PDA

Zobacz pełną wersję : NX vs ViewNX inne kolory.

wasilewk
21-12-2011, 17:57
Jednak założyłem nowy wątek, bo te co znalazłem to już za stare.

Otóż dziś zainstalowałem obydwa programy:
- ViewNX2 ver. 2.2.5 (upgrade z ver. 2.2.3)
- NX2 ver.2.3.0

Instalację wykonałem 'jedną po drugiej' bez resetowania komputera.

Program ViewNX2 wyświetla kolory obrazów JPG poprawnie.
Program NX2 wyświetla wyblakłe kolory JPG.

DLACZEGO ?

Przecież ustawienia XP były identyczne, w zarządzaniu kolorami obydwu programów są identyczne ustawienia - a jednak inaczej wyświetlają.

Może ktoś podpowie ?

Dz.b.

P.S.
Znam problem 'NX vs PS' ale 'NX vs ViewNX' już nie.

samson09
21-12-2011, 19:30
Powiem ci, że zrobiłem update do najnowszych wersji i u mnie problemu nie ma. W jednym i w drugim kolory identyczne.

wasilewk
21-12-2011, 19:38
To ja już nic nie rozumiem: specjalnie instalowałem jedno po drugim, żeby się przekonać, bo pod choinką ma być NX2 (pełna wersja a nie "Demo" 60-cio dniowe).

Pewnie pomogłaby zmiana sterownika w Windowsach, ale wtedy z kolei ViewNX2 zmieni pewnie kolory.

Dzieki, za odzew.

Pzdr.

samson09
21-12-2011, 19:58
swoja droga u mnie na kompie tylko viewnx wyswietla takie same kolory jak te w nx2. Inne przegladarki mocno podbijaja kolorki. Walczylem chyba ze wszystkimi od zwyklej domyslnej pod windowsem do fswiever, acdsee z profilami icc i lipa. Sam juz nie wiem :) Jedynie domyslna przegladarka windows wyswietla tak samo zdjecie jak viewnx i nx2 ale po uruchomieniu fullscreena kolory znow sa podbite.

wasilewk
21-12-2011, 21:06
Jedynie domyslna przegladarka windows wyswietla tak samo zdjecie jak viewnx i nx2

U mnie wszystkie programy wyświetlają prawidłowo oprócz nikonowskiego NX2.
Teraz próbowałem w zarządzaniu kolorami zmieniać profile i wyszło, że tylko trzy mają wpływ na wyświetlanie (przy czym żaden prawidłowo):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/3677/nx2c.jpg)

- RICOCH --> za jasny
- Nikon AdobeWide -- bladawy
- Nikon sRGB 4.0.0.3002 (domyślny) --> blady

Na inne profile program nie reaguje.

Pzdr.

wasilewk
28-12-2011, 21:00
Grzebię i grzebię w tym programie i nic mi nie wychodzi.

Może ktoś wie skąd jest pobierana ta lista profili z poprzedniego posta ?

Wiem, że katalog profili jest tu:

źródło (http://img854.imageshack.us/img854/7876/profileu.jpg)

Tylko, że to mi nie pasuje do tej listy z postu #5

Chciałbym po prostu do tej listy profili dodać własny, dostosowany do mojego monitora --> pytam dlatego, bo ViewNX2 ma taką możliwość i profil umieszczony jako ostatni na liście profili powyżej, działa bez zarzutu.

Może mnie ktoś oświecić ?

Dzb.

T&T
28-12-2011, 21:16
C/Windows/system32/spool/drivers/color

wasilewk
28-12-2011, 21:19
C/Windows/system32/spool/drivers/color

Tak, wiem. To jest driver do Windows XP (zresztą ViewNX2 też o podmianie wspominając przytacza to miejsce). Tylko jak nakazać programowi Capture NX2 korzystanie z niego ?

Pzdr.

T&T
28-12-2011, 21:29
A w opcjach w color management go nie ma?

wasilewk
28-12-2011, 21:33
A w opcjach w color management go nie ma?

W tych opcjach go nie ma, a lista tych profili nie dość, że go nie zawiera, to jeszcze nie można do niej nic dodać, żeby potem wybrać odpowiedni profil. Dziwna ta lista, ciekawe skąd się wzięła - nie mogę znależć nawet podobnych plików w żadnym katalogu po zainstalowaniu.

W tym podanym przez Ciebie katalogu jest tak:

źródło (http://img546.imageshack.us/img546/3669/driversqt.jpg)

Na upartego przedostatni plik z katalogu "color" mógłby odpowiadać przedostatniemu plikowi z listy NX2 "Display Profile".
Niestety, po jego wybraniu nic się nie zmienia i kolory nadal są wyprane i lekko przeróżowione.

Pzdr.

T&T
28-12-2011, 21:46
U mnie te profile wyglądają nieco inaczej:

źródło (http://www.iv.pl/images/69851423112255284452.jpg)

Jak widać są też profile monitora generowane przez kalibrator. Jednak nie ma wszystkich, które są w katalogu "color".

wasilewk
28-12-2011, 21:53
Ok. Pytanie jest: czy zmiana tych profili (każdego) powoduje zmianę w wyświetlanych kolorach ?

U mnie jest tak, jak napisałem powyżej: program reaguje na dwa, trzy profile (zresztą i tak nie prawidłowo wyświetla kolory) a resztę olewa w ogóle się nic nie zmienia. Natomiast ViewNX2 ma ustawiony profil z katalogu "color" i jest bardzo dobrze.

EDIT:
Dopiero teraz zauważyłem, że Ty masz inną (chyba) wersję Capture NX2 - ja mówię o najnowszej - czyli 2.3.0

Pzdr.

T&T
28-12-2011, 21:58
Powoduje. Może to nie być wyraźnie widoczne, zwłaszcza na niektórych monitorach. A ten profil, który chciałeś wstawić to nie jest czasem profil powiązany z drukarką?

wasilewk
28-12-2011, 22:06
Powoduje. Może to nie być wyraźnie widoczne, zwłaszcza na niektórych monitorach. A ten profil, który chciałeś wstawić to nie jest czasem profil powiązany z drukarką?

Nie, ten profil jest od monitora Prolite E2607WSV.

Ja wiem, ze różne mogą być kruczki, ale mnie zastanawia fakt, że instalowałem najnowsze wersje obydwu programów, jedna po drugiej, i ViewNX2 działa poprawnie a Capture NX2 żle wyświetla JPG, choć i NEF też źle.

Pzdr.

T&T
28-12-2011, 22:41
Jedno co pewne, wszystkie profile są w katalogu "color" i na moje oko wszystkie aplikacje i system korzysta z tych profili. Jak widać u mnie w ViewNX2 są profile monitora i przestrzenie barwne. Natomiast profile do drukarki też są we ViewNX2 w tej samej zakładce ale w "printer profile" - jeśli ta opcja jest uaktywniona.
Jeśli twój profil jest profilem monitora i jest w katalogu systemowym "color", to powiem, że nie wiem dlaczego nie ma go we ViewNX2.

wasilewk
28-12-2011, 22:48
Wydaje mi się, że ViewNX2 korzysta z profili Nikonowskich w katalogu: \Program Files\Comon Files\Nikon... - post #6 --> natomiast Capture NX2 (wersja 2.3.0) - tak jak mówisz, z katalogu "color" post #10.

Czyli w takim razie w żaden sposób nie mogę stosować analogii, co do profili wyświetlania --> licząc, że obydwa programy są od Nikona.

Pzdr.

P.S.
Jak wrzuciłem 'Display Profile' (czyli plik PLE2607WSV.icm) do Capture NX2, to wykrzaczał się przy wyświetlaniu 'obcych' JPG (nie z Nikona).

T&T
28-12-2011, 22:55
Właśnie chyba nie. Widać to na zrzucie ekranu, który zamieściłem wyżej. Są tam profile monitora wygenerowane przez kalibrator, których nigdy nie było w ViewNX2. Tak samo jeśli chodzi o profile drukarek - miałem je zainstalowane w systemie zanim miałem tą przeglądarkę. Dlatego napisałem, że nie wiem z jakiego powodu nie masz swojego profilu.

wasilewk
28-12-2011, 23:05
Dlatego napisałem, że nie wiem z jakiego powodu nie masz swojego profilu.

Akurat w ViewNX2 mam możliwość zmiany Profilu i poszukania go z innego katalogu (Nikon zaleca katalog "color" ) i dlatego zbadanie czy jest to lista z katalogu "color" tak bardzo mnie nie interesowało - a w Capture NX2 (2.3.0) takiej możliwości nie ma (nie ma tego klawisza !) - można sobie zmienić profil wybierając go z listy - a jak go na tej liście nie ma, to kaplica.

Pzdr.

T&T
29-12-2011, 17:56
Wracam jeszcze raz do tematu. Podaję zrzut ekranu z mojego CNX2 v.2.3.0. Jak widać u mnie są wszystkie profile, łącznie z profilami monitora:

źródło (http://www.iv.pl/images/37445304150097434452.jpg)
Jeśli u ciebie jest inaczej błąd tkwi, no nie wiem, strzelam, w systemie, instalacji.....
Natomiast nie rozumiem po co chcesz ustawić profil monitora jako przestrzeń roboczą w CNX2. Profil monitora ustaw w systemie, we właściwościach ekranu, zarządzaniu kolorami. We wszystkich aplikacjach z zarządzaniem barwą (CNX2, View NX2, PS, itd.) ustaw jako przestrzeń roboczą aRGB lub sRGB - we wszystkich tak samo. I jeżeli coś nie jest namieszane w systemie lub przy instalacji aplikacji, wszędzie musi wyświetlać tak samo. Niekoniecznie dobrze ale tak samo. To czy dobrze zależy od jakości monitora i od jego profilu. Jeśli nie jest tak samo to ja bym myślał o przeinstalowaniu wszystkiego z systemem włącznie.

wasilewk
29-12-2011, 20:50
No więc tak:

źródło (http://img857.imageshack.us/img857/581/profiles.jpg)

Po lewo katalog "color", z którego wg Ciebie (i Nikona) korzystają oba programy: Capture NX2 i ViewNX2.
Po prawo katalog "Profiles", z którego wg mnie korzysta ViewNX2 (choć Nikon twierdzi inaczej) a nie Capture NX2.
Do tego ich stan:

źródło (http://img36.imageshack.us/img36/8483/nxvnx.jpg)
Tu (http://img202.imageshack.us/img202/8483/nxvnx.jpg) większy obrazek
Czarne pliki nie różnią się.

1. Dwa pliki na czerwono na gorze po lewo - to pliki, których nie ma w katalogu Nikona i dlatego ViewNX2 ich nie widzi.
2. Profil "Nikon MacMonitor 4.0.0.3001" jest tylko w ViewwNX2, bo znajdule się w katalogu "Profiles" Nikona i dlatego Capture NX2 go nie widzi.
3. W "Profiles" jest 11 plików takich samych jak w "color" i jest też profil dla MAC-a = 12 profili zgodnie z obrazkiem ViewNX2 --> nie wiem dlaczego innych plików *.icm ten program nie widzi.

Jeszcze powymyślam coś...

Pzdr.

Zolty
30-12-2011, 13:56
Coś jest nie tak z ViewNX - oba programy powinny korzystać z profili które są zainstalowane w systemie - czyli z tych w folderze ...spool\drivers\color. Część profili z folderu ...Common\Nikon\Profiles nie jest "zainstalowana" i dlatego nie widoczna dla CNX2.
Jeśli chcez je instalować to prawy klawisz myszy i wybierz "zainstaluj profil" czy jakoś tak.
W View NX ustaw żeby korzystał ze spool\drivers\color - te profile są widziane i używane przez system.

Co do różnic w wyświetlanych kolorach - upewnij się że przestrzeń robocza jest taka sama w obu programach, odkliknij opcję "Use instead of embeded profile" - coby Ci CNX nie zastępował oryginalnego profilu zadaną przestrzenią roboczą. (Nie mam ViewNX więc nie wiem jak tam wygląda ta opcja - ustaw tak samo jak w CNX2). Jako przestrzeń roboczą wybierz albo sRGB albo Adobe RGB - żadne profile monitorów ani inne.

To pierwszy krok - daj znać czy coś się zmieniło: tzn. czy nadal są różnice w wyświetlaniu kolorów między proramami.

wasilewk
30-12-2011, 19:51
Coś jest nie tak z ViewNX - oba programy powinny korzystać z profili które są zainstalowane w systemie

Jestem w tej chwili w takiej sytuacji:
- ViewNX2 zainstalowana darmowa wersja bezterminowa i działa poprawnie we wszystkich aspektach.
- CNX2 zainstalowana wersja 60-dniowa i niepoprawnie wyświetla kolory (wyprane).

Jeśli mi piszesz, że mam ruszać program, który poprawnie pracuje i jest moim jedynym programem do zgrywania i obróbki zdjęć - to trochę się wzdragam, bo zostanę z niczym. Wolałbym 'nauczyć' porządnej pracy tego CNX2, żeby móc na stałe zainstalować wersję bezterminową. Uważam, że mogą być zainstalowane obydwa Nikonowskie programy i nie powinny się gryźć.

Zdaję sobie sprawę, żę ViewNX2 jest przez kogoś innego i innym narzędziem stworzony niż CNX2 - jednak chciałbym CNX2 zmusić do takiej pracy, jak ViewNX2. Pewnie będzie to wymagało jeszcze większego zaangażowania się w poszczególne mechanizmy zarządzania kolorami CNX2 i dlatego poszukuję pomocy, gdyż instalacja była przeprowadzon zgodnie z instrukcją.

Dołoże jeszcze coś:
przed zainstalowaniem obu programów miałem na PC dwa programy:
- ViewNX ver. 1.0
- ViewNX2 ver. 2.2.3
Wiem, że Nikon nie zaleca pracy na obydwu wersjach 1 i 2 jednocześnie, jednak ja w zasadzie pracowałem na 2-ce a 1-ka była po to, by mieć ratunek, gdy zawiedzie nowszy program. W takim stanie zainstalowałem najpierw ViewNX2 ver. 2.2.5 a potem CNX2 ver 2.3.0. Okazało się, że wersja 1 ViewNX i CNX2 wyświetlają 'wyprane' kolory. Odinstalowałem starszą wersję ViewNX i pozostała tylko nowsza, poprawnie pracująca, wersja oraz CNX2. Taki stan jest obecnie. Niestety kolory w CNX2 są nadal wyprane i lekko przeróżowione i nie mogę osiągnąć poprawnych.

Spróbuję w katalog "color" (z którego korzysta CNX2) dorzucić jakieś inne profile i sprawdzić na nich, czy uda się wyświetlić poprawne kolory. Nie chcę ruszać ViewNX2, bo jak coś się zepsuje i nie będzie można wrócić do stanu pierwotnego, to zostanę na lodzie.

Pzdr.

Zolty
30-12-2011, 20:47
W takim razie może spróbuj odinstalować CaptureNX2 i zainstaluj go ponownie po restarcie komputera.

Zolty
30-12-2011, 21:14
Ok - zainstalowałem sobie ViewNX2 coby móc porównać z CNX2. Rezultat - wyświetlają identycznie.
Jedyna różnica w ustawieniach - w ViewNX można z programu ustawić profil monitora.
Zadanie domowe:
1. Panel sterowania
2. Zarządzanie kolorem
3. Zakładka urządzenia
3a. Urządzenie (z rozwijanej listy): monitor na którym pracujesz
3b. "Zaptaszkowana" opcja " użyj moich ustawień dla tego urządzenia"
3c. Profil monitora ustawiony w okienku poniżej jako domyślny

Po sprawdzeniu/ustawieniu jak w/w odpal ViewNX i CNX2 i zobacz czy coś się zmieniło.

T&T
30-12-2011, 21:49
ViewNX2 jest to darmowy program, który zawsze można ściągnąć i zainstalować. Gorzej jest z CNX2 bo wersji próbnej drugi raz chyba nie odpali. Obydwa te programy są zainstalowane i działają razem u bardzo wielu ludzi w tym u mnie. Nigdy nic się z nimi nie dzieje.
Z programami nie ma co kombinować. Jeśli jest fail przy instalacji a tu an to wygląda, to trzeba ją powtórzyć.

Zolty
30-12-2011, 22:10
wasilewk - a czy mógłbyś zrobić zrzuty ekranu z VieNX i CNX2 wyświetlających ten sam plik?
Da to pogląd jak bardzo wyprane są kolory.

Tak sobie myślę po doinstalowywaniu ViewNX do CNX2 i przed chwilą odwrotnie: programy Nikona doinstalowywane korzystają z ustawień tych wcześniejszych programów (zauważyłem bo w ulubionych folderach miałem to samo w nowo zainstalowanym View co we wcześniejszym CNX2). Jeśli tak to jeśli CNX2 wziął sobie conieco ze starego VieNX 1 który wyświetla źle to może i CNX2 powtórzył "babola".
Próbna wersja CNX2 powinna odpalić mimo re-instalacji - dopóki nie minie czas triala.
Przed chwilą dla sprawdzenia odinstalowałem CNX2 2.3.0 i zainstalowałem CNX2.2.6 - też wszystko działa OK. Minimalne różnice w wyświetlaniu NEF'a - ale po zapisaniu do jpg we wszystkich wersjach (2.3, 2.2.6 i ViewNX) przeglądarka Win7 (ma CMM) pokazuje to samo.

wasilewk
31-12-2011, 11:59
Ok.
Zgodnie z sugestiami, odinstaluję CNX2 i, po usunięciu pozostałych po nim katalogów i plików, po restarcie komputera, powtórzę instalację - wiem, ze się da, bo już raz tak zrobiłem.

Dzięki za zainteresowanie i cenne rady.
Szcęśliwego Nowego Roku !

wasilewk
31-12-2011, 15:42
No i wynik:

źródło (http://img717.imageshack.us/img717/3286/porwnaniei.jpg)

Niestety: po lewo ViewNX2 (prawidłowo) a po prawo CNX2 (różowiutkie).

Próbowałem też w CNX2 "Adiust Profil" (na czarny punkt) - nic z tego.

Może ktoś wie co się dzieje ?

QuadMan
31-12-2011, 17:21
Witam,

po pierwsze, nie napisałeś, czy te JPG-i mają osadzony ( dołączony ) profil i jaki. Jeśli masz JPG z osadzonym profilem, to koniecznie odptaszkuj opcję : "Use this instead of the embedded profile." W Preferences -> Color Managment. A... i jeszcze jedno - w CNX2 zaznacz Soft Proof na "OFF"

Pozdrawiam, QuadMan.

wasilewk
31-12-2011, 18:33
Witam,

po pierwsze, nie napisałeś, czy te JPG-i mają osadzony ( dołączony ) profil i jaki. Jeśli masz JPG z osadzonym profilem, to koniecznie odptaszkuj opcję : "Use this instead of the embedded profile." W Preferences -> Color Managment. A... i jeszcze jedno - w CNX2 zaznacz Soft Proof na "OFF"

Pozdrawiam, QuadMan.

Nie, no ! Nie utrudniaj !

To są JPG-i prosto z D700, które chciałem lekko obrobić. Mają profil sRGB Nikona i taki mają ustawione w/w programy (na obrazku widać).

Rzeczywiście opcja "Use this instead of the embedded profile." jest zaznaczona, bo tylko ten profil sRGB wykorzystuję (na fotki z innych aparatów mam inne freeware'owe programy).

Pzdr.

wasilewk
31-12-2011, 18:38
Powiem ci, że zrobiłem update do najnowszych wersji i u mnie problemu nie ma. W jednym i w drugim kolory identyczne.

Szczęściarz !

QuadMan
31-12-2011, 18:52
Nie, no ! Nie utrudniaj !

To są JPG-i prosto z D700, które chciałem lekko obrobić. Mają profil sRGB Nikona i taki mają ustawione w/w programy (na obrazku widać).

Rzeczywiście opcja "Use this instead of the embedded profile." jest zaznaczona, bo tylko ten profil sRGB wykorzystuję (na fotki z innych aparatów mam inne freeware'owe programy).

Pzdr.

Nie chciałem utrudniać, chciałem pomóc... :(. Używam ( używałem ) kombinacji wielu wersji CNX2 i View NX na OSX i Win i nigdy nie miałem takiego problemu. Opcje "Use this..." zawsze wyłączam, bo jeśli do foty jest dołączony profil, to CNX2 ( i pewnie View NX też ), to soft sam "wie" który profil ma "wziąć" do wyświetlania.
Pozdrawiam, QuadMan.

wasilewk
31-12-2011, 19:00
Nie chciałem utrudniać, chciałem pomóc... :(. Używam ( używałem ) kombinacji wielu wersji CNX2 i View NX na OSX i Win i nigdy nie miałem takiego problemu. Opcje "Use this..." zawsze wyłączam, bo jeśli do foty jest dołączony profil, to CNX2 ( i pewnie View NX też ), to soft sam "wie" który profil ma "wziąć" do wyświetlania.
Pozdrawiam, QuadMan.

Rozumiem.
Ja już nerw dostaję: tę opcję raz włączam, raz wyłączam (po restarcie), instaluję CNX2 powtórnie - nawet poznałem większość poukrywanych katalogów, które on zakłada, żeby trzymać te 60 dni poprawnie - bo usuwam je po deinstalacji, przed powtórną instalacją.

O utrudnianiu napomknąłem z przymrużeniem oka, bo staram się stworzyć temu programowi optymalne warunki, używając tylko jednego profilu Nikon sRGB 4.0.0.3002 --> zarówno w aparacie , jak i w programie.

Zresztą: chyba część warunków spełniam zadowalająco, skoro ViewNX2 pracuje cały czas poprawnie.

Pzdr.

wasilewk
01-01-2012, 15:29
Zresztą: chyba część warunków spełniam zadowalająco, skoro ViewNX2 pracuje cały czas poprawnie.

Oto ekran z CNX2:

źródło (http://img525.imageshack.us/img525/9057/porw1.jpg)

Po lewo powiększona ikona zdjęcia a po prawo samo zdjęcie z głównego pulpitu. Tak więc:
- ikony (i małe i powiekszone) wyświetlane są poprawnie,
- zdjęcia JPG wyświetlane są źle (wyprane i przeróżowione kolory).

To już jest coś - grzebię dalej...

Pzdr. w Nowym Roku !

Zolty
01-01-2012, 15:47
Biorąc pod uwagę że sekcja podglądu miniatur nie jest zarządzana kolorystycznie przez CNX2, a "edycja" jest zarządzana to może oznaczać że coś jest nie tak z profilem monitora. Ale dlaczego tylko w CNX2 widzi go niepoprawnie?

wasilewk
01-01-2012, 15:48
No właśnie !

Zolty
01-01-2012, 16:14
W ViewNX wejdź w Edit-Options-Color Management i sprawdź czy w sekcji "Thumbnail" masz zaznaczone "apply color management settings to thumbnails".
Jeśli nie to zaznacz i po restarcie programu zobacz czy jest różnica między ikonami a pełnym obrazem w ViewNX.

wasilewk
01-01-2012, 16:16
W ViewNX wejdź w Edit-Options-Color Management i sprawdź czy w sekcji "Thumbnail" masz zaznaczone "apply color management settings to thumbnails".
Jeśli nie to zaznacz i po restarcie programu zobacz czy jest różnica między ikonami a pełnym obrazem w ViewNX.

Tak zrobiłem, na tym ekranie wszystkie opcje mam zaznaczone - wyświetla poprawnie i małe i duże obrazki.

Pzdr.

Zolty
01-01-2012, 16:36
No dobra - wygląda na to że CNX2 nie widzi poprawnego profilu monitora.
Czy jest jakaś różnica w widoku ikon kiedy opcje "Thumbnails...." wyłączysz (znaczy się zlikwidujesz ptaszka)?

wasilewk
01-01-2012, 17:15
No dobra - wygląda na to że CNX2 nie widzi poprawnego profilu monitora.
Czy jest jakaś różnica w widoku ikon kiedy opcje "Thumbnails...." wyłączysz (znaczy się zlikwidujesz ptaszka)?

Ale w CNX2 nie ma takiej opcjii, znaczy się: nie mogę znaleźć...

Zolty
01-01-2012, 17:27
Przepraszam - skrót myślowy: miałem na myśli wciąż odznaczenie tej opcji w ViewNX. CNX2 rzeczywiście nie ma takiej opcji.

wasilewk
01-01-2012, 17:36
Choć boję się utracić jedyny program z poprawnym wyświetlaniem, to spróbowałem: nie ma różnicy. Ikonki nadal mają normalne kolory.

Pzdr.

Zolty
01-01-2012, 19:59
Jeśli w Windowsowym Zarządzaniu Kolorem masz przypisany profil do monitora i zaznaczoną opcję "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia" to nie wiem co to może być.
Nie masz przypadkiem włączonego Soft Proof'a w CNX2?

wasilewk
01-01-2012, 20:20
Jeśli w Windowsowym Zarządzaniu Kolorem masz przypisany profil do monitora i zaznaczoną opcję "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia" to nie wiem co to może być.
Nie masz przypadkiem włączonego Soft Proof'a w CNX2?

Tak, przez moment testowałem, ale potem wyłączyłem tę opcję, bo nie mogłem wydobyć właściwych kolorów.
Wg mnie to tak jak by CNX2 miał wrzucony jakiś profil początkowy i pozostałe profile colorów niewiele już zmieniały.

Pzdr.

Zolty
02-01-2012, 15:51
Podaj na PW swój email to spróbuję podesłać Ci starszą wersję CNX2 (2.2.6) - o ile moja poczta puści taki załącznik . Może to coś zmieni. Powinno dać się zainstalować jako trial.