PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + Metz 50 af-1 poblem z radiowym wyzwalaniem

Pokson
22-12-2011, 00:13
Jak w temacie. Lampa ustawiana na różne grupy i kanały. Aparat tak samo. Nie mogę jej wyzwolić radiowo :/ Przez fotocele idzie. Nie wiem już co robię źle...

jackrabbit
22-12-2011, 00:20
ustaw w manual i pojdzie :)

Pokson
22-12-2011, 00:33
Jak to sie mówi, troche człowieka i technika sie gubi:/ Które z tych dwóch holerstw ustawić na M? Próbuje na różne sposoby. Chyba nie dorosłem do tej technologii:/

Art Erie
22-12-2011, 00:45
Grupy i kanały w lampie dotyczą CLS, zapewne Twoje radio to nie PW, więc jak kolega wyżej: ustaw lampę w trym manulany (tak samo jak w przypadku fotoceli).

adolfik9501
22-12-2011, 11:16
Istnieje jeszcze szansa na mylenie terminów... Odpalenie radiowo ma oznaczać CLS/AWL - podnieś lampę wbudowaną ;)

amirez
22-12-2011, 20:44
Na początek jakie radyjko? Z tych tańszych? To działa tylko na M /znaczy nie przenosi dodatkowych informacji, które zawiera CLS odpalany przez lampę wbudowaną lub dedykowane do systemu drogie radyjko. Takie tańsze radyjko daje tylko sygnał lampie, że ma odpalić - nic więcej/.
Ustawić aparat na M, z założonym nadajnikiem, lampę też na M z podpiętym odbiornikiem.

Cichy
22-12-2011, 21:10
Sprecyzuj, czym to wyzwalasz. Radiowo czy podczerwień ?

Pokson
22-12-2011, 21:28
Muszę sie przyznać że troche namieszałem i nie wytłumaczyłem dokladnie. Nie mam żadnego dodatkowego radia, tylko wyzwalam zdalnie przez lampe wbudowaną. Gdy zamykam tą lampę to nie wyzwala się Metz. Myślałem że CLS w D90 i Metzie działa na takiej samej zasadzie co właśnie radiowe wyzwalacze. Nie mogłem dojść do tego czemu przy zamkniętej lampie wbudowanej nie mogę wyzwolić metza. A tu się okazuje że ten metz, owszem, działa w CLSie z D90 i wyzwala sie go poprzez lampe wbudowaną. Tak więc lampa zawsze musi być podniesiona. Dobrze rozumuje?

Art Erie
22-12-2011, 21:39
Dobrze rozumujesz :)
Komunikacja CLS odbywa się w podczerwieni ( przedbłyski sterujące).

jackrabbit
22-12-2011, 22:17
Dobrze rozumujesz :)
Komunikacja CLS odbywa się w podczerwieni ( przedbłyski sterujące).

chyba nie w podczerwieni raczej

Art Erie
22-12-2011, 22:23
chyba nie w podczerwieni raczej

Chyba raczej tak ;)
Pooglądaj sobie SU-800, albo IR SG-3IR.

amirez
23-12-2011, 12:51
No, raczej....
Jak lampa podniesiona to dodatkowa lampa sterowana jest tzw. przedbłyskami z lampy wbudowanej w aparat.
Prosto sprawdzić. Ustawić CLS, lampa wbudowana "----". I tak przy robieniu zdjęcia błyśnie. Na dodatek kilka razy.
Ten błysk nie powinien /choć trochę ma/ mieć wpływu na fotkę. Do wyzwalania np. starych lamp manualnych są fotocele ignorujące przedbłyski.
SU - steruje przez podczerwień.

Art Erie
23-12-2011, 12:56
SU - steruje przez podczerwień.[/I]

Dokładnie tak jak lampy z funkcją sterownika CLS; czujnikiem w lampach jest dioda IR.

Pokson
23-12-2011, 14:17
Czyli radiowo nie da rady bez dodatkowych wyzwalaczy radiowych. Dzięki za wytłumaczenie tego wszystkiego.

JacekCz
26-12-2011, 22:40
Czyli radiowo nie da rady bez dodatkowych wyzwalaczy radiowych. Dzięki za wytłumaczenie tego wszystkiego.

Zabrzmiało, jakby radiowo przez wyzwalacz miało być lepiej/gorzej. Jest większy zasięg i praca w silnym świetle, ale funkcjonalnie to ubogo. Przedbłyskami CLS jest sporo fajnych funkcjonalności. Więc nie jest oczywiste, czy trzeba żałować.

Pokson
27-12-2011, 00:53
Chodziło mi o to że radiowo lampa i aparat nie muszą sie widzieć. Ale to da sie przeboleć jako że jestem totalnym amatorem :)