PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Hongkong - potrzebna opinia

EONOnly
25-12-2011, 13:19
Witam

Mam pewien problem. Od dłuższego czasu próbuję podejść do tego zdjęcia:

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Pierwsza rzecz to symetria tego zdjęcia. Czy Waszym zdaniem jej brak mocno rzuca się w oczy? Nie potrafię wyrównać tego zdjęcia w LR3 tak, żeby było dobrze.

Druga rzecz - kilka osób powiedziało mi, że wg nich zdjęcie ma przesadzoną saturację (zwłaszcza na żółciach). Zależy mi tu na nasyconych kolorach, ale nie na wypalaniu oczu. Jak u Was to wygląda? Na moim kalibrowanym P221W wygląda ok, ale zależy mi na innych opiniach.

Pozdrawiam :)

jackrabbit
25-12-2011, 14:04
swietne zdjecie, nic bym juz nie poprawial

na moim biednym 1970nxp wyglada super, kolorki ostre ale oczu nie wypalaja :)

Cysiu
25-12-2011, 14:30
Kolory miodzio, fakt.
Symetria jest trochę zakrzywiona... Próbowałeś wczytać w LR profil obiektywu? Mi zawsze pomaga :)

EONOnly
25-12-2011, 15:18
Kolory miodzio, fakt.
Symetria jest trochę zakrzywiona... Próbowałeś wczytać w LR profil obiektywu? Mi zawsze pomaga :)

Profil oczywiście wgrany. Problem z tym zdjęciem polega nie na dystorsji, tylko na tym, że zostało zrobione "na ukos" i w związku z tym perspektywa jest taka, jaka jest :)

Motorniczy
25-12-2011, 15:40
Bardzo fajne zdjecie ale w pewnym sensie samograj. Pozdrawiam

Cysiu
25-12-2011, 16:34
Profil oczywiście wgrany. Problem z tym zdjęciem polega nie na dystorsji, tylko na tym, że zostało zrobione "na ukos" i w związku z tym perspektywa jest taka, jaka jest :)

http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=46660&highlight=prostowanie+kadru
Jak nie masz PS, to w Gimpie można też tak zrobić...

EONOnly
25-12-2011, 17:17
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=46660&highlight=prostowanie+kadru
Jak nie masz PS, to w Gimpie można też tak zrobić...

Dziękuję za linka :) LR3 również pozwala na korekcję geometrii. Niestety, nie potrafię znaleźć takich ustawień, które rozwiązują wszystkie problemy i magicznie czynią wszystkie linie prostymi. A może to po prostu kwestia koszmarnie krzywego asfaltu i kiepsko naniesionych linii przejścia dla pieszych?

Jacenty Z.
26-12-2011, 03:18
Lekkie zakrzywienie widać, ale raczej nie psuje ono odbioru (może te szyny rzeczywiście są odrobinę wyżej niż asfalt?).

Mocne żółcie widać, ale dopiero po tym, jak podpowiedziałeś na co zwrócić uwagę - w innym wypadku: taka jest wizja Autora, tak ma być i tak jest dobrze. Być może jakiś Hongkongczyk (?) zbulwersowałby się, że to w naturze trochę nie tak wygląda, ale dla mnie na przykład to i tak egzotyka, a ostry kolor tylko ten fakt podkreśla.

radekone
26-12-2011, 18:48
Jest dobrze, nie ma co kombinowac. Ewentualnie lekko mozna rozjasnic i tyle.