Zobacz pełną wersję : D90 + Metz 50 af-1 poblem z radiowym wyzwalaniem
Jak w temacie. Lampa ustawiana na różne grupy i kanały. Aparat tak samo. Nie mogę jej wyzwolić radiowo :/ Przez fotocele idzie. Nie wiem już co robię źle...
jackrabbit
22-12-2011, 00:20
ustaw w manual i pojdzie :)
Jak to sie mówi, troche człowieka i technika sie gubi:/ Które z tych dwóch holerstw ustawić na M? Próbuje na różne sposoby. Chyba nie dorosłem do tej technologii:/
Art Erie
22-12-2011, 00:45
Grupy i kanały w lampie dotyczą CLS, zapewne Twoje radio to nie PW, więc jak kolega wyżej: ustaw lampę w trym manulany (tak samo jak w przypadku fotoceli).
adolfik9501
22-12-2011, 11:16
Istnieje jeszcze szansa na mylenie terminów... Odpalenie radiowo ma oznaczać CLS/AWL - podnieś lampę wbudowaną ;)
Na początek jakie radyjko? Z tych tańszych? To działa tylko na M /znaczy nie przenosi dodatkowych informacji, które zawiera CLS odpalany przez lampę wbudowaną lub dedykowane do systemu drogie radyjko. Takie tańsze radyjko daje tylko sygnał lampie, że ma odpalić - nic więcej/.
Ustawić aparat na M, z założonym nadajnikiem, lampę też na M z podpiętym odbiornikiem.
Sprecyzuj, czym to wyzwalasz. Radiowo czy podczerwień ?
Muszę sie przyznać że troche namieszałem i nie wytłumaczyłem dokladnie. Nie mam żadnego dodatkowego radia, tylko wyzwalam zdalnie przez lampe wbudowaną. Gdy zamykam tą lampę to nie wyzwala się Metz. Myślałem że CLS w D90 i Metzie działa na takiej samej zasadzie co właśnie radiowe wyzwalacze. Nie mogłem dojść do tego czemu przy zamkniętej lampie wbudowanej nie mogę wyzwolić metza. A tu się okazuje że ten metz, owszem, działa w CLSie z D90 i wyzwala sie go poprzez lampe wbudowaną. Tak więc lampa zawsze musi być podniesiona. Dobrze rozumuje?
Art Erie
22-12-2011, 21:39
Dobrze rozumujesz :)
Komunikacja CLS odbywa się w podczerwieni ( przedbłyski sterujące).
jackrabbit
22-12-2011, 22:17
Dobrze rozumujesz :)
Komunikacja CLS odbywa się w podczerwieni ( przedbłyski sterujące).
chyba nie w podczerwieni raczej
Art Erie
22-12-2011, 22:23
chyba nie w podczerwieni raczej
Chyba raczej tak ;)
Pooglądaj sobie SU-800, albo IR SG-3IR.
No, raczej....
Jak lampa podniesiona to dodatkowa lampa sterowana jest tzw. przedbłyskami z lampy wbudowanej w aparat.
Prosto sprawdzić. Ustawić CLS, lampa wbudowana "----". I tak przy robieniu zdjęcia błyśnie. Na dodatek kilka razy.
Ten błysk nie powinien /choć trochę ma/ mieć wpływu na fotkę. Do wyzwalania np. starych lamp manualnych są fotocele ignorujące przedbłyski.
SU - steruje przez podczerwień.
Art Erie
23-12-2011, 12:56
SU - steruje przez podczerwień.[/I]
Dokładnie tak jak lampy z funkcją sterownika CLS; czujnikiem w lampach jest dioda IR.
Czyli radiowo nie da rady bez dodatkowych wyzwalaczy radiowych. Dzięki za wytłumaczenie tego wszystkiego.
Czyli radiowo nie da rady bez dodatkowych wyzwalaczy radiowych. Dzięki za wytłumaczenie tego wszystkiego.
Zabrzmiało, jakby radiowo przez wyzwalacz miało być lepiej/gorzej. Jest większy zasięg i praca w silnym świetle, ale funkcjonalnie to ubogo. Przedbłyskami CLS jest sporo fajnych funkcjonalności. Więc nie jest oczywiste, czy trzeba żałować.
Chodziło mi o to że radiowo lampa i aparat nie muszą sie widzieć. Ale to da sie przeboleć jako że jestem totalnym amatorem :)