekło"...Najwyraźniej maja porządne procedury zabezpieczające...

madburn
27-12-2011, 18:14
i nigdy nie wycieknie - soft jest nic nie warty bez oprzyrzadowania - a to jest prakycznie custom made

staruch
27-12-2011, 22:44
dzięki wszystkim ...

Rycerz
27-12-2011, 23:11

pierwszą swoją cyfrową lustrzanką zrobiłem przez 7 miesięcy używania
o tyle zdjęć jak na obrazku poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/fus305-1.jpg
źródło (http://i48.tinypic.com/fus305.jpg)

więc da się kupić sprzet z takim przebiegiem ;-)
Pewnie że jest to dzisiaj trudne, ale możliwe.

Guciol
28-12-2011, 00:53
Skoro serwis potrafi wyzerować, to pewnie prywatnie też jest ktoś, kto to potrafi ;)

wer
28-12-2011, 04:27
Możliwe, że trzeba się wpiąć w płytę główną, a nie przez USB. Więc w domu nie da się wyzerować tego łatwo. Body z takim przebiegiem jest całkiem możliwe, ktoś kupił i używał rodzinnie albo mocno przyzwyczajony do analoga.

Długi
28-12-2011, 10:04
Podejrzewam, że moje d300s będzie miało po dwóch latach podobny przebieg, tylko nie będzie na sprzedaż :mrgreen:
Nie zarabiam na foceniu, a przyzwyczajenie z analoga jakieś pozostało i staram się nie robić fotek na zasadzie walnę serię dziesięciu, to ze dwie mogą się nadawać do oglądania.

boob
28-12-2011, 11:23
Podejrzewam, że moje d300s będzie miało po dwóch latach podobny przebieg, tylko nie będzie na sprzedaż :mrgreen:
Nie zarabiam na foceniu, a przyzwyczajenie z analoga jakieś pozostało i staram się nie robić fotek na zasadzie walnę serię dziesięciu, to ze dwie mogą się nadawać do oglądania.

i po dwudziestu latach będziesz miał puszkę, która klapnie 36tyś zdjęć....woow.
fakt mały przebieg, ale w 2031 będziemy robić fotki w trójwymiarze i tak też wyświetlać ! tyle, że w powietrzu, a nie na ekranie - prawdopodobne ? czas pokaże.
więc skoro masz możliwość = nie szkoda kliszy, to czemu nie zrobić trzech zdjęć więcej i nie wybrać dwóch perełek, zamiast mieć "prawie idealne". posiadanie cyfrowego aparatu nie zwalnia z myślenia.

docxxx
28-12-2011, 11:45
Możliwe, że trzeba się wpiąć w płytę główną, a nie przez USB.

Z tego co czytalem, to wpina sie przez gniazdo gripa. I pewnie cos w tym jest, bo nie sadze aby Chinczyk przy kontroil jakosci rozkrecal kazde body. Polski serwis na pewno tego nie robi. Lecza na odleglosc :mrgreen:

RobertMiernik
28-12-2011, 12:48
A co z body które nie mają gripa?

Może mają na prawdę dobrą politykę bezpieczeństwa i zwyczajnie nie wyciekło?

Wystarczy, żeby stanowisko serwisowe nie miało internetu/usb/flopa/nagrywarki i po problemie, uparty technik może co najwyżej wydrukować program otwarty w notatniku i przepisać ;>

Michaelius
28-12-2011, 13:40
W sumie mozliwe - kazdy inaczej wykorzystuje aparat , a scenariusz gdy ktos przy kasie wysuplal na d300 bo sie naczytal, ze to polprofesjonalna puszka a potem wyciagal ja kilka razy w roku na wakacjach jest realny.

staruch
28-12-2011, 13:51
Pytam bo mam okazje kupienić taki zestaw:

1. Aparat fotograficzny Nikon D300s(data zakupu 12.11.2009 plus pełne książki osłony gadżety itp.
2. Obiektyw AF – S Nikkor 28-300 mm f/3.5-5.6G ED VR (zakup 09-08-2011) plus osłony pokrowce książki itp.
3. Lampa błyskowa Nikon SB – 600 plus to samo co wyżej i dyfuzory zmiękczające
4. Osłona górnego monitora ze szkła hartowanego
5. Filtr UV Digital King PRO 77mm SLIM
6. Filtr Polaryzacyjny C-PL Digital King 77 mm SLIM
7. Karta pamięci SanDisk CompaktFlash Extreme III – 32 GB
8. Czytnik kart pamięci CompaktFlash na USB
9. Zapasowy akumulator EN-EL3e Hama 1500 mAh
10. Radiowy wężyk spustowy (pilot) z mocowaniem MC-30
11. Akumulatorki do lampy GP 2700 mAh – 4 szt. + ładowarka
12. Statyw mono-pad Manfrotto Modo 790B - 146 cm /39cm /
13. Torba na aparat z obiektywem i akcesoriami - Lowepro z pokrowcem przeciwdeszczowym model : Toploader Zoom 50 AW

Za cene 7000zł

I co za drogo??

burz
28-12-2011, 14:27
Po zakupie zestawu tego Kinga PRO natychmiast na śmietnik - bo tyle jest warty.

Długi
28-12-2011, 21:55
więc skoro masz możliwość = nie szkoda kliszy, to czemu nie zrobić trzech zdjęć więcej i nie wybrać dwóch perełek, zamiast mieć "prawie idealne". posiadanie cyfrowego aparatu nie zwalnia z myślenia.

Też cały czas powtarzam, ze cyfrówka nie zwalnia z myślenia, dlatego nie robię serii 10 zdjęć na jedno ujęcie ale z drugiej strony pozwalam sobie na większą swobodę niż przy analogu, o czym wspomniałeś. Pomyśl tylko, czy te 5000 zdjęć na dwa lata, to rzeczywiście tak mało dla kogoś, kto nie żyje z fotografii? To około 150 rolek 36 klatkowych filmów. 75 na rok. Nie wiem, czy robiłeś analogiem ale ja takiej ilości nigdy w roku nie zrobiłem. Teraz mam więc pełną swobodę i jak dla mnie 2500-3500 zdjęć na rok zupełnie mi wystarcza. No chyba, że zacznę robić zarobkowo albo stać mnie będzie na jakieś egzotyczne podróże 2 miesiące w roku, to na pewno ta ilość wzrośnie.

aikidudi
28-12-2011, 22:41

1. Aparat fotograficzny Nikon D300s(data zakupu 12.11.2009 plus pełne książki osłony gadżety itp.
2. Obiektyw AF – S Nikkor 28-300 mm f/3.5-5.6G ED VR (zakup 09-08-2011) plus osłony pokrowce książki itp.
13. Torba na aparat z obiektywem i akcesoriami - Lowepro z pokrowcem przeciwdeszczowym model : Toploader Zoom 50 AW

Za cene 7000zł

I co za drogo??

dla mnie osobiscie za drogo. Jeśli chcesz kupić to kupuj, ale większość z tych dodatków złaczonych w kupę da ci nie więcej niż 1000zł(pewnie i tak przedobrzyłem)nie wliczam obiektywu i lampy. Jeśli ma byc to okazja dla ciebie, a nie dla sprzedającego to max.5500zł za wszystko. Ja wiem, że nowy d300s to pewnie i z 5000zł kosztuje, ale mówimy o okazji czy o zwykłej sprzedaży? Za 7000zł to masz d700 z 35mm 1.8 i na począteki dłużej idealny zestaw. Jeśli d300 to nie za taką kasę.
Poszukaj może samego body z kitem np.18-105 a póxniej w miarę potrzeb kupisz sobie co ci tam pasuje. Teraz nakupisz szpargałów- choć wiecej jest napisane niż w rzeczywistości zobaczysz bo baterie czy jakies standardy do aparatu to nie jakaś łaska sprzedającego tylko zwykłe wyposazenie aparatu. Wszystkie dodatki w stylu statyw czy osłonki możesz kupić na ebayu w dobrej cenie. Nie wiem jakie masz doświadczenie z apratem, ale dostaniesz jakiegoś dalszego zooma i w pomieszczeniach będziesz kwiczeć.

andrstac
28-12-2011, 22:52
Z tego co czytalem, to wpina sie przez gniazdo gripa. I pewnie cos w tym jest, bo nie sadze aby Chinczyk przy kontroil jakosci rozkrecal kazde body. Polski serwis na pewno tego nie robi. Lecza na odleglosc :mrgreen:

Każde oprogramowanie serwisowe do puszek nikona podłącza się do PC przez USB. I jest opcja kasowania/ustawiania licznika (w jednym z programów, bo są dwa do każdej puszki). Jest też zapisywana informacja o liczbie wymian migawki.
Niestety oprogramowanie nie wyciekło na tyle, żeby było w jakiś prosty sposób dostępne, stety-niestety...

ramzey
28-12-2011, 22:54
Za 7000zł to masz d700 z 35mm 1.8 i na począteki dłużej idealny zestaw.

Do testów bateryjkowych na bf/ff

Ludzi bądźcie poważni, do pierwszego kwietnia jeszcze ponad 4 miesiące.

aikidudi
28-12-2011, 23:25
Do testów bateryjkowych na bf/ff

Ludzi bądźcie poważni, do pierwszego kwietnia jeszcze ponad 4 miesiące.

Nie wiem o ci biega. Ja chętnie bym zamienił większość z moich szpei na właśnie taki zestaw.
35mm jest krótka i ma swoje ograniczenia, ale jesli nie przeznacza na ten moment więcej kasy to spokojnie obfoci jakiś czas takim zestawem. Popatrz na zdjęcia wykonane takim właśnie sprzętem. Pewnie, że w zależności jaką fotografie preferuje takie będzie miec ograniczenia ale lepszy rydz jak nic. No chyba, że zacznie od 50mm 1.8 wtedy nie będzie miec np. takich przerysowań.

staruch
28-12-2011, 23:38
dla mnie osobiscie za drogo. Jeśli chcesz kupić to kupuj, ale większość z tych dodatków złaczonych w kupę da ci nie więcej niż 1000zł(pewnie i tak przedobrzyłem)nie wliczam obiektywu i lampy. Jeśli ma byc to okazja dla ciebie, a nie dla sprzedającego to max.5500zł za wszystko.

Obiektyw nowy bo kupiony w sierpniu tego roku a ostatnie zdjęcie jest właśnie z sierpnia tego roku tym obiektywem. koszt nowego to 3300 zł. Lampa tez nówka daje nam kolejne 1200 zł. Karta pamięci SanDisk CompaktFlash Extreme III – 32 GB daje 550 zł i choćby cała reszta to wydatek 700 zł. Suma daje nam 5750 zł. Cały zestaw to 7000 zł . Różnica to 1250 zł . Choćby niech było tej reszty 2000 zł to i tak według mnie sie opłaca bo za tyle używanego body nie kupisz. A wartośc szkła i lampy nie spada bo to są stosunkowo nowe sprzęty.

aikidudi
28-12-2011, 23:52
Obiektyw nowy bo kupiony w sierpniu tego roku a ostatnie zdjęcie jest właśnie z sierpnia tego roku tym obiektywem. koszt nowego to 3300 zł. Lampa tez nówka daje nam kolejne 1200 zł. Karta pamięci SanDisk CompaktFlash Extreme III – 32 GB daje 550 zł i choćby cała reszta to wydatek 700 zł. Suma daje nam 5750 zł. Cały zestaw to 7000 zł . Różnica to 1250 zł . Choćby niech było tej reszty 2000 zł to i tak według mnie sie opłaca bo za tyle używanego body nie kupisz. A wartośc szkła i lampy nie spada bo to są stosunkowo nowe sprzęty.

Twoja kasa, twoja decyzja. Ja napisałem co ja bym zrobił/nie zrobił. Wybór twój i jesli jesteś przekonany to tylko brać i cieszyć się sprzętem. Na pewno da wiele satysfakcji. Ja patrzę na zakup uzywanego sprzętu przeciwnie do nowego. Jesli był uzywany to znaczy że był używany i nigdy nie liczę ceny od nowego no chyba że chce sobie połechtać swoje ja że kupiłem taki sam sprzęt tylko taniej :).
Te wszystkie ceny które podałeś mogę zweryfikowac u siebie w firmie np. jutro i jeszcze poszukać używek na necie i na pewno nie kupię karty 32 sandiska za 500zł !
jak już wspomniałem twoja kasa więc ty rządzisz.
Jesli się zdecydujesz i kupisz to pochwal się wrażeniami.

staruch
29-12-2011, 00:03
Spoko...

jeszcze się zastanawiam. Jak masz jakies linki do którejś pozycji z tego zestawu mówie o nówkach i wg Ciebie najtańsze np karta 32 GB to daj znać puki czas, bo jak kupie i wyskoczysz mi z linkami to se będe w brode pluł ;)

Pozdro!

A co konkretnie kupiłeś i za ile?? porównam tylko :D

aikidudi
29-12-2011, 00:09
Spoko...

jeszcze się zastanawiam. Jak masz jakies linki do którejś pozycji z tego zestawu mówie o nówkach i wg Ciebie najtańsze np karta 32 GB to daj znać puki czas, bo jak kupie i wyskoczysz mi z linkami to se będe w brode pluł ;)

Pozdro!

A co konkretnie kupiłeś i za ile?? porównam tylko :D

z linkami nie ma sprawy. To co za ile kupiłem to nie powiem bo później ktoś mi powie na forum, że dorabiam się na sprzedaży swojego sprzętu :)

Powiem tylko, ze większość rzeczy kupiłem za około 60% wartości rynkowej :)
Co do karty to proponuje kilka o mniejszej pojemności bo jak ci padnie 32gb zdjęć to sobie dopiero będziesz w brode pluł

jo44
29-12-2011, 02:38
Obiektyw nowy bo kupiony w sierpniu tego roku a ostatnie zdjęcie jest właśnie z sierpnia tego roku tym obiektywem. koszt nowego to 3300 zł. Lampa tez nówka daje nam kolejne 1200 zł. Karta pamięci SanDisk CompaktFlash Extreme III – 32 GB daje 550 zł i choćby cała reszta to wydatek 700 zł.
Jaki przebieg ma ten aparat? To najistotniejsze w tym zestawie.
Z tą lampą to poleciałeś - SB600 teraz to 700 zł, a ta "cała reszta" to nie 700 zł ale zbyteczne śmieci.
Do 300s możesz sobie kupić kartę SD 32 GB za 200 zł - po co Ci taka za 550?

jo44
29-12-2011, 03:57
Jaki przebieg ma ten aparat? To najistotniejsze w tym zestawie.

No tak, już widzę - 5000. To chyba ta późna pora. :) Jeśli jednak tylko tyle to, nawet uwzględniając
że sporo w zestawie rzeczy bezużytecznych, jest to chyba całkiem rozsądna cena.
Obiektyw wprawdzie FX -owy (troszkę wąski u dołu), ale wygląda na całkiem porządny.

Rycerz
29-12-2011, 10:04

Za cene 7000zł

I co za drogo??

obiektytw możesz kupić na forumowej giełdzie za 2900zł [ i to na dodatek nowy z gwarancją ]
lampę za 600, 700 zł
body za 3000zł [ choć aktualnie są tylko d300 ]
to co piszesz nie jest jakąś rewelacją i okazją. To raczej normalna cena a dostaniesz mnóstwo dodatkowych śmieci [ po co ci teraz statyw ? ]. A karty lepiej mieć 4 po 8 GB bo w razie awarii jesteś w lesie.

Zrobisz oczywiście po swojemu, pewnie jeszcze podejrzewając że chcemy ci podebrać okazję ;-) ;-)
ale to nie jest okazja.
Fajnie jest mieć świadomość że puszka miała mały przebieg, ale co z tego?
Dla d300 i 20tysięcy klatek to mały przebieg.

Ja bym kupił jeśli już to d300s i do tego dwa obiektywy. Takie jakie ja chcę, a nie jakie mi ktoś wciska. I tyle w temacie.

TOP67
03-01-2012, 08:32
Ten obiektyw z fakturą i gwarancją schodzi na allegro poniżej 2 tys.