Zobacz pełną wersję : Poszukuję wątku o kradzieży zdjęć...
dominikpl72
22-12-2011, 11:09
Czy ktoś z szanownych kolegów kojarzy taki wątek, w którym ktoś pytał co zrobić, aby skutecznie zabezpieczyć swoje prawa? Chodziło o charakterystyczny portret dziewczynki (córki autora wątku) - wykorzystany bez zgody autora jako motyw "wyszywanki" sprzedawanej przez jakiś sklep.
Mam wrażenie, że (niestety) ktoś ponownie wykorzystał to zdjęcie:
http://fotografuj.pl/konkurs/Szare_jest_piekne/id/60/strona/photo/page/34/zdjecie/105311
Ale nie mam pewności - bo może w końcu autor sam zgłosił to zdjęcie w konkursie...
Tak czy inaczej - szukam autora tej fotki :)
Z tego co pamietam to jest to zdjęcie Andrzeja Laskowskiego
A może Andrzej zgłosił to foto do konkursu?
Po prostu?:)
Też tak moze być, najlepiej jak by Dominik napisał PM-ke do Andrzeja
Sendilkelm
22-12-2011, 11:29
Mało prawdopodobne. Podpisałby się "superbiedronka"? I w opisie zdjęcia podał d200 oraz 70-300 podczas gdy na jego stronie widnieje d70 i 50 1.4?
http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-248163.php
dominikpl72
22-12-2011, 11:40
Dzięki za odzew - właśnie dlatego szukałem autora, żeby spytać czy to jego zdjęcie... Bo jakoś tak nie chciało mi się wierzyć, że używa takiego nicka... A to kolejne wyjątkowe ku..stwo zgłaszać cudze zdjęcie do konkursu. Idę pytać Autora...
Rafał_Sz
22-12-2011, 11:44
Daj koniecznie odpowiedź co i jak.
Tam jest więcej zdjęć AL.
Ale coś mi się ta "superbiedronka" jakoś dziwnie kojarzy z AL...
dlatego trzeba chyba pomyśleć o DIGIMARCU...albo sam już nie wiem...
A co to jest ten digimarc?
zarzuć googla to Ci wyskoczy strona ,
coś link mi nie wchodzi...
RobertMiernik
22-12-2011, 13:10
Cena niestety niewspółmierna do zysku.
Już jakiś czas temu czytałem o różnych sposobach znakowania, ale póki ceny nie osiągną normalnego poziomu to zabawka dla w sumie nawet nie wiem kogo, bo przy próbie oznaczenia większej ilości zdjęć kwota robi się horrendalna...
to zostaje znak wodny na całe zdjęcie...lub chowanie inskrypcji ,która wychodzi przy 400% :))
Tak, jak chowają w witrażach różne przesłanki :)
Sendilkelm
22-12-2011, 13:39
Steganografia
RobertMiernik
22-12-2011, 14:33
Tylko to nie zabezpiecza przed print-screenem z ekranu.
Tylko to nie zabezpiecza przed print-screenem z ekranu.
digimarc jak najbardziej zabezpiecza, nawet przed wydrukiem i skanem wydruku, ale z mniejszą skutecznoscią
RobertMiernik
22-12-2011, 15:15
Pisałem o ukrytych podpisach i stegano.
Chociaż prawdę mówiąc ciężko jest mi wyobrazić sobie coś co nie ingeruje w obraz a potrafi 'obejść' problem nawet po zeskanowaniu wydruku.
Pisałem o ukrytych podpisach i stegano.
Chociaż prawdę mówiąc ciężko jest mi wyobrazić sobie coś co nie ingeruje w obraz a potrafi 'obejść' problem nawet po zeskanowaniu wydruku.
ależ digimarc ingeruje w obraz, ale w stopniu dla ludzkiego oka niezauważalnym (nie licząc oczywiście powiększeń 1000% ;) itp absurdów) - nanoszony jest odpowiedni wzór na obraz i tenże wzór zachowuje się nawet po wydruku i zeskanowaniu (chocią zjest zaburzony, ale na tyle, że za pomocą odpowiednich algorytmów daje się odczytać zawartą w tym wzorze informację)
RobertMiernik
22-12-2011, 20:06
Nom tak, wiem jaka jest teoria, ale co jeśli screena zrobię a potem zmniejszę obrazek?
Albo nie daj boże 'skrzywię go' przed zmniejszeniem, żeby wycięło część pixelików...
W każdym razie, rozwiązanie dalej niewspółmiernie drogie.
dominikpl72
23-12-2011, 12:22
Witam wszystkich zainteresowanych,
Po wymianie korespondencji z Andrzejem sprawa została wyjaśniona - okazało się, że zdjęcie nie jest "pożyczone".
Wątek humorystyczny tej historii: tajemniczo brzmiący nick zgłaszającego i "nieprecyzyjne" dane puszki oraz szkła podane w konkursie - spowodowane są faktem, iż fotkę do konkursu zgłosiła "lepsza połowa" autora :)
Wesołych Świąt :)
Andrzej zawsze w jakieś jaja sie wkręci.