PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 Live View nie działa z Sigmami

Góral
26-12-2011, 15:14
Trafiła mi się sztuka D7000 o dziwo ze sprawnym AF i bez bad i hot pikseli, jednak mam problem z ostrzeniem w trybie Live View z momi Sigmami t.j 30mm 1,4 + 17-70 3,5-4,5 + 10-20 4-5,6 - próbuje ostrzyć, ale mu sie nie udaje.
Natomiast z wszystkimi moimi Nikkorami działa bez problemu, UWAGA- włącznie z starym (ale jarym) Nikkorem (napedzanym śrubokrętem) 35-70 2,8.
Czyzby mój D7000 nie bardzo lubił "nizaleznych"? Co Państwo o tym sadzicie?
Pozdrawiam z Karkonoszy
Tomek

P.S Wszystki rzeczone Sigmy ostrza bezproblemowo w normalnym trybie AF t.j C i S z moim D7000, natomiast z D90 (mojego syna) jak też D300s ostrzą też bezproblemowo w Live View

Grey
26-12-2011, 15:45
Normalne zjawisko, d7k u mnie tez nie działa LV z moją sigmą 18-50 2.8
Podobno da się wgrać nowy soft do szkiełek firmy sigma i będzie ok...

Góral
26-12-2011, 16:05
Dziekuję za informację. A czy Ty wysłałeś swoją Sigmę, zminili soft, coś pomoglo i jak z odpłatnością za taką usługę?

krzysztof2297
26-12-2011, 19:27
Zgadza sie , szkla sigmy ( ponoc tylko te z hsm ) wymagaja aktualizacji softu z d7000 , k5 . Jak szklo na gwarancji , to gratis , po gwarancji - nie wiem . W kazdym razie pomaga , moj 70-200/2.8 hsm2 - chodzi teraz jak zegarek w LV :)

soja
26-12-2011, 20:09
Zeby sprawdzic podpialem kumpla S17-70 f3.5-4.5 i dziala bez problemu.

krzysztof2297
26-12-2011, 20:16
17-70 2.8-4.5 powinno dzialac , nie ma hsm ... Tak mnie przynajmniej zapewniali w serwisie .

soja
26-12-2011, 20:40
Zeby sprawdzic podpialem kumpla S17-70 f3.5-4.5 i dziala bez problemu.

pomylka, nie f3.5-4.5 tylko S17-70 2.8-4.5 macro, dziala w LV

Góral
26-12-2011, 20:57
Panowie, wszystkie moje Sigmy to HSM, nie licząc wiekowej 70-210 2,8 (rosze nie mylić z 70-200 2,8 HSM) która jest na korbkę i co ciekawe z nią działa Liwe View bez problemu. Więc jeszcze raz ponawiam pytanie, czy ktoś z Was zmieniał soft w Sigmach i jaki efekt, rozumiem że Krzysztof to zrobił w swojej 70-200 2,8 HSM, tylko ja nie jestem UK tylko prowincja (ktorą zresztą kocham).

coben
26-12-2011, 21:41
Witam.
We wrześniu wysłałem mail do serwisu Sigmy dot. braku ostrzenia w trybie LV w S50-150 2.8. Otrzymałem odpowiedź, że naprawa jest możliwa i wiąże się ze zmianą ukladu scalonego oraz oprogramowania w obiektywie. Koszt to 460 zł + ewentualny koszt kalibraji FF/BF.
Obiektyw niedawno wrócił z kalibracji i odpusciłem.

Pozdrawiam
Czarek

krzysztof2297
26-12-2011, 21:44
O problemie duzo sie naczytalem na forach i pentaxa i nikona , bo mi moja sigma HSM odmowila ostrzenia w LV z nowa puszka i szukalem wyjasnienia . Problem jest dosyc znany juz , aktualizacja softu rozwiazuje problem . Co ciekawe tylko nowe puszki -nikon d7000 i pentax k5 wymagaja nowego softu . Jak szklo na gwarancji , to serwis sigmy robi to w polsce gratis ( ale niestety placi sie za przesylke ) , po gwarancji - to lepiej zadzwon do serwisu , moze w hurcie dadza ci znizke ;)

Góral
26-12-2011, 22:01
To ja chyba podziękuje za to "cudo" D7000, bo to pierwszy mój Nikon do którego trzeba wysyłać obiektywy do producenta, w dodatku można na to wydać ponad czterysta pln... jak dla mnie to żenada ze strony Nikona.

Fatman
26-12-2011, 22:24
To warto by zmienić tytuł, bo wprowadza trochę zamęt. LV jak najbardziej działa -nie działa tylko AF....

To ja chyba podziękuje za to "cudo" D7000, bo to pierwszy mój Nikon do którego trzeba wysyłać obiektywy do producenta, w dodatku można na to wydać ponad czterysta pln... jak dla mnie to żenada ze strony Nikona.

Tylko, że problem jest po stronie innego producenta -Sigmy. Co firmę Nikon obchodzi to, że inna forma produkująca obiektywy do ich aparatów zrobiła to tak, że wymagają poprawek ? Nikkory działają. Bądźmy sprawiedliwi.

tbogdanowicz
26-12-2011, 22:25

Wybacz, ale to chyba raczej nie jest wina Nikona.
Po prostu pracownicy Sigmy jak projektowali te obiektywy, nie znali specyfikacji przyszłych korpusów Nikona (może powinni częściej zaglądać na Nikon Rumors :-)?). Każdy z producentów trzyma pewne rzeczy w tajemnicy tak długo jak może.
Ja bym poszedł dalej i pochwalił programistów Sigmy za to że potrafią usunąć problem.

Góral
26-12-2011, 22:57
Panowie, proszę Was, trochę dystansu do swoich "cudeniek" ze stajni Nikona. Piszecie że nie jest to wina Nikona, a przepraszam czyja? Może Sigmy, która wypuszczając szkła powinna jeszcze zatrudnić wróżkę-żeby przepowiedziała, jakie w przyszłości "bany" wymyśli Nikon czy Canon, aby tylko kupować ich szkła. Tak na marginesie to Nikon wziął niechlubny przykład z Canona, bo pamiętam (było to z 10 lat temu) jak mój kolega z GW "ugotował" body 10D podpinając szkło które mu od lat działało bezproblemowo z EOS50.
I jeszcze małe „ad vocem” do Fatmana, napisałeś „To warto by zmienić tytuł, bo wprowadza trochę zamęt. LV jak najbardziej działa -nie działa tylko AF....” chłopie co Ty piszesz to tak jak by:
„No tak samochód proszę pana jest zasadniczo sprawny bo silnik działa, a że nie jedzie to tylko skrzynia biegów uszkodzona” ;-))

i ŻEBY BYŁA JASNOŚĆ NIKON'ami (nigdy nie zmieniłem systemu) fotografuję od ponad 20'stu lat i uwazam że to świetne puszki (no może były świetne ;-) )

krzysztof2297
26-12-2011, 22:57
Bardzo mi przykro , ale musze zachwiac ta wasza wiare . Otoz ten sam problem wystepuje w k5 - oki , mozna powiedziec ze poprawili soft itd , itp , z reklam dowiemy sie ze to inowacyjny system , wiec sigma nie moze dzialac , bla , bla , bla , bla ... Tyle tylko ze kr ma taki sam LV - a tam problem nie wystepuje ... Wniosek - i nikon i pentax zlosliwie ( dbajac o swoja kieszen wylacznie ) znalazly w sofcie mozliwosc zablokowania HSM sigmy , co skwapliwie wykorzystaly ... Kolega Fatman zreszta powinien wiedziec najlepiej jak to wujek nikon dba o swoje dziatki ;) Ale po pentaxie sie tego nie spodziewalem , zawsze myslalem ze pentax jest jak android w tym korporacyjnym duszeniu klienta . A tu taki zonk ...

Góral
26-12-2011, 23:05
Oooooooo, widzę że są tacy których stać na dystans do swych ukochanych korpusów - krzysztof2297 - popieram Cię CAŁKOWICIE!!!!!!!!!

krzysztof2297
26-12-2011, 23:31
I taki dodatek , nikon bardzo uwaznie patrzy sigmie na rece , wbrew pozorom :
http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/foto/sprzet-foto/2011/05/nikon-idzie-na-wojne-z-sigma-system-stabilizacji-koscia-niezgody.aspx

Fatman
26-12-2011, 23:36
Panowie, proszę Was, trochę dystansu do swoich "cudeniek" ze stajni Nikona.

Jak troszkę poczytasz postów na tym forum, to zobaczysz jak dużo mam dystansu do "cudeniek ze stajni Nikona".

I jeszcze małe „ad vocem” do Fatmana, napisałeś „To warto by zmienić tytuł, bo wprowadza trochę zamęt. LV jak najbardziej działa -nie działa tylko AF....” chłopie co Ty piszesz to tak jak by:
„No tak samochód proszę pana jest zasadniczo sprawny bo silnik działa, a że nie jedzie to tylko skrzynia biegów uszkodzona” ;-))

Tytuł jest nieprecyzyjny i wprowadza w błąd czy to Ci się podoba czy nie. Tryb LV (podgląd na żywo) działa prawda ? Nawet jak będzie wyświetlał obraz do góry nogami, w negatywie........... Chcesz dokładnej pomocy, to dokładnie opisuj problem. Na spokojnie przeczytaj i zastanów się.

krzysztof2297
26-12-2011, 23:47
Tytuł jest nieprecyzyjny i wprowadza w błąd czy to Ci się podoba czy nie. Tryb LV (podgląd na żywo) działa prawda ? Nawet jak będzie wyświetlał obraz do góry nogami, w negatywie........... Chcesz dokładnej pomocy, to dokładnie opisuj problem. Na spokojnie przeczytaj i zastanów się.

Fatman , z calym szacunkiem , twoje boje z nikonem czytalem od poczatku ...

Ale , czy ty teraz nie piszesz tak , jak ci odpisywali zagorzali fani nikona , na twoje spostrzezenia ?
Albo LV dziala z sigmami , albo nie , chyba ze , oznaka dzialania jest swiecacy ekran ?

Fatman
26-12-2011, 23:51
Jezu....... ale jeszcze raz -LV działa z Sigmami !!!!! nie działa AF w trybie LV z Sigmami -no chyba to przyznasz prawda ? Mała rzecz a jednak cholernie istotna jeśli chodzi o opis problemu. Potem w wyszukiwarce pojawiają się takie potworki i burdel się robi niesamowity -zwłaszcza jak do poszukiwań informacji o sprzęcie zabiorą się dzieciaki, które dostały pierwsze lustro (i jest to Nikon), albo napaleni posiadacze aparatów konkurencji.

Jeszcze raz napiszę: bądźmy sprawiedliwi.

Nie przeczę przecież, że jest to upierdliwe i niekomfortowe -jednak do jasnej cholery bądźmy sprawiedliwi. Nie jest problemem firmy Nikon, to że nie działa z nim sprzęt firmy Sigma. To firma Sigma powinna zadbać o to, żeby wszystko działało jak ok, skoro to puszka jest bazą/podstawą a nie odwrotnie.

krzysztof2297 i chyba widzisz różnicę w tej dyskusji a tamtej (mojej) o której wspomniałeś. Ja nie twierdzę, że kolega Góral nie wie jak sprawdzić/użyć -ma problem z niedziałającym AF w trybie LV w Nikonie podczas używania pewnych obiektywów firmy Sigma (nie producenta aparatu). Widziałeś gdzieś żebym temu zaprzeczał ? Twierdze tylko z stanowczością, że tytuł wątka jest nieprecyzyjny. Wprowadza w błąd -co także niestety może wpłynąć na odpowiedzi ludzi, którzy będą chcieli mu pomóc. I nadal się upieram, że nie jest to wina/problem Nikona -bo nie on jest producentem obiektywu, który źle współpracuje z korpusem. Nie róbcie z Nikona "Jezusa", który za wszystkie grzechy.......... ehhhh

Góral
26-12-2011, 23:59
Ech, Fatman. Myslałem że cytat z autem uzwiadomi Ci "a o co chodzi" ale Ty jednak kochasz ta swoją puszke miłoscia pierwszą ;-))

krzysztof2297
27-12-2011, 00:00
Czepiasz sie teraz , to bardzo wazna informacja , ze szkla hsm wymagaja aktualizacji z d7000 , bardzo dobrze ze wyskoczy w wyszukiwarce , bo te dzieciaki zaoszczedza sobie rozczarowan , ze musza jeszcze doplacic do interesu jezeli chca miec d7000 . Przemysl to na spokojnie , ja uwazam ze to istotna informacja ... LV dziala , tyle tylko ze nie dziala AF , ale jak dla mnie to w tym momecie LV nie dziala , bo po co mi swiecacy ekran , jak nie dziala AF ?

krzysztof2297
27-12-2011, 00:02
Ech, Fatman. Myslałem że cytat z autem uzwiadomi Ci "a o co chodzi" ale Ty jednak kochasz ta swoją puszke miłoscia pierwszą ;-))

Fatman nie kocha , bo juz jej nie ma , teraz walczy soniakiem nex5N ;)

Fatman
27-12-2011, 00:05
Góral, nie znasz mnie, nie przypinaj mi "łatki" bo to nieładnie.

W wyszukiwarce wyskoczy tytuł -bardzo dużo "dziaciaków" na tym poprzestanie, o to mi chodzi. I nie czepiam się. Nie twierdzę, że to nieistotna informacja, jakim cudem Ty wywnioskowałeś to z moich postów ? Niesamowite........

LV dziala , tyle tylko ze nie dziala AF , ale jak dla mnie to w tym momecie LV nie dziala , bo po co mi swiecacy ekran , jak nie dziala AF ?

A przepraszam bardzo, jak podepniesz manualnego Nikkora, albo dowolnego obecnie produkowanego Samyanga to nie będziesz miał działającego LV ? Jeśli możesz to odpowiedz.

Fatman nie kocha , bo juz jej nie ma , teraz walczy soniakiem nex5N ;)

Z NEX-5N nie walczę (sprawny.... no prawie) -walczę z GH2, ale to zupełnie inna bajka........ :-)

krzysztof2297
27-12-2011, 00:10
I tu cie mam ;) W tytule wyraznie jest napisane ze z sigmami ;)
Nie chce sie klucic , a juz na pewno z toba , ale uwazam ze fakt softu szkiel sigmy , powinien byc wiadomy wszystkim . To zaoszczedzi potem durnych pytan . Oczywiscie ze LV dziala bardzo sprawnie , tyle tylko ze nie z sigmami HSM ( na starym sofcie ) .

Fatman
27-12-2011, 00:13
O Boże....... odpowiedz na moje pytanie jak możesz -z poprzedniego posta. Albo powtórzę, co mi tam :-) -czy LV w D7000 przestaje działać po podłączeniu manualnego Nikkora lub Samyanga -dowolnego manualnego szkła (nie posiadającego AF), które w dowolny sposób można pod D7000 podłączyć ?

Nigdzie nie napisałem, że informacja o braku AF z Sigmami jest niistotna, lub że nie powinno się o tym pisać. Jeśli twierdzisz inaczej to proszę zacytuj taki fragment mojej wypowiedzi. Zwróciłem uwagę na tytuł wątka, który moim zdaniem jest nieprecyzyjny i jesli przeczyta go laik, to uzna, że tryb LV w ogóle nie włączy się po podłączeniu do D7000 dowolnego szkła sigmy.

Działanie/istnienie funkcji LV (podgląd na żywo) nie jest uzależniona od działania AF.

Emhyrion
27-12-2011, 00:19
Mam Sigmę 17-70 z HSM, 10-20 z HSM i 105 bez HSM. We wszystkich działa LV, bez najmniejszego problemu.
17-70 kupiłem nówkę we wrześniu. 10-20 to egzemplarz odkupiony z pierwszej ręki, a pierwsza ręka kupiła go w marcu tego roku. 105 to chyba stare szkło, też z "odzysku", nie wiem ile ma, ale napisy są lekko wytarte, więc parę lat używana była na pewno...

krzysztof2297
27-12-2011, 00:20
Pewnie ze nie przestaje dzialac ;) Tyle tylko ze tytul to :
- D7000 Live View nie działa z Sigmami
Dlatego w sumie nie wiem o co ci chodzi ? Przeciez wyraznie jest napisane ze z sigmami ?
Ale , co mi tam , nie bede sie sprzeczal , wyrazilem tylko swoja opinie . Ciekawi mnie tylko jakie sa twoje doswiadczenia z tym nex , sam jestem amatorem i od dluzszego czasu sie zastanawiam , czy nie lepiej wlasnie miec takiego soniaka niz duza puszke ?

Fatman
27-12-2011, 00:23
o kurcze................ to inaczej, zerknij jeszcze raz na tytuł i teraz: czy po podpięciu manualnej Sigmy do Nikona D7000, nie włączy się tryb LV w tym aparacie -czy przestanie on działać ?

i czy my się sprzeczamy ? dyskutujemy......

.......... dobra poddaję się............. tracę wiarę......

Miłej i spokojnej nocy.

krzysztof2297
27-12-2011, 00:31
Czyli wynika z tego ze autor powinien dopisac : Z HSM , ot i to cala dyskusja ....
Przynajmniej teraz wie o co biega , dokladnie opisales mu jakie szkla dzialaja a jakie nie ;)
I nie trac wiary , nikon jest wszedzie ! ... Troche tylko mikolaj dal d...y z d7000 , pewnie za szybko jechal , to zaszkodzilo sprzetowi ;)

Fatman
27-12-2011, 00:38
Nie .......... napiszę to jednak na spokojnie, choć kończy mi się.............. czy będzie mieć HSM, GSM, WHX czy MANUAL to nadal będzie działać tryb LV, nie będzie działać AF dlatego powinien dopisać "D7000 Live View nie działa AF z Sigmami HSM".

Tracę wiarę w czytanie ze zrozumieniem -żeby było jasne..........

krzysztof2297
27-12-2011, 00:43
D7000 Live View nie działa AF z Sigmami HSM
No , to znow przyprawisz o palpitacje serca , dilera nikona w polsce ;)

Fatman
27-12-2011, 00:45
Raczej dilera Sigmy. Przy okazji zerknij na post kolego Emhyrion: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2657525&postcount=27

Więc nawet zaproponowany przeze mnie tytuł jest niewłaściwy.

krzysztof2297
27-12-2011, 00:58
eeh , slodkich snow zycze ;)

piwko2
27-12-2011, 09:31
Niedawno kupiłem Sigmę 18-50 2.8-4.5 i LV działa bez zastrzezeń. Z Tamronem 17-50 (wersja z silnikiem) LV nie działał...
Wygląda na to, że ta puszka to naprawdę loteria.

wer
27-12-2011, 10:28
Sigma 135-400 - zawiesza całkiem D7000. Jakby AF nie działał tylko... Aparat wariuje, nie da się nic zrobić. Serwis Sigmy kontaktował się z Japonią nawet, ale nie dostałem żadnych informacji w końcu. To jest stary obiektyw ze śrubokrętem, żadne HSM, OS. Sigma 150-500 działa normalnie. Wygląda na to, że reverse enginering nie był do końca udany. W dodatku chodzą informacje, że Nikon od D7000 zmienił trochę protokół AF, więc nabywcy D800 i D4 będą też mieli problemy.

tbogdanowicz
27-12-2011, 10:45
Wracając do winy Nikona.
Czy jeśli kupisz do samochodu, część nie oryginalną tylko zamiennik i coś nie będzie pasowało to czyja wina? Czyżby producenta samochodu?
Przecież Sigma uaktualnia swój soft bo wie że w to on stwarza problem. Może czas by Tamron zrobił to samo?

Nie obwiniajcie Nikona, że w nowszych produktach ma nowsze oprogramowanie, bo to bez sensu.

PS.
Mi też się to nie podoba, ale taki jest świat. Pogoda za oknem też mi nie pasuje, ale nic na nią nie poradzę.

Emhyrion
27-12-2011, 10:54
Raczej dilera Sigmy. Przy okazji zerknij na post kolego Emhyrion: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2657525&postcount=27

Więc nawet zaproponowany przeze mnie tytuł jest niewłaściwy.

Ja mam dość nowe obiektywy, które sprzedały się już po premierze D7000. Być może Sigma wgrywała już w nich jakieś nowe oprogramowanie, ale zupełnie nie wiem, jak sprawdzić wersję softu. (jak mi ktoś podpowie to to zrobię)
Natomiast problem z działaniem Sigmy z puszką Nikona czy Canona jest dość powszechny. Znajomy canonier miał wielki problem jak kupił sobie 7D - żaden z obiektywów które miał nie działał tak jak powinien, a kilka ich było.
Ja z kolei przerabiałem to w Sony. Obiektyw 70-300APO w A300 zgłaszał się prawidłowo i w exifie zdjęcia miały prawidłową ogniskową. Jak wielkie moje zdziwienie było, gdy po podpięciu A500 do tej Sigmy okazało się, że maksymalna ogniskowa podawana w exifie to tylko 230mm. Aż zacząłem podejrzewać że ktoś w fabryce się walnął i wsadził pełnoklatkową matrycę :) Na szczęście poza tym obiektyw robił normalne zdjęcia i wszystko chodziło jak trzeba (dopóki zębatki AF nie odmówiły współpracy, ale to już inna bajka)

Tak więc podejrzewam, że także w tym przypadku jest to problem między starym obiektywem a nową puszką, który pewnie można usunąć software'owo.

TOP67
27-12-2011, 12:08
Ale się zrobiła jatka. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale po wprowadzeniu LV Olympus miał problemy ze swoimi własnymi obiektywami, więc nie rzucajmy błota na Nikona.

Z moim D7000 bez problemu działała Sigma 17-70/2.8-4.5, ale Sigma 18-50/2.8 już nie.

zakwas
27-12-2011, 12:40
Panowie, proszę Was, trochę dystansu do swoich "cudeniek" ze stajni Nikona. Piszecie że nie jest to wina Nikona, a przepraszam czyja? Może Sigmy, która wypuszczając szkła powinna jeszcze zatrudnić wróżkę-żeby przepowiedziała, jakie w przyszłości "bany" wymyśli Nikon czy Canon, aby tylko kupować ich szkła.

Trudno tu mówić o jakiejś "winie". Nikon po prostu konstruuje swój sprzęt, a jeśli inni producenci chcą aby ich produkty współpracowały z Nikonem, to ich problem jak to rozwiążą. Chyba nie uważasz, że Nikon powinien konsultować swoje konstrukcje z Sigmą?

krzysztof2297
27-12-2011, 15:44
Ale się zrobiła jatka. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale po wprowadzeniu LV Olympus miał problemy ze swoimi własnymi obiektywami, więc nie rzucajmy błota na Nikona.

Z moim D7000 bez problemu działała Sigma 17-70/2.8-4.5, ale Sigma 18-50/2.8 już nie.

Hmmm , 17-70/2.8-4.5 nie ma HSM , wiec sorki , ale powinien dzialac ;)
Szkla HSM nie dzialaja w LV , sorki , dzialaja , ale nie dziala AF ;) , w sumie , wina , nie wina , okazuje sie , ze nie wystarczy ze sobie skalibrujemy lensa , z nowa puszka , okazuje sie ze musimy wywalic kupe kasy na kalibracje niesystemowych gadzetow ... Nie za bardzo mi sie to podoba , firmy niech sobie walcza ile dusza zapragnie , ale uzytkownikow niech zostawi w spokoju !!!
Ale , niestety , temat jest do poczatkujacych , albo nikon , albo czekaja was niespodzianki w przyszlosci

TOP67
27-12-2011, 15:47
Sigma 17-70/2.8-4.5 jak najbardziej ma HSM

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/DSC_6423.jpg)

Sigma 18-50/2.8 wg optycznych też nie ma HSM, a moja ma :)

krzysztof2297
27-12-2011, 15:52
nie pomylilo sie koledze z s17-70/2.8-4 przypadkiem ?

TOP67
27-12-2011, 15:53
A na obrazku nie widać?

krzysztof2297
27-12-2011, 15:58
Widac , ale to dziwne ;)...
Od kiedy jest w sprzedazy ten obiektyw ?
http://www.sigma-imaging-uk.com/lenses/index.htm

TOP67
27-12-2011, 16:03
Mój był z lipca 2009

krzysztof2297
27-12-2011, 16:08
Mój był z lipca 2009
sorki , faktycznie byla wersja z hsm , sorki :)

decadent
28-12-2011, 10:22
Co Wy tacy niedoinformowani - obie wersje mają ultradźwiękowy silnik.
Najpierw była sigma 17-70 2.8-4.5, potem wyszła ulepszona 2.8-4.0, która wcale nie jest lepsza, częściej niż poprzednia mydli...

jkowal
28-12-2011, 11:36
Ja mam starą Sigmę 24/2.8 i na niej ostry w Live View

jo44
28-12-2011, 12:24
Ja mam starą Sigmę 24/2.8 i na niej ostry w Live View
I ta stara Sigma jest z HSM?

jkowal
28-12-2011, 12:46
Nie, śrubokręt

tbogdanowicz
28-12-2011, 14:54
Nie, śrubokręt

To teraz przeczytaj co pisano wcześniej i przemyśl Twój wpis :-).

Emhyrion
28-12-2011, 15:36
Niektórzy tu się wściekają na Nikona, że stare Sigmy nie działają. A przecież to normalne - jakbym robił body i szkła to też by mi zależało, żeby ludzie kupowali ode mnie i body, i szkła. Nie jest w ich interesie robienie dobrze Sigmie czy Tamronowi i uwzględnianie przy projektowaniu nowych puszek starych konkurencyjnych szkieł. Więc może dajcie sobie trochę luzu z tym krytykowaniem Nikona na prawo i lewo, bo to zaczyna powoli przekraczać granicę absurdu...

Podpiąłem do swojego D7000 starą Sigmę 17-70 2.8-4 pożyczoną od kolegi, który kupił ją jakieś dwa lata temu - na LV nie działa AF (to znaczy ostrzy ale tylko jak centralny punkt jest w samym środku, każda inna konfiguracja się wywraca), a także nie widać efektów zmiany balansu bieli na wyświetlaczu. Innymi słowy - nie działa tak jak powinna. Z moim obiektywem (niby identycznym, tyle, że kupionym w salonie Sigmy we wrześniu tego roku) wszystko gra i buczy. Oczywiście na D300 kolegi i moje i jego szkło działają jak trzeba.
Wydaje mi się, że trzeba po prostu odesłać szkiełko do serwisu na wgranie nowego softu, chyba, że ktoś umie sam to zrobić. Rozwiązaniem alternatywnym które pewnie śni się po nocach marketingowcom Nikona jest kupno Nikkorów, ale to chyba większy problem niż udoskonalenie posiadanej Sigmy :)

jo44
29-12-2011, 02:09
To teraz przeczytaj co pisano wcześniej i przemyśl Twój wpis :-).
I o tym właśnie pisał Fatman!
Tytuł wątku jest do d..y! :)

Góral
29-12-2011, 22:25
Przyznam że nie spodziewałem się że mój skromny wpis jak i tytuł wzbudzi takie emocje i kontrowersje, jak tez "pociągnie" wątek na kilka stron. Ale jako że tak sie stało czuję sie wezwany do tablicy szczególnie wobec wszystkich Państwa którzy pisali cokolwiek mało merytorycznie a jedynie rozwodząc się np. nt. tytułu.
Więc do rzeczy, fotografuje już od kilkudzesieciu lat a Nikon'em od ponad 20'tu, piszę to żeby sie nie chwalić (bo niby czym-chyba tym że jestem stary), ale żeby Państwu uzmysłowić że mam jakieś tam skromne pensum wiedzy n/t systemu - może to też pomoże niektórym młodym gniewnym lub zakochanym bez pamięci w marce forumowiczom i rozszerzy ich horyzonty. Otóż Nikon od zawsze znany był z tego że jest kompatybilny wstecz, przypomnę tylko że jako JEDYNA firma po przejściu na AF nie zmieniła bagnetu (doszły jedynie styki CPU), i każde porządne body Nikon'a mierzy do tej pory światełko ja też potwierdza ustawienie ostrości z .... 40'letnimi manualnymi Nikkorami, dotyczy to też innych producentów takich jak Tamron; Tokina czy rzeczona Sigma. Dlatego właśnie fotografowie z jakimś tam pensum wiedzy jak też doświadczeniem (z pracą z np manualnymi Nikkorami jak też lustrzankami np FM2) bardzo cenią sobie ten system, bo nie jest dla nich ważna jakość np filmów HD, ale jakość obrazu generowana przez szkło+body+współpraca miedzy nimi. Stad mój wątek, i moje zdenerwowania bo i ile Nikon wcześniej płynął pod prąd to teraz popłynął z prądem tworząc skądinąd świetnego D7000, ale po raz pierwszy specjalnie programowo wykluczając współprace z obiektywami które były dedykowane do jego systemu. Kochani zastanówcie sie nad tym co pisaliście rozwodząc się nad tytułem lub tym czy miał prawo tak zrobić Nikon czy nie, wszak (przy całym szacunku do piszących) to dziecinne bo chcąc zawrzeć cały problem w tytule to musiałbym podąć jeszcze ze 20 ważnych kwestii typu dokładne modele obiektywów nr seryjny body itp, napisałem o tym w opisie całego zagadnienia, a sprawa postępowania Nikon'a nie podlega dyskusji bo całe tzw. zawodowe środowisko podsumowuje to (delikatnie rzecz ujmując) "strzelili sobie sami w kolano chcąc zarobić parę jenów, dolców czy euro" Dziękuję wszystkim za merytoryczne odpowiedzi a te "gaduły" od bicia piany i zakochanych (bez jakiegokolwiek dystansu) w marce zapraszam do robienia zdjęć w pięknych Karkonoszach.

Góral
29-12-2011, 22:38
Aaaaaaa i jeszcze jedno wyja☺snienie (za które juz z pewnością zabiją mnie "onaniści sprzętowi" ze stajni i love Nikon - Nikkor.
Fotografuje Sigmami ....... ponieważ dają lepszy obraz niż Nikkory (dla wyjaśniania, obraz to nie tylko ostrość), maja lepszą plastykę obrazu jak tez piękny bokeh, co też miało miejsce w zestawach Nikon+Nikkor, ale tylko w kliszy (jest to szczególnie widoczne w DX, FX już mniej). Jedyne Nikkory jakie sobie zostawiłem to 35-70 2,8 + 180 2,8 (każdy kto jeszcze nimi nie robił zdjęć powinien, aby zobaczyć co jest czym w fotografii).
No to teraz czekam na gromy od wszystkich "zakochanych".