PDA

Zobacz pełną wersję : Obliczanie wartości metrycznych

bozydar16
25-12-2011, 15:45
Witam,

Pierwszy raz wypowiadam się na forum, więc Witam wszystkich zapaleńców Nikona:)
Pisze z zapytaniem, czy istnieje możliwość obliczenia na podstawie zdjęcia, oczywiście mając dane z exif, obliczenie
pola danej figury( np kartki leżącej na stole) znajdującej się na zdjęciu? W jaki sposób, przy pomocy jakich programów można to obliczyć?
Z góry dziękuje za pomoc:)

Slawko
25-12-2011, 15:58
w/g mnie, nie da rady. Brak jest kąta pod jakim zdjęcie zostało zrobione, oraz odległości do danego punktu.

bozydar16
25-12-2011, 19:50
Ale uznajmy że zdjęcie jest zrobione w określonej odległości, i pod kątem prostym w stosunku do fotografowanego obiektu, oczywiście jego środka.

Rafał63
25-12-2011, 20:07
Da radę. Często tak robię, wykonując inwentaryzację budynków. Musisz znać tylko przynajmniej jedną wartość na fotografii. Fotografując np. elewację opieram o budynek miarkę i wiem, że miarka ma 1 lub dwa metry.
Mogę zmierzyć np. też długość ściany. Wstawiam fotografię w moim przypadku do Autocada i skaluję zdjęcie tak, że miarka jest 1:1 lub zmierzony wymiar odpowiada długości w jednostkach jakie założyłem. Reszta wymiarów
wychodzi proporcjonalnie. W budownictwie się sprawdza, w mechanice precyzyjnej nie polecam ;). Musisz przerzucić obraz rastrowy do programu wektorowego i zeskalować.
Przykład:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/6364/przykad1.jpg)

hijax_pl
25-12-2011, 21:39
bozydar16, Nikon (z reguły) zapisuje w EXIF nie tylko dane obiektywy, ale też odległość ostrzenia. W przypadku kiedy nie jest to nieskończoność masz wszystkie potrzebne dane: wielkość matrycy, użyta ogniskowa, odległość ostrzenia oraz proporcje motywu w stosunku do kadru. Trochę trygonometrii i wszystko wiesz.

bozydar16
26-12-2011, 13:05
Rafal63 precyzja nie jest mi potrzebna, te obliczenia maja posłużyć do obliczenia wolnych przestrzeni w stosie drewna( wałki poukładane na siebie, i obliczenie ile zajmują wolne przestrzenie w stosunku do całego stosu), ale jaka jest orientacyjna dokładność pomiaru?. Nigdy nie miałem do czynienia Autocad'em,łatwo nie będzie:)
W przykładzie rozumiem że pomierzyłeś dany fragment elewacji, i na jego podstawie było wyskalowane?bo nie zauważam żadnej miary. I nie bierzesz żadnych parametrów zdjęcia?

Rafał63
27-12-2011, 12:03
Z autocadem łatwo nie będzie :) Może corel? Bo to też wektorowa grafika. Nie zauważyłeś żadnej miary, bo ich nie ma. W cadzie rysujesz 1:1, czyli zakładasz jednostkę według której rysujesz i zaczynasz. Przykład: inżynier mechaniki precyzyjnej zakłada, że jedna jednostka to 1 mm, architekt w Niemczech 1 metr a architekt w Polsce 1cm. Biorę fotę i wklejam ją w wektorowy program. Nie biorę pod uwagę żadnych parametrów fotografii. Uważam tylko, żeby płaszczyzna powierzchni była równoległa do matrycy, żebym stał centralnie na wprost obiektu, no i żebym fotografował ogniskową powyżej standardu ze względu na zniekształcenia. To wszystko.
Co do przykładu masz rację. Jeden wymiar musisz znać, jako punkt wyjścia. Reszta wychodzi sama. Dokładność? Na fotografii powyżej: +/-1cm. :) Dokładność spada wraz z rosnącą wielkością obiektu.

bozydar16
04-01-2012, 21:56
kontynuując watek,
zastanowiłem się nad rozwiązaniem podanym przez Rafal63. Nie przejdzie to ponieważ dokładność będzie za mala, i w przypadku mojego wykorzystania za dużo nie równych powierzchni zwiększającymi błąd. Fakt mam bardzo mała wiedzę na temat fotogrametrii, a zaczynamy w nią wkraczać.
Czy ktoś przekształcał zdjęcie w rzut ortogonalny? przy wykorzystaniu jakich programów?