Zobacz pełną wersję : sb-600 przepal zdjęcia z bliska
Witam!
Mam taki mały problemik. Od niedawna mam SB-600 i obiektyw nikkor 18-70 dx.
Na takim zestawie zdjęcia z bliska ( do 3m) są przepalone muszę korygować moc lampy na -0,7.
Nie miałem takiego problemu na tamronie 28-200 oraz na nikkor 24-120.
Problem pojawił się po przejściu właśnie na wspomniany obiektyw 18-70.
Czy to normalne?
Z wcześniejszą podróbą było ok, a oryginał zawodzi.
A na jakich ustawieniach?
Napisz coś więcej.
TTL zwykły, czy BL?
Zdjęcia w dzień, czy w nocy?
W pomieszczeniu, czy na zewnątrz?
Itd, itp...
Przede wszystkim podaj parametry. Na razie powiem tyle - przymknij przysłonę, daj jak najmniejsze iso i będzie ok ;)
Oświetlenie zastane nie ma wpływu na to czy przepala. Przy każdym oświetlaniu zdjęcia są przepalone. Jak przymknę przysłonę czy zmienię iso czy czas też przepala. No chyba że na f/22 i 1/2000s to nie przepali :)
Lampa wbudowana też przepala zdjęcia!! Może obiektyw jest kopnięty i daje błędne informacje do korpusu i lampy ??
a nie masz przypadkiem uszkodzonego tego dingsa od ustawiania przesłony? czasem jak się źle mocuje obiektyw to można to uszkodzić i potem np. aparat cały czas ma ustawioną max przesłonę
pozdrawiam
Erie
Pokaż tu zdjęcie z exifem. A tak z ciekawości - JAK udaje Ci się zrobić zdjęcie z lampą w czasie 1/2000s? Bo mi się coś wydaje, że w tym komplecie nie ustawisz więcej, niż 1/500s.
a ja myślę, że Gabriel trolluje:rolleyes:
Byly juz podobne tematy z 18-70. Przepalanie z lampa i bez. Powodem zawsze byla przycinajaca sie przyslona. Ale czy aby na 100% tego nie wiem.
danz1ger
27-02-2007, 18:22
Gabriel, Karolina myśli, że jesteś trolleybus.
Ja mam identyczny zestaw jak u Ciebie i pewnie nie będzie to dobra wiadomość ale nie zdarzyło mi się to nigdy. Pokombinuj z ustawieniami, bo jak focisz w BL to lampa stara się doświetlić także tło i jeśli jest dużo ciemniejsze to może prześwietlić pierwszy plan.
Panie i Panowie !
Zjawiesko przepalenia w tym przypadku leży w kącie rozsyłu światła przes lampę.Otóż SB800 i SB600 maja zoomy palników tak skonstruowane że obsługują zakres 28 do 105 mm w obiektywach. Tymczasem autor watku pisze ze przepala mu przy obiektywie bardziej szerokim bo 18-70. Jeżeli w trakcie walki fotograficznej ustawi się wartości 18-27 mm na obiektywie to poda on info do korpusu parametry potrzebne do naswietlenia tego kąta.Aparat ustawi dobrze parametry ale ze względu na brak zastosowania np.dyfuzora (manualnie) lampa wywali moc błysku jak dla 18-23 ale ze złym skupieniem czyli za dużym skupieniem bo dla 28mm na palniku lampy.
Powiecie panowie że to niewielka różnica-a to nie prawda.To bardzo poważna różnica.Światło rozchodzi się w przestrzeni gazu (powietrza) zgodnie z prawem Coolomba i nie jest to funkcja liniowa a odwrotność kwadratu odległości a to bardzo duża różnica. Przepalanie lampy akurat dla obiektywu 18-70 jest zrozumiałe.
Na pewno na ogniskowych 28-70 w obiektywie 18-70 wszystko będzie działać poprawnie.Jeżeli nie to na pewno jest coś uszkodzone i tylko serwis.
Jak jednak temu zaradzić? Stosować dyfuzor przy szerokich katach zakładany ręcznie na palnik lampy.
Ciacho, ale Jemu wbudowana też przepala...
Panie i Panowie !
Zjawiesko przepalenia w tym przypadku leży w kącie rozsyłu światła przes lampę.Otóż SB800 i SB600 maja zoomy palników tak skonstruowane że obsługują zakres 28 do 105 mm w obiektywach. Tymczasem autor watku pisze ze przepala mu przy obiektywie bardziej szerokim bo 18-70. Jeżeli w trakcie walki fotograficznej ustawi się wartości 18-27 mm na obiektywie to poda on info do korpusu parametry potrzebne do naswietlenia tego kąta.Aparat ustawi dobrze parametry ale ze względu na brak zastosowania np.dyfuzora (manualnie) lampa wywali moc błysku jak dla 18-23 ale ze złym skupieniem czyli za dużym skupieniem bo dla 28mm na palniku lampy.
Powiecie panowie że to niewielka różnica-a to nie prawda.To bardzo poważna różnica.Światło rozchodzi się w przestrzeni gazu (powietrza) zgodnie z prawem Coolomba i nie jest to funkcja liniowa a odwrotność kwadratu odległości a to bardzo duża różnica. Przepalanie lampy akurat dla obiektywu 18-70 jest zrozumiałe.
Na pewno na ogniskowych 28-70 w obiektywie 18-70 wszystko będzie działać poprawnie.Jeżeli nie to na pewno jest coś uszkodzone i tylko serwis.
Jak jednak temu zaradzić? Stosować dyfuzor przy szerokich katach zakładany ręcznie na palnik lampy.
Wszystko to prawda co piszez tylko ze przepalenie jest spowodowane problemami z przyslona na 95%:)
Hmmmm to zrobiłbym tak. Sprawdziłbym działanie przesłony z lampą i bez niej.Jezeli przepał bedzie bez uzycia Sabinki to wiadomo przesłona do bani.Ale jeżeli wszystko śmiga bez lampy a z lampą nie przy tym samym obiektywie to na Manualu sprawdziłbym poszczególne czasy.Być może to elektronika 18-70 coś ma sp.... ale w nowym obiektywie to trochę rzadkość.Nie miałem takiego przypadku nigdy.Teraz najważniejsze byłyby testy na manualu na różnych czasach i przesłonach i czułościach matrycy.
Panie i Panowie !
Zjawiesko przepalenia w tym przypadku leży w kącie rozsyłu światła przes lampę.
[...]Jak jednak temu zaradzić?
Stosować dyfuzor przy szerokich katach zakładany ręcznie na palnik lampy.
Kolego drogi - tak by może i było, gdyby nie to, iż lampa z aparatem i obiektywem działają w trybie TTL - mierzy się światło, które wchodzi przez obiektyw. A dyfuzor służy trochę do czegoś innego, chociaż do zwiększania kąta również.
Kolego drogi - tak by może i było, gdyby nie to, iż lampa z aparatem i obiektywem działają w trybie TTL - mierzy się światło, które wchodzi przez obiektyw. A dyfuzor służy trochę do czegoś innego, chociaż do zwiększania kąta również.
Nie zrozumiałeś mnie.Nie napisałem że dyfuzor służy do zmiany i korygowania ekspozycji itp. Ale może jeszcze raz to wyjaśnię.
Obiektyw 18-70 D przy 18 mm podaje do body dane że chce tyle energii aby przy danej odległości X oświetlić dużą powierzchnię (im większy kąt przy tej samej odległości tym większa energia błysku i nie jest to liniowa zależność), body reaguje i ustala parametry na podstawie danych od obiektywu, przesyła do lampy dane że powierzchnia ma być "duża" bo dla ogniskowej 18 mm.Lampa SB800 i Sb600 nie ma zooma autoamtycznego dla 18 mm więc ustala minimalny jaki może i jest to 28 mm ale otrzymała dane od body o patametrach EV dla 18 mm na obiektywie.Mimo że nie ustawiła zooma na 18 ale na 28 próbuje walnąć błyskiem aby ekspozycja była prawidłowa i robi to z palnikiem o małym skupieniu czyli 28. Skoro prawidłowe dane o EV z danych od body zostają (światło zostaje bardziej skupione) skupione to powstaje przepał szczególnie w srodku kadru i powstaje na fotce zrozumiałe lekkie winietowanie które jest dowodem na złe skupienie strumienia lampy.
A o dyfuzorze napisałem dlatego że w SB800 i Sb 600 po założeniu dyfuzora niejako przy okazji wciska się pewien czujnik( wystający z obudowy "trójkącik" ) który przełącza palnik i obliczenia dla ogniskowych 14 mm.Wówczas lampa oświetla tymi samymi parametrami z body większą powierzchnię i nie ma przepału.
kto chce niech wierzy kto nie to nie ale wierzcie mi że nawet zrobiłem sobie tabelę przeliczeniwą o ile zmniejszyć EV dla lamp Sb 800 dla różnych "szerokich" ogniskowych od 24 do 10 mm. Taki jestem .... a co :mrgreen:
Nie bardzo mogę się z Tobą zgodzić. Wszystko, co piszesz, miałoby rację bytu, gdyby nie było TTL.
A przepał w centrum kadru, gdy jest winieta? Proste - matrycowy pomiar aparatu bierze pod uwagę całe pole mierzone, a jego część jest niedoświetlona z powodu winiety. Czy w takim przypadku, jeśli mierzysz punktowo, też masz przepał? Spróbuj.
panowie ( i panie jeśli tu są...) miałem podobny problem - najpierw przepalało z lampą sb 600 potem i z wbudowaną a potem nawet be lampy i jak chciało to naświtlało ok jak nie chciało to przepalało- >> przyczyna ->> kurz w szkle i zacinająca się przysłona (a lampa sb 600 kryje kąt widzenia szkłą od 24 mm do 85.. mam ja przed sobą.....) serwis przegląd kita i wszystko hula.....
Lavok masz rację.Moja pomyłka co do kąta palenia SB 600 jest stąd że myślałem że jest w niej jak w SB 800 a ja tylko takie mam.Sorrki mój błąd.
Econet_pth jest szansa ze gdzieś się mylę ale u mnie naprawdę wszystko (testy) wskazuje na moje wnioski i po uwzględnieniu moich + i - na lampie mam ekspozycję trafioną na 100 %. Jeszcze nad tym podumam i pokombinuje pomimo ze wszystko u mnie działa.
Econet_pth jest szansa ze gdzieś się mylę ale u mnie naprawdę wszystko (testy) wskazuje na moje wnioski i po uwzględnieniu moich + i - na lampie mam ekspozycję trafioną na 100 %. Jeszcze nad tym podumam i pokombinuje pomimo ze wszystko u mnie działa.
Właśnie po to jest TTL i cała zabawa z przekazywaniem informacji do korpusu i do lampy, żeby się uniezależnić od takich banalnych spraw, jak kąt rozsyłu światła. Ja też na SB-800 mam ustawione -0.3, bo wg mnie lekko przepala twarze przy ciemnych tłach.
------------------
Możemy kiedyś się spotkać, potestować i podyskutować.
W swojej teori zapomniales o faktorze 1,5x co znaczy nie mniej ni wiecej ze 17mmx1,5=25,5mm. Czyli spokojnie miesci sie w kryciu lampy.
Pozdrawiam.