Zobacz pełną wersję : szokujący zapis rozmowy z portrecistą z Auschwitz
nonnatus
22-12-2011, 23:28
http://www.youtube.com/watch?v=3QlpGQ9EAdc
polecam do obejrzenia. wzruszający. poruszający. wstrząsający dokument.
ludzie ludziom...
Robson_87
23-12-2011, 01:10
widzialem wczesniej, jak ktos nie widzial to polecam obejrzec.
charmside
23-12-2011, 09:08
Też widziałem wcześniej. Szokujące, aż trudno uwierzyć, że człowiek człowiekowi taki los zgotował.
Też widziałem wcześniej. Szokujące, aż trudno uwierzyć, że człowiek człowiekowi taki los zgotował.
Nie używałbym tu czasu przeszłego, bo cały czas ludzie ludziom gotują podobny los.
krokus66
23-12-2011, 12:49
Nie używałbym tu czasu przeszłego, bo cały czas ludzie ludziom gotują podobny los.
Ten film akurat nie mówi o okrucieństwie, my to po prostu sami wiemy co to był Oświęcim.
Ten film akurat nie mówi o okrucieństwie, my to po prostu sami wiemy co to był Oświęcim.
Akurat coś innego miałem na myśli. Nieważne.
nonnatus
23-12-2011, 15:30
tak, więc o czym jest ten film? czym wzrusza się ten starszy Pan? co nas w tym filmie porusza, szokuje, jak nie okrucieństwo właśnie??? hmm
krokus66
23-12-2011, 16:40
Akurat coś innego miałem na myśli. Nieważne.
Proszę Cię bardzo, nie bierz tego do siebie. OK?
Możecie na mnie psy wieszać ale ten film mnie nie poruszył. Tyle się naczytałem wspomnień, pamiętników i relacji osobistych, że ten film nie osiągnął nawet 30% możliwości. Najbardziej do mnie trafiło zdanie, że już nigdy więcej aparatu foto nie wziął do ręki. Jest ono bardzo wymowne.
krzysztofz24
23-12-2011, 22:00
Tak sobie pomyslalem...ten portrecista, jak mowil zrobil okolo 40-50 tys zdjec. Zabitych ludzi...tych twarzy juz nie ma, zostaly tylko ich spojrzenia utrwalone na kliszy. 40-50 tys razy sfotografowac twarz czlowieka, ktory wie ze idzie na smierc...i zachowac te twarze, gesty, spojrzenia we wspomnieniach. Same zdjecia bardzo mocno oddzialuja...
Nie potrafie sobie wyobrazic, jaki to bagaz doswiadczen...
Co do Portrecisty z obozu-człowiek uczestniczył i był małym elementem w całej machinie nazistowskiego reżimu miał do wyboru śmierć lub pracę.
Przypomnę ze to najczęściej nie Niemcy zabijali ludzi własnymi rękoma lecz sami więźniowie którym nakazano to robić pod groźbą śmierci np Commando Zonder.
Ciężko ocenić z perspektywy naszej siedzącej w ciepłych kapciach na fotelu perspektywy jak powinni postępować ci ludzie dlatego ja jestem daleki od oceniania ich i ich działalności i poniekąd pośrednio przyczyniania się do krzywdy i śmierci innych ludzi.
RELATYWIZM
Panowie żeby nie podbijać tematu, jeśli chcecie poprawić świat nie rozprawiajcie o przeszłości tylko podajcie dłoń np. sąsiadowi który wam uprzykrza życie albo np teściowej jw :)
krokus66
24-12-2011, 12:28
Co do Portrecisty z obozu-człowiek uczestniczył i był małym elementem w całej machinie nazistowskiego reżimu miał do wyboru śmierć lub pracę.
Przypomnę ze to najczęściej nie Niemcy zabijali ludzi własnymi rękoma lecz sami więźniowie którym nakazano to robić pod groźbą śmierci np Commando Zonder.
Ciężko ocenić z perspektywy naszej siedzącej w ciepłych kapciach na fotelu perspektywy jak powinni postępować ci ludzie dlatego ja jestem daleki od oceniania ich i ich działalności i poniekąd pośrednio przyczyniania się do krzywdy i śmierci innych ludzi.
Jeśli mówimy o więźniach, za wyjątkiem niemieckich kryminalistów pełniących funkcje kapo, to się z Tobą zgadzam. Jest jednak jedno małe ale ...
http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/news/nazistowskie-zbrodniarki-wojenne-jak-staly-sie-bestiami,1490310,3439
krokus66
24-12-2011, 12:56
Coś w tym typie, polecam przy dobrej kawie.
http://www.youtube.com/watch?v=lnB2CjJvuYk&feature=share
Ryszard Gałgan
24-12-2011, 22:36
Przepraszam kolego avatarr ale jeżeli nie potrafisz prawidłowo napisać nazwy Sonderkommando to nie twórz proszę tez które ubliżają pamięci wielu więźniów i bliżej im do "kłamstwa oświęcimskiego" niż do faktów historycznych. Jak można pisać cyt: ich działalności i poniekąd pośrednio przyczyniania się do krzywdy i śmierci innych ludzi. - ? co to jest? piszesz że Wilhelm był trybikiem w nazistowskiej machinie - został niemcem?, współpracownikiem? to dlaczego miał oznaczenie IL? Więźniowie uśmiercali - piszesz, rozstrzeliwali, gazowali, zabijali pracą i głodem?. Mieli do wyboru śmierć lub pracę, a czym była praca jak nie elementem uśmiercania.... piszesz cyt Przypomnę ze to najczęściej nie Niemcy zabijali ludzi własnymi rękoma lecz sami więźniowie którym nakazano to robić pod groźbą śmierci... szkoda gadać, przypominasz co? - sądziłem że takie tezy pojawiają się jedynie w wypowiedziach niedouczonych gimnazjalistów . Zapraszam serdecznie do PM Auschwitz na jedno z wielu spotkań czy szkoleń ( w tym z jeszcze żyjącymi więźniami) tam przypomnisz nam fakty znane Tobie, a nie znane nam.
tutaj może nie najlepsze opracowanie wspomnień więźnia Sonderkommando Henryka Mandelbauma, ale czy tak dające pojęcie o zabijaniu
http://www.tvp.pl/historia/rocznice-i-wydarzenia/ii-wojna-swiatowa/wideo/wspomnienia/henryk-mandelbaum-jak-to-bylo-mozliwe/801802
Rg
min. przewodnik PM Auschwitz-Birkenau
marszull
25-12-2011, 00:13
Ryszar moglbys cos napisac wiecej o tych szkoleniach i spotkaniach
jako osoba znajaca temat od kuchni
Wiele informacji możesz znaleźć na http://www.auschwitz.org/.
Jeśli masz konkretne pytania - pisz PW.
Ryszard Gałgan
25-12-2011, 00:41
marszull tego jest mnóstwo tutaj masz wszystkie dostępne formy:
http://pl.auschwitz.org/e/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=1
można wybrać coś z oferty Międzynarodowego Centrum Edukacji o Auschwitz i Holokauście
lub poprzez kontakt z pracownikami zaproponować własną formę seminaryjną
Przepraszam że odsyłam do źródeł, ale ilość form edukacyjnych jest nie do opowiedzenia (opisania) na forum
pozdrawiam
rg
marszull
25-12-2011, 01:10
dzieki za linki
cos mi wczesniej nie hulalo, ale sie okazalo ze to u mnie problem z netem
krokus66
25-12-2011, 08:09
Co jak co ale literatury i filmów na temat obozów zagłady zawsze było pod dostatkiem, a nawet więcej. Zwiedzanie obozu w Oświęcimiu było dla mnie bardzo traumatyczne.
Coś tam słyszałem i oglądałem a potem wychodzi na to że to, Polacy budowali obozy i mordowali ludzi a biednych Niemców w to wrobiono, i tak historia zostaje zafałszowana...
krokus66
25-12-2011, 18:02
Niemcy i ... od lat świadomie i konsekwentnie fałszują historię. Źle, że bardzo niemrawo reaguje na to polskie MSZ, w swych działaniach do pięt nawet nie dorasta Polonii Amerykańskiej tyle, że w kraju na ten temat jest absolutna cisza. Gorzej jest gdyż polscy politycy, szkoła i media świadomie pomijają pewne straszne fakty historyczne a nawet im gwałtownie zaprzeczają. Nie mówię teraz o zbrodniach niemieckich.
danielpe
31-12-2011, 13:42
Naprawdę wstrząsające.. Jak człowiek człowiekowi mógł i nadal może wyrządzać taka straszną krzywdę.
Niemcy i ... od lat świadomie i konsekwentnie fałszują historię. Źle, że bardzo niemrawo reaguje na to polskie MSZ, w swych działaniach do pięt nawet nie dorasta Polonii Amerykańskiej tyle, że w kraju na ten temat jest absolutna cisza. Gorzej jest gdyż polscy politycy, szkoła i media świadomie pomijają pewne straszne fakty historyczne a nawet im gwałtownie zaprzeczają. Nie mówię teraz o zbrodniach niemieckich.
Nasze instytucje państwowe to niestety prawie wszystkie działają beznadziejnie.
Szczerze mówiąc w czasie gdy byłem w liceum dość mało interesowałem się historią.
Teraz czasem lubię pooglądać jakieś filmy z tym związane lub poczytać książki.
Moim zdaniem u nas tak bardzo wiele mówi się o zbrodniach drugiej wojny światowej tak jakby to był jedyny epizod ludobójstwa w historii świata.
Niestety moim zdaniem zło jest wpisane w dzieje ludzkości i takie fakty miały miejsce zarówno wcześniej jak i później.
Przecież obecnie w Afryce wiele razy miały miejsce fakty ludobójstwa często na masową skalę.
Podobnie niedawno było nawet w Europie (Jugosławia).
A jeśli chodzi o zamazywanie historii to czasem mam wrażenie, że nasza lewica dość często "rozmydlała"
w ostatnich 20 latach fakt mniejszych lub większych zbrodni politycznych czasów PRLu.
Moim zdaniem nauka w szkołach nie powinna polegać na nauce dat, ale przedstawianiu jakie mechanizmy działały w przeszłości.
Jak dochodziło do nadużycia władzy i manipulacji przez rządzących.
Wtedy być może ludzie ciut mniej by byli podatni na głupoty serwowane nam przez polityków wszystkich opcji.
krokus66
31-12-2011, 15:53
@tomek67
Trudno się z Tobą nie zgodzić.
Naprawdę wstrząsające.. Jak człowiek człowiekowi mógł i nadal może wyrządzać taka straszną krzywdę.
Ongiś usłyszałem takie zdanie.
Człowiek koniecznie musi mieć nałożony pewien kaganiec, poprzez religię oraz prawo, gdyż musi bać się odpowiedzialności i nieuchronnej kary za życia ale i po śmierci. Jeśli nie ma tego kagańca, to w pewnych okolicznościach człowiek zamienia się w zwykłe BYDLĘ.
Przez lata ww. zdanie wciąż do mnie uparcie wraca i uznaję głęboką mądrość w nim zawartą.
http://www.ivrozbiorpolski.pl/index.php?page=135metod
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/w-zywcu-zmarl-wilhelm-brasse-fotografowal-wiezniow-w-auschwitz,284452.html
Piotrek 77
23-10-2012, 19:34
najdziwniejsze w tym wszystkim jest to - że ludzie dużo przeszli, przeżyli getta, obozy. A tu po kilkudziesięciu latach nic się nie zmieniło. Znajomy wracajac z wycieczki z Izraela stwierdził ze wojna Izraelczyków nic nie nauczyła - teraz to oni tworzą getta w swoim państwie.
RobertMiernik
23-10-2012, 19:44
Tworzą bo to najskuteczniejszy i najefektywniejszy sposób na osiągnięcie celu.
Niemcy i ... od lat świadomie i konsekwentnie fałszują historię.
U nas tej konsekwencji w edukacji czasem brakuje.
Zresztą jak oglądałem pomniki/ tablice w swojej okolicy to odnoszę wrażenie,
że ich twórcy nie pomyśleli o przyszłości.
Na wielu miejscach zbrodni niemieckich są tylko daty, lub informacje w stylu "zamordowani przez okupanta".
Kiedyś ta informacja wydawała się wystarczająca i oczywista, dziś młode pokolenie już nie zawsze skojarzy o kogo chodzi kto to jest ten "okupant".
Michał Jędrak
24-10-2012, 01:14
najdziwniejsze w tym wszystkim jest to - że ludzie dużo przeszli, przeżyli getta, obozy. A tu po kilkudziesięciu latach nic się nie zmieniło. Znajomy wracajac z wycieczki z Izraela stwierdził ze wojna Izraelczyków nic nie nauczyła - teraz to oni tworzą getta w swoim państwie.
No niestety taka jest rzeczywistość. Czego się nauczyli od Hitlera to teraz sami powtarzają i w dodatku robią z siebie ofiary sąsiednich państw. Teraz jest wielkie zdziwienie, że na świecie wzmacniają się nastroje antyżydowskie a za jakieś 20, 30 czy 80 lat kolejne państwo zgotuje im holocaust i historia się powtórzy. Historia, w ogóle, podobno lubi się powtarzać...
No niestety taka jest rzeczywistość. Czego się nauczyli od Hitlera to teraz sami powtarzają i w dodatku robią z siebie ofiary sąsiednich państw. Teraz jest wielkie zdziwienie, że na świecie wzmacniają się nastroje antyżydowskie a za jakieś 20, 30 czy 80 lat kolejne państwo zgotuje im holocaust i historia się powtórzy. Historia, w ogóle, podobno lubi się powtarzać...
Mozecie mnie wyzywac, zbesztac, ale mam nadzieje, ze ktos sie w koncu zajmie Zydami. ;) Jak widac, wiekszosc panstw woli im jednak pomagac (z USA na czele). Czyz prowokowanie sytuacji w Syrii nie jest takze korzystne dla Izraela?