Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Plaża - Wspomnienie Lata - cz. 2
Witam Wszystkich,
Dopiero teraz człowiek ma czas na odgrzebanie letnich fotek;). Proszę o Wasze opinie i z góry za nie bardzo dziękuję:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/3280/fala2su5.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img82.imageshack.us/img82/7717/plazaug0.jpg)
Pozdrawiam:
AMI
Niedzwiedz
23-02-2007, 10:39
drugie bardzo przyjemne , niestety na pierszym blad i mala niedorobka :) tzn krzywy horyzont i jak by dac jeszcze dluzszy czas naswietlania ta fala byla by super :_
drugie bardzo przyjemne , niestety na pierszym blad i mala niedorobka :) tzn krzywy horyzont i jak by dac jeszcze dluzszy czas naswietlania ta fala byla by super :_
Niedźwiedziu, trochę off-topic, zerknąłem na Twoją sygnaturkę i patrzę Wesoła koło Radości. Otóż jest to niemożliwe - Wesoła jest na linii na Mińsk Mazowiecki, zaraz za Rembertowem, a Radość na linii otwockiej, zdaje się za Wawrem.
Cuś się to nie zgadza.. :)
Niedzwiedz
23-02-2007, 11:09
dobrze mowisz Swiatlo , ale to taka moja charakterystyczna wypowiedz jak kto pyta skad jestem :) mowie z wesołej kolo radosci na ulicy smiesznej :) (a poniewaz jestem usmiechnietym optymista wiec to pasuje :),
BTW od wesolej przez Park Mazowiecki na przelaj i jestem w Radosci :) mam nawet pare zdjec z tej wycieczki po Parku Mazowieckim :)
No tak ale to juz wogole bym "wyjarał" zdjecie .. strasznie byla duż rozpiętość EV. No właśnie po to te zdjęcia pokazałem żeby się dowiedzieć czy takie odblaski na wodzie ( wyjarane ze szczegółów ) są błędem ?
Pozdrawiam:
AMI
december
23-02-2007, 15:58
1 za bardzo wyjarane, ale 2 łądne kolory i kadr, dobrze że to nie kobieta.
1 za bardzo wyjarane, ale 2 łądne kolory i kadr, dobrze że to nie kobieta.
Dziekuje .. o to mi chodzilo zeby sie dowiedziec czy te przeswietlenia sa za bardzo .. tylko jak w takim wypadku naswietlac .. naprawde rozpietosc EV byla ponad 8 i moj D70 nie wyrabial...moze jakis polowkowy szary ??
dobrze mowisz Swiatlo , ale to taka moja charakterystyczna wypowiedz jak kto pyta skad jestem :) mowie z wesołej kolo radosci na ulicy smiesznej :) (a poniewaz jestem usmiechnietym optymista wiec to pasuje :),
BTW od wesolej przez Park Mazowiecki na przelaj i jestem w Radosci :) mam nawet pare zdjec z tej wycieczki po Parku Mazowieckim :)
Przepraszam autora wątku za ten off-topic, ale wygląda Niedźwiedziu że sąsiadami jesteśmy. Ja jestem właśnie z Rembertowa. Na bagna pomiędzy Rembertowem a Wesołą to ja często się na wycieczki wybierałem. Fotograficzne, czasami jogging. One były świetnym plenerem fotograficznym, bardzo malownicze. To było w latach 70-tych, więc nawet nie wiem czy te bagna dalej tam są..
Co do fotek, to ponieważ na starość zbereźnik jestem, to ta sylwetka powinna być sylwetką nagiej kobiety. Uwaga, zaraz Sailor na mnie znowu skoczy :) .. Na poważnie - to jest ładna fotka...
Przepraszam autora wątku za ten off-topic, ale wygląda Niedźwiedziu że sąsiadami jesteśmy. Ja jestem właśnie z Rembertowa. Na bagna pomiędzy Rembertowem a Wesołą to ja często się na wycieczki wybierałem. Fotograficzne, czasami jogging. One były świetnym plenerem fotograficznym, bardzo malownicze. To było w latach 70-tych, więc nawet nie wiem czy te bagna dalej tam są..
Co do fotek, to ponieważ na starość zbereźnik jestem, to ta sylwetka powinna być sylwetką nagiej kobiety. Uwaga, zaraz Sailor na mnie znowu skoczy :) .. Na poważnie - to jest ładna fotka...
Swiatlo rezerwat scisly bagno jacka ciagle istnieje, nie dalej jak 10 lat temu wszedlem tam(na jesieni) w żmijowsko. Od tej pory raczej odwiedzam jego skraje;)
Dziękuje za opinie:)
Pozdrawiam:
AMI
No tak ale to juz wogole bym "wyjarał" zdjecie .. strasznie byla duż rozpiętość EV. No właśnie po to te zdjęcia pokazałem żeby się dowiedzieć czy takie odblaski na wodzie ( wyjarane ze szczegółów ) są błędem ?
Nie ma tutaj czegoś takiego jak "błąd". Jeżeli robimy zdjęcie na którym jest słońce, to czy jest sens mówić że tarcza słoneczna jest przepaleniem? Musi być przepalenie, bo to jest tarcza słoneczna. Przepalenie jako błąd techniczny to jest wtedy jak oko wciąż widzi dobrze, ale matryca już się nie wyrabia w swoim zakresie tonalnym i piksele się wylewają. W przypadku odblasku słońca w wodzie to wiadomo że musi być "przepalenie" bo to jest bezpośrednie odbicie słońca w lustrzanej powierzchni wody, więc byłoby nienaturalne jakby tego przepalenia nie było. Jak się spojrzysz na taki odblask, to oko widzi dokładnie to samo co matryca, czyli absolutną jasność. Zakres tonalny oka tak samo się nie wyrabia jak i matrycy. Czyli owo przepalenie na zdjęciu jest jak najbardziej wskazane.
Nie ma tutaj czegoś takiego jak "błąd". Jeżeli robimy zdjęcie na którym jest słońce, to czy jest sens mówić że tarcza słoneczna jest przepaleniem? Musi być przepalenie, bo to jest tarcza słoneczna. Przepalenie jako błąd techniczny to jest wtedy jak oko wciąż widzi dobrze, ale matryca już się nie wyrabia w swoim zakresie tonalnym i piksele się wylewają. W przypadku odblasku słońca w wodzie to wiadomo że musi być "przepalenie" bo to jest bezpośrednie odbicie słońca w lustrzanej powierzchni wody, więc byłoby nienaturalne jakby tego przepalenia nie było. Jak się spojrzysz na taki odblask, to oko widzi dokładnie to samo co matryca, czyli absolutną jasność. Zakres tonalny oka tak samo się nie wyrabia jak i matrycy. Czyli owo przepalenie na zdjęciu jest jak najbardziej wskazane.
Dziękuję!!!! O taka odpowiedz mi chodzilo .. w końcu forum jest po to żeby się uczyć :) jeszcze thx!!!
Pozdrawiam:
AMI
Przepalenie jest ewidentnym bledem, kiedy powstanie w sposob niczym nieuzasadniony.
W innych przypadkach bedzie juz kwestia interpretacji.
w jedynce:
nie pasuje mi ciemny trójkąt w LD
a jest tam o pięknej, błyszczącej fakturze płaszczyzna, którą to użyłbym do zamalowania nieporządnego trójkąta :-)
kompozycyjnie:
odblask, rozbryzg i mewy powinny być w jakimś równiejszym trójkątnym układzie
a tak mamy: odblask i rozbryzg w mocnej linii a mery na marginesie
w dwójce mamy równo - blask i cień wspomagany kłodą, równoważą się
to tyle jeśli chodzi o blaski i cienie fotografii :-)
a ja powiem tylko tyle ze strasznie mnie uspokoily wewnetrznie te zdjecia. piekne...
a ja M powiem tylko tyle ze starsznie uspokoily mnie te zdjecia wewnetrznie. piekne...
dwójeczka bardzo ładna, wymowna