PDA

Zobacz pełną wersję : Synchronizacja zdalna lamp Nikona i Canona

nataliamilk
22-12-2011, 00:28
Witam,
Przeszukałam wątki, ale nie znalazłam odpowiedzi, dlatego post.
Mam do dyspozycji lampy sb800 i canon 430 ex. Z odpaleniem sabiny problemu nie będzie. Jednak zanim odpalę drugą lampę Canona chciałabym się dowiedzieć czy i w jaki sposób możliwa jest synchronizacja jednocześnie dwóch błysków: z lampy sb800 i 430 ex. Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie z wyzwalaczem Yongnuo rf-602 tudzież innymi godnym polecenia i w miarę przystępnym cenowo (max 200 zł)?

RobertMiernik
22-12-2011, 01:06
Jeśli wepniesz lampę canoniarską do RF'a przez złącze PC Sync to nie powinno być problemu z odpaleniem jej zdalnie.

Art Erie
22-12-2011, 10:17
Lub fotocele dla obu lamp.

nataliamilk
22-12-2011, 15:15
słyszałam, gdzieś, że yongnuo ma nadajniki dostosowane do nikona a odbiorniki uniwersalne (tzn i działające z sabinami i z canonami). Wychodziłoby na to, że nie potrzeba żadnej fotoceli ani kombinowania z pc sync. Ale nie próbowałam tego więc przed zakupem Yongnuo rf-602 chciałabym się upewnić.

adolfik9501
24-12-2011, 12:04
słyszałam, gdzieś, że yongnuo ma nadajniki dostosowane do nikona a odbiorniki uniwersalne (tzn i działające z sabinami i z canonami). Wychodziłoby na to, że nie potrzeba żadnej fotoceli ani kombinowania z pc sync. Ale nie próbowałam tego więc przed zakupem Yongnuo rf-602 chciałabym się upewnić.

Odbiorniki są takie same. Poza tym lampy wyzwalane są tylko ze środkowego styku. Dodatkowe styki służą tylko do wybudzania lamp z trybu uśpienia.

EDIT: Zestawy różnią się nadajnikiem oraz dołączonymi kabelkami.