Zobacz pełną wersję : D90+metz+lampa studyjna
WItam,
1. D90 z wbudowana lampa w manualu na 1/128 mocy bezprzewodowo wyzwala mi Metza 44 AF-1,
2. D90 z wbudowana lampa w manualu na 1/128 mocy wyzwala mi lampę studyjną z fotocelą,
3. Jednocześnie mam włączoną lampę METZ i studyjną, wtedy wyzwalają się obydwie lampy, ale na zdjęciu widać tylko doświetlenie z METZa. Dlaczego nie widać doświelenia ze studyjnej, skoro jest wyzwolona i błyska?
Pozdr
Jak ja wyzwalasz metza? Przez CLS? Jeśli tak to być może studyjna odpala się przy pierwszym błysku, który dopiero uruchamia CLS, który na zdjęciu nie wychodzi, dopiero drugi błysk jest zsynchronizowany z migawką, dlatego na zdjęciu widzisz tylko metza.
Tylko czy w ogóle ten Metz ma CLS? :)
Albert44
27-12-2011, 13:34
Tylko czy w ogóle ten Metz ma CLS? :)
Yhy.. ma.
Metz ma CLS.
A można to jakoś obejść?
Art Erie
27-12-2011, 14:05
Metz ( ani lampa wbudowana ) nie może wysyłać przedbłysków sterujących (tryb M).
Można.
1. ustawić wszystko na "M". Aparat manualnie, Metza - manualnie, studyjna - działa tylko w "M".
2. lampę studyjną trzeba wyzwolić fotocelą zliczającą przedbłyski i odpalającą lampiszona na ostatnim błysku. Wówczas masz aparat CLS /wyśle kilka przedbłysków i otworzy migawkę na ostatnim/, Metza - CLS /przedbłyski wysterują lampę i lampa odpali na ostatnim błysku/, studyjną - manualnie /fotocela grzecznie poczeka na ostatni błysk i odpali lampę studyjną/. Kiedyś były takie fotocele MIF.
Gdzieś mam takie ustrojstwo. Jak chcesz mogę poszukać i pogadamy.
Metz ( ani lampa wbudowana ) nie może wysyłać przedbłysków sterujących (tryb M).
To dlaczego te lampy blyskaja nie w tym samym momencie?
Można.
1. ustawić wszystko na "M". Aparat manualnie, Metza - manualnie, studyjna - działa tylko w "M".
2. lampę studyjną trzeba wyzwolić fotocelą zliczającą przedbłyski i odpalającą lampiszona na ostatnim błysku. Wówczas masz aparat CLS /wyśle kilka przedbłysków i otworzy migawkę na ostatnim/, Metza - CLS /przedbłyski wysterują lampę i lampa odpali na ostatnim błysku/, studyjną - manualnie /fotocela grzecznie poczeka na ostatni błysk i odpali lampę studyjną/. Kiedyś były takie fotocele MIF.
Jeśli coś kupowac to fotocele do METZA i będzie ok?
Wtedy studyjna odpali sie na 1 blysku i Metz tez na pierwszym blysku.
Jeśli coś kupowac to fotocele do METZA i będzie ok?
Wtedy studyjna odpali sie na 1 blysku i Metz tez na pierwszym blysku.
Po co kupować?
Przecież w 1 punkcie napisałeś, że Metz odpala zdalnie, czyli dogaduje się aparatem.
To fotocelę ma.
Lampa studyjna też ma fotocelę, tylko zwykłą, najprostszą, odpalającą lampę jak jej coś błyśnie. Nie potrafi zliczyć przedbłysków.
Jak ustawisz wszystko na manual to wszystko zadziała. Jak ustawisz na automatykę, to odpali wbudowana w Nikona, Metz, a studyjna za szybko.
W pierwszym poście są dwie "metody". Pierwsza manualna, druga mieszana - CLS+M ;)
Art Erie
27-12-2011, 16:30
To dlaczego te lampy blyskaja nie w tym samym momencie?
amirez już odpowiedział na to pytanie ( lampa studyjna błyska równocześnie z pierwszym przedbłyskiem Metza, czyli przed otwarciem migawki).
Można.
[...]
Taki sposób oświetlenia może dać chyba nieprzewidywalne efekty, podczas pomiaru światła Metz nie weżmie pod uwagę błysku lampy studyjnej.
Albert44
27-12-2011, 17:32
Przecież w 1 punkcie napisałeś, że Metz odpala zdalnie, czyli dogaduje się aparatem.
To fotocelę ma.
Ten Metz nie pracuje zdalnie w trybie "servo"... czyli fotocela.
To nie chwytam ;)
1. D90 z wbudowana lampa w manualu na 1/128 mocy bezprzewodowo wyzwala mi Metza 44 AF-1,
...
... to ten Metz ma fotocelę, czy nie? Piszesz, że wyzwala bezprzewodowo, czyli na błysk, to musi mieć fotocelę.
Ten Metz nie pracuje zdalnie w trybie "servo"... czyli fotocela.
nie servo ;) tylko "slave". Slave oznacza, że lampę można odpalić zdalnie błyskami, ale lampa nie potrafi pracować w trybie "master" - czyli sterować innymi lampami.
Taki sposób oświetlenia może dać chyba nieprzewidywalne efekty, podczas pomiaru światła Metz nie weżmie pod uwagę błysku lampy studyjnej.
... da nieprzewidywalne efekty, ale w dobie fotografii cyfrowej i powtarzalności ujęć w studio - do opanowania. A masz w sumie 3 źródła światła: na body, Metz i studyjna.
Albert44
27-12-2011, 22:01
To nie chwytam ;)
nie servo ;) tylko "slave". Slave oznacza, że lampę można odpalić zdalnie błyskami, ale lampa nie potrafi pracować w trybie "master" - czyli sterować innymi lampami
Widzę, że nie chwytasz.. :twisted: Metz używa obecnie dwóch określeń dla lamp systemowych zgodnych z systemem nikon: "slave" - zgodna z CLS/AWL jako sługi i "servo" odpowiednik "fotoceli" (tryb SU4 kaganków SB)
reszta tu: http://www.metz.de/en/flash-units/technical-glossary.html
Metza nie mam, kwestia nazewnictwa.
To jeżeli nie ma fotoceli, to jakim cudem lampa odpala zdalnie po błyskach z body?
Chyba, że robitak coś pokręcił.
Albert44
27-12-2011, 22:51
To jeżeli nie ma fotoceli, to jakim cudem lampa odpala zdalnie po błyskach z body?
Chyba, że robitak coś pokręcił.
Więc to cud :shock: .. albo to drugie ;)
Więc to cud :shock: .. albo to drugie ;)
Metz 48 AF-1:
ustawiam tryb SL w lampie, group A, ch 1. W aparacie grupa A, kanal 1 i mam blyskanie bezprzewodowe. Lampe z body aparatu możemy ustawić w TTL lub manualnie zmieniac jej moc.
Albert44
28-12-2011, 09:13
Metz 48 AF-1:
To w końcu 44 czy 48? :-o
btw: ostatnie firmware (z lipca 2011) do M48 dodaje chyba tryb servo... ;)
Metz 48
Znalazlem servo mode:
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-flashes-lighting-technique/134123-enabling-servo-mode-metz-48-auto-focus-1-a.html
Art Erie
28-12-2011, 11:23
Metz 48 AF-1:
ustawiam tryb SL w lampie, group A, ch 1. W aparacie grupa A, kanal 1 i mam blyskanie bezprzewodowe. Lampe z body aparatu możemy ustawić w TTL lub manualnie zmieniac jej moc.
Czyli błyskasz w tybie CLS, nie w trybie fotoceli. Przedbłyski z lampy sterującej wyzwalają lampę studyjna przed zasadniczym błyskiem z Metza i wyzwoleniem migawki.
1. Możesz użyć fotoceli zliczającej przedbłyski i przy jej pomocy wyzwalać lampę studyjną ( w takim wypadku Metz sterowany w CLS musi błyskać w trybie manualnym).
2. Użyć fotoceli do wyzwolenia Metz'a (nie CLS) - zarówno Metz jak i lampa wbudowana w trybie manualnym ( jeden błysk).
3. Funkcję fotoceli jak w pkt.2 może pelnić każdy prosty wyzwalacz radiowy.
Czyli błyskasz w tybie CLS, nie w trybie fotoceli. Przedbłyski z lampy sterującej wyzwalają lampę studyjna przed zasadniczym błyskiem z Metza i wyzwoleniem migawki.
1. Możesz użyć fotoceli zliczającej przedbłyski i przy jej pomocy wyzwalać lampę studyjną ( w takim wypadku Metz sterowany w CLS musi błyskać w trybie manualnym).
2. Użyć fotoceli do wyzwolenia Metz'a (nie CLS) - zarówno Metz jak i lampa wbudowana w trybie manualnym ( jeden błysk).
3. Funkcję fotoceli jak w pkt.2 może pelnić każdy prosty wyzwalacz radiowy.
Wgram nowsze oprogramowanie do lampy (tryb servo/slave) i wtedy obydwie lampy będą błyskać na pierwszy błysk lampy wbudowanej aparatu.
Pozdr
Wgrałem nowsze oprogramowanie do lampy i teraz obydwie błyskają jednocześnie.
Albert44
29-12-2011, 12:27
A wystarczyło napisać na początku, że to Metz 48 a nie 44 :lol: i już byłoby po sprawie 8-)