Zobacz pełną wersję : D700 i 351.8DX
Witam.Mam pytanie techniczne.Jaką ogniskową otrzymuję podpinając obiektyw 35 1.8DX do Nikona D700 ? Czy będzie to czyste 35mm czy tak samo jak w przypadku lustrami DX będzie to mnożnik 1.5x czyli ogniskowa 52mm?
Dziękuje za pomoc.
Witam.Mam pytanie techniczne.Jaką ogniskową otrzymuję podpinając obiektyw 35 1.8DX do Nikona D700 ? Czy będzie to czyste 35mm czy tak samo jak w przypadku lustrami DX będzie to mnożnik 1.5x czyli ogniskowa 52mm?
Dziękuje za pomoc.
35mm (+winieta ;-))
Zależy jaki tryb włączysz - przy trybie Fx masz 35mm (+ owa winieta która się zmienia w zależności od odległości i przysłony), przy trybie Dx masz 35 * 1.5 czyli 52mm ale rozdzielczość tylko 5mpx. Do ustawienia w body.
Zasadniczo to chcąc robić w trybie cropowym to i tak chyba lepiej wymusić tryb fx i później na kompie sobie dociąć tyle ile potrzebujesz. Przynajmniej ja bym tak robił.
Ale z winietką jesli nie jest potrzebna(a ja lubię ją na określonych fotkach) jest do usunięcia programowo ,choć by w Lightromie:) Zastanawiam sie nad tanim szerokim kątem do D700 do ślubniaków.Mialem już wybrany sprzęt ale teraz muszę zmienić mój plan co do szkiel. Na drugim body D90 będę miał 85 1.8 ale cały czas sie zastanawiam nad innymi opcjami. Staram sie pozostać przy stołkach.Tak sobie myśle.
Do repo ślubnego (czyli w większości jednak to dość bliski dystans) - 35 1.8 to super szkło.
Tak wiem ,zrobiłem tym raz cały jeden slub na D90 dlatego sie zastanawialem czy z D700 da mi wiecej szerokości.Nie miałem okazji podpiąć tego szkielka do body D700.Wtedy na drugim mała 85 i powinno być ok.Chyba ze zainwestować w 70-200:) tez mam taka możliwość ( kasa z dofinansowania z UP) i mam teraz za dużo pomysłów a nie chce spaprać wyboru ,bo ma mi długo służyć.
Zależy jaki tryb włączysz - przy trybie Fx masz 35mm (+ owa winieta która się zmienia w zależności od odległości i przysłony), przy trybie Dx masz 35 * 1.5 czyli 52mm
Nie... To wtedy też masz 35mm, ale wykadrowane. Głębia, ostrość, perspektywa się nie zmieniają, tylko sam obraz.
Myślisz, że jak wykadrujesz 30x20px z obrazu podanego przez rybie oko (np. 16mm), to cudownie ogniskowa Ci się zwiększa do np. 1200mm? ;)
Nie... To wtedy też masz 35mm, ale wykadrowane. Głębia, ostrość, perspektywa się nie zmieniają, tylko sam obraz.
Myślisz, że jak wykadrujesz 30x20px z obrazu podanego przez rybie oko (np. 16mm), to cudownie ogniskowa Ci się zwiększa do np. 1200mm? ;)
No tak - pisałem o samym kącie widzenia. Faktycznie nie dopisałem, mea culpa.
Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że 35/1.8 na FX daje kąt widzenia jak 40mm. Mniej więcej tyle zostaje po obcięciu winiety. :smile:
Dylematy,dylematy.Pierwotnie myślałem nad 16-35 f4 ale boje sie o światło w ciemniejszych pomieszczeniach, a nie jestem zwolennikiem lampy.Choc może z D700 przy wyższym iso da radę;)
a dlaczego nie zakupić 35:2? Też daje radę i bez cropa. Ja jestem zadowolony... do czasu aż 1,4 nie stanieje : D
jakbys byl zadowolony to bys nie czekal az 1.4 stanieje...
jakbys byl zadowolony to bys nie czekal az 1.4 stanieje...
Granica psychiczna za stałkę 1,4 u nie wynosi +/- 5k, ale patrząc jak tanieje to trzeba będzie poczekać...
a dlaczego nie zakupić 35:2? Też daje radę i bez cropa. Ja jestem zadowolony... do czasu aż 1,4 nie stanieje : D
Też bym brał 35/2, 35/1.8 na FX mnie nie przekonuje. Z 35/2 jestem bardzo, bardzo zadowolony.