PDA

Zobacz pełną wersję : D5000 lub podobne - obiektywy manualne- brak pomiaru światła? dlaczego?

Slawko
25-12-2011, 16:45
Witam.
Mam pytanie, dlaczego aparaty typu D5000, D3000, D5100, D3100, D90 i wszystkie podobne nie maja pomiaru światła po podpięciu obiektywu manualnego-takiego bez styków? AF wiadomo-brak mechanizmu.

Gdzie tak naprawdę odbywa sie pomiar światła? Z tego co wiem, to w puszce, a co ma do tego obiektyw? Ważne aby był, ale i tak podobno brak pomiaru światła.

Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?

pozdrawiam
Sławek

Soserious
25-12-2011, 16:58
Jaki masz tryb? Auto? tryby tematyczne? :D Na manualu powinien działać pomiar światła bez zarzutu.

puciek
25-12-2011, 17:16
Nie mają, bo Nikon taki pomiar zablokował programowo. Pomiar światła w tych puszkach będzie tylko z obiektywami posiadającymi styki.

Sabvel
25-12-2011, 17:55
...a w Pentaxie to działa, nawet ze szkłami z lat 60tych ;-)
Mało tego, niektórzy mówią, że nawet ze słoikiem po ogórkach ;-))

Slawko
25-12-2011, 20:57
Nie mają, bo Nikon taki pomiar zablokował programowo. jesli to prawda, to jest to odpowiedź na moje pytanie. Dzieki, ale gdyby ktoś potwierdził byłbym wdzięczny. Sorry puciek :)

puciek
25-12-2011, 21:03
Słuchaj, taka już jest polityka Nikona. Pomiar światła z obiektywami bez CPU ma np D200 - czyli puszka bardziej Pro. W całej Serii D40/40x/60/3000 można mierzyć światło na takich obiektywach sposobem. Na ektanie wyświetlacza w trybach P/S/A i przy wyświetlaniu danych w formie animacji będziesz miał pasek pokazujący długość otwarcia migawki (ten wokół przesłony) i wystarczy wtedy przełączyć na tryb M i ustawić pasek takiej samej długości aby zdjęcie było naświetlone poprawnie. Niestety to błąd Nikona w sofcie, bo oficjalnie pomiar ten jest zablokowany w gorszych puszkach - amatorskich.

ps. Pomiar jest realizowany przez puszkę, a nie obiektyw.

Slawko
25-12-2011, 21:11
Zaintrygowałeś mnie. Juz chyba wiem. Odpiąłem obiektyw(czyli podpięty taki co nie ma styków) i sprawdziłem. Brak wskazań przysłony i brak możliwości wprowadzenia jej, pokazuje F--, a zatem brak możliwości pomiaru światła. zdjęcie robi(wiadomo nie ostre, bo brak obiektywu).

............Na ektanie wyświetlacza w trybach P/S/A i przy wyświetlaniu danych w formie animacji będziesz miał pasek pokazujący długość otwarcia migawki (ten wokół przesłony)..............niestety nie. w tych trybach krzyczy "nie zainstalowano obiektywu".

W każdym razie dziękuję. Jak dla mnie temat rozwiązany.

puciek
25-12-2011, 21:18
Ale przyjrzyj się animacji przesłony i paska symbolizującego czas naświetlania. Zmieniaj pozycję aparatu i długość tego paska też się zmieni. Oczywiście możesz sprawdzić tylko w trybie P/A lub S i tylko na ekranie z animacją przesłony. Na wyświetlaczy będzie FF, ale sam pasek będzie zmieniał długość. Wystarczy wtedy ustawić w trybie M takiej samej długości pasek (czas otwarcia migawki) i zrobić zdjęcie.

ps. Do takich obiektywów można dokupić dandelion.

Slawko
25-12-2011, 21:34
tak zgadza się, zmienia się ten pasek, ale on pokazuje tylko czas naświetlania i nie zmienia się gdy zmienimy przysłonę. Np. gdy zmieniamy przysłonę od F3.5 do F22 on stoi w miejscu.

Gdyby tylko można było ręcznie wprowadzić wartość przysłony :)

Umbra
25-12-2011, 21:42
jesli to prawda, to jest to odpowiedź na moje pytanie. Dzieki, ale gdyby ktoś potwierdził byłbym wdzięczny. Sorry puciek :)

To prawda. Przy kręceniu filmów manualnym szkłem i D5000 aparat sam dobiera ekspozycję, czyli mierzy światło. Przy zdjęciach już niestety nie mierzy. Po prostu Nikon chce wydębić kasę - chcesz pomiar światła, to kupujesz D200, D300, D7000 albo D700. Można też kupić szkło z czipem (Samyang wypuścił sporo takich).

hijax_pl
25-12-2011, 21:46
jDzieki, ale gdyby ktoś potwierdził byłbym wdzięczny. Sorry puciek :)Tak jest. Jak się jakimś softem dobijesz do sterowania aparatem po USB odkryjesz, że światłomierz cały czas pracuje. Oczywiści nie ma mowy o trybie matrycowym ;)

Można też kupić szkło z czipem (Samyang wypuścił sporo takich).Można też kupić same "czipy" i je sobie "nakleić"

Umbra
25-12-2011, 22:03
Ale zdaje się, że czasami trzeba przy tym nieźle kombinować (piłować, obcinać...). Tak czy siak, nieładnie ze strony Nikona. Muszę przyznać, że gdybym jeszcze raz miał wybierać aparat (a jestem amatorem), to chyba nie zdecydowałbym się na Nikona. Pentax albo Canon.

hijax_pl
25-12-2011, 22:04
Fakt.
W nikonie nie ma pomiaru światła, ale działa dalmierz. W Canonie odwrotnie. W Pentaxie działa i to i to. W Sony chyba też..

mus
26-12-2011, 16:42
Nie ma jakiegoś modyfikowanego softu który to omija?

pioter m
26-12-2011, 17:34
Nie ma.
I nie napalalbym sie na pentaxa, bo choc manuale banglaja, to wybor/dostepnosc szkiel w ogole jest mierna. Lepiej wypada sonolta. Nawet NEX'y.

krzysztof2297
26-12-2011, 20:25
Nie ma.
I nie napalalbym sie na pentaxa, bo choc manuale banglaja, to wybor/dostepnosc szkiel w ogole jest mierna. Lepiej wypada sonolta. Nawet NEX'y.

Cos ci sie chyba pomerdalo , o ile w kwesti szkiel z AF - mozna dyskutowac o dostepnosci , to manuali do pentaxa jest ci dostatek , nie wspominajac przez grzecznosc o szklach m42 ... Ktore to w pentaxie mozna podpiac bez zadych soczewek ...

KamilM
26-12-2011, 21:19
Nie ma.

Hmm... zarówno dobór, jak i różnorosność szkieł jest co najmniej dobra. Wystarczy zajrzeć na allegro.

tot1977
26-12-2011, 21:44
Witam.
Chcesz pomiar światła kup adapter z dandelionem. Ponoć rozwiązuje ten problem. Ja tez używam 135mm sonnara i mi to jakos nie przeszkadza. 2-3 fotki testowe i jedziesz ;)
Pozdrawiam